Czy złapię HSDPA?
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Czy złapię HSDPA?
Witam
Mam dosyć koszmarnie wolnego internetu EDGE, chciałbym złapać HSDPA. Jestem w iPlusie, mieszkam pod Gdańskiem. Niestety do najbliższego Btsa mam 10,5 km. Po drodze pół km lasu i km niewysokich zabudowań. Antenę mógłbym umieścić na wysokości 170 m n.p.m. Po drodze teren osiąga max 166, a nadajnik położony jest na wysokości 142 m. Nie wiem czy jest widoczny, bo na linii stoi wysoki dom sąsiadów. Telefon ani modem nie wykrywają sygnału.
Jest sens się w to bawić? Istnieją anteny które zapewniły by mi w miarę stabilne połączenie?
Mam dosyć koszmarnie wolnego internetu EDGE, chciałbym złapać HSDPA. Jestem w iPlusie, mieszkam pod Gdańskiem. Niestety do najbliższego Btsa mam 10,5 km. Po drodze pół km lasu i km niewysokich zabudowań. Antenę mógłbym umieścić na wysokości 170 m n.p.m. Po drodze teren osiąga max 166, a nadajnik położony jest na wysokości 142 m. Nie wiem czy jest widoczny, bo na linii stoi wysoki dom sąsiadów. Telefon ani modem nie wykrywają sygnału.
Jest sens się w to bawić? Istnieją anteny które zapewniły by mi w miarę stabilne połączenie?
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Re: Czy złapię HSDPA?
Dokładniejsze dane ?,nimmod pisze:mieszkam pod Gdańskiem
Jaki telefon i modem ?,nimmod pisze:Telefon ani modem nie wykrywają sygnału
Zobaczymy.nimmod pisze:Jest sens się w to bawić?
- Tomek7
- Stary wyga bezprzewodowy
Weź jakiś telefon z 3g i wejdź tam gdzie byś zamontował swoją antenę,spróbuj wymusić 3g w telefonie jak się uda to jeszcze przeprowadź rozmowę, jak to zrobisz to odezwij się 

-
Mieszkam w Żukowie, modem to GT Max 7,2 a telefon samsung z 3g. Antenę chcę zaczepić na dachu, jutro popróbuję czy telefon złapie zasięg.
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
Złapać to jedno ale musisz przeprowadzić wideorozmowę lub spróbować sie z netem połączyć. Zasieg to jedno a to czy Cie "wpuści" to drugie.nimmod pisze:jutro popróbuję czy telefon złapie zasięg.
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Trochę zawyżyłeśnimmod pisze:Niestety do najbliższego Btsa mam 10,5 km

Dobrze by było znać model, ale mniejsza o to. Jeżeli telefon sam nie będzie chciał "wskoczyć" na 3G, to Ty mu w tym pomóż. Nie wiem jak jest w Samsungach, ale poszukaj zakładki np. Sieci komórkowe, i poszukaj zakładki "Wybierz sieć" - ma być manualne wybieranie sieci, czyli samemu. Pojawią się wtedy wszystkie sieci, w jakich jesteś zasięgu, oczywiście Ty będziesz mógł korzystać tylko z sieci Plusa na danej karcie SIM. No i tam powinieneś mieć do wyboru 2 sieci Plusa, jedna to by była EDGE, a druga 3G, wybierasz tą z 3G, i może da radę w ten sposób wymusić UMTSnimmod pisze:telefon samsung z 3g

-
Wymusiłem 3g na telefonie (samsung i550) i wystawiłem go za okno. Nic, przez chwilę jedna kreska, ale z internetem połączyć się nie udało. Zobaczę co będzie jeśli wejdę wyżej.
Korzystałem z tej mapki po za znaczeniu opcji "lokalizacje z bazy btsearch".
http://mapa.btsearch.pl/
"Bieżący wykaz pozwoleń UKE" uwzględnia chyba także te nie pobudowane jeszcze nadajniki (są tam też te o których piszesz). Bo według tego miałbym aż dwa 2-3 km od domu
Może jest jakaś inna mapka gdzie można sprawdzić tylko te istniejące btsy?
Korzystałem z tej mapki po za znaczeniu opcji "lokalizacje z bazy btsearch".
http://mapa.btsearch.pl/
"Bieżący wykaz pozwoleń UKE" uwzględnia chyba także te nie pobudowane jeszcze nadajniki (są tam też te o których piszesz). Bo według tego miałbym aż dwa 2-3 km od domu

- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Nic innego Ci nie pozostajenimmod pisze:Nic, przez chwilę jedna kreska, ale z internetem połączyć się nie udało. Zobaczę co będzie jeśli wejdę wyżej.

