Sierr 309 - dziwny konflikt

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Tomisek
Specjalista bezprzewodowy-junior

Sierr 309 - dziwny konflikt

Post autor: Tomisek »

Witam. Kupiłem niedawno laptopa z win7 ( 64b) i niestety icon401 jakoś nie bardzo chciał się zainstalować pod win7. Zapadła decyzja kupna Sierry 309. Na początku wszystko było ok - instalacja bezproblemowa. Sierra Wireless Watcher - instalacja szybka i sprawna. Ja szybko odpaliłem TNI - ustawiłem połączenie ( do laptopa mam Playa a na stacjonarnym Plusa). Wszystko szybko i sprawnie.Zacząłem sie bawić po jakims czasie programami do czyszczenia rejestru patrz ccleaner i jakis czysciciel i nazwie "win7cośtam - ponoć miał być dobry)
Niestety po zabawach programem win7..... nie jestem w stanieustawic połączenia pod TNI. Wywalają się ciegle komunikaty dziwne typu 777, 778. Sprawdzałem na bierząco w FAQ i nie znalazłem tam takich komend. Masakra. Usuniete wpisy do rejestru z ccleaner przywróciłem ale tego win7... nie udało sie. I dalej nic. POnowna istalacja sierry309 i dalej nic, TNI nowe i nic. NAJDZIWNIEJSZE ze Sierra Wireless Watcher odpala połączenie bez problemu( wczesniej ustawione przez TNI ) - chodzi sprawnie i bez zająkniecia. Nic mi nie przychodzi do głowy co robic ;)
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Sierr 309 - dziwny konflikt

Post autor: wojteks »

Tomisek pisze:ccleaner i jakis czysciciel i nazwie "win7cośtam - ponoć miał być dobry)
Niestety zabawy tymi programami nie są bezpieczne.
Pytanie co będzie szybciej rozwiązanie problemu czy reinstalacja Windows. Ja stawiam na reinstalację systemu.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

wojteks pisze:Pytanie co będzie szybciej rozwiązanie problemu czy reinstalacja Windows.
Przywrócenie systemu do punktu przed zabawami tym syfosoftem.
Tomisek pisze:niestety icon401 jakoś nie bardzo chciał się zainstalować pod win7.
Pokpiłeś sprawę. Z optionami nie powinno być jakichkolwiek problemów. Mam 4 letniego 3g+ i zainstalował się bez problemu na win 7 pro x64

[ Dodano: 2010-03-04, 13:28 ]
Tomisek pisze:NAJDZIWNIEJSZE ze Sierra Wireless Watcher odpala połączenie bez problemu( wczesniej ustawione przez TNI ) - chodzi sprawnie i bez zająkniecia. Nic mi nie przychodzi do głowy co robic
Najprawdopodobniej jest wyłączona usługa nie mogę znaleźć nazwy, w xp to się nazywało połączenia zdalne czy jakoś podobnie, wszyscy to mylili z pulpitem zdalnym, a ona właśnie za dialup odpowiada.
Różnica polega na tym, że prawdopodobnie oprogramowanie sierry korzysta z trybu ndis, które dialupu nie potrzebuje.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

krystianb pisze:Najprawdopodobniej jest wyłączona usługa nie mogę znaleźć nazwy, w xp to się nazywało połączenia zdalne
Jak również potrzebna jest usługa Telefonia. Bez niej dial-up nie ruszy. Wiem, bo wyłączyłem to raz dla kolegi i Neostrada przestała działać :hyhy: Z tego co się orientuję to jest jeszcze 3 bardzo ważna dla połączeń dial-up usługa, ale nie pamiętam jej nazwy.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Tomisek
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: Tomisek »

No zadziałało przywrócenie systemy z przed zabawy z syfkami - na szczeście jeszcze tego nie wyłączyłem i pewnie tak zostanie. Z drugiej strony renstalka systemu w laptopie nie jest problemem. Na razie zostawiłem ccleaner. W winxp to bardzo sprawne narzędzie było do czyszczenia rejestru i roznych smieci - na razie niby wszystko ok.
A swoja droga dalej nie czaje tego co piszecie - dlaczego program sierry ustawiał połączenie a TNI nie ;)
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Tomisek pisze:dlaczego program sierry ustawiał połączenie a TNI nie
TNI wykorzystuje wbudowany w system Windows mechanizm dial-up a program Sierry robi to niezależnie od wszelkich usług Windows.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Tomisek pisze:dlaczego program sierry ustawiał połączenie a TNI nie
Bo Sierra jest widoczna jeszcze jako karta sieciowa i właśnie menadżer Sierry korzysta z trybu NDIS, a nie RAS.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
ODPOWIEDZ