A zaciskarkę do takich wtyków/gnizad masz?vanetten pisze:oraz gniazdo RP-SMA i wtyk MCCARD
Parametry anten / budowa anten Yagi / BiQuad / Parabola...
Moderator: Moderatorzy
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Parametry anten / budowa anten Yagi / BiQuad / Parabola...
Nie pomagam na PW!
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Nowy Elektronik - w budynku DOKP.vanetten pisze:Czy ktoś wie gdzie w okolicach Katowic,Chorzowa idzie dostać taki kabel H-155 ? oraz gniazdo RP-SMA i wtyk MCCARD
Kabel i SMA-RP,nawet zakręcane,dostaniesz na pewno.
-
- Użytkownik forum
Nie posiadamwojteks pisze:A zaciskarkę do takich wtyków/gnizad masz?

Tylko, że ten sklep jet w Bielsko-BiałejPatryk_ pisze:Nowy Elektronik - w budynku DOKP.
Pomału coraz bardziej się zrażam do budowy tej antenki.
- wojteks
- *** Administrator ***
Można przez internet w dowolnym innym miejscu kupić, pocztą/kurierem przyjdzie.vanetten pisze:Tylko, że ten sklep jet w Bielsko-Białej
No kombinerkami tego nie zaciśniesz a i jeszcze mała lutownica jest potrzebna.vanetten pisze:Nie posiadam
http://www.dipol.com.pl/antena_atk-p1-2 ... _A7045.htm
http://www.bestpartner.pl/index.php?artid=20581
Przykładowe ceny małych anten panelowych z normalnych firm.
Nie pomagam na PW!
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Pytałeś o Katowice więc podałem sklep w Katowicach.wojteks pisze:Tylko, że ten sklep jet w Bielsko-Białej
W BB jest centrala

-
- Użytkownik forum
No tak ale koszty znacznie wzrosną i nie będzie się opłacało jej robić.wojteks pisze:Można przez internet w dowolnym innym miejscu kupić, pocztą/kurierem przyjdzie.
lutownice posiadam a zaciskarke pożyczę od znajomego.wojteks pisze:No kombinerkami tego nie zaciśniesz a i jeszcze mała lutownica jest potrzebna.
Tylko trza tam dojechać co mija się z celem- bo paliwo kosztuje i nie za tanio ta antenka by wyszła.Patryk_ pisze:Pytałeś o Katowice więc podałem sklep w Katowicach.
W BB jest centrala
Chyba kupię jedną antenkę z linków.
Dzięki Panowie za udzielanie mi odpowiedzi pozdrawiam.
Ps jeszcze będę szukał po sklepach może coś znajdę.
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Zawsze można autobusem/tramwajem za 4 zł czy ile teraz kosztuje bilet na jedno miasto w dwie stronyTylko trza tam dojechać co mija się z celem- bo paliwo kosztuje i nie za tanio ta antenka by wyszła.

- wojteks
- *** Administrator ***
Zastanów się czy mocniejszej nie potrzebujesz. Kosztują trochę drożej ale jak mała będzie za mała to co wtedy?vanetten pisze:Chyba kupię jedną antenkę z linków.
Nie pomagam na PW!
- bob
- Guru bezprzewodowy
Dla mnie to Ty przesadzasz. Wychodzisz z domu w ogóle?vanetten pisze:Tylko trza tam dojechać co mija się z celem- bo paliwo kosztuje i nie za tanio ta antenka by wyszła.

Pewnie tak będzie.wojteks pisze:Zastanów się czy mocniejszej nie potrzebujesz.
Wtedy zapłaci jeszcze raz jak mówi pewne przysłowie.wojteks pisze:Kosztują trochę drożej ale jak mała będzie za mała to co wtedy?
Bardzo dobre zaopatrzenie.Patryk_ pisze:Nowy Elektronik - w budynku DOKP.

