internet do laptopa

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
didlet
Początkujący użytkownik forum

internet do laptopa

Post autor: didlet »

Witam, szukalem pod roznymi haslami, sporo czytalem i wciaz nie wiem jak to dokladnie dziala... a mianowicie chodzi mi o internet do laptopa. Posiadam sprzet

Compal FL 90

i z tego co wyczytalem na tej stronie http://www.nhl.pl/index.php?showtopic=2524 mam wejscie express card i chce kupic nastepujaca karte:

http://allegro.pl/item1002377549_nowy_m ... cmcia.html

teraz 2 pytania za 100pkt ;p
1. czy dobrze wyczytalem i ta karta bedzie pasowala do mojego laptopa?
2. jak dziala ten modem? potrzebuje specjalnej karty sim na internet, czy moge zwykla karte do telefonu (pop, heya or whatever?) wsadzic do tego modemu i bedzie mi necik hulal? :)

bo podlaczalem neta z telefonu (orange) do laptopa, ale jest tak tragiczne polaczenie ze strona laduje sie z 5 minut... takze szukam alternatywy bo szykuje mi sie wyjazd na pare dni, a net jest mi niezbedny...
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: internet do laptopa

Post autor: wojteks »

Ad 1. Tak, będzie pasować.
Ad 2. Wkładasz kartę do danych (simdata, Orange Free na kartę czy dowolną inną prepaidową z włączonym pakietem danych)
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Post autor: sp6huk »

didlet pisze:1. czy dobrze wyczytalem i ta karta bedzie pasowala do mojego laptopa?
Tak. Będzie pasowała,
didlet pisze:2. jak dziala ten modem? potrzebuje specjalnej karty sim na internet, czy moge zwykla karte do telefonu (pop, heya or whatever?) wsadzic do tego modemu i bedzie mi necik hulal?
Dokładnie, musisz uaktywnić tylko pakiet danych, i skonfigurować połączenie. Na kartę to najlepiej mBank mobile (Plus), z pakietem 100 MB za 5 zł ;), jeżeli chcesz mieć internet wszędzie. Możesz też zobaczyć ofertę Play na kartę, jeżeli jesteś w zasięgu sieci macierzystej,
didlet pisze:bo podlaczalem neta z telefonu (orange) do laptopa, ale jest tak tragiczne polaczenie ze strona laduje sie z 5 minut...
Prędkość ładowania się stron zależy od technologii, z której korzystasz, obciążenia stacji bazowej, oraz mocy sygnału. Jaki masz telefon ?.
didlet

ok wielkie dzieki za szybka odpowiedz :) przyznalbym soga ale nie widze takiej opcji na tym forum ;p

edit:
telefon SE k800i
abonament - jakis tani biznes nie pamietam dokladnie ;p
Awatar użytkownika
baxxxio
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: baxxxio »

K800i ma albo UMTS do 384kbps albo GPRS do 57kbps.
didlet

ehhh niestety, nie obeszlo sie bez problemow ;/

dzis mialem chwile wolnego i wkoncu wsadzilem karte iplusa do modemu (Merlin x950D)
niestety po ponad 2 godzinnej walce poddaje sie, bo internet nie dziala i juz nei wiem co dalej robic...

otoz postepuje tak:
1. wkladam modem do portu ( z karta iplusa)
2. automatycznie instaluje sie soft iplusa
3. odpalam soft, wpisuje pin, klikam polacz (po chwili wyskakuje brak polaczenia)
4. wchodze w ustawienia tegoz menegera i probuje na roznych APN - nadal nei dziala
5. postepuje wg tutoriala http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7211 - pomijajac fakt ze za pierwszym razem wywalilo mi blu screena - nie dziala

juz mnie witki opadaja bo to jakies chore jest... mowia "wlozy pan karte do modemu, zainstaluje menegera i bedzie dzialac" a tu kicha
jakas pomoc sie znajdzie? moze cos zle robie? ale co... probowalem uzyc numerow *121*11*01# i *136*11*01# ale dostaje wiadomosci ze usluga niedostepna / subskrybcja nie aktywna...

pozdrawiam serdecznie wszystkich pomocnych forumowiczow :)

