HSDPA nie chce się wł

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
KubąK
Obserwowany

HSDPA nie chce się wł

Post autor: KubąK »

Witam!
Mam następujący problem: Gdy wymuszam 3G bez limitu(ehh :/) nie chce mi się włączyć HSDPA. Gdy mam limit HSDPA wł ale czasem mi się rozłącza i przeskakuje na 3G i robią mi się lagi. Mieszkam jakieś 10 km od stacji bazowej ale po drodze mam drzewa. Takie pierwszy problem mam od września a ten drugi od Stycznia. Prosze o pomoc.

[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2010-03-13, 13:52 ]
<font color=orange>Poprawa pisowni.</font>
Ostatnio zmieniony 2010-03-13, 13:52 przez KubąK, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
paweliplus
Specjalista bezprzewodowy-senior

Re: HSDPA nie chce się wł

Post autor: paweliplus »

U mnie również , po limicie , nie załącza się HSDPA tylko samo 3G .Drugi problem jest oczywisty , gdyż modem w stanie spoczynku samoczynnie sie przełącza na 3G rzekomo w celu oszczędzenia prądu , lecz to powoduje lagi taki jak mówisz. Jedynie modemy Sierry i niektóre Optiona podtrzymują cały czas HSDPA i nie zchodzi na 3G.
Radiówka 5 Mb/s
ping ~ 20ms
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

paweliplus pisze:Jedynie modemy Sierry i niektóre Optiona podtrzymują cały czas HSDPA i nie zchodzi na 3G.
Nie wiem jak Option, ale Sierra nie trzyma cały czas HSDPA. Menadżer źle pokazuje ;)
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

YaHooo pisze:Sierra nie trzyma cały czas HSDPA. Menadżer źle pokazuje ;)
Co nie zmienia faktu, że przechodzenie jest niezauważalne w tych modelach i szybkość i jakość połączenia o wiele większa.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

ja.michal pisze:Co nie zmienia faktu, że przechodzenie jest niezauważalne w tych modelach i szybkość i jakość połączenia o wiele większa.
Oczywiście. Jak chcę przeglądać strony, to nie ma zatrzymań jak na Huawei, co więcej Huawei czasem się zawieszał przy zejściu HSDPA->UMTS.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
paweliplus
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: paweliplus »

YaHooo pisze:Nie wiem jak Option, ale Sierra nie trzyma cały czas HSDPA. Menadżer źle pokazuje ;)
Z tego co czytałem , to pisaliście , że trzyma HSDPA , ale widać jest inaczej , sory za wprowadzenie w błąd :)
Radiówka 5 Mb/s
ping ~ 20ms
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

Też kiedyś żyłem w błędnym przeświadczeniu...a prawda jest taka,że to zalezy tylko i wyłącznie od sieci - gdy jest aktywne połączenie, to modem śpiewa jak mu RNC każe, nawet pawia nie puści bez pozwolenia :]
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

paweliplus pisze:sory za wprowadzenie w błąd :)
Nic się nie stało. Dopuki sam nie miałem na własność Sierry też żyłem w takim przeświadczeniu :)
Patryk pisze:gdy jest aktywne połączenie, to modem śpiewa jak mu RNC każe,
Czyli teoretycznie można by ustawić sieć, że nie cały czas trzyma się HSDPA :)
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

YaHooo pisze:Czyli teoretycznie można by ustawić sieć, że nie cały czas trzyma się HSDPA
Tak zazwyczaj jest.
Ale spotkałem też sytuacje, że cały czas modem trzymał się HSDPA.
Tak było przez dłuższy czas np.u mnie (w Kętach) w Orange.
Fajnie było, ale się skończyło po kilku miesiącach wraz z dołożeniem transmisji do stacji - wtedy już wszystko skonfigurowali "jak należy" ;)
Widać było to choćby po kontrolce w Huawei albo w netmonitorze, że terminal siedział cały czas (w czasie aktywnego połączenia pakietowego) na nośnej 10564.
Teraz gdy nie ma ruchu, wraca z powrotem na 10589, czyli standardową nośną w Orange.
alias
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: alias »

10564 - to jakiś numer kanału jest? Co to za wartość?
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

alias pisze:to jakiś numer kanału jest?
Tak, to numer kanału UMTS (częstotliwość środkową downlink można obliczyć dzieląc go przez 5,a uplink jeszcze odejmując od tego 190).

Czyli np.dla kanału (częstotliwości nośnej) 10 oznaczonej 10564 środkowa DL (w tym paśmie nadaje stacja bazowa) to 2112,8 MHz,a UL (w tym paśmie nadaje UE - modem/telefon) 1922,8 MHz.
Szerokość kanału UMTS wynosi 5 MHz, więc już w prosty sposób można sobie obliczyć,w jakim zakresie zawiera się dana nośna.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Patryk pisze:Widać było to choćby po kontrolce w Huawei albo w netmonitorze, że terminal siedział cały czas (w czasie aktywnego połączenia pakietowego) na nośnej 10564.
Teraz gdy nie ma ruchu, wraca z powrotem na 10589, czyli standardową nośną w Orange.
To u mnie jest inaczej, bo kanał jest ciągle ten sam, zmienia się tylko stan WCDMA L1 oraz RRC, a co to jest to nawet nie wiem...

Dla HSDPA:

Kod: Zaznacz cały

at!gstatus?         
!GSTATUS:         
Current Time:  1179             Temperature: 41                                               
Bootup Time:   1                Mode:        ONLINE                                                   
System mode:   WCDMA            PS state:    Attached                                                     
WCDMA band:    IMT2000          GSM band:    Unknown                                                    
WCDMA channel: 10762            GSM channel: 65535                                                  
GMM (PS) state:REGISTERED       NORMAL SERVICE                                              
MM (CS) state: IDLE             NORMAL SERVICE                                              

WCDMA L1 State:L1M_DCH          RRC State:   CELL_DCH                                                     
RX level (dBm):-78
Dla UMTS:

Kod: Zaznacz cały

!GSTATUS:
Current Time:  1203             Temperature: 40
Bootup Time:   1                Mode:        ONLINE
System mode:   WCDMA            PS state:    Attached
WCDMA band:    IMT2000          GSM band:    Unknown
WCDMA channel: 10762            GSM channel: 65535
GMM (PS) state:REGISTERED       NORMAL SERVICE
MM (CS) state: IDLE             NORMAL SERVICE

WCDMA L1 State:L1M_FACH         RRC State:   CELL_FACH
RX level (dBm):-78
KubąK
Obserwowany

Wy tu tylko gadacie a gdzie pomoc dla mnie ??Już wariuje od tego EDGE :cry:

A i mam jeszcze jedno pytanko.A mianowicie dotyczące programu bluconnect compressor, czy on nie "zeżre" całego limitu ? Kiedyś go zainstalowałem i zaobserwowałem że ten program "zaciągną" więcej niż cała Mozilla przez miesiąc.

I jeszcze jedno pytanko.Czytałem że telefony czasem uzyskują lepsze wyniki od modemów.No to jak połączyć sie na Viście z tel. samsung j200 jeżeli mam blusoile nie działające na viscie ??O skonfigurowanie tel się nie pytam bo wiem jak to zrobic :D
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

YaHooo pisze:a co to jest to nawet nie wiem...
Co to jest L1M też nie mam pojęcia, ale RRC to protokół kontroli zasobów radiowych - Radio Resources Control - jeden z filarów UMTS :)

Cell_DCH to stan, w którym terminal ma dostęp do (jakiegoś) transportowego kanału logicznego o wysokiej przepustowości.
W zasadzie DCH to DecicatedChannel, więc kanał dedykowany - pozostałość po początkach UMTS, kiedy to praktycznie jedyną usługą była transmisja z komutacją łącza albo połączenia głosowe.
Ale dziś może to być też HS-DSCH (High Speed Downlink Shared Channel).

Cell_FACH to stan, w którym terminal ma dostęp tylko do kanału FACH (Forward Access Channel), służacego do przesyłania niewielkich (kilkusetbajtowych) porcji danych - w ten stan przełącza go RNC, gdy nie ma ruchu w sieci, aby zaoszczędzić zasoby w kanałach DCH i energię (podobno UE w tym stanie zużywa o 60% mniej energii, co w Cell_DCH - wiąże się to pewnie z użyciem procesora do operacji związanych z CDMA).

A że w stanie Cell_FACH niemożliwa jest transmisja HSDPA, to interfejs użytkownika terminala może wyświetlić przejście do "UMTS" - może, ale nie musi - w końcu HSDPA może cały czas być zainicjowane.

[ Dodano: 2010-03-17, 09:57 ]
KubąK pisze:Wy tu tylko gadacie a gdzie pomoc dla mnie ??
Kolego, to nie MOPS...poza tym jak niby mamy Ci pomóc ? Wybudować Ci stację bazową pod domem ? :]
Rozmawiamy na temat jak najbardziej techniczny i powiązany z tematem wątku.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Patryk dzięki za informacje :ok:
KubąK pisze:mam jeszcze jedno pytanko.A mianowicie dotyczące programu bluconnect compressor, czy on nie "zeżre" całego limitu ? Kiedyś go zainstalowałem i zaobserwowałem że ten program "zaciągną" więcej niż cała Mozilla przez miesiąc.
Ten program nie powinien nic ściągać z internetu, chyba że przez niego idzie cały ruch z komputera. A tak chyba jest, bo to właśnie on kompresuje/dekompresuje dane. Ale nie wiem do końca, bo nigdy nie używałem. Dlatego mogę się mylić ;)
KubąK pisze:Czytałem że telefony czasem uzyskują lepsze wyniki od modemów.
Po prostu telefony są bardziej czułe i temu mogą osiągać lepsze wyniki, lecz nie jest to regułą.
KubąK pisze:.No to jak połączyć sie na Viście z tel. samsung j200 jeżeli mam blusoile nie działające na viscie ??
Ale po co bawić się w bluesoleil? Zainstaluj sterowniki do bluetooth (mogą być same sterowniki) i zrób połączenie dial-up i już. Z tym, że jako modem wskazujesz modem BT. Pewnie będzie trzeba jeszcze sparować urządzenia (komputer, komórka).
KubąK
Obserwowany

