Orange Freedom PRO - CDMA - problemy techniczne

SubForum obecnych i przyszłych użytkowników internetu w technologii CDMA - Centertel (Orange Freedom PRO), Sferia, Nordisk, Plus (CDMA2000 1xEVDO itd.)

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Kris22
Stały użytkownik forum

Re: Orange Freedom PRO - CDMA - problemy techniczne

Post autor: Kris22 »

Nie, po kliknięciu "połącz" (też) pokazuje się ta czerwona antenka, na routerze (axesstelu) przy Signal nic się nie świeci..

Mieli aktywować dzisiaj, nie wiem zobaczę jutro jak wrócę do domu ,ale naprawdę.. jestem

Dziękuje za tak szybką odpowiedź :)
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Post autor: sp6huk »

Kris22 pisze:po kliknięciu "połącz"
"połącz" przy połączeniu przez Ethernet nie działa.
Kris22
Stały użytkownik forum

Oo.. a to ciekawe, nie wiedziałem ,drugi dzień - to samo .. antenka lata od 3kresek wzwyż jak ogłupiała (bez mojej ingerencji) i nagle traci sygnał (czerwona) , po kliknięciu na połącz również pokazuje się czerwona .. o co tutaj chodzi :/
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Mam jeszcze jedno pytanie. Nie przedłużałeś przypadkiem z Orange umowy ? Miałeś od nich wcześniej internet ?
Kris22
Stały użytkownik forum

Czy miałem? Jeszcze miesiąc bd. ciągnął EDGE''a na Orange Bussines Everywhere Standard (bodajże, 2gb limit) myślałem ,że to będzie lepsze .. a tu kicha nawet się połączyć nie mogę (chociaż to może ja robię coś źle ,ale nie wiem) w tej chwili właśnie na nim siedzę.. :/ - umowa jest nowa, nie przedłużana
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Kris22 pisze:umowa jest nowa, nie przedłużana
Bo przy przedłużaniu umowy, trzeba czekać aż stara się skończy, i dopiero wtedy będziesz działał "na nowych zasadach". Czyli mam rozumieć, że OFP teraz było brane na całkiem inną osobę, niż wcześniej Orange Business Everyvhere Standard ?
Kris22
Stały użytkownik forum

Umowa jest nowa, zawarta na tą samą osobę, te same dane (prawie bo miejsce świadczenia usługi muszą podawać inne w moim rejonie bo system ich nie jest zaktualizowany na moją okolicę) .

To jak się łączyć przez ethernet? Co jest nie tak? :/ kurcze zaczynam się o to martwić, zapewniano mnie ,że będzie śmigać
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Kris22 pisze:Umowa jest nowa, zawarta na tą samą osobę, te same dane
Nie dostałeś żadnych bonusów do OFP w postaci więcej GB, tańszy abonament ?,
Kris22 pisze:To jak się łączyć przez ethernet? Co jest nie tak?
Puść pinga na adres routera,
Kris22 pisze:zapewniano mnie ,że będzie śmigać
Mnie zapewniano, że mam aktywną kartę SIM/RUIM już w salonie :rotfl: Co oczywiście wydało się dla mnie śmieszne, i miałem rację - aktywacja nastąpiła dopiero po 2 dniach.
Kris22
Stały użytkownik forum

1.Nie , nic mi o tym nie wiadomo.
2.cmd>ping 192.168.0.1 ?

Badanie 192.168.0.1 z użyciem 32 bajtów danych:

Odpowiedź z 192.168.0.1: bajtów=32 czas<1 ms TTL=64

3. :/ , dzwoniłem przed chwilą do salonu - zaraz zadzwonie "bo mieli klienta" zobaczymy ocb..
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Kris22 pisze:3. :/ , dzwoniłem przed chwilą do salonu - zaraz zadzwonie "bo mieli klienta" zobaczymy ocb..
Lepiej zadzwonić pod 510 100 100, lub *100 - jeżeli masz telefon w Orange, bo w salonie to oni wiedzą tylę, że ho, ho.....

Ja stawiam, że karta SIM/RUIM jest jeszcze nie aktywna. Powiedz, gdzie mieszkasz ?
Kris22
Stały użytkownik forum

Okolice Darłowa (zachodnio-pomorskie) ,a konkretnie wieś - sęczkowo :x

te *100 płatne jest? bo czekam na konsultacje i nic..
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Kris22 pisze:Okolice Darłowa (zachodnio-pomorskie) ,a konkretnie wieś - sęczkowo :x
Doszła kolejna, gorsza opcja, z której powodu może Ci nie działać OFP :] W Sęczkowie nie ma zasięgu CDMA :/ Do najbliższej stacji bazowej CDMA masz ok. ~30 km, a to zdecydowanie za daleko. Więc może karta SIM/RUIM jest już aktywna, tylko Ty nie masz zasięgu tej technologii,
Kris22 pisze:te *100 płatne jest?
Nie wiem czy płatne, ale 510 100 100, jest płatne jak za minutę "normalnego" połączenia. Żeby dzwonić pod *100 musisz mieć taryfę głosową w Orange.

