Brak Limitu

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Polip
Użytkownik forum

Brak Limitu

Post autor: Polip »

Nie będę ukrywał, że założyłem konto na tym forum głównie po to, aby móc poznać opinie na temat tego, co przydarzyło mi się, bowiem chociaż forum obserwuję od czasu do czasu, to podobnego przypadku jeszcze nie zaobserwowałem w żadnym temacie.
Otóż 3 lata temu stałem się szczęśliwym inaczej posiadaczem iPlusa. Niestety w moim miejscu zamieszkania internet tego typu był w sumie jedyną możliwością. Tragedia. Była to umowa z abonamentem 60 zł, limit transmisji danych wynoszący 1 gb doprowadzał mnie do szewkiej pasji- 3,8kB to prędkość, przez którą na widok gdziekolwiek trójki i ósemki blisko siebie, reaguje jak byk na czerwoną płachtę. Nie to, żeby bez niego było super szybciej- w mojej okolicy wyciągałem maks 20kB. No ale to zawsze lepsze.
Wraz z przedłużeniem umowy po dwóch latach, z rabatem -50% stała się dziwna rzecz. Nagle limit transmisji danych... znikł. Chociaż nic o tym nie było i teoretycznie posiadałem nadal "łańcuch" o długości 1gb, to mogłem ściągać śmiało i z 10- nic się nie działo. Nie ukrywam, że byłem tym faktem niezwykle uradowany. Oczywiście żadnych reklamacji z tego powodu nie zgłaszałem :P
Niestety, ta fajna umowa się skończyła, ojciec (na którego jest całość podpisana) dał się konsultantowi wpuścić w maliny i tym razem przedłużył z rabatem jedynie -25%, co jednak zmartwiło mnie dużo bardziej- magiczny brak limitu tak jak nagle się pojawił, z podpisaniem znikł i teraz mam ten cholerny limick, 3gb jak się teraz okazało.

Tu moje pytanie- jak to się stało, że żadnego limitu przez rok czasu nie miałem? Czy ktoś miał coś podobnego? I btw. co mnie najbardziej interesuje- jak myślicie, warto spróbować, zadzwonić z pretensjami i udać "głupka" argumentując "przez rok czasu net chodził szybko, dlaczego po przedłużeniu umowy dostałem gorsze warunki? O niczym takim nie było mowy!"? xD
Pablo-1986
Użytkownik forum

Re: Brak Limitu

Post autor: Pablo-1986 »

To jest możliwe, ja miałem identyczną umowę i też nie było limitu po 1 przedłużeniu. Obecnie mam 4,5 GB i jak to wykorzystam to net mi zwalnia. Nowe warunki mam od 1 marca tego roku. Wcześniej przez blisko rok net śmigał aż miło.
Polip
Użytkownik forum

Ech, no widzę, że nikt za bardzo się nie orientuje w tej sprawie, trudno.
Jakoś nauczę się żyć z tym limitem, całe szczęście, że istnienie Iplusopobieracz. Tu jednak moje pytanie- wiem, że teraz jest ta usługa płatna, ale ile mnie to wyniesie- 10 zł, czy 5 zł? Ponieważ teoretycznie mam abonament wielkości 60zł, tylko dzięki rabatowi wynosi 45 zł.
I jeszcze jedno- jaka jest maksymalna prędkość EDGE? Nigdy, o żadnej porze nie wyciągnęłem więcej niż 20kB, ale to i tak rzadkość- przeważnie mam 10-17 kB. Czy to przez przeciążenie nadajnika? Czy też wymiana mojego zabytkowego modemu na nowy by coś dała? Jestem właścicielem jakiegoś "commander Enforta EDGE Modem".
No bo mieszkając na wsi, w pobliżu małego miasteczka raczej nie mam szansy złapać coś więcej, niż EDGE i mieć ludzkie transfery? :P
marens
Guru bezprzewodowy

Post autor: marens »