-
- Początkujący użytkownik forum
Witam.Mam pytanie... jakie powinny być teoretyczne wymiary biQuada na 900MHz?
Podstawiłem poprawną częstotliwość na tej stronie i wyszły mi takie wyniki:
Wychodzi krowa w porównaniu z 2100MHz.Reflektor 28x40cm?
Jakoś przeoczyłem post ja.michal na stronie 4 a mojego posta nie mogę usunąć
Podstawiłem poprawną częstotliwość na tej stronie i wyszły mi takie wyniki:
Kod: Zaznacz cały
Frequency: 0.9 GHz
Wavelength: 333 mm
Side Length: 83.3 mm
Long Diagonal: 131.2 mm
Short Diagonal: 102.6 mm
Offset from reflector: 41.6 mm
Reflector height: 284.2 mm
Reflector Width: 402 mm
Jakoś przeoczyłem post ja.michal na stronie 4 a mojego posta nie mogę usunąć

-
- Stały użytkownik forum
Zamierzam pobawić się w budowę BiQuada. Moje parametry w domu bez anteny zew. to -69dBm, 70%, CSQ 22 na HSDPA w Play.
Czy zabierając kompa na działkę - około 3km do granicznego sygnału Play Online taka antenka będzie ok czy pobawić się w Yagi a może DoubleBIQuad?
Z tego co już wyczytałem zaleca się wybrać parametry anteny na 2 GHz dla UMTS/HSDPA zamiast na 2,1Ghz. Chcę użyć drut miedziany 2,5mm tzn. czy wyliczony parametr ma być zewnętrzną wartością druta czy środkiem?
Poradzicie cos?
Czy zabierając kompa na działkę - około 3km do granicznego sygnału Play Online taka antenka będzie ok czy pobawić się w Yagi a może DoubleBIQuad?
Z tego co już wyczytałem zaleca się wybrać parametry anteny na 2 GHz dla UMTS/HSDPA zamiast na 2,1Ghz. Chcę użyć drut miedziany 2,5mm tzn. czy wyliczony parametr ma być zewnętrzną wartością druta czy środkiem?
Poradzicie cos?

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
mrbartecki, na pierwszej stronie wątku masz odpowiedni na swoje pytania. ![:]](./images/smilies/splash.gif)
![:]](./images/smilies/splash.gif)
- IceG
- Użytkownik forum
Tak się spytam, czy byłaby możliwość dodania linku do mojego kalkulatora na pierwszej stronie? Może sie komuś przyda to co zrobiłem.. (i co ciągle rozwijam i dopracowywuję)
Router: ZBT Z8102AX + modem Quectel RM520N-GL + 512GB SanDisk & OpenWrt (Main) SNAPSHOT by IceG https://github.com/4IceG
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Mysle, ze mozna dodac link do spisu oprogramowania - ale calosci.IceG pisze:Tak się spytam, czy byłaby możliwość dodania linku do mojego kalkulatora na pierwszej stronie?
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
-
Witam mam pytanko... Przesledzilem z uwaga caly ten watek i jestem w trakcie robienia anteny do umts a dokladniej Double BIQuad'a... Jako ze to moja pierwsza antenka wlasnej roboty wiec pokusilem sie o zrobienie jej na przykladzie podanym przez jednego z forumowiczow... i mam taki maly dylemat... czy drut do dipola moze byc o srednicy 1mm-1,1mm?? Pytam bo dzis zrobilem dipol takim drutem ale wiem ze w instrukcji pisalo ze musi byc on srednicy minimum 1,2mm ale czy to w czyms bedzie przeszkadzalo jak bedzie 1mm??
Kupie lub zalatwie sobie inny drut jak cos ale pod reką mialem tylko taki...
Kupie lub zalatwie sobie inny drut jak cos ale pod reką mialem tylko taki...
Ostatnio zmieniony 2010-03-28, 00:51 przez mcfaco, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Oczywiście ekran musi być na tyle duży, żeby mieścił się na nim cały dipol. Sygnał musi być odbity.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Nic złego nie powinno się stać. Musisz tylko dokładnie wykonać dipol i będzie ok.mcfaco pisze:czy drut do dipola moze byc o srednicy 1mm-1,1mm??
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Dodałem link w stopce: Aplikacje dostępne na forum (spis)IceG pisze:czy byłaby możliwość dodania linku do mojego kalkulatora na pierwszej stronie?
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
-
ja.michal pisze:Oczywiście ekran musi być na tyle duży, żeby mieścił się na nim cały dipol. Sygnał musi być odbity.
ok, dzięki:)YaHooo pisze:mcfaco napisał/a:
czy drut do dipola moze byc o srednicy 1mm-1,1mm??
Nic złego nie powinno się stać. Musisz tylko dokładnie wykonać dipol i będzie ok.
Ogólnie mam checi jeszcze na antene yagi do edge ale kalkulatory do wyliczania parametrow tej anteny sa dla mnie troche zawile z uwagi na nieznajomosc jezyka wiec zastanawiam sie nad kupnem atk20... no ale ta cena mnie zniecheca jak na_razie (ok80zl z wysylką).
Z tego co wiem to np teraz lacze sie z nadajnikiem orange w edge ale wkurza mnie to ze czasem mam download ok10KB/s a czasem ok20KB/s i chcialbym to jakos ustabilizowac anteną. Co ciekawe zasieg mam w 39% wg np programu top_netinfo i oprogramowania rutera obslugujacego modem a na oprogramowaniu orange pokazuje mi pelny zasieg.
Dzis np mialem nawet w pewnym momecie o dziwo 38KB/s a generalnie sa dni ze ledwo mam 3KB/s i w tedy to szlak czlowieka trafia z tym mobilnym internetem

