HSDPA bez pakietu ?

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Diaz
Użytkownik forum

HSDPA bez pakietu ?

Post autor: Diaz »

Witam wszystkich

Chciałbym was się poradzić w takiej kwestii która mnie bardzo nurtuję... Posiadam internet Blueconnect, i ściąga mi HSDPA/UMTS na maksymalnym zasięgu :) ale pytanie jest inne.. tak jak wskazuje temat --> Od dłuższego czasu ( około połowa stycznia tego roku ) zauważyłem pewną zmianę która przeszkadza z korzystania z internetu. Aczkolwiek przy wykorzystaniu pakietu, tak jakby wyłącza się ogóle HSDPA , i internet chodzi na samym UMTS.. a co za tam idzie.. bardzo chodzi pomału. I tu jest pytanie... wina nadajnika ? czy ERA zrobiła tak 'odgórnie' ?
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: HSDPA bez pakietu ?

Post autor: YaHooo »

Diaz w sumie to dość normalna sytuacja. Ja u siebie w iPlusie po wykorzystaniu limitu też mam tylko UMTS. Nic na to się nie da poradzić niestety.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Diaz
Użytkownik forum

YaHoo , no niestety nie da sie poradzić :( wydaję mi sie że Era zrobiła to odgórnie... mam Blueconnect ponad rok.. i dopiero od stycznia nie wchodzi HSDPA bez pakietu :/ a wcześniej bez pakietu HSDPA chodziło mi na poziomie 20-30 kb. A teraz na UMTS'ie zaledwie 1,5-2,5 kb.. wiec znacząca różnica jest niestety...
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Diaz pisze:wydaję mi sie że Era zrobiła to odgórnie... mam Blueconnect ponad rok.. i dopiero od stycznia nie wchodzi HSDPA bez pakietu
Ja na iPlusie mam bardzo podobnie. Z tym, że mam już koło 2.5 roku, a dopiero od około roku po limicie nie mam HSDPA, przedtem było normalnie HSDPA. Trochę to niewygodne, bo ping na UMTS jest większy niż na HSDPA, co dodatkowo spowalnia ładowanie stron po limicie.
Diaz pisze:wcześniej bez pakietu HSDPA chodziło mi na poziomie 20-30 kb. A teraz na UMTS'ie zaledwie 1,5-2,5 kb..
Oj, to coś jest bardzo źle. U mnie nie ma różnicy, zawsze jest przycięte równo do tych 32kb/s, czy miałem HSDPA, czy nie mam. Zatem myślę, że warto to zgłosić do operatora.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Diaz
Użytkownik forum

A jak zgłosić operatorowi ? wysłał sms'a z menadżera bluconnectu do Biura Obsługi ? czy może mailowo ? a jak tak, to jaki jest adres ?
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Post autor: sp6huk »

Diaz pisze:A jak zgłosić operatorowi ?
Najlepiej to przez I-BOA https://i-boa.era.pl/iboa3/auth2/auth.html
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Ewentualnie przejść się do salonu i tam napisać reklamację/zgłoszenie.
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Chris-Kr »

Diaz pisze: wcześniej bez pakietu HSDPA chodziło mi na poziomie 20-30 kb. A teraz na UMTS'ie zaledwie 1,5-2,5 kb
kb czy kB?
Bo:
1 kB = 8 kb
Krzysztof
Diaz
Użytkownik forum

Chris-Kr - oczywiście w obu tych jednostkach ( przed i to co teraz jest ) chodzi mi o KB. Sorki moja pomyłka w zapisie :)

sp6huk - na tej stronce trzeba wpisać numer telefonu, a blueconnect ma jakiś taki numer ? xD tzn. co to jest za numer który trzeba wpisać ?
dziobak99
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: dziobak99 »

To jest normalne że w erze przycinają do 16kbit/s, czyli na ściąganiu masz 1-3KB/s...
W praktyce strony wchodzą minutami, albo wcale nie wchodzą, miałem limit 500Mb to wiem co znaczy prędkość po przycięciu, i raczej jest to normalne a nie żadna anomalia czy wina operatora...
YaHooo pisze:Oj, to coś jest bardzo źle. U mnie nie ma różnicy, zawsze jest przycięte równo do tych 32kb/s, czy miałem HSDPA, czy nie mam. Zatem myślę, że warto to zgłosić do operatora.
Tylko że w erze tną do 16kb/s ;/
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Diaz pisze:oczywiście w obu tych jednostkach ( przed i to co teraz jest ) chodzi mi o KB.
Ztem jeśli kolega Diaz ma 1.5-2.5KB/s to niestety jest wszystko ok...
dziobak99 pisze:Tylko że w erze tną do 16kb/s ;/
Wiem o tym. Ale myślałem, że autor wątku ma 1.5-2.5kb/s. A tak to wszystko jest jak ma być.
Diaz
Użytkownik forum

Tylko jedno mnie ciekawi... dlaczego Era wycofała HSDPA jak się skończy limit ;( wcześniej bez pakietu dało się "jako , tako " funkcjonować w internecie.. bez pakietu wtedy prędkość dochodziła do 30 KB/s... a teraz , katastrofa ;/ no ale cóż.. muszę się jeszcze pomęczyć do grudnia.. wtedy mi się umowa kończy..
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Diaz pisze:Tylko jedno mnie ciekawi... dlaczego Era wycofała HSDPA jak się skończy limit
Można tylko gdybać, ale sądzę, że prędkość polimitowa jest na tyle mała, że nie potrzeba przestawiać stacji oraz modemu w tryb HSDPA. To daje również oszczędność energii.
Diaz pisze:wtedy prędkość dochodziła do 30 KB/s...
Chyba masz na myśli 30kb/s?
Diaz
Użytkownik forum

Opierając sie ze statystyki z menadżera blueconnect'a cały czas jest mowa o KB/s.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Szczerze się przyznam, że nie wiem jak mogłeś mieć po limicie 30KB/s....
dziobak99
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: dziobak99 »

Nic na to nie poradzisz, może miałeś fuksa i było coś źle ustawione, bo powinieneś mieć 1-3KB/s a nie 30KB/s także możesz sobie podnieść abonament i wykupić większy limit...
Jeśli masz abonament za 49zł z limitem 1GB to zamów ten za 69zl z 5GB limitu, bo nie opłaca się mieć tego za 49zł zupełnie...
Ja zmieniałem pół roku przed końcem umowy, czyli tak jak Ty teraz i mi dali za 99zł 15GB limitu, więc może wyciągniesz może nawet coś więcej niż 5GB...
Awatar użytkownika
paweliplus
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: paweliplus »

Ja miałem najwięcej po limicie to 4KB/s
Radiówka 5 Mb/s
ping ~ 20ms
ODPOWIEDZ