Nie działający Iplusopobieracz

Pozostałe kwestie techniczne (sprzętowe i programowe) dotyczące internetu radiowego - np. konfiguracja firewalli, antywirusów, przeglądarek internetowych.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
SUSKEE
Początkujący użytkownik forum

Nie działający Iplusopobieracz

Post autor: SUSKEE »

Co jest z tą usługą? Nie działa? Wyłączyli?

Przekroczyłem limit co wydało mi się dziwne, i wysłalem sms-a z poleceniem właczenia tej usługi, gdyż zawsze dostawalem "bład - usługa aktywowana" i wiedziałem ze jest właczona. Teraz dostaje "serwis czasowo nie dostępny :zly: ". Co jest? Pytanie do użytkowników Iplusa - działa Wam?
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Re: Nie działający Iplusopobieracz

Post autor: krystianb »

Pobieracz sensownie działa tylko przed limitem. Jak przekroczysz limit to i w nocy będzie ta sama prędkość. Możesz tylko dodatkowy transfer dokupić żeby odzyskać prędkość i w nocy korzystać z tych 100GB.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
SUSKEE

:niepewny: to że przekroczyłem limit to skutek tego że nie działa ta usługa...

Wiem ze tak jest jak mówisz, ale mi nie chodzi o to ze spadła predkosc tylko ze usługa nie działa.
Primo nawet po przekroczeniu limitu powinno pisać "usługa aktywowana"
Secondo nawet dokupiłem iplus extra dla pewnosci i to samo "serwis czasowo nie dostępny"

Pytam tych co mają iPlusa - czy Wam działa?
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

SUSKEE pisze:Pytam tych co mają iPlusa - czy Wam działa?
Tak, działa (przynajmniej działał dziś w nocy).
SUSKEE

A mógłby ktoś napisać wiadomośc aktywacyjną i opisać co dostał od plusa??
Bo ten sms to 2612 DODAJ IPLUSHH - mam rację?

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2010-05-10, 17:57 ]
<font color=orange>Poprawa pisowni.</font>
Ostatnio zmieniony 2010-05-10, 16:57 przez SUSKEE, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

SUSKEE pisze:Teraz dostaje "serwis czasowo nie dostępny
To nie ma nic wspólnego z iPlusopobieraczem. Po prostu sieć jest obciążona i sieć nie może zrealizować polecenia.
SUSKEE pisze:sms to 2612 DODAJ IPLUSHH - mam rację?
http://www.iplus.pl/iplusopobieracz.html
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
SUSKEE

To nie ma nic wspólnego z iPlusopobieraczem. Po prostu sieć jest obciążona i sieć nie może zrealizować polecenia.

Aha, tylko co? Od tygodnia? I czemu net działa normalnie? :gwiazdki:

No i moze głupie pytanie ale kiedy można spodziewać się odciążenia sieci, tzn wiem ze wy nie wiecie raczej ;) , ale moze jakies info od operatora gdzieś jest dostępne?
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

SUSKEE pisze:Aha, tylko co?
Być może to jest HLR. Po więcej info odsyłam tu http://pl.wikipedia.org/wiki/USSD#Wsp.C ... nikacyjnej Jeśli jesteś bardziej dociekliwy to sobie doczytasz co i jak. Bo ja nie chcę Cię wprowadzić w błąd.
SUSKEE pisze:Od tygodnia?
U mnie od miesiąca wieczorami na SimPlusie nie dam rady sprawdzić stanu pakietów za pomocą kodu USSD (*121#), podczas gdy w dzień informacja zwrotna przychodzi od razu. Czemu? Tego raczej nie wiadomo. Pewnie tak samo jest u Ciebie.
SUSKEE pisze:I czemu net działa normalnie? :gwiazdki:
Ponieważ komendy USSD/wiadomości SMS są obsługiwane poprzez inny węzeł w sieci niż transmisja z internetu.
SUSKEE pisze:No i moze głupie pytanie ale kiedy można spodziewać się odciążenia sieci, tzn wiem ze wy nie wiecie raczej ;)
To akurat jest dość proste. Wiadomo, że obciążenie sieci jest najmniejsze głęboko w nocy, natomiast w ciągu dnia jest dużo większe. Wieczorem jak ludzie korzystają z internetu mocniej, to sieć jest najbardziej obciążona. Taką sytuację mieli użytkownicy Playa. W nocy osiągali transfery 1Mb/s, zaś w im bliżej wieczora tym mniejsza prędkość, aby wieczorem osiągnąć 100kb/s. Wynik mówi sam za siebie :)
SUSKEE pisze:ale moze jakies info od operatora gdzieś jest dostępne?
Nie znam takiego źródła informacji. Wszystko co wiadomo o obciążeniu sieci widać po osiaganych transferach, zajętości sieci podczas prób wykonania połączenia głosowego itp.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
SUSKEE

Aha, wielkie dzięki :ok:

Jedyne co mnie martwi to to kiedy bedzie działało ale w tym juz mi nikt nie pomoże...
No i to ze 20 po dwunastej w nocy tez nie działa... sprawdze dziś o 3, ale mysle ze to jakies wieksze kłopoty sieci.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

SUSKEE pisze:Aha, wielkie dzięki :ok:
Nie ma za co :ok:
SUSKEE pisze:No i to ze 20 po dwunastej w nocy tez nie działa... sprawdze dziś o 3, ale mysle ze to jakies wieksze kłopoty sieci.
W takim razie śmiało zgłaszaj awarię do operatora, bo jeśli nie działa w dzień oraz głęboko w nocy, to jest stanowczo coś nie tak.
ODPOWIEDZ