Czy złapię HSDPA?

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
nimmod
Początkujący użytkownik forum

Czy złapię HSDPA?

Post autor: nimmod »

Witam

Mam dosyć koszmarnie wolnego internetu EDGE, chciałbym złapać HSDPA. Jestem w iPlusie, mieszkam pod Gdańskiem. Niestety do najbliższego Btsa mam 10,5 km. Po drodze pół km lasu i km niewysokich zabudowań. Antenę mógłbym umieścić na wysokości 170 m n.p.m. Po drodze teren osiąga max 166, a nadajnik położony jest na wysokości 142 m. Nie wiem czy jest widoczny, bo na linii stoi wysoki dom sąsiadów. Telefon ani modem nie wykrywają sygnału.

Jest sens się w to bawić? Istnieją anteny które zapewniły by mi w miarę stabilne połączenie?
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Re: Czy złapię HSDPA?

Post autor: sp6huk »

nimmod pisze:mieszkam pod Gdańskiem
Dokładniejsze dane ?,
nimmod pisze:Telefon ani modem nie wykrywają sygnału
Jaki telefon i modem ?,
nimmod pisze:Jest sens się w to bawić?
Zobaczymy.
Awatar użytkownika
Tomek7
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Tomek7 »

Weź jakiś telefon z 3g i wejdź tam gdzie byś zamontował swoją antenę,spróbuj wymusić 3g w telefonie jak się uda to jeszcze przeprowadź rozmowę, jak to zrobisz to odezwij się ;)
nimmod

Mieszkam w Żukowie, modem to GT Max 7,2 a telefon samsung z 3g. Antenę chcę zaczepić na dachu, jutro popróbuję czy telefon złapie zasięg.
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Post autor: Sundance_kid »

nimmod pisze:jutro popróbuję czy telefon złapie zasięg.
Złapać to jedno ale musisz przeprowadzić wideorozmowę lub spróbować sie z netem połączyć. Zasieg to jedno a to czy Cie "wpuści" to drugie.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

nimmod pisze:Niestety do najbliższego Btsa mam 10,5 km
Trochę zawyżyłeś ;) Do najbliższego node B Plusa, masz ok. ~7,5 km, znajduje się on w Gdańsku, przy ul. Budowlanych 31, drugi nieznacznie dalej, bo ok. ~7,8 km, Gdańsk - Lotnisko Rebiechowo,
nimmod pisze:telefon samsung z 3g
Dobrze by było znać model, ale mniejsza o to. Jeżeli telefon sam nie będzie chciał "wskoczyć" na 3G, to Ty mu w tym pomóż. Nie wiem jak jest w Samsungach, ale poszukaj zakładki np. Sieci komórkowe, i poszukaj zakładki "Wybierz sieć" - ma być manualne wybieranie sieci, czyli samemu. Pojawią się wtedy wszystