Najlepszy modem obecnie dostepny

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
baton
Stały użytkownik forum

Najlepszy modem obecnie dostepny

Post autor: baton »

Najszybszy, z najstabilniejszym softem, sprawdzony... USB lub expresscard... w sumie nie ma znaczenie.

Zastosowanie: laptop dell precision M6500

Co polecacie aktualnie?
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Re: Najlepszy modem obecnie dostepny

Post autor: krystianb »

baton pisze:Zastosowanie: laptop dell precision M6500
baton pisze:Najszybszy
Sierra MC8700 (21/5.76), ewentualnie z tańszych czyli 7.2/5.76 option GTM382. Do tego śrubka M2x3. Wygoda bezcenna. Z montarzem każdy powinien sobie poradzić. Anteny na 99.9% są. Przed zakupem sprawdzić.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
baton
Stały użytkownik forum

Mam wbudowany modem w swoim Latitude i musze stwierdzic iz nie jest to zbyt dobre rozwiazanie... wymiana karty sim jest bardzo uciazliwa (nalezy wyjac baterie)

Cos takiego:

http://www.wel.com.pl/p/pl/348/aircard+503.html

???
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Jak się upierasz na coś zewnętrznego to ta Sierra będzie ok.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

baton pisze:iz nie jest to zbyt dobre rozwiazanie... wymiana karty sim jest bardzo uciazliwa
Mam już drugiego laptopa z modemem wbudowanym (d430 a tera e4300) i nie mam problemu z wymianą karty. Jak ją włożyłem tak sobie tam siedzi :D .
Zahibernowanie laptopa i wymiana karty zajmuje powiedzmy 30 sekund dłużej niż przy modemie USB a wygoda jest nieporównywalna (nic nie da się wyłamać bo nic nie wystaje).
Nie pomagam na PW!
baton
Stały użytkownik forum

Mam już drugiego laptopa z modemem wbudowanym (d430 a tera e4300) i nie mam problemu z wymianą karty. Jak ją włożyłem tak sobie tam siedzi .
Zahibernowanie laptopa i wymiana karty zajmuje powiedzmy 30 sekund dłużej niż przy modemie USB a wygoda jest nieporównywalna (nic nie da się wyłamać bo nic nie wystaje).
Nie chodzi nawet o czas... aby wymienic karte w dellu, trzeba sie troche nagimnastykowac. Wyjecie modemu na usb przy tym to pikus.
W przypadku portu express card nic nie trzeba wyjmowac.

Ponadto mam niemile doswiadczenie z wbudowanym modemem... po 'uspieniu' systemu nie zawsze soft odpowiedzialny za dzialanie modemu 'budzi' sie poprawnie...
Awatar użytkownika
rio bravo
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: rio bravo »

Jak szukasz najlepszego modemu to na pewno modem sierry z hspa+. Teraz trzeba indywidualnie ustalić czy potrzebne jest / może się przydać wyjście na antenę zewnętrzną, ewentualnie slot karty microSD i czy modem ma być używany tylko w laptopie czy też w stacjonarce. Jak tylko w laptopie to modem laptopowy (zapewne expressCard) polecam z wiadomych przyczyn. U mnie jednak wygrywa Sierra 306 i 307.
Awatar użytkownika
piotr2802
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: piotr2802 »

Zdecydowanie polecam modem na USB Sierra Compass 885. Mam od kilku tygodni i jestem bardzo zadowolony. Najważniejsze to jest to że jak modem już złapie zasięg HSDPA to trzyma i prędkości są bardzo przyzwoite. Limity pobierania od operatorów są obecnie bardzo przyzwoite , ja mam 35 GB i pewnie niedługo przedłużę umowę na nastepne 12 miesięcy.
Awatar użytkownika
paweliplus
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: paweliplus »

piotr2802 pisze:Zdecydowanie polecam modem na USB Sierra Compass 885
Jeśli ma to być nowoczesny modem , to ten raczej odpada , nie ma HSPA + :dobani:
Radiówka 5 Mb/s
ping ~ 20ms
Awatar użytkownika
Ravir
Stały użytkownik forum

Post autor: Ravir »

Ja zamówiłem Sierra Wireless USB 309 posiada HSPA+ nie jest masakrycznie drogi.
Do tego jest w pełni kompatybilny z Windows 7 - którego mam na Tablet PC - E156G niestety ma narowy i potrafi omówić współpracy.
baton
Stały użytkownik forum

http://www.wel.com.pl/p/pl/348/aircard+503.html - kupowac z czystym sumieniem? Bede mial winde 7 ultimate... a ten modem z 3G watcherem... znam ten program: bardzo 'lekki' i przyjazny... jak uwazacie?
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

baton pisze: kupowac z czystym sumieniem?
Jeśli potrzebujesz 21Mb to nic lepszego nie znajdziesz. To czy warto tyle płacić za jakikolwiek modem pozostawiam Tobie do przemyślenia.
Awatar użytkownika
Ravir
Stały użytkownik forum

Jak lubisz ExpressCard to tak. Ja jednak wolę USB - sam miałem mobem na ExpressCard i wolę USB. Oba wystają - ExpressCard niby mniej ale i tak, a USB ma tą zaletę, że mogę go użyć wszędzie nawet na stacionarnych PC - czego o ExpressCard powiedzieć się nie da.

Co do ceny : po co kupować Audi, BMW czy Skodę skoro mamy samochoy Tata czy Łada? I to ma 4 koła, i to jeździ i ma dach. Właśnie. Po tym jak przesiadłem się ze Sierry (PCMCIA) na Huawei E156G to tak, jestem w stanie dać dużą kasę by mieć ŚWIĘTY spokój. Widać to po sterownikach - do mojej stareńkiej Sierry na PCMCIA stery do Windows 7 są a do dużo nowszego Huawei E156G NIE MA. To znaczy są ale nie działają - podłączam E156G i kicha, reset kompa, kicha, po dwóch resetach zaskoczył. Kolejne uruchomienie i nędza. A stareńka karta śmiga jak złoto.
Więc czasem lepiej zapłacić więcej ale mieć sprawny i działający sprzęt a nie borykać się z problemami.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Ravir pisze: jestem w stanie dać dużą kasę by mieć ŚWIĘTY spokój.
Mi nie chodziło o to żeby ktoś kupował zte czy inne wynalazki. Tylko czy na prawdę jest sens kupować modem 21Mb/s skoro i tak ze świecą trzeba zasięgu szukać, a za 10% ceny tego wynalazku można kupić sierre 881 7.2/2.0 (tak M6500 ma PCMCIA) który w 90% przypadków nie będzie wolniejszy od tego porshe ze względu na ograniczenia operatora.
Awatar użytkownika
Ravir
Stały użytkownik forum

Krystianb - weź pod uwagę, ze za pół roku może się nagle okazać, że jesteś w zasięgu HSPA+ - ja miałem tam parę lat temu z 3G - w mojej firmie, w oddziale Jasło zamontowałem internet przez sieć, na modemie ED77 - wszyscy mi mówili - daruj sobie 3G za drogo. Po 7 miesiącach w Jaśle ruszyła sieć 3G i zostałem w polu.
Po tym przypadku wolę dołożyć i mieć spokój - jak za pół roku ruszą to będzie jak znalazł.
A pamiętajmy, że jak sieci zejdą z ceną i wielkością limitów to bedą MUSIAŁY kusić czymś innym - na 100% się zacznie wojna na prędkości. Dodatkowo jak jesteśmy w zasięgu HSPA to podniesienie prędkości nie jest takie kosztowne - i możliwe szybko.
Ostatnio zmieniony 2010-03-25, 08:50 przez Ravir, łącznie zmieniany 1 raz.
baton
Stały użytkownik forum

Panowie: gdzie mozna miec dawnload powyzej 5Mb/s ... w wielu lokalizacjach testowalem i to byl max (uplad na poziomie 1Mb/s). Posiadam modem, ktory teoretycznie pozwala na osiagniecie 7Mb/s (siec Plus). 21Mb/s brzmi wspaniale :D
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Ravir pisze:Po tym przypadku wolę dołożyć i mieć spokój - jak za pół roku ruszą to będzie jak znalazł.
Sierra 7.2/2.0 na pcmcia kosztuje 90zł, sierra 21/5 kosztuje prawie 900zł, a za pół roku może kosztować 400 bo jakaś sieć gdzie na drugim końcu świata zacznie ją taniej sprzedawać.
Ale jak ktoś ma nadmiar pieniędzy to mu nie zabraniam.
marens
Guru bezprzewodowy

Post autor: marens »

krystianb pisze:Ale jak ktoś ma nadmiar pieniędzy to mu nie zabraniam.
To już lepiej brać: Sierra USB 307
http://wel.com.pl/p/pl/344/usb+307.html
Chyba jest najbardziej uniwersalna w tej chwili.

Sam mieszkam we Wrocławiu, gdzie jest zasięg HSPA+, ale jakoś sensu migracji do HSPA+ nie widzę. Może się mylę, ale jak działa mi HSPA "3.6/1.2" to nie wydaje mi się, że po migracji na HSPA+ nagle będzie 10Mbit<...

Ale może warto w firmie założyć DSL z TP 1Mbit / 512kbps?
Na pewno będzie bardziej stabilnym rozwiązaniem w porównaniu do mobilnego.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

baton pisze:w wielu lokalizacjach testowalem i to byl max (uplad na poziomie 1Mb/s). Posiadam modem, ktory teoretycznie pozwala na osiagniecie 7Mb/s (siec Plus).
Jeśli chodzi o Plusa, to ogranicza upload właśnie do 1 Mb/s ;)
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
baton
Stały użytkownik forum

No ale czy ktos korzysta z transferow przykraczajacych 5Mb/s? W sumie z tych 5 to jestem bardzo zadowolony (Wawa, Krakow, Katowice) - predkosc raczej stabilna (plus) ... no ale skoro mozna szybciej... :cwaniak:

Dodam iz predkosci sprawdzam na stronie net.speed cos tam - nie wiem na ile to wiarygodne...