Proponuję wziąć laptopa, router i wybrać się w okolice Słupska, zobaczysz czy masz zasięg CDMA, i czy jest możliwość połączenia się z siecią. Wtedy rozwiejemy wszelkie wątpliwości.
Ostatnio zmieniony 2010-05-07, 16:06 przez sp6huk, łącznie zmieniany 1 raz.
Kris22
Stały użytkownik forum

1. Orange poradziło zakupienie anteny :P
2.Najbliższa antena znajduje za Koszalinem (do niej mam na oko 30km właśnie - CDMA z tego co mi wiadomo ma właśnie taki zasięg :P)
3. Koleś mieszkający we wsi obok ma antenę oraz ten sam sprzęt co ja - śmiga o dziwo :x (szybkość 1mb/s) sprawdzę.. jeśli nie antenę zwrócę jutro do sklepu
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Kris22 pisze:1. Orange poradziło zakupienie anteny :P
Nie pisałeś, że masz antenę zewnętrzną :P,
Kris22 pisze:Najbliższa antena znajduje za Koszalinem
Jeżeli mówisz o stacji bazowej w Mścicach, to masz do niej ok. ~32-33 km, do najbliższej stacji bazowej CDMA Orange jest ok. 30 km, znajduje się ona w Ciecholubiu,
Kris22 pisze:CDMA z tego co mi wiadomo ma właśnie taki zasięg
Z anteną zewnętrzną, i w sprzyjających warunkach terenowych da radę.
Ostatnio zmieniony 2010-05-07, 15:56 przez sp6huk, łącznie zmieniany 2 razy.
Kris22
Stały użytkownik forum

Bo nie mam - dopiero ją zakupie :p
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Kris22 pisze:Bo nie mam - dopiero ją zakupie :p
To kup sobie TAKĄ antenkę od DIPOL'a.
Kris22
Stały użytkownik forum

właśnie taką miałem zamiar kupić ;) tak - patrzyłem na zysk dbi .
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

Najpierw można przejechać się bliżej stacji i sprawdzić czy się połączy. Router ma zasilanie z baterii, no przydał by się jeszcze laptop.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Kris22
Stały użytkownik forum

A no nie można - powód prosty, jestem na stacjonarce , nie lapku [laptopa nie posiadam] .
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Kris22 pisze:A no nie można - powód prosty, jestem na stacjonarce , nie lapku [laptopa nie posiadam] .
Inna możliwość - jechać do kogoś, gdzie jest dobry zasięg CDMA, i zobaczyć, czy da radę połączyć się z siecią - router podłączyć do komputera tej osoby :)
Kris22
Stały użytkownik forum

Powiedzcie mi jeszcze coś - ten napis signal na modemie jak się nie świeci - brak sygnału, czerwony - jakiś tam sygnał jest , pomarańczowy - jest sygnał, zielony - świetny sygnał , tak? wnioskuje z tego ,że mogę z samym modemem pojeździć i posprawdzać :P

A - mam już antene , i tu kolejna dziwna rzecz - gdy skierowałem ją w stronę Koszalina (tam ponoć jest nadajnik - tak mi powiedziano w punkcie orange w którym kupiłem router) lipa nic, czerwień migająca (będę się kierował diodą na routerze - signal) , skierowałem w stronę miejscowości Sławno - pomarańcz/nawet przez parę sekund zieleń :o - już potem nie udało uzyskać mi się tego też wyniku (kręciłem anteną by sprawdzić ,gdzie będzie najlepiej - jutro zamontuję na dach)

Gdzie znajdę jakiś realny i w miarę wiarygodny spis BTS'ów ? bo ta strona Orange za bardzo do mnie nie przemawia po moich doświadczeniach.

PS. Czy warunki pogodowe mają wysoki odczyn na siłę sygnału? Mam u siebie mżawkę, pada - to może oddziaływać (nie mam na myśli "trochę" tylko czy bardzo może ukrócić sygnał)
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

http://mapa.btsearch.pl mapa pozwoleń radiowych, to co na niej jest nie koniecznie musi być odpalone, trzeba porównywać z mapą orange, odpalony bts oznacza placek średnicy kilkudziesięciu km na mapie orange.
Ostatnio zmieniony 2010-05-07, 19:54 przez krystianb, łącznie zmieniany 1 raz.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
kerr
Stały użytkownik forum

Post autor: kerr »

Pozycje stacji bazowych możesz sprawdzić na stronie http://mapa.btsearch.pl , zaznacz sobie cdma.