[ Dodano: 2010-03-29, 00:49 ]
ale zarty dzis u mnie... pobieralem plik i przez chwile mialem 48,2KB/s !! Mam pytanie... ile mozna wyciagnac KB/s w edge(czestotliwosc niby 900)?
[ Komentarz dodany przez: grzechu: 2010-03-29, 08:14 ]
<font color=orange>Poprawa pisowni.</font>
Ostatnio zmieniony 2010-03-29, 07:14 przez mcfaco, łącznie zmieniany 1 raz.
- wojteks
- *** Administrator ***
Około 30kB/s to maksimum. Jeżeli przeglądarka pokazuje więcej przez chwilę to znaczy że plik ściągał się juz wcześniej zanim kliknąłeś "zapisz".mcfaco pisze:ile mozna wyciagnac KB/s w edge(czestotliwosc niby 900)?
Nie pomagam na PW!
- Tomek7
- Stary wyga bezprzewodowy
Witam, ostatnio robiłem antenkę typu biquad a dokładnie wersję double.Sprawdziła się znakomicie
.Teraz przymierzam się do zrobienia potrójnego biquada ponieważ w miejscu gdzie ma być jest dosyć ciężka sytuacja , odległość nie duża bo ok 8km ale trochę teren zalesiony ale jest dobry znak bo ok 100 m od domu jest 3g ale bardzo bardzo słabe -113 dBm.Przejdę do rzeczy, ekran jaki znalazłem ma wymiary 32x10 cm i ciekawe czy będzie wystarczający bo wg kalkulatora potrzeba 37x12.

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Może być za mały bo Ci się cały dipol nie schowa za nim, lub się nie odbije sygnał jak trzeba.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Zastanawiam się nad pobawieniem się parabolą i potrzebny mi promiennik na 900MHz. Yagi gotowe odpadają bo za duże. Panele mikropaskowe też za duże w sumie.
Jak wykonywać samemu promiennik to chyba lepszy będzie panel aniżeli Yagi. Do tego powinien wyjść dość mały czyli lepiej w przypadku paraboli.
Myślę nad wytrawieniem takiego panelu zamiast z drutu wyginać. Coś jak tutaj:
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=71806#71806
Z racji, że trawione to i łatwiej wyrysować bo można na komputerze i tutaj się zastanawiam co lepiej będzie wykonać. biCircle czy biQuad?
A może jako promiennik starczy sam Circle lub Quad? W końcu wymiary są wyliczane dla jednego kwadratu/okręgu. Na promiennik to się jeszcze lepszym rozwiązaniem wydaje.
Jakieś spostrzeżenia, rady, sugestie?
Jak wykonywać samemu promiennik to chyba lepszy będzie panel aniżeli Yagi. Do tego powinien wyjść dość mały czyli lepiej w przypadku paraboli.
Myślę nad wytrawieniem takiego panelu zamiast z drutu wyginać. Coś jak tutaj:
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=71806#71806
Z racji, że trawione to i łatwiej wyrysować bo można na komputerze i tutaj się zastanawiam co lepiej będzie wykonać. biCircle czy biQuad?
A może jako promiennik starczy sam Circle lub Quad? W końcu wymiary są wyliczane dla jednego kwadratu/okręgu. Na promiennik to się jeszcze lepszym rozwiązaniem wydaje.
Jakieś spostrzeżenia, rady, sugestie?