Zastrzezenia mozna miec chyba tylko do pingow na poziomie 60-80ms.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

baton pisze:Dodam iz predkosci sprawdzam na stronie net.speed cos tam - nie wiem na ile to wiarygodne...
A jak idzie pobieranie z http://noc.gts.pl/ a wysyłanie na rapidshare?
baton pisze:Zastrzezenia mozna miec chyba tylko do pingow na poziomie 60-80ms.
Bardzo dobre pingi :ok:
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

YaHooo pisze:No ale czy ktos korzysta z transferow przykraczajacych 5Mb/s?
Ja często mam ok. 6.5 Mbps realnego transferu.

[ Dodano: 2010-03-25, 18:45 ]
baton pisze:Zastrzezenia mozna miec chyba tylko do pingow na poziomie 60-80ms.
No to może Polsat Cię zadowoli ze swoją siecią All-IP ? :)
Awatar użytkownika
Ravir
Stały użytkownik forum

600 zł to nie jest dużo za dobry modem - a tyle dałem za mojego 309
I może ktos mi wyjaśni czemu 307 jest bardziej uniwersalny niż 309 ??? Bo według wszystkich danych technicznych oba mają to samo i czterech różnych sprzedawców twierdziło, że 309 to najnowszy model a 307 to starszy. Ja już się przejechałem na takich oszczędnościach - jak pisałem w Jaśle miało niebyć szybko 3G a się pojawiło bardzo szybko - w Mościcach gdzie mieszkam też niby się nie spieszyli a tu nagle mamy.
Podobnie może być z HSPA+ niby obcinają, niby nie ma - ale jak konkurencja przyciśnie to szybko się pojawią wysokie prędkości.
Sierra Wireless USB 309 + AD ADU-635 WA + Draytek Vigor 2910G
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

306/307 to starsze modele. 308/309 nowsze. Wygląd też inny. Technicznie praktycznie niewiele się różnią.
Awatar użytkownika
Ravir
Stały użytkownik forum

Dzięki :D miło się upewnić. Obecnie mam drugi dzięń 309 i jestem zachwycony. Mój "stary" Huawei E156G chodził ładnie ale po przejściu na Windows 7 zaczęły się problemy. O ile na stacjonarnym PC mam dwa systemy XP Proff i Win 7 to na tablecie mam tylko Widows 7 - i Huawei głupial. Modem nie wykryty, kilkakrotne resety, zmiany portów.
Tymczasem Sierra Wireless USB 309 na Windows 7 chodzi jak złoto, stabilna jak skała, bez problemowa instalacja i użytkowanie.
Co ciekawe bez klpotu współpracuje mi z routeram Draytek Vigor 2910G - Huawei też działał, trzeba uczciwie przyznać. Sumując jestem bardzo zadowolony.
Sierra Wireless USB 309 + AD ADU-635 WA + Draytek Vigor 2910G
baton
Stały użytkownik forum

Cena panowie nie ma znaczenie, specjalnie zatytuowalem 'najlepszy...'
Komputer wart (obecnie) bedzie ponad 20KPLN wiec 800pln za modem to nie kosmos.
Szukam czegos najlepszego, najbardziej praktycznego z mojego punktu widzenia...

[ Dodano: 2010-03-26, 22:19 ]
A jednak sie udalo przekroczyc 7Mb/s ... rzeczywiscie 'smiga' niezle ... chcialbym teraz zobaczyc 21Mb/s :szok:

Obrazek
Awatar użytkownika
rio bravo
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: rio bravo »

baton pisze:chcialbym teraz zobaczyc 21Mb/s
Jak studenci wyjadą z e stolicy to może z 15Mb/s w godzinach rannych zobaczysz. W Radomiu w CP na sierra 306 też wyciągam 7Mb i upload ze 4Mb.
baton
Stały użytkownik forum

Jak studenci wyjadą z e stolicy to może z 15Mb/s w godzinach rannych zobaczysz. W Radomiu w CP na sierra 306 też wyciągam 7Mb i upload ze 4Mb.
Watpie... moj modem (pozniej lookne na model) ma Afaik max. dawnload 7.2Mbs wiec nie poszaleje raczej (modem wbudowany do della latitude E6500).

Natomiast zdziwil mnie Twoj upload... 4Mb/s ... to chyba niemozliwe nawet w HSPA+ chyba ze sie myle...
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

baton pisze:Twoj upload... 4Mb/s ... to chyba niemozliwe nawet w HSPA+ chyba ze sie myle...
5.76 to maksymalny teoretyczny upload.
Nie pomagam na PW!
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

baton pisze:Twoj upload... 4Mb/s ... to chyba niemozliwe nawet w HSPA+ chyba ze sie myle...
Upload w maksymalnej klasie HSPA+ dla uploadu ma do 5.76Mb/s.
ODPOWIEDZ