Tak, to są na razie tylko wydane pozwolenia na uruchomienie node B Plusa, w tamtych miejscowościach,nimmod pisze:"Bieżący wykaz pozwoleń UKE" uwzględnia chyba także te nie pobudowane jeszcze nadajniki (są tam też te o których piszesz). Bo według tego miałbym aż dwa 2-3 km od domu
Nie ma takiej mapki.nimmod pisze:Może jest jakaś inna mapka gdzie można sprawdzić tylko te istniejące btsy?
- Ravir
- Stały użytkownik forum
Z moich doświadczeń wynika, że przypadku "granicznych" zasięgów zawsze warto spróbować z anteną. U mnie w pracy po wystawieniu reki za okno pojawia się i zanika zasięg 3G - jak wyjde na dach mam stabilne 2 kreski i 23% sygnału 3G na routerze (Draytek Vigor 2910G) - po zamontowaniu anteny na dachu router pokazuje stabilne 56% mocy sygnału - i HSPA działa znakomicie, bez zakłóceń. Antenę kupiłem z firmy Dipol, płaska, panelowa, nie kierunkowa. Ustawiłem ją na oko
nawet nie chce mi się jej poprawiać, jest pół metra nad dachem, na kominku wentylacyjnym.
GSm mamjako łącze awaryjne i w razie obciążenia głównego łącza niektórzy zostają przełączeni na GSM.
U znajomego zaś 3G kończyło się jakieś 500 - 800 metrów (mój Netbook z modemem SW USB 309) - taka sama antena jak w pracy i na na routerze (Vigor 2910G) jakieś 60% mocy sygnału 3G.
Polecam rozejżeć się po okolicy, moze znajdzie się sklep GSM/Komputerowy, który ma na stanie anteny i zgodzi się by w przypadku gdy antean pnalowa nie wystarczy wymienić ją na kierunkową.
Ja zawsze próbuję najpierw anteny panelowe - w pracy mam zasięg na dwa BTS'y - i czasem widzę w logach jak się przełączają
Czasem warto mieć zasięg na dwa BTS'y niż jeden.

U znajomego zaś 3G kończyło się jakieś 500 - 800 metrów (mój Netbook z modemem SW USB 309) - taka sama antena jak w pracy i na na routerze (Vigor 2910G) jakieś 60% mocy sygnału 3G.
Polecam rozejżeć się po okolicy, moze znajdzie się sklep GSM/Komputerowy, który ma na stanie anteny i zgodzi się by w przypadku gdy antean pnalowa nie wystarczy wymienić ją na kierunkową.
Ja zawsze próbuję najpierw anteny panelowe - w pracy mam zasięg na dwa BTS'y - i czasem widzę w logach jak się przełączają

Sierra Wireless USB 309 + AD ADU-635 WA + Draytek Vigor 2910G
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Wszystko ładnie, ale antena panelowa to jest antena kierunkowaRavir pisze:Polecam rozejżeć się po okolicy, moze znajdzie się sklep GSM/Komputerowy, który ma na stanie anteny i zgodzi się by w przypadku gdy antean pnalowa nie wystarczy wymienić ją na kierunkową.

Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
Sry, ze sie wtrace, ale mam podobny problem. Mam blueconnecta, huawei E160 i maksymalny zasieg EDGE (tyle, ze raz mam transfer 5KB/s a raz 20KB/s, z naciskiem na ten 1). No i w zwiazku z tym ze taki transfer jest co najmniej zalosny to postanowilem rozgladnac sie za tymi nadajnikami na mapkach bts i znalazlem nadajnik 3g jakies 2,5 km od mojego domu. Próbowalem wymuszac 3g ale niestety nic to nie dawalo, byly osobne przypadki gdy przez chwile przelaczalo mnie na umts (preferowany umts/hsdpa) ale zasieg byl znikomy i nie dalo sie polaczyc niestety.. Droge do nadajnika zaslania mi dosc duzy dom, i pare drzew wokol niego i tu sie pojawia pytanie czy zakup odpowiedniej anteny rozwiazalby problem.. Pisalem do 1 ze sklepow, ktory handluje antenami na allegro i powiedzial ze jakbym kupil TĄ ANTENĘ to spokojnie chwycilbym hsdpa. Tylko czy on ma racje, czy nie chce poprostu sprzedac sprzetu i zarobic..
Co sadzicie? Patrzylem na komentarze i ludzie sa zadowoleni.
Dodam ze wychodzilem na strych domu i nadal nie moglem znalezc umtsa w erze. W Orange znalazlo nawet na dole, tylko ze mam umowe na ere podpisana, wiec niestety nie stac mnie na kolejna w orange.
Co sadzicie? Patrzylem na komentarze i ludzie sa zadowoleni.
Dodam ze wychodzilem na strych domu i nadal nie moglem znalezc umtsa w erze. W Orange znalazlo nawet na dole, tylko ze mam umowe na ere podpisana, wiec niestety nie stac mnie na kolejna w orange.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Jestem zdecydowanie na NIE dla takiej antenki. Nie wiem, czy ta antenka Yagi ma chociaż w połowie taki zysk jak piszą. Jeśli już chcesz kupić antenkę, to kup coś porządnego (bo masz dość ciężkie warunki, więc antena musi być solidna i mieć duży zysk). Ja bym proponował panel z Bestpartnera http://www.bestpartner.pl/index.php?art ... ategorie=9 albo Cybertecha.heklind pisze:Tylko czy on ma racje, czy nie chce poprostu sprzedac sprzetu i zarobic..
A jak wyjdziesz przed dom, pochodzisz wokół niego, to też nie ma zasięgu?heklind pisze:Dodam ze wychodzilem na strych domu i nadal nie moglem znalezc umtsa w erze.
Pozdrawiam YaHooo 

- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
heklind powiedz może, które to Tomice, bo miejscowości o tej nazwie jest kilka. Województwo i powiat ?
-
Malopolska, powiat Wadowice
Postaram sie sprawdzic czy wokol domu wychwyci to 3g
Co do antenki powyzej.. To z ona jest przeznaczona jedynie do umts, czy hsdpa tak samo mozna nia przechwycic? Wybaczcie nie znam sie za bardzo na tych sprawach.. Rozumiem, ze do niej musialbym takze dokupic konektor do modemu?
Jesli chodzi o topografie terenu to dom jest umieszczony wyzej niz nadajnik (mieszkam na gorce tak jakby), ale jak juz wspomnialem sa znaczne przeszkody miedzy domem, a nadajnikiem.
Postaram sie sprawdzic czy wokol domu wychwyci to 3g
Co do antenki powyzej.. To z ona jest przeznaczona jedynie do umts, czy hsdpa tak samo mozna nia przechwycic? Wybaczcie nie znam sie za bardzo na tych sprawach.. Rozumiem, ze do niej musialbym takze dokupic konektor do modemu?
Jesli chodzi o topografie terenu to dom jest umieszczony wyzej niz nadajnik (mieszkam na gorce tak jakby), ale jak juz wspomnialem sa znaczne przeszkody miedzy domem, a nadajnikiem.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
HSDPA to jest ulepszenie UMTS'u. Działa na tej samej częstotliwości 2100MHz, więc antenka będzie jak najbardziej ok.heklind pisze:Co do antenki powyzej.. To z ona jest przeznaczona jedynie do umts, czy hsdpa tak samo mozna nia przechwycic? Wybaczcie nie znam sie za bardzo na tych sprawach..
Dokładnie. Jednak najpierw się zastanówmy czy warto kupić antenkę, ponieważ:heklind pisze:Rozumiem, ze do niej musialbym takze dokupic konektor do modemu?
Tu może być problem, ponieważ anteny BTS'ów raczej sieją w dół niż w górę...heklind pisze:Jesli chodzi o topografie terenu to dom jest umieszczony wyzej niz nadajnik (mieszkam na gorce tak jakby),
Pozdrawiam YaHooo 

- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Nie wiem, gdzie mieszkasz dokładnie, ale nawet mierząc z najodleglejszego punktu, to do dwóch node B Ery, które znajdują się w Wadowicach, przy ul. Młyńskiej 68, i Batorego 22, masz ok. ~2 km,heklind pisze:Malopolska, powiat Wadowice
3G to rozwinięcie UMTS/HSxPA, działa na tej samej częstotliwości, czyli 2100 MHz, więc antenka nada się zarówno do UMTS jak i HSDPA. Ale ja jednak wybrałbym antenę panelową, nie YAGI.heklind pisze:Co do antenki powyzej.. To z ona jest przeznaczona jedynie do umts, czy hsdpa tak samo mozna nia przechwycic?
Właśnie po to jesteśmy my, aby Ci pomóc,heklind pisze:Wybaczcie nie znam sie za bardzo na tych sprawach
Tak, potrzebny jest konektor,heklind pisze:Rozumiem, ze do niej musialbym takze dokupic konektor do modemu?
Sprawdź telefonem na zewnątrz budynku, czy łapiesz 3G Ery, jeżeli tak, to sprawdź czy da radę np. przeglądać internet.heklind pisze:ale jak juz wspomnialem sa znaczne przeszkody miedzy domem, a nadajnikiem
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
To są pozwolenia radiowe UKE, a nie działające stacje.sp6huk pisze:to do dwóch node B Ery, które znajdują się w Wadowicach, przy ul. Młyńskiej 68, i Batorego 22, masz ok. ~2 km,
W Tomicach może być problem z 3G Ery niestety, bo teren łatwy nie jest.
[ Dodano: 2010-05-04, 22:40 ]
Jeśli myślisz o kominie ciepłowni w Wadowicach, to niestety jest tam tylko GSM.heklind pisze:postanowilem rozgladnac sie za tymi nadajnikami na mapkach bts i znalazlem nadajnik 3g jakies 2,5 km od mojego domu.
3G jest na maszcie Centertela na dachu zakładów Skawa, więc zdecydowanie dalej, i obiekt o wiele niższy...
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Na Batorego to może i rzeczywiście jeszcze nie aktywny, ale na Młyńskiej ?Patryk pisze:To są pozwolenia radiowe UKE, a nie działające stacje.
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Na Batorego w ogóle nie ma żadnej stacji bazowej, a na kominie ciepłowni jest tylko GSM.sp6huk pisze:Na Batorego to może i rzeczywiście jeszcze nie aktywny, ale na Młyńskiej ?
Pewność mam 100%, 3 tygodnie temu sprawdzałem sieci w Wadowicach.
Chyba, że odpalili teraz.
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Na Młyńskiej teoretycznie powinno być 3G Ery.Patryk pisze:Chyba, że odpalili teraz.
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Głowy nie dam za ostatnie 3 tygodnie.sp6huk pisze:Na Młyńskiej teoretycznie powinno być 3G Ery.
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
jak nie zapomnę, to jutro sprawdzę i dam znać.Patryk pisze:Głowy nie dam za ostatnie 3 tygodnie.
[ Dodano: 2010-05-05, 11:46 ]
Dobra, już wiem. W Centrum Wadowic nie ma jeszcze 3G Ery, ale w okolicach Kopca jest dostępny.
-
Czyli w mniej wiecej jakiej odleglosci ode mnie? Osiagalny dla mnie? Mieszkam jakies 150m od ul. Granicznej Tomicesp6huk pisze:Dobra, już wiem. W Centrum Wadowic nie ma jeszcze 3G Ery, ale w okolicach Kopca jest dostępny.
Hm ostatnio nie mialem za bardzo mozliwosci sprawdzenia telefonem sieci ale postaram sie jak najszybciej to zrobic
Ostatnio zmieniony 2010-05-06, 07:12 przez heklind, łącznie zmieniany 1 raz.
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Czyli tak, jak pisałem.sp6huk pisze:W Centrum Wadowic nie ma jeszcze 3G Ery, ale w okolicach Kopca jest dostępny.
O nowych stacjach 3G Ery w Wadowicach można na długo zapomnieć, a już o Młyńskiej to w ogóle.
[ Dodano: 2010-05-06, 21:20 ]
Zerknij na mapę.heklind pisze:Czyli w mniej wiecej jakiej odleglosci ode mnie?
Stacja jest tak jak pisałem na zakładach cukierniczych Skawa.
Moim zdaniem trudno będzie cokolwiek zdziałać w Tomicach, a jedyną metodą upewnienia się co do tego jest zakup anteny o dużym zysku i testowanie.
-
Mniej wiecej moja sytuacja wyglada tak:
http://img101.imageshack.us/img101/2669/zasieg.png
Poza tymi kilkoma drzewami i praktycznie 2 budynkami tuz obok mojego domu, nie ma wiekszych przeszkód. Reszta budynków idzie tak jakby w dół (mieszkam na górce). Budynek Skawy jest stosunkowo wysoki w porównaniu do innych budynków w okolicy, w kierunku mojego domu są budynki w miare niskie (fakt, że obszar na którym się on znajduje jest niższy niż ten na której znajduje sie mój dom, co utrudnia sytuację) i gdyby nie ten 1 dom, który zasłania mi widok na praktycznie całe wadowice, sytuacja pewnie byłaby lepsza. Przeszedłem się z telefonem jakieś 100m w kierunku wadowic od mojego domu i wyszukując sieć, nie znalazło 3G Ery (znalazlo 3g plusa,orage,play, ale ery nie - no nic, mam pecha
). Jak znajdę czas to przejdę się pod ten budynek skawy i zobaczę, czy rzeczywiście jest tam ten node b. Jestem pewien, że gdzieś tu musi być umts ery, bo w lecie (przy naprawdę dobrych warunkach pogodowych) w czasie połączenia kilkukrotnie zdarzyło się, że przełączyło z edge na umts, więc może jest jakaś dobra antena, która by wzmocniła ten sygnał na tyle, aby go wykryć i utrzymać na dobrym poziomie..
[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2010-05-24, 14:18 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=262799#262799">Zamiana obrazka na link.</a>
http://img101.imageshack.us/img101/2669/zasieg.png
Poza tymi kilkoma drzewami i praktycznie 2 budynkami tuz obok mojego domu, nie ma wiekszych przeszkód. Reszta budynków idzie tak jakby w dół (mieszkam na górce). Budynek Skawy jest stosunkowo wysoki w porównaniu do innych budynków w okolicy, w kierunku mojego domu są budynki w miare niskie (fakt, że obszar na którym się on znajduje jest niższy niż ten na której znajduje sie mój dom, co utrudnia sytuację) i gdyby nie ten 1 dom, który zasłania mi widok na praktycznie całe wadowice, sytuacja pewnie byłaby lepsza. Przeszedłem się z telefonem jakieś 100m w kierunku wadowic od mojego domu i wyszukując sieć, nie znalazło 3G Ery (znalazlo 3g plusa,orage,play, ale ery nie - no nic, mam pecha

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2010-05-24, 14:18 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=262799#262799">Zamiana obrazka na link.</a>
Ostatnio zmieniony 2010-05-24, 13:18 przez heklind, łącznie zmieniany 1 raz.
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Aktualnie nie ma 3G Ery w Wadowicach, gdyż stacja na Skawie została zlikwidowana ! (razem ze stacją Orange).
Straszy goły maszt, a operatorzy zabrali wszystkie swoje zabawki.

Jaka jest tego przyczyna można tylko się domyślać, i w tej sytuacji można sądzić, że teraz kolejne nadajniki śmierci pójdą pod nóż![:]](./images/smilies/splash.gif)
Straszy goły maszt, a operatorzy zabrali wszystkie swoje zabawki.

Jaka jest tego przyczyna można tylko się domyślać, i w tej sytuacji można sądzić, że teraz kolejne nadajniki śmierci pójdą pod nóż
![:]](./images/smilies/splash.gif)
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Przepraszam, bo nie zrozumiałem. Co rozumiesz pod pojęciem nadajniki śmierci?
Usagi
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Tak ludność wspomnianego miasta określa stacje bazowe telefonii komórkowej.usagi pisze:Co rozumiesz pod pojęciem nadajniki śmierci?
- Ravir
- Stały użytkownik forum
A pro po Nadajników Śmierci :
W pewnej wsi postawili antenę telefonii komórkowej, oczywiście mieszkańcy zawsze wiedzą lepiej.
Do prezesa tej spółki co antenę stawiała przychodzą straszna wieści :
że kury szczekają, krowy jajka znoszą, zboże nie chce rosnąć, ludzie na dolegliwości wszelakie chorują, cztery osoby zmarły.
A wszystko oczywiście przez antenę
Zatem prezes wysłał pismo do sołtysa, a w nim:
Te wszystkie plagi co dotknęły wieś to jeszcze nic, pomyślcie co to będzie jak tę antenę włączymy.
Tyle w kwestii paniki wśród ludzi. Kup antenę kierunkową, do tego montaż na dachu, możliwie wysoko. Ja dla znajomego kupiłem antenę kierunkową z firmy Dipol - miał BTS 1 km od siebie, ale na trasie linia Wysokiego napięcia, wysokie budynki, kominy i zakład przemysłowy - niby zasięg był ale jak by go nie było. Antenę wycelowałem w PRZECIWNĄ stronę - na BTS odległy o 7 km i zaskoczyło, połączanie śmiga jak szalone.
Mając kierunkową antenę spróbój wycelować ją w Andrychów, Inwałd lub nawet Brzeźnicę czy Zator. Często lepszy sygna mamy z 10 km niż z 2
wszystko zależy od terenu i warunków.
W pewnej wsi postawili antenę telefonii komórkowej, oczywiście mieszkańcy zawsze wiedzą lepiej.
Do prezesa tej spółki co antenę stawiała przychodzą straszna wieści :
że kury szczekają, krowy jajka znoszą, zboże nie chce rosnąć, ludzie na dolegliwości wszelakie chorują, cztery osoby zmarły.
A wszystko oczywiście przez antenę
Zatem prezes wysłał pismo do sołtysa, a w nim:
Te wszystkie plagi co dotknęły wieś to jeszcze nic, pomyślcie co to będzie jak tę antenę włączymy.

Tyle w kwestii paniki wśród ludzi. Kup antenę kierunkową, do tego montaż na dachu, możliwie wysoko. Ja dla znajomego kupiłem antenę kierunkową z firmy Dipol - miał BTS 1 km od siebie, ale na trasie linia Wysokiego napięcia, wysokie budynki, kominy i zakład przemysłowy - niby zasięg był ale jak by go nie było. Antenę wycelowałem w PRZECIWNĄ stronę - na BTS odległy o 7 km i zaskoczyło, połączanie śmiga jak szalone.
Mając kierunkową antenę spróbój wycelować ją w Andrychów, Inwałd lub nawet Brzeźnicę czy Zator. Często lepszy sygna mamy z 10 km niż z 2

Sierra Wireless USB 309 + AD ADU-635 WA + Draytek Vigor 2910G
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Kolego, bądź poważnyRavir pisze:Mając kierunkową antenę spróbój wycelować ją w Andrychów, Inwałd lub nawet Brzeźnicę czy Zator.

Z resztą z Inwaldu i Brzeźnicy można sobie co najwyżej GSM łapać
![:]](./images/smilies/splash.gif)
[ Dodano: 2010-05-25, 09:37 ]
Przypowieść stara jak siec NMT450i...Ravir pisze:Te wszystkie plagi co dotknęły wieś to jeszcze nic, pomyślcie co to będzie jak tę antenę włączymy.
[ Komentarz dodany przez: Sundance_kid: 2010-05-25, 13:05 ]
Ale cały czas aktualna