Najlepszy modem obecnie dostepny
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
Najlepszy modem obecnie dostepny
Najszybszy, z najstabilniejszym softem, sprawdzony... USB lub expresscard... w sumie nie ma znaczenie.
Zastosowanie: laptop dell precision M6500
Co polecacie aktualnie?
Zastosowanie: laptop dell precision M6500
Co polecacie aktualnie?
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Re: Najlepszy modem obecnie dostepny
baton pisze:Zastosowanie: laptop dell precision M6500
Sierra MC8700 (21/5.76), ewentualnie z tańszych czyli 7.2/5.76 option GTM382. Do tego śrubka M2x3. Wygoda bezcenna. Z montarzem każdy powinien sobie poradzić. Anteny na 99.9% są. Przed zakupem sprawdzić.baton pisze:Najszybszy
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
- Stały użytkownik forum
Mam wbudowany modem w swoim Latitude i musze stwierdzic iz nie jest to zbyt dobre rozwiazanie... wymiana karty sim jest bardzo uciazliwa (nalezy wyjac baterie)
Cos takiego:
http://www.wel.com.pl/p/pl/348/aircard+503.html
???
Cos takiego:
http://www.wel.com.pl/p/pl/348/aircard+503.html
???
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Jak się upierasz na coś zewnętrznego to ta Sierra będzie ok.
- wojteks
- *** Administrator ***
Mam już drugiego laptopa z modemem wbudowanym (d430 a tera e4300) i nie mam problemu z wymianą karty. Jak ją włożyłem tak sobie tam siedzibaton pisze:iz nie jest to zbyt dobre rozwiazanie... wymiana karty sim jest bardzo uciazliwa

Zahibernowanie laptopa i wymiana karty zajmuje powiedzmy 30 sekund dłużej niż przy modemie USB a wygoda jest nieporównywalna (nic nie da się wyłamać bo nic nie wystaje).
Nie pomagam na PW!
-
- Stały użytkownik forum
Nie chodzi nawet o czas... aby wymienic karte w dellu, trzeba sie troche nagimnastykowac. Wyjecie modemu na usb przy tym to pikus.Mam już drugiego laptopa z modemem wbudowanym (d430 a tera e4300) i nie mam problemu z wymianą karty. Jak ją włożyłem tak sobie tam siedzi .
Zahibernowanie laptopa i wymiana karty zajmuje powiedzmy 30 sekund dłużej niż przy modemie USB a wygoda jest nieporównywalna (nic nie da się wyłamać bo nic nie wystaje).
W przypadku portu express card nic nie trzeba wyjmowac.
Ponadto mam niemile doswiadczenie z wbudowanym modemem... po 'uspieniu' systemu nie zawsze soft odpowiedzialny za dzialanie modemu 'budzi' sie poprawnie...
- rio bravo
- Stary wyga bezprzewodowy
Jak szukasz najlepszego modemu to na pewno modem sierry z hspa+. Teraz trzeba indywidualnie ustalić czy potrzebne jest / może się przydać wyjście na antenę zewnętrzną, ewentualnie slot karty microSD i czy modem ma być używany tylko w laptopie czy też w stacjonarce. Jak tylko w laptopie to modem laptopowy (zapewne expressCard) polecam z wiadomych przyczyn. U mnie jednak wygrywa Sierra 306 i 307.
- piotr2802
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Zdecydowanie polecam modem na USB Sierra Compass 885. Mam od kilku tygodni i jestem bardzo zadowolony. Najważniejsze to jest to że jak modem już złapie zasięg HSDPA to trzyma i prędkości są bardzo przyzwoite. Limity pobierania od operatorów są obecnie bardzo przyzwoite , ja mam 35 GB i pewnie niedługo przedłużę umowę na nastepne 12 miesięcy.
- paweliplus
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Jeśli ma to być nowoczesny modem , to ten raczej odpada , nie ma HSPA +piotr2802 pisze:Zdecydowanie polecam modem na USB Sierra Compass 885

Radiówka 5 Mb/s
ping ~ 20ms
ping ~ 20ms
- Ravir
- Stały użytkownik forum
Ja zamówiłem Sierra Wireless USB 309 posiada HSPA+ nie jest masakrycznie drogi.
Do tego jest w pełni kompatybilny z Windows 7 - którego mam na Tablet PC - E156G niestety ma narowy i potrafi omówić współpracy.
Do tego jest w pełni kompatybilny z Windows 7 - którego mam na Tablet PC - E156G niestety ma narowy i potrafi omówić współpracy.
-
- Stały użytkownik forum
http://www.wel.com.pl/p/pl/348/aircard+503.html - kupowac z czystym sumieniem? Bede mial winde 7 ultimate... a ten modem z 3G watcherem... znam ten program: bardzo 'lekki' i przyjazny... jak uwazacie?
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Jeśli potrzebujesz 21Mb to nic lepszego nie znajdziesz. To czy warto tyle płacić za jakikolwiek modem pozostawiam Tobie do przemyślenia.baton pisze: kupowac z czystym sumieniem?
- Ravir
- Stały użytkownik forum
Jak lubisz ExpressCard to tak. Ja jednak wolę USB - sam miałem mobem na ExpressCard i wolę USB. Oba wystają - ExpressCard niby mniej ale i tak, a USB ma tą zaletę, że mogę go użyć wszędzie nawet na stacionarnych PC - czego o ExpressCard powiedzieć się nie da.
Co do ceny : po co kupować Audi, BMW czy Skodę skoro mamy samochoy Tata czy Łada? I to ma 4 koła, i to jeździ i ma dach. Właśnie. Po tym jak przesiadłem się ze Sierry (PCMCIA) na Huawei E156G to tak, jestem w stanie dać dużą kasę by mieć ŚWIĘTY spokój. Widać to po sterownikach - do mojej stareńkiej Sierry na PCMCIA stery do Windows 7 są a do dużo nowszego Huawei E156G NIE MA. To znaczy są ale nie działają - podłączam E156G i kicha, reset kompa, kicha, po dwóch resetach zaskoczył. Kolejne uruchomienie i nędza. A stareńka karta śmiga jak złoto.
Więc czasem lepiej zapłacić więcej ale mieć sprawny i działający sprzęt a nie borykać się z problemami.
Co do ceny : po co kupować Audi, BMW czy Skodę skoro mamy samochoy Tata czy Łada? I to ma 4 koła, i to jeździ i ma dach. Właśnie. Po tym jak przesiadłem się ze Sierry (PCMCIA) na Huawei E156G to tak, jestem w stanie dać dużą kasę by mieć ŚWIĘTY spokój. Widać to po sterownikach - do mojej stareńkiej Sierry na PCMCIA stery do Windows 7 są a do dużo nowszego Huawei E156G NIE MA. To znaczy są ale nie działają - podłączam E156G i kicha, reset kompa, kicha, po dwóch resetach zaskoczył. Kolejne uruchomienie i nędza. A stareńka karta śmiga jak złoto.
Więc czasem lepiej zapłacić więcej ale mieć sprawny i działający sprzęt a nie borykać się z problemami.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Mi nie chodziło o to żeby ktoś kupował zte czy inne wynalazki. Tylko czy na prawdę jest sens kupować modem 21Mb/s skoro i tak ze świecą trzeba zasięgu szukać, a za 10% ceny tego wynalazku można kupić sierre 881 7.2/2.0 (tak M6500 ma PCMCIA) który w 90% przypadków nie będzie wolniejszy od tego porshe ze względu na ograniczenia operatora.Ravir pisze: jestem w stanie dać dużą kasę by mieć ŚWIĘTY spokój.
- Ravir
- Stały użytkownik forum
Krystianb - weź pod uwagę, ze za pół roku może się nagle okazać, że jesteś w zasięgu HSPA+ - ja miałem tam parę lat temu z 3G - w mojej firmie, w oddziale Jasło zamontowałem internet przez sieć, na modemie ED77 - wszyscy mi mówili - daruj sobie 3G za drogo. Po 7 miesiącach w Jaśle ruszyła sieć 3G i zostałem w polu.
Po tym przypadku wolę dołożyć i mieć spokój - jak za pół roku ruszą to będzie jak znalazł.
A pamiętajmy, że jak sieci zejdą z ceną i wielkością limitów to bedą MUSIAŁY kusić czymś innym - na 100% się zacznie wojna na prędkości. Dodatkowo jak jesteśmy w zasięgu HSPA to podniesienie prędkości nie jest takie kosztowne - i możliwe szybko.
Po tym przypadku wolę dołożyć i mieć spokój - jak za pół roku ruszą to będzie jak znalazł.
A pamiętajmy, że jak sieci zejdą z ceną i wielkością limitów to bedą MUSIAŁY kusić czymś innym - na 100% się zacznie wojna na prędkości. Dodatkowo jak jesteśmy w zasięgu HSPA to podniesienie prędkości nie jest takie kosztowne - i możliwe szybko.
Ostatnio zmieniony 2010-03-25, 08:50 przez Ravir, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Stały użytkownik forum
Panowie: gdzie mozna miec dawnload powyzej 5Mb/s ... w wielu lokalizacjach testowalem i to byl max (uplad na poziomie 1Mb/s). Posiadam modem, ktory teoretycznie pozwala na osiagniecie 7Mb/s (siec Plus). 21Mb/s brzmi wspaniale 

- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Sierra 7.2/2.0 na pcmcia kosztuje 90zł, sierra 21/5 kosztuje prawie 900zł, a za pół roku może kosztować 400 bo jakaś sieć gdzie na drugim końcu świata zacznie ją taniej sprzedawać.Ravir pisze:Po tym przypadku wolę dołożyć i mieć spokój - jak za pół roku ruszą to będzie jak znalazł.
Ale jak ktoś ma nadmiar pieniędzy to mu nie zabraniam.
-
- Guru bezprzewodowy
To już lepiej brać: Sierra USB 307krystianb pisze:Ale jak ktoś ma nadmiar pieniędzy to mu nie zabraniam.
http://wel.com.pl/p/pl/344/usb+307.html
Chyba jest najbardziej uniwersalna w tej chwili.
Sam mieszkam we Wrocławiu, gdzie jest zasięg HSPA+, ale jakoś sensu migracji do HSPA+ nie widzę. Może się mylę, ale jak działa mi HSPA "3.6/1.2" to nie wydaje mi się, że po migracji na HSPA+ nagle będzie 10Mbit<...
Ale może warto w firmie założyć DSL z TP 1Mbit / 512kbps?
Na pewno będzie bardziej stabilnym rozwiązaniem w porównaniu do mobilnego.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Jeśli chodzi o Plusa, to ogranicza upload właśnie do 1 Mb/sbaton pisze:w wielu lokalizacjach testowalem i to byl max (uplad na poziomie 1Mb/s). Posiadam modem, ktory teoretycznie pozwala na osiagniecie 7Mb/s (siec Plus).

Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
- Stały użytkownik forum
No ale czy ktos korzysta z transferow przykraczajacych 5Mb/s? W sumie z tych 5 to jestem bardzo zadowolony (Wawa, Krakow, Katowice) - predkosc raczej stabilna (plus) ... no ale skoro mozna szybciej... 
Dodam iz predkosci sprawdzam na stronie net.speed cos tam - nie wiem na ile to wiarygodne...
Zastrzezenia mozna miec chyba tylko do pingow na poziomie 60-80ms.

Dodam iz predkosci sprawdzam na stronie net.speed cos tam - nie wiem na ile to wiarygodne...
Zastrzezenia mozna miec chyba tylko do pingow na poziomie 60-80ms.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
A jak idzie pobieranie z http://noc.gts.pl/ a wysyłanie na rapidshare?baton pisze:Dodam iz predkosci sprawdzam na stronie net.speed cos tam - nie wiem na ile to wiarygodne...
Bardzo dobre pingibaton pisze:Zastrzezenia mozna miec chyba tylko do pingow na poziomie 60-80ms.

Pozdrawiam YaHooo 

- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Ja często mam ok. 6.5 Mbps realnego transferu.YaHooo pisze:No ale czy ktos korzysta z transferow przykraczajacych 5Mb/s?
[ Dodano: 2010-03-25, 18:45 ]
No to może Polsat Cię zadowoli ze swoją siecią All-IP ?baton pisze:Zastrzezenia mozna miec chyba tylko do pingow na poziomie 60-80ms.

- Ravir
- Stały użytkownik forum
600 zł to nie jest dużo za dobry modem - a tyle dałem za mojego 309
I może ktos mi wyjaśni czemu 307 jest bardziej uniwersalny niż 309 ??? Bo według wszystkich danych technicznych oba mają to samo i czterech różnych sprzedawców twierdziło, że 309 to najnowszy model a 307 to starszy. Ja już się przejechałem na takich oszczędnościach - jak pisałem w Jaśle miało niebyć szybko 3G a się pojawiło bardzo szybko - w Mościcach gdzie mieszkam też niby się nie spieszyli a tu nagle mamy.
Podobnie może być z HSPA+ niby obcinają, niby nie ma - ale jak konkurencja przyciśnie to szybko się pojawią wysokie prędkości.
I może ktos mi wyjaśni czemu 307 jest bardziej uniwersalny niż 309 ??? Bo według wszystkich danych technicznych oba mają to samo i czterech różnych sprzedawców twierdziło, że 309 to najnowszy model a 307 to starszy. Ja już się przejechałem na takich oszczędnościach - jak pisałem w Jaśle miało niebyć szybko 3G a się pojawiło bardzo szybko - w Mościcach gdzie mieszkam też niby się nie spieszyli a tu nagle mamy.
Podobnie może być z HSPA+ niby obcinają, niby nie ma - ale jak konkurencja przyciśnie to szybko się pojawią wysokie prędkości.
Sierra Wireless USB 309 + AD ADU-635 WA + Draytek Vigor 2910G
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
306/307 to starsze modele. 308/309 nowsze. Wygląd też inny. Technicznie praktycznie niewiele się różnią.
- Ravir
- Stały użytkownik forum
Dzięki
miło się upewnić. Obecnie mam drugi dzięń 309 i jestem zachwycony. Mój "stary" Huawei E156G chodził ładnie ale po przejściu na Windows 7 zaczęły się problemy. O ile na stacjonarnym PC mam dwa systemy XP Proff i Win 7 to na tablecie mam tylko Widows 7 - i Huawei głupial. Modem nie wykryty, kilkakrotne resety, zmiany portów.
Tymczasem Sierra Wireless USB 309 na Windows 7 chodzi jak złoto, stabilna jak skała, bez problemowa instalacja i użytkowanie.
Co ciekawe bez klpotu współpracuje mi z routeram Draytek Vigor 2910G - Huawei też działał, trzeba uczciwie przyznać. Sumując jestem bardzo zadowolony.

Tymczasem Sierra Wireless USB 309 na Windows 7 chodzi jak złoto, stabilna jak skała, bez problemowa instalacja i użytkowanie.
Co ciekawe bez klpotu współpracuje mi z routeram Draytek Vigor 2910G - Huawei też działał, trzeba uczciwie przyznać. Sumując jestem bardzo zadowolony.
Sierra Wireless USB 309 + AD ADU-635 WA + Draytek Vigor 2910G
-
- Stały użytkownik forum
Cena panowie nie ma znaczenie, specjalnie zatytuowalem 'najlepszy...'
Komputer wart (obecnie) bedzie ponad 20KPLN wiec 800pln za modem to nie kosmos.
Szukam czegos najlepszego, najbardziej praktycznego z mojego punktu widzenia...
[ Dodano: 2010-03-26, 22:19 ]
A jednak sie udalo przekroczyc 7Mb/s ... rzeczywiscie 'smiga' niezle ... chcialbym teraz zobaczyc 21Mb/s

Komputer wart (obecnie) bedzie ponad 20KPLN wiec 800pln za modem to nie kosmos.
Szukam czegos najlepszego, najbardziej praktycznego z mojego punktu widzenia...
[ Dodano: 2010-03-26, 22:19 ]
A jednak sie udalo przekroczyc 7Mb/s ... rzeczywiscie 'smiga' niezle ... chcialbym teraz zobaczyc 21Mb/s

- rio bravo
- Stary wyga bezprzewodowy
Jak studenci wyjadą z e stolicy to może z 15Mb/s w godzinach rannych zobaczysz. W Radomiu w CP na sierra 306 też wyciągam 7Mb i upload ze 4Mb.baton pisze:chcialbym teraz zobaczyc 21Mb/s
-
- Stały użytkownik forum
Watpie... moj modem (pozniej lookne na model) ma Afaik max. dawnload 7.2Mbs wiec nie poszaleje raczej (modem wbudowany do della latitude E6500).Jak studenci wyjadą z e stolicy to może z 15Mb/s w godzinach rannych zobaczysz. W Radomiu w CP na sierra 306 też wyciągam 7Mb i upload ze 4Mb.
Natomiast zdziwil mnie Twoj upload... 4Mb/s ... to chyba niemozliwe nawet w HSPA+ chyba ze sie myle...
- wojteks
- *** Administrator ***
5.76 to maksymalny teoretyczny upload.baton pisze:Twoj upload... 4Mb/s ... to chyba niemozliwe nawet w HSPA+ chyba ze sie myle...
Nie pomagam na PW!
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Upload w maksymalnej klasie HSPA+ dla uploadu ma do 5.76Mb/s.baton pisze:Twoj upload... 4Mb/s ... to chyba niemozliwe nawet w HSPA+ chyba ze sie myle...