Eeee...mam sterowniki Win-owskie a jak zrobić to połączenie to kto wie xD jakieś sposoby proszę:D
A zapomniałem że mam jeszcze jeden BTS :D koło budy niezasłonięty przez nic ale nie jestem pewien z czego ciągnie :/ czy z bts z sulbin czy z bts w garwolinie :/ I czy hsdpa można by było wł za pomocą anteny jakiejś ??
Ostatnio zmieniony 2010-03-17, 20:41 przez KubąK, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

KubąK pisze:a jak zrobić to połączenie
Masz to w :faq:
KubąK pisze:bts z sulbin czy z bts w garwolinie
W Sulbinach działa świetnie Era z HSDPA. Tam zakładałem taką antenę: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=21968
KubąK pisze:koło budy niezasłonięty przez nic ale nie jestem pewien z czego ciągnie
To sobie sprawdź tu: http://mapa.btsearch.pl/
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Jaco pisze:Masz to w :faq:
Słowo kluczowe dial-up.
KubąK
Obserwowany

Jaco pisze:W Sulbinach działa świetnie Era z HSDPA. Tam zakładałem taką antenę: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=21968
Byłeś w Sulbinach ?? heh a ja mieszkam jak widać w Sławinach nie daleko :D Ale mam jesze jedne pytanko.Czy ściany powodują zakłócenia w tego typach sygnałów ?
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

KubąK pisze:Byłeś w Sulbinach ??
Nawet wiele razy.
KubąK pisze:heh a ja mieszkam jak widać w Sławinach
Tak ale tu:
KubąK pisze:czy z bts z sulbin czy z bts w garwolinie
piszesz o Sulbinach dlatego moja odpowiedź o Sulbinach.
KubąK pisze:Czy ściany powodują zakłócenia w tego typach sygnałów ?
Tak.
KubąK
Obserwowany

To czy ściana przez która mam teraz sygnał + jeszcze jedna o grubości pustaka może znacznie obniżyć prędkość i sygnał ??
A jeszcze o konfiguracji Dial-up...Według tego co tam jest nie mogę skonfigurować tego.Jak mam wybrać czym to będzie szło to mam modem 2 modem 3 modem 4 a odpowiednio telefony które są w programie"Urządzenia Blutooth" Jest tel 1 tel 2 i tel który chce wykorzystać.Które mam wziąć ??
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

KubąK pisze:To czy ściana przez która mam teraz sygnał + jeszcze jedna o grubości pustaka może znacznie obniżyć prędkość i sygnał ??
Całkiem możliwe, że tak jest. Ale to już zależy od tego z czego ta ściana jest zrobiona.
KubąK pisze:Które mam wziąć ??
A tego nie wiemy. Trudno powiedzieć. Ja bym brał wszystkie po kolei i patrzył na którym łączenie się powiedzie.
KubąK
Obserwowany

Całkiem możliwe, że tak jest. Ale to już zależy od tego z czego ta ściana jest zrobiona.
Mówię że pustak i otynkowana ściana... A z problemem modemu już poradziłem :D usunąłem wyszystkie oprócz tego co potrzeba ale wtedy jak łączę się z tel to się pokazuje bład 600 czy coś takiego.Modemem ma być telefon Samsung J200 mogli byście dać ustawienia które muszę wpisać ??
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

KubąK pisze:Mówię że pustak i otynkowana ściana
Oj wybacz ;) Ale taka ściana nie powinna tłumić znacząco sygnału.
KubąK pisze:mogli byście dać ustawienia które muszę wpisać ??

http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=81956#81956
Ostatnio zmieniony 2010-03-20, 14:09 przez YaHooo, łącznie zmieniany 1 raz.
KubąK
Obserwowany

Ale to w telefon wpisać czy w kompie ??Bo mi w telefonie nie wchodzą strony i w komputerze za pomocą tego... :/

[ Dodano: 2010-03-20, 15:50 ]
A jeszcze pytanko:Czy są jakieś limity prędkości na telefonach ??
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

KubąK pisze:Ale to w telefon wpisać czy w kompie ??
To są dane jak chcesz korzystać z połączenia w komputerze i wpisujesz to w komputerze. Jak chcesz w telefonie to możesz wysłać sobie ustawienia na telefon za pomocą tych stronek http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=40545#40545
KubąK pisze:Czy są jakieś limity prędkości na telefonach ??
Nie ma znaczenia, chyba że telefon obsługuje mniejsze prędkości.
KubąK
Obserwowany

Nie mam już więcej pytań więc robię podsumowanie.Z HSDPA bez limitu mogę się pożegnać ,żadna antena nic tu nie pomoże, lepiej by było żebym podłączył zamiast modemu telefon.To chyba wszystko co można wyciągnąć z tego tematu :D
ODPOWIEDZ