[ Komentarz dodany przez: Sundance_kid: 2010-04-29, 17:54 ]
Skoro są cenzurowane to ich nie używaj :]
Ostatnio zmieniony 2010-04-29, 16:53 przez didlet, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Proponuję pobrać Top NetInfo. Jak nie zadziała to będziemy myśleć dalej ;) Wcześniej jednak wsadź do telefonu kartę mBank mobile, i wykonaj połączenie. Później wpisz *101*11*02# i "zadzwoń". Następnie wpisz *121*11*03# i spróbuj aktywować pakiet danych, jeżeli masz na koncie minimum 5 zeta.
didlet

w jakims temacie wyczytalem ze mozliwa przyczyna jest stara wersja managera... sciagnalem najnowsza ze strony plusa i teraz niby laczy... ale polaczenie sie urywa po paru sec...

juz sprawdzam Twoj programik

a pakiety danych nie powinny byc odrazu wlaczone w nowych iplusach? dzisiaj pierwszy raz ja odpalilem ;)

btw - karta mBank mobile - masz na mysli karte sim tak? ;p troche zielony jestem w tym temacie ;))

edit:
po wystukaniu numerow wyskakuje info:
02# - usluga gprs jest juz aktywna
03# - usluga niedostepna
Ostatnio zmieniony 2010-04-29, 17:30 przez didlet, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

didlet pisze:btw - karta mBank mobile - masz na mysli karte sim tak? ;p troche zielony jestem w tym temacie
Nie zwracaj na to uwagi, nie doczytałem, że Ty masz iPlus'a :D Tych kodów też nie wysyłaj, bo się na nic nie zdadzą.
didlet

heh kody juz zdazylem wklepac jak widac ;p

probuje teraz ustawic ten programik... ale poki co, przy probie polaczenia mam info "blad 720. no PPP control protocols configured"

ale zabieram sie za lekture forumowa i pomalu czytam xD
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

didlet pisze:ale zabieram sie za lekture forumowa i pomalu czytam xD
TU masz przykład konfiguracji.
didlet

ehhh jedna wielka lipa ;/ ustawien nie ma wiele, ale jak bym nie kombinowal, ciagle wyskakuje ten sam blad ;/

tak mam ustawione, wg powyzszego tutka...
http://www.rachunkowoscfirm.olsztyn.pl/ ... czenie.JPG
http://www.rachunkowoscfirm.olsztyn.pl/ ... AT_PIN.JPG
http://www.rachunkowoscfirm.olsztyn.pl/ ... i/gprs.JPG
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Na dobry początek wyłącz Komunikacja AT.
Awatar użytkownika
rio bravo
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: rio bravo »

Może jeszcze wyłącz pin. Czasami to jest problemem.
didlet

az glupio sie przyznac ze czlowiek jest z wyksztalcenia informatykiem (profil administracja sieciami komputerowymi) ...

takie "fistaszki" i "zaznaczniki" to probowalem chyba w kazdej mozliwej konfiguracji :) zaraz sie zdenerwuje i pojde kupie starter od pomaranczy, a jak to tez nie podziala to wyrzuce ten modem przez okno ;p

[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2010-04-29, 20:08 ]
Proszę pisać zgodnie z zasadami pisowni!

edit: a co ja takiego napisalem ze urazilem szanowna administracje? ;)

edit2:
hmmm teraz cos chyba namieszalem bo modem zaczal wysylac jakies znaczki w komunikatach:
http://www.rachunkowoscfirm.olsztyn.pl/ ... ki/xxx.JPG
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

didlet pisze:edit: a co ja takiego napisalem ze urazilem szanowna administracje?
Nie administrację tylko moderację.
I proszą Cię abyś zaczynał zdania duża literą.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
wl.przemek

Post autor: wl.przemek »

Witam.
Podlacze sie do tematu.... mianowicie jestem zainteresowany internetem bezprzewodowym np iPlus znalazle taka oferte z laptopem i zastanawiam sie czy jest to cos warte :zdziwko:
Acer Netbook Aspire One D250 HSPA + IPM
interesuje mnie laptop tylko do internetu i wideo rozmow przez skype itp czy posiadajac taki sprzet bede mogl normalnie korzystac w pelni z predkosci i czy to ma hspa + ?
PrZeMkO
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Post autor: Sundance_kid »

taki sprzet bede mogl normalnie korzystac w pelni z predkosci i czy to ma hspa +
Sprzęt to jedno. Warunki zasięgowe, przeciążeniowe to drugie. Nie można Ci nic zagwarantować.
wl.przemek

Post autor: wl.przemek »

Tak rozumiem tylko chodzi mi czy taki netbook jest coś wart i ewentualnie jaki byście polecili oczywiście coś nowego niedrogiego ale przeznaczonego m. in. do korzystania z internetu :roll:
PrZeMkO
ODPOWIEDZ