Wysokie pingi w LAN-ie

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
monsanto
Początkujący użytkownik forum

Wysokie pingi w LAN-ie

Post autor: monsanto »

Witam
Mam router D-link 524. Do niego podłączony jest komputer stacjonarny poprzez kabel i laptop poprzez WiFi.
Mój problem polega na tym, że w połączeniu pomiędzy komp. stacjonarnym a laptopem są duże opóźnienia zwłaszcza po stronie komp. stacjonarnego.
Wyniki ping z komp. stacjonarnego --> laptop:

Badanie 192.168.0.2 z użyciem 32 bajtów danych:

Odpowiedź z 192.168.0.2: bajtów=32 czas=188ms TTL=128
Odpowiedź z 192.168.0.2: bajtów=32 czas=111ms TTL=128
Odpowiedź z 192.168.0.2: bajtów=32 czas=341ms TTL=128
Odpowiedź z 192.168.0.2: bajtów=32 czas=261ms TTL=128

Statystyka badania ping dla 192.168.0.2:
Pakiety: Wysłane = 4, Odebrane = 4, Utracone = 0 (0% stra
Szacunkowy czas błądzenia pakietów w millisekundach:
Minimum = 111 ms, Maksimum = 341 ms, Czas średni = 225 ms

Wyniki z laptopa --> komp. stacjonarny:
Badanie 192.168.0.3 z użyciem 32 bajtów danych:

Odpowiedź z 192.168.0.3: bajtów=32 czas=7ms TTL=128

Statystyka badania ping dla 192.168.0.3:
Pakiety: Wysłane = 4, Odebrane = 4, Utracone = 0 (0% straty),
Szacunkowy czas błądzenia pakietów w millisekundach:
Minimum = 7 ms, Maksimum = 7 ms, Czas średni = 7 ms

W połączeniach z internetem nie mam żadnych problemów pingi np. z wp.pl na obu komputerach sa zbliżone.
Gdzie może tkwić problem i jak sobie z nim poradzić ?

Będę wdzięczny za każdą pomoc
Awatar użytkownika
MaxFM
Stary wyga bezprzewodowy

Re: Wysokie pingi w LAN-ie

Post autor: MaxFM »

Moze cos nie tak z kablem. Spróbuj zamienic na inny
monsanto

Jak podłączyłem laptopa z routerem kablem to pingi w obie strony z obu komputerów są bardzo dobre ok. 1ms, więc to nie jest wina kabla.
Awatar użytkownika
Neldrin
Stały użytkownik forum

Post autor: Neldrin »

DI-524 tak czasem ma (moj kumpel oddał o z tego powodu do serwisu...) Wymienił na Rev. B4 i juz jest podobno OK... Ja sam tez mam ten router i wszystko chodzi w porządeczku, na LANie np w Unreal Tournament 2004 ping pomiedzy kompem WiFi a stacjonarnym nie przekracza 7ms... Może wyłącz konfiguracje zerowej sieci bezprzewodowej... Albo zmniejsz przepustowośc do 11mbps w ustawieniach routera... Sam nie wiem :-/
monsanto

Udało mi się znaleźć przyczynę tych wysokich ping-ów. Okazało się że problem tkwił po stronie laptopa, a mianowicie gdy pracował na bateriach to pingi były duże, a po podłaczniu go do zasilania pingi wynosiły ok. 1ms w obu kierunkach. Wcześniej nie miałem do czynienia z laptopami i zastanawia mnie czy to jest normalny objaw czy coś jest nie tak z laptopem.

Aha model laptopa to HP nx7400
ikw
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: ikw »

a to ci numer...
dobry model...do pracy w terenie.
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

monsanto pisze:problem tkwił po stronie laptopa, a mianowicie gdy pracował na bateriach to pingi były duże, a po podłaczniu go do zasilania pingi wynosiły ok. 1ms w obu kierunkach.
Dziwny objaw :shock: , pierwszy raz słyszę o czymś takim.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Post autor: bob »

monsanto pisze:Udało mi się znaleźć przyczynę tych wysokich ping-ów. Okazało się że problem tkwił po stronie laptopa, a mianowicie gdy pracował na bateriach to pingi były duże, a po podłaczniu go do zasilania pingi wynosiły ok. 1ms w obu kierunkach.Aha model laptopa to HP nx7400
Słaby prąd wolniejsza praca .
zDaleKi

bob pisze:Słaby prąd wolniejsza praca .
Bez przesady. Osobiście bawiłem się takim lapkiem i nic takiego nie widziałem.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

To zależy jak dobre miałeś baterie i czy na płycie były stabilne 3,3V.
Czasem wystarczy "bad connection" ,zimny lut i jest dziwny trudny do wykrycia problem w urządzeniu.
zDaleKi

Ej coś to wszystko jakieś naciągane teorie :lol:
I to wszystko miałoby powodować tylko większe pingi?? :lol:
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Co do tej teorii to jestem przekonany w 100% ,że taka przyczyna jest w niektórych komputerach acer w slocie pcmcia co jest powodem większości problemów ich użytkowników z użyciem modemów o wysokim poborze prądu i tu przykład:
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=25835#25835
Jeśli chodzi o urządzenia elektroniczne najłatwiej jest wykrycie przyczyny jeśli coś już nie działa zupełnie a jeśli działa "połowicznie" czyli np.jest nie kontakt to poszukiwania przyczyna staje się utrudnione bo raz działa raz nie.Najgorszą usterką w elektronice jest gdy jakiś scalak odpowiedzialny za moduł bądź jego część dostaje mniejszy prąd i wtedy sprzęt może wydawać się sprawny ale w momencie większego poboru prądu (obciążeniu) zaczyna szwankować czasem tylko jedna z jego funkcji.
Uszkodzenie scalaka czy tranzystora zwłaszcza w nowym komputerze całkowicie zbija użytkowników z tropu.
Czasami problemem może być w źle napisanym driver`ze czy też w funkcji oszczędności energii takiegoż.
Konkretnie w tym przypadku to objawem jest słaby ping przy zasilaniu bateriami a dobry przy zasilaniu z sieci energetycznych.Przyczyna ?
Według mnie co najmniej trzy:
a) uszkodzony jakiś moduł w laptopie.
b) problem z jakimś driver`em:
- włączony tryb zmniejszonego poboru prądu przy zasilaniu bateryjnym - źle napisany bądź nie przeznaczony dla tego komputera driver ,który zmniejsza dawkowanie prądu do punktu krytycznego .
c) wada baterii.
Tylko nie pisz ,że takie rzeczy się nie zdarzają.Mam pewne zawodowe doświadczenie w urządzeniach przemysłowych ,zbliżonych do domowych komputerów a HP nie jest nadzwyczajną firmą ,którą omijają problemy.
Nie twierdzę ,że to może nie być jakaś bzdura ale bez przesady z tym naciąganiem teorii :)
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez bob, łącznie zmieniany 1 raz.
monsanto

Problem związany jest chyba z tym, że w momencie gdy laptop pracuje na bateriach karta wifi przełącza się w tryb oszczędzania baterii. We właściwościach tej karty jest parametr "współczynnik zużycia energii względem wydajności karty". Po odznaczeniu pola "użyj wartości domyślnej" i zmianie tego współczynnika na wyższy problem ustępuje.
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

b) problem z jakimś driver`em:
- włączony tryb zmniejszonego poboru prądu przy zasilaniu bateryjnym
- źle napisany bądź nie przeznaczony dla tego komputera driver ,który zmniejsza dawkowanie prądu do punktu krytycznego .
ODPOWIEDZ