Potężne pingi!

SubForum obecnych i przyszłych użytkowników internetu w technologii CDMA - Centertel (Orange Freedom PRO), Sferia, Nordisk, Plus (CDMA2000 1xEVDO itd.)

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: Potężne pingi!

Post autor: YaHooo »

usagi pisze:Co to może oznaczać?
Pewnie masz za daleko do nodeB i nie chce Cię wpuścić. Po prostu ze względu na zbyt duże opóźnienia jakie ma sygnał podczas wędrówki modem<--->nodeB stacja nie będzie pozwalać się zalogować do niej. Ewentualnie masz bardzo słaby zasięg sieci.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Post autor: sp6huk »

usagi pisze:Co to może oznaczać?
Oznaczać to może zbyt słaby sygnał, aby połączyć się z siecią,
usagi pisze:W mojej okolicy nie ma PLUS 3g ani ORANGE 3g
Jak to nie ma. Plus ma node B UMTS w Łasku i Bełchatowie, a Orange w Bełchatowie. Są to najbliższe stacje bazowe, z których miałeś możliwość łapać zasięg 3G, ale brak możliwości połączenia się z nimi, jest najprawdopodobniej spowodowany zbyt słabym sygnałem. Dziwi mnie tylko jedno, dlaczego nie mogłeś połączyć się z Play'em :roll: Proponuję wsadzić do telefonu kartę SIM Play'a, i spróbować połaczyć się z siecią pod stacją bazową w Zelowie, tak aby wykluczyć ewentualny problem z telefonem. Także w twojej sytuacji najlepszym rozwiązaniem jest CDMA od Orange, lub też Play Online.

Jaki to telefon ?
usagi
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: usagi »

Próbowałem,ale nie mogłem.Na zewnątrz 4 na 5 kresek umts-ok. 2m od domu.Ale w domu kompletne zero.Nawet nie widziało w wyszukiwarce.Jak położe na parapecie (tym zewnętrznym) telefon-jedna kreska.Gwałtowniejszy ruch i po ptakach.A może to kwestia telefonu k770i?
Usagi
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

usagi pisze:Na zewnątrz 4 na 5 kresek umts-ok.
Ale wtedy możesz połączyć się z siecią, czy też nie ?,
usagi pisze:A może to kwestia telefonu k770i?
Ten telefon ma UMTS, ale nie ma EDGE'a oraz HSDPA co może stanowić poważny problem. Masz może do dyspozycji inny telefon z UMTS ?.
usagi

Tak,raczej mogę sie połączyć,bo np.:ściągnąłem na telefon piosenkę.
Nie,nie mam innego telefonu.A dlaczego brak 2g i hsdpa to problem?
Usagi
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

usagi pisze:Tak,raczej mogę sie połączyć,bo np.:ściągnąłem na telefon piosenkę.
To dobrze ;) Jak widać na zewnątrz sygnał jest OK, więc jak zdecydowałbyś się na Play'a to wystarczy dobra antena kierunkowa. Tylko, aby zobaczyć jak usługa się sprawuje to trzeba by było wziąć internet na okres próbny z modemem,
usagi pisze:A dlaczego brak 2g i hsdpa to problem?
Akurat w przypadku Play'a 2g to nie problem, ale w przypadku innych operatorów, gdzie można działać na EDGE'u, Ty mógłbyś działać tylko na GPRS'ie (53,6 kb/s), a na EDGE'u (236,8 kb/s) już nie. Jeżeli chodzi o brak HSDPA w twoim telefonie, to problem w tym, że nie możesz osiągnąć transferu jaki jest oferowany przez Play'a czyli 1 Mb/s, tylko do 384 kb/s, gdyż możesz działać tylko na UMTS'ie.
usagi

Ale nie mogę połączyć się z play przez mój modem,bo on nie może znaleźć sieci,a jak już to plus.A modemy iplus podobno nie maja simlocka.Bo jakby miały toby u mnie modem nawet nie podejmowałby prób zalogowania się.Mam e169.Raz to po prostu znalazł jakis edge i łączył się z netem,ale sieć: brak.Co to oznacza?
Usagi
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

usagi pisze:Ale nie mogę połączyć się z play przez mój modem,bo on nie może znaleźć sieci,a jak już to plus.
To już nie wiem czy działa czy nie działa Ci Play. Napisałeś, że pobrałeś piosenkę przy pomocy telefonu, ale łącząc się Huawei E169 nie da rady, tak ?

Wprowadziłeś takie dane, aby zalogować się do sieci Play ?

APN: internet
Login: brak
Hasło: brak
Numer dostępowy: *99***1#

Spróbuj połaczyć się z siecią za pomocą programu Top NetInfo, i wyjdź koniecznie na zewnątrz budynku, bo w domu ponoć brak sygnału.
usagi

Co oznacza ten APN i numer dostępowy?Jak dokladnie skonfigurowac iplus manager?Jestem bardzo słabym informatykiem.
Usagi
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

usagi pisze:Jak dokladnie skonfigurowac iplus manager?Jestem bardzo słabym informatykiem.
Ty nie masz łączyć się z Play'em za pomocą iPlus managera tylko Top NetInfo. TU masz przykład, jak przeprowadzić konfigurację tego programu.
Lidzet98
Użytkownik forum

Post autor: Lidzet98 »

Pytanko mam. Da się grać po limicie w fps typu cod 4 lub bf2?
<Wycięte przez administrację>
EmTeeDee

Post autor: EmTeeDee »

Lidzet98 pisze:Pytanko mam. Da się grać po limicie w fps typu cod 4 lub bf2?
Nie wiem jak jest w bf2-ale we wszystkie części cod/a da radę po limicie.
Lidzet98
Użytkownik forum

Post autor: Lidzet98 »

Ech... już znam problem swojego dużego pingu - upload. Gdy nie wchodze do gry tylko patrze jak inni grają w cs nie mam żadnych lagów. Ale gdy ja już wchodzę do gry sytuacja jest całkiem odwrotna. Da się jakoś zwiękrzyć upload bo download mam ok 150 kb/s a upload ok 5,8 kb/s
<Wycięte przez administrację>
usagi

Cześć! Mam małe pytanie.Aha dzięki za PLAY.Teraz prędkość mojego neta jest średnio powyżej 1.7 megabita.No ale wciąż ciąży umowa z PLUS. Dlatego zacząłem kombinować.Więc wg topnet info mam u siebie UMTS PLUS 19%,ale karta SIM nie chce/ nie może się zalogować.Choć PLAY ma u mnie HSDPA z mocą sygnału 12%, a czasami nawet tylko 6% i się loguje.Co mogę zrobić,by mięć ten UMTS PLUS? Dlaczego nie mogę się zalogować? :cry:
Usagi
Asisst
Użytkownik forum

Post autor: Asisst »

Ja mam zasięg -77 dBm, ten drugi (Divesity) -86dBm, ping zaś jest w okolicch 100 - rzadko schodzi poniżej. Czy przy tym zasięgu ten ping jest odpowiedni? Bo coś czuję, że zasięg mam dobry, ale ping tracę przez słaby komputer. :(
EmTeeDee

A co ma komputer do pingu . :szok:
Asisst
Użytkownik forum

Kiedyś pożyczyłem kartę graficzną od kolegi i miałem lepszy o 10-20 ms. Więc jakoś pewnie ma.
EmTeeDee

NIE ! chodzi Ci zapewne o to że gra się ''tnie'' czyli jest mało fps/ów czyli ileś tam klatek na sekundę , i im lepsza grafika tym lepiej się gra.A ping to odległość od i do serwera też mierzona w sek.I tak na bardziej rozbudowanych grach(momo) z dużymi mapami gra będzie się cięła. ;) O jaką grę Ci chodzi? przeważnie na łączu CDMA źle działa CS' :hyhy:
Asisst
Użytkownik forum

Ta gra to James Bond - Nightfire. :P Dzięki za pomoc bo już chciałem kartę graficzną i RAMy dokupywać. :rotfl:
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

usagi pisze:Co mogę zrobić,by mięć ten UMTS PLUS? Dlaczego nie mogę się zalogować?
Trzeba sprawdzić czy modem zaloguje się do sieci na zewnątrz budynku.
Jeżeli tak to dokupić antene zewnętrzną albo router 3G.
Nie pomagam na PW!
usagi

Modem jest na zewnątrz. Konkretnie wisi na przedłużaczu USB. Ale to router lepiej sobie z tym poradzi??? Dlaczego??? Bo mam jeszcze takie pytanie.Moja koleżanka ma coś a la radiówkę(mówi.że darmowy net z więzy kościoła). No i net u niej trochę mulił. Ale gdy kupiła laptopa to kupiła też dwa routery na parter i na piętro i teraz net jest u niej o wiele szybszy. Dlaczego??? Czy u mnie ten router musiałby być na zewnątrz? Antena zewnętrzna doczepiana do modemu czy taka duża na dach?
Usagi
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

A czy możesz ten modem wystawić nad dach (gdzieś wysoko) i zobaczyć czy wtedy się zaloguje. Albo mając telefon z 3G przeprowadzić koło domu/na balkonie/dachu videorozmowę.
Nie pomagam na PW!
usagi

Telefon wyszukuje,ale się nie loguje. Poza tym już po PLAYU widziałem,że modem się nawet do HSDPA zaloguje a telefon ma SPOOORE problemy z UMTS(jeden gwałtowniejszy ruch i koniec). A co z tym routerem(patrz wcześniejszy post)? Ale z telefonem mogę popróbować. Można jakoś wymusić/nakazać logowanie bez względu na wszystko?

[ Dodano: 2010-04-06, 00:00 ]
Jaka jest tak około maksymalna odległość od nodeb aby pozwolił on zalogować się do niego? I czy w takim razie mam jakieś szanse?
Usagi
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

usagi pisze:A co z tym routerem
Gdyby próby wypadły pomyslnie to można by go gdzieś nad dachem dać i od niego kabel ethernet do komputera albo po WiFi się łączyć. Również jakąś antenę dodatkową można dołożyć ale to już będą koszty w sumie z 300zł (router + antena) i modem musi być kompatybilny z routerem i miec gniazdo antenowe.
usagi pisze:Można jakoś wymusić/
Oprogramowanie modemu często pozwala na wymuszenie logowania do "3G only" ale jeżeli sygnał jest słaby albo daleko Node B to też nie pomoże.
Nie pomagam na PW!
usagi

Ale jak nad dachem???Jak wymusić modemem to UMTS. A taka antena doczepiana do modemu nie wystarczy?
Usagi
usagi

Jak zaktualizowałem iplus manager to dzieje się coś dziwnego.Gdy w ustawieniach kliknę APN INTERNET 3g i kliknę Połącz to:
1.Łączenie z INTERNET 3g.
2.Połączono z INTERNET 3g i na chwilę pojawia się PLUS (GPRS)
3.Pojawia się komunikat:Rozłączono z siecią 3g
Wcześniej od razu było napisane,że zdalny komputer nie odpowiada.Co to wszystko może oznaczać???

[ Dodano: 2010-04-08, 17:43 ]
Z tym UMTS PLUS to się nie da połączyć. :cry: Czy można napisać do plusa jakieś podanie o UMTS/HSDPA? Bo zauważyłem,że:
1.PLAY już go ma w Zelowie.
2.Zelów to jedyne miasto w bliższej i dalszej okolicy bez Node B PLUS.
3.Już dużo mniejsze miasta mają Node B PLUS.
Czy myślicie,że to w czymś pomoże?
Usagi
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

usagi pisze:Co to wszystko może oznaczać???
Próbowałeś połączenia <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7211" target="_blank">»Dial-up«</a> ?
usagi pisze:Czy można napisać do plusa jakieś podanie o UMTS/HSDPA?
Za duże koszta postawienia są takiej stacji. Jeśli operator nie planuje postawić nodeB, to na prośbę użytkowników nie zrobi tego.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
usagi

A jak mogę się dowiedzieć,czy UMTS/HSDPA jest planowane w danej miejscowości?
Usagi
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

usagi pisze:A jak mogę się dowiedzieć,czy UMTS/HSDPA jest planowane w danej miejscowości?
W okolicach Pożdżenic Orange w najbliższym czasie nie planuje stawiać stacji bazowej UMTS.
usagi

Ala nie wiem, dlaczego piszesz o ORANGE skoro mój operator to PLUS? :)
Usagi
ODPOWIEDZ