Piszcie dalej o takich promocjach, wyjdzie Wam na dobre...
Ostatnio zmieniony 2010-04-24, 19:50 przez marens, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Polip pisze:I jeszcze jedno- jaka jest maksymalna prędkość EDGE? Nigdy, o żadnej porze nie wyciągnęłem więcej niż 20kB
Niewiele więcej. Ok 30KB/s to jest taki max absolutny.
Polip
Użytkownik forum

marens pisze:Piszcie dalej o takich promocjach, wyjdzie Wam na dobre...
Well mistrzu, skoro i tak mam już normalne limity, to mi to wisi, a przy okazji postanowiłem zapytać, czy inni mieli podobną rzecz. Ciekawe co to, jakiś błąd w ich systemie? Pozdrawiam Iplusa xD
Jo_gurt pisze:Niewiele więcej. Ok 30KB/s to jest taki max absolutny.
Mhm, no to rzeczywiście duża różnica nie jest, ale fajnie by było pociągnąć i tyle. Czemu praktycznie nigdy nie przekroczyłem 20kB, nawet późno w nocy, gdzie chyba z przeciążeniem nadajnika nie powinno być problemu?
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Post autor: Sundance_kid »

Ech, no widzę, że nikt za bardzo się nie orientuje w tej sprawie, trudno.
Błąd po stronie opa, ciesz się że miałeś promocję.

A co do Iplusopobieracza to 5 złotych Cie to wyniesie.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Post autor: sp6huk »

Polip pisze:No bo mieszkając na wsi, w pobliżu małego miasteczka raczej nie mam szansy złapać coś więcej, niż EDGE i mieć ludzkie transfery? :P
Gdzie mieszkasz ?
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Polip pisze:Czemu praktycznie nigdy nie przekroczyłem 20kB,
To samo miałam u siebie. Jakiś felerny ten EDGE u Plusa.
Polip pisze:Ciekawe co to, jakiś błąd w ich systemie?
Tak. Dla pochwalenia się mi udało się zrobic kiedyś debet chyba coś około 300 na simdacie. Tez coś się pokopsało i przestało mi pobierac opłatę.
Józek
### BAN ###

Post autor: Józek »

marens pisze:Piszcie dalej o takich promocjach, wyjdzie Wam na dobre...
Ja miałem w tamtym roku w 36i6(Plus) 3 miesiące bez limitu ale się skończyło bo ludzie pisali o tym na forach i operator się skapnął że mu wykryli błąd w systemie.
Polip
Użytkownik forum

Sundance_kid pisze:A co do Iplusopobieracza to 5 złotych Cie to wyniesie.
No to fajnie, już się bałem trochę, że będą chcieli pociągnąć 10 zł.
sp6huk pisze:Gdzie mieszkasz ?
Mała miejscowość zwana Wąpierskiem, koło miasteczka Lidzbark.
Ostatnio zmieniony 2010-04-24, 20:08 przez Polip, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Polip pisze: Mała miejscowość zwana Wąpierskiem, koło miasteczka Lidzbark.
Licho. Nawet UMTSu nie ma w Lidzbarku :/

[ Dodano: 2010-04-24, 21:13 ]
Orange i Play teoretycznie gwarantuja większą prędkość ale ciut za daleko będzie plus ten las po drodze.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Post autor: sp6huk »

Polip pisze:Mała miejscowość zwana Wąpierskiem, koło miasteczka Lidzbark.
Niestety nie masz szans na UMTS :/ Do najbliższego node B Plusa masz ~23 km, znajduje się on w Działdowie, jest to zdecydowanie za daleko.

Tak sprawuje się EDGE Plusa u mnie. Moc sygnału -63 dBm.
http://www.speedtest.net/result/793138894.png
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Polip pisze:Well mistrzu, skoro i tak mam już normalne limity, to mi to wisi, a przy okazji postanowiłem zapytać, czy inni mieli podobną rzecz.
Oczywiste, wzorowa postawa, ja nie mam już czegoś, więc mi to wisi i powiewa, czy inni tak mają :dobani:
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Polip
Użytkownik forum

No dokładnie, [ciach] ze mnie.
Btw. thx za wszelkie informacje.

[ Komentarz dodany przez: krystianb: 2010-04-24, 21:58 ]
Takie teksty to u siebie na podwórku możesz rzucać.
Ostatnio zmieniony 2010-04-24, 20:58 przez Polip, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Tomek7
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Tomek7 »

Ja miałem BC 49 na czas nieokreślony i też nie miałem limitu wcześniej o tym pisałem na forum,dla kolegi także w Erze włączyli limit i zapomnieli wyłączyć jechał z limitem prawie pół roku, widać że trafiają się błędy w systemach operatorów ale bardzo bardzo rzadko :)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Tomek7 pisze:widać że trafiają się błędy w systemach operatorów ale bardzo bardzo rzadko :)
Chyba wszyscy na forum pamiętają dziurę z VPN w Orange ;) Jak się wieść za bardzo rozniosła, to zlikwidowali ją bardzo szybko :hyhy:
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
ODPOWIEDZ