Jaką antene?
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
Re: Jaką antene?
Dobra juz ok. Dzieki temu linkowi okazalo sie ze predkosc sciagania wynosi ok 130 kb/s.
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
No i znowu błąd, 130 KB/smessiash19 pisze: okazalo sie ze predkosc sciagania wynosi ok 130 kb/s.
![:]](./images/smilies/splash.gif)
-
- Początkujący użytkownik forum
Witam
Dołączę się do tematu. Mam modem Huawei E156G. Wierząc mapom zasięgu PLUSa udalem się do slonu i kupilem iPlusa <ściana> niestety mój laptop akurat w moim mieszkaniu nie ma zasięgu
... widocznie stare budownictwo, parter i pewnie cos do tego (obok sklep) zakłóca.
Czy teoretycznie - jeśli zakupię antenę taką jak pierwsza podana w pierwszym poscie, zamontuje na zewnatrz (za oknem na parterze) i nakieruje na nadajnik (sa calkiem blisko - do 1km,ale pelno budynkow) to istnieje nadzieja na znośny odbiór internetu?
jeśli mam sobie utworzyć nowy temat to uczynię to jak najszybciej.
Dołączę się do tematu. Mam modem Huawei E156G. Wierząc mapom zasięgu PLUSa udalem się do slonu i kupilem iPlusa <ściana> niestety mój laptop akurat w moim mieszkaniu nie ma zasięgu

Czy teoretycznie - jeśli zakupię antenę taką jak pierwsza podana w pierwszym poscie, zamontuje na zewnatrz (za oknem na parterze) i nakieruje na nadajnik (sa calkiem blisko - do 1km,ale pelno budynkow) to istnieje nadzieja na znośny odbiór internetu?
jeśli mam sobie utworzyć nowy temat to uczynię to jak najszybciej.
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Podaj dokładne dane, miasto, oraz ulica, to sprawdzę jak wygląda u Ciebie sytuacja.
-
Witam, nie chce zakładać nowego tematu więc pytam tutaj:
Kupiłem antenę Cybertech'a, w jakiej polaryzacji mam ją ustawić do odbioru sygnału UMTS?
Kupiłem antenę Cybertech'a, w jakiej polaryzacji mam ją ustawić do odbioru sygnału UMTS?
- Blido
- Guru bezprzewodowy
W pionowej.MWPoland pisze:w jakiej polaryzacji mam ją ustawić do odbioru sygnału UMTS?
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Dzięki za dane kehator. Z tego co zauważyłem to mieszkasz w dość wysokim budynku. Nie mógłbyś anteny zamontować na dachu ? Jeżeli tak, to jak długi kabel by Ci był potrzebny ? Dodam, że najbliższa stacja bazowa znajduje się zaledwie 160 metrów dalej, w Legnicy, przy ul. Piastowskiej. Gdybyś zamontował antenę na dachu, miałbyś prawdopodobnie pełną widoczność, ze stacją bazową. Pobierz sobie Top NetInfo i podaj jaką masz moc sygnału w jednostce dBm. A może masz okna w kierunku tej stacji bazowej ?
-
kwestie dachu raczej sobie odpuszcze. sprawdzalem zasieg w calym mieszkaniu. najlepszy i praktycznie jedyny zasięg jest tylko w jednym pokoju, od strony ulicy i wlasnie tak myslalem,ze gdybym tam ustawil antene i skierowal nieco na prawo na ulicę piastowską to powinienem trafic w jakiś nadajnik.
Przy tym oknie (ale bezposrednio przy oknie) mam 1 kreske 3G. jak otworze okno to 2 kreski. Czasem przeskakuje na hdspa. W środku pokoju juz EDGE. im dalej od okna tym gorzej dziala. Przy drzwiach pokoju juz nie dziala.
Pozostałe pokoje są odgrodzone murami od ulicy piastowskiej,a jak popatrze za okno, to widze kolejny budynek, wiec nie ma szans. Pozatym nie mogę złapać tam żadnego zasięgu. Więc albo ten jeden pokoik i antenka w nim, albo na dachu. wiec tak sie wlasnie zastanawialem czy antena z pierwszego posta wystarczy dla mnie. czy moze inna, dookolna,albo nie wiem co
Top NetInfo sciagne i sprawdze moc,ale najpredzej w poniedzialek.
dzieki za zainteresowanie.
Przy tym oknie (ale bezposrednio przy oknie) mam 1 kreske 3G. jak otworze okno to 2 kreski. Czasem przeskakuje na hdspa. W środku pokoju juz EDGE. im dalej od okna tym gorzej dziala. Przy drzwiach pokoju juz nie dziala.
Pozostałe pokoje są odgrodzone murami od ulicy piastowskiej,a jak popatrze za okno, to widze kolejny budynek, wiec nie ma szans. Pozatym nie mogę złapać tam żadnego zasięgu. Więc albo ten jeden pokoik i antenka w nim, albo na dachu. wiec tak sie wlasnie zastanawialem czy antena z pierwszego posta wystarczy dla mnie. czy moze inna, dookolna,albo nie wiem co

Top NetInfo sciagne i sprawdze moc,ale najpredzej w poniedzialek.
dzieki za zainteresowanie.
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
W takim razie wydaje mi się, że egzamin by zdała TAKA antena dookólna, bo branie anteny kierunkowej nie byłoby zbyt rozsądne, nawet biorąc pod uwagę odbicia sygnału od zabudowań.
-
- Stały użytkownik forum
Witam. Sukces. Udało mi sie w koncu odpalic top netinfo. Prosze teraz o rozszyfrowanie danych: skad sygnal i jaka jest moc sygnalu, wystarczajaca czy jeszcze probowac dalej.
Moc sygnału: -81dBm, 51%, CSQ 16
CID: 13879, 9-W (zachód), LAC: 301
Moc sygnału: -81dBm, 51%, CSQ 16
CID: 13879, 9-W (zachód), LAC: 301
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Ten wynik uzyskałeś w Orange, tak ? Ten temat jest tak zagmatwany, że ciężko już się połapać
Moc sygnału masz wystarczającą, powiedz może jakie masz pingi. Oczywiście takie osiągi, uzyskałeś z pomocą anteny zewnętrznej ?
A tego CID'a nie ma w bazie, więc nie powiem Ci, z którego node B masz sygnał.

Moc sygnału masz wystarczającą, powiedz może jakie masz pingi. Oczywiście takie osiągi, uzyskałeś z pomocą anteny zewnętrznej ?

A tego CID'a nie ma w bazie, więc nie powiem Ci, z którego node B masz sygnał.
-
- Stały użytkownik forum
Tak jestem teraz w orange. Mam podpieta antene zewnetrzna.
Ping z wp.pl.
minimum 100, maximum 116, srednio 104
0 % straty
Ping z wp.pl.
minimum 100, maximum 116, srednio 104
0 % straty
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Więc jest OK