Antena jest przystosowana do instalacji gdzieś w miarę wysoko na maszcie, więc takie prowizoryczne próby złapania sygnału "z ręki" sobie daruj, bo nie jest to miarodajne i w taki sposób nic nie osiągniesz.
stacki
Początkujący użytkownik forum

Post autor: stacki »

kerr pisze:Pozycje stacji bazowych możesz sprawdzić na stronie http://mapa.btsearch.pl , zaznacz sobie cdma.

Antena jest przystosowana do instalacji gdzieś w miarę wysoko na maszcie, więc takie prowizoryczne próby złapania sygnału "z ręki" sobie daruj, bo nie jest to miarodajne i w taki sposób nic nie osiągniesz.

Teoretycznie mozesz tak sprawdzic moc sygnału, jesli nie jest czerwony powinno działac. Zanim polatasz z antena posmigaj z samym routerem. Kiedys tak przy sprzedazy CDMA sprawdzalismy zasieg w miejscowosciach.

[ Komentarz dodany przez: Sundance_kid: 2010-05-08, 20:41 ]
<font color=orange>Poprawa pisowni.</font>
Ostatnio zmieniony 2010-05-08, 19:41 przez stacki, łącznie zmieniany 1 raz.
Kris22
Stały użytkownik forum

A więc tak, mam antenę tą Dipol z zyskiem do 13dbi , zamontowana trochę na jedno kopyto (poprawi się po niedzieli, na jedno kopyto bo połączyłem dwa kable - jeden firmowy dipola okazał się za krótki i splotłem go z antenowym jakimś co znalazłem na strychu - to przeszkadza? sygnał może na tym stracić? ) , <font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> dzięki temu mam na routerze czerwony/pomarańczowy (na przemian) .

Ping jest oszałamiająco mały - spodziewałem się wysokich przy takim sygnale ,a tu? 63ms wp.pl

Prędkość no tak.. tu wiadomo gorzej - 20-35kb/s ,ale jak wspomniałem to do poprawy.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Kris22 pisze:jeden firmowy dipola okazał się za krótki i splotłem go z antenowym jakimś co znalazłem na strychu - to przeszkadza? sygnał może na tym stracić?
Po pierwsze kabli takich raczej nie łączy się na skrętkę, bo powoduje to straty sygnału. Po drugie nie wiadomo jaką impedancję ma ten drugi kabel. Jeśli nieodpowiednią, to też sygnał traci na tym dużo i co więcej końcówka mocy modemu pracuje w dość ciężkich warunkach. Ideałem byłoby abyś miał jeden przewód o odpowiedniej długości.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Kris22
Stały użytkownik forum

Nie wiem co się dzieje, ale gdy dziś się połączyłem (limit niewykorzystany na 100%) miałem ping lekko 900ms :szok: :szok: co to ma być?! co może być przyczyną? D: bo to jest co najmniej dziwne i szokujące.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

A może to jest awaria stacji do której jesteś zalogowany?
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
camelmc
Początkujący użytkownik forum

Post autor: camelmc »

Ja mam taki problem: chcem połączyś się przez USB odpalam program Axesstel, wciskam połącz, wyskakuje komunikat, że zostałem połączony. Następnie odpalam przeglądarkę wybieram jakąś tam stronę, ta z pozoru powinna się odpalić, bo wskakuje adres i obrazek go poprzedzający (w pasku adresu przed "http") i nic. Pasek postępu dochodzi do końca, ale wyświetlana jest jedynie pusta biała strona.

W komunikatorach podobnie - informuje mnie, że nie może połączyć się z serwerem.

Przez ethernet na razie nie mogę sprawdzić, bo mi poszła karta sieciowa, a lapek odpada, bo robiłem formata i nie pamiętam czy konfigurowałem wi-fi.

Przypuszczam że wina leży po stronie mojego komputera, ale gdzie konkretnie to ja nie wiem.

Pomożecie?
Ya sem naturalist
Awatar użytkownika
czerwon
Stały użytkownik forum

Post autor: czerwon »

camelmc
Przestaw przycisk z przodu routera na USB, podłącz wszystko z komputerem, zainstaluj sterowniki. W razie problemów zapoznaj się z instrukcją obsługi routera.
ODPOWIEDZ