Wysokie pingi w LAN-ie
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Wysokie pingi w LAN-ie
Witam
Mam router D-link 524. Do niego podłączony jest komputer stacjonarny poprzez kabel i laptop poprzez WiFi.
Mój problem polega na tym, że w połączeniu pomiędzy komp. stacjonarnym a laptopem są duże opóźnienia zwłaszcza po stronie komp. stacjonarnego.
Wyniki ping z komp. stacjonarnego --> laptop:
Badanie 192.168.0.2 z użyciem 32 bajtów danych:
Odpowiedź z 192.168.0.2: bajtów=32 czas=188ms TTL=128
Odpowiedź z 192.168.0.2: bajtów=32 czas=111ms TTL=128
Odpowiedź z 192.168.0.2: bajtów=32 czas=341ms TTL=128
Odpowiedź z 192.168.0.2: bajtów=32 czas=261ms TTL=128
Statystyka badania ping dla 192.168.0.2:
Pakiety: Wysłane = 4, Odebrane = 4, Utracone = 0 (0% stra
Szacunkowy czas błądzenia pakietów w millisekundach:
Minimum = 111 ms, Maksimum = 341 ms, Czas średni = 225 ms
Wyniki z laptopa --> komp. stacjonarny:
Badanie 192.168.0.3 z użyciem 32 bajtów danych:
Odpowiedź z 192.168.0.3: bajtów=32 czas=7ms TTL=128
Statystyka badania ping dla 192.168.0.3:
Pakiety: Wysłane = 4, Odebrane = 4, Utracone = 0 (0% straty),
Minimum = 7 ms, Maksimum = 7 ms, Czas średni = 7 ms
W połączeniach z internetem nie mam żadnych problemów pingi np. z wp.pl na obu komputerach sa zbliżone.
Gdzie może tkwić problem i jak sobie z nim poradzić ?
Będę wdzięczny za każdą pomoc
Mam router D-link 524. Do niego podłączony jest komputer stacjonarny poprzez kabel i laptop poprzez WiFi.
Mój problem polega na tym, że w połączeniu pomiędzy komp. stacjonarnym a laptopem są duże opóźnienia zwłaszcza po stronie komp. stacjonarnego.
Wyniki ping z komp. stacjonarnego --> laptop:
Badanie 192.168.0.2 z użyciem 32 bajtów danych:
Odpowiedź z 192.168.0.2: bajtów=32 czas=188ms TTL=128
Odpowiedź z 192.168.0.2: bajtów=32 czas=111ms TTL=128
Odpowiedź z 192.168.0.2: bajtów=32 czas=341ms TTL=128
Odpowiedź z 192.168.0.2: bajtów=32 czas=261ms TTL=128
Statystyka badania ping dla 192.168.0.2:
Pakiety: Wysłane = 4, Odebrane = 4, Utracone = 0 (0% stra
Minimum = 111 ms, Maksimum = 341 ms, Czas średni = 225 ms
Wyniki z laptopa --> komp. stacjonarny:
Badanie 192.168.0.3 z użyciem 32 bajtów danych:
Statystyka badania ping dla 192.168.0.3:
Pakiety: Wysłane = 4, Odebrane = 4, Utracone = 0 (0% straty),
Minimum = 7 ms, Maksimum = 7 ms, Czas średni = 7 ms
W połączeniach z internetem nie mam żadnych problemów pingi np. z wp.pl na obu komputerach sa zbliżone.
Gdzie może tkwić problem i jak sobie z nim poradzić ?
Będę wdzięczny za każdą pomoc
- MaxFM
- Stary wyga bezprzewodowy
Re: Wysokie pingi w LAN-ie
Moze cos nie tak z kablem. Spróbuj zamienic na inny
-
Jak podłączyłem laptopa z routerem kablem to pingi w obie strony z obu komputerów są bardzo dobre ok. 1ms, więc to nie jest wina kabla.
- Neldrin
- Stały użytkownik forum
DI-524 tak czasem ma (moj kumpel oddał o z tego powodu do serwisu...) Wymienił na Rev. B4 i juz jest podobno OK... Ja sam tez mam ten router i wszystko chodzi w porządeczku, na LANie np w Unreal Tournament 2004 ping pomiedzy kompem WiFi a stacjonarnym nie przekracza 7ms... Może wyłącz konfiguracje zerowej sieci bezprzewodowej... Albo zmniejsz przepustowośc do 11mbps w ustawieniach routera... Sam nie wiem :-/
-
Udało mi się znaleźć przyczynę tych wysokich ping-ów. Okazało się że problem tkwił po stronie laptopa, a mianowicie gdy pracował na bateriach to pingi były duże, a po podłaczniu go do zasilania pingi wynosiły ok. 1ms w obu kierunkach. Wcześniej nie miałem do czynienia z laptopami i zastanawia mnie czy to jest normalny objaw czy coś jest nie tak z laptopem.
Aha model laptopa to HP nx7400
Aha model laptopa to HP nx7400
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
a to ci numer...
dobry model...do pracy w terenie.
dobry model...do pracy w terenie.
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Dziwny objawmonsanto pisze:problem tkwił po stronie laptopa, a mianowicie gdy pracował na bateriach to pingi były duże, a po podłaczniu go do zasilania pingi wynosiły ok. 1ms w obu kierunkach.

Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
- bob
- Guru bezprzewodowy
Słaby prąd wolniejsza praca .monsanto pisze:Udało mi się znaleźć przyczynę tych wysokich ping-ów. Okazało się że problem tkwił po stronie laptopa, a mianowicie gdy pracował na bateriach to pingi były duże, a po podłaczniu go do zasilania pingi wynosiły ok. 1ms w obu kierunkach.Aha model laptopa to HP nx7400
-
Bez przesady. Osobiście bawiłem się takim lapkiem i nic takiego nie widziałem.bob pisze:Słaby prąd wolniejsza praca .
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
- bob
- Guru bezprzewodowy
To zależy jak dobre miałeś baterie i czy na płycie były stabilne 3,3V.
Czasem wystarczy "bad connection" ,zimny lut i jest dziwny trudny do wykrycia problem w urządzeniu.
Czasem wystarczy "bad connection" ,zimny lut i jest dziwny trudny do wykrycia problem w urządzeniu.
-
Ej coś to wszystko jakieś naciągane teorie
I to wszystko miałoby powodować tylko większe pingi??

I to wszystko miałoby powodować tylko większe pingi??

Pozdr, (R) BliSki. (tm)
- bob
- Guru bezprzewodowy
Co do tej teorii to jestem przekonany w 100% ,że taka przyczyna jest w niektórych komputerach acer w slocie pcmcia co jest powodem większości problemów ich użytkowników z użyciem modemów o wysokim poborze prądu i tu przykład:
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=25835#25835
Jeśli chodzi o urządzenia elektroniczne najłatwiej jest wykrycie przyczyny jeśli coś już nie działa zupełnie a jeśli działa "połowicznie" czyli np.jest nie kontakt to poszukiwania przyczyna staje się utrudnione bo raz działa raz nie.Najgorszą usterką w elektronice jest gdy jakiś scalak odpowiedzialny za moduł bądź jego część dostaje mniejszy prąd i wtedy sprzęt może wydawać się sprawny ale w momencie większego poboru prądu (obciążeniu) zaczyna szwankować czasem tylko jedna z jego funkcji.
Uszkodzenie scalaka czy tranzystora zwłaszcza w nowym komputerze całkowicie zbija użytkowników z tropu.
Czasami problemem może być w źle napisanym driver`ze czy też w funkcji oszczędności energii takiegoż.
Konkretnie w tym przypadku to objawem jest słaby ping przy zasilaniu bateriami a dobry przy zasilaniu z sieci energetycznych.Przyczyna ?
Według mnie co najmniej trzy:
a) uszkodzony jakiś moduł w laptopie.
b) problem z jakimś driver`em:
- włączony tryb zmniejszonego poboru prądu przy zasilaniu bateryjnym - źle napisany bądź nie przeznaczony dla tego komputera driver ,który zmniejsza dawkowanie prądu do punktu krytycznego .
c) wada baterii.
Tylko nie pisz ,że takie rzeczy się nie zdarzają.Mam pewne zawodowe doświadczenie w urządzeniach przemysłowych ,zbliżonych do domowych komputerów a HP nie jest nadzwyczajną firmą ,którą omijają problemy.
Nie twierdzę ,że to może nie być jakaś bzdura ale bez przesady z tym naciąganiem teorii
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=25835#25835
Jeśli chodzi o urządzenia elektroniczne najłatwiej jest wykrycie przyczyny jeśli coś już nie działa zupełnie a jeśli działa "połowicznie" czyli np.jest nie kontakt to poszukiwania przyczyna staje się utrudnione bo raz działa raz nie.Najgorszą usterką w elektronice jest gdy jakiś scalak odpowiedzialny za moduł bądź jego część dostaje mniejszy prąd i wtedy sprzęt może wydawać się sprawny ale w momencie większego poboru prądu (obciążeniu) zaczyna szwankować czasem tylko jedna z jego funkcji.
Uszkodzenie scalaka czy tranzystora zwłaszcza w nowym komputerze całkowicie zbija użytkowników z tropu.
Czasami problemem może być w źle napisanym driver`ze czy też w funkcji oszczędności energii takiegoż.
Konkretnie w tym przypadku to objawem jest słaby ping przy zasilaniu bateriami a dobry przy zasilaniu z sieci energetycznych.Przyczyna ?
Według mnie co najmniej trzy:
a) uszkodzony jakiś moduł w laptopie.
- włączony tryb zmniejszonego poboru prądu przy zasilaniu bateryjnym - źle napisany bądź nie przeznaczony dla tego komputera driver ,który zmniejsza dawkowanie prądu do punktu krytycznego .
c) wada baterii.
Tylko nie pisz ,że takie rzeczy się nie zdarzają.Mam pewne zawodowe doświadczenie w urządzeniach przemysłowych ,zbliżonych do domowych komputerów a HP nie jest nadzwyczajną firmą ,którą omijają problemy.
Nie twierdzę ,że to może nie być jakaś bzdura ale bez przesady z tym naciąganiem teorii

Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez bob, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Problem związany jest chyba z tym, że w momencie gdy laptop pracuje na bateriach karta wifi przełącza się w tryb oszczędzania baterii. We właściwościach tej karty jest parametr "współczynnik zużycia energii względem wydajności karty". Po odznaczeniu pola "użyj wartości domyślnej" i zmianie tego współczynnika na wyższy problem ustępuje.
- bob
- Guru bezprzewodowy
- włączony tryb zmniejszonego poboru prądu przy zasilaniu bateryjnym
- źle napisany bądź nie przeznaczony dla tego komputera driver ,który zmniejsza dawkowanie prądu do punktu krytycznego .
- włączony tryb zmniejszonego poboru prądu przy zasilaniu bateryjnym
- źle napisany bądź nie przeznaczony dla tego komputera driver ,który zmniejsza dawkowanie prądu do punktu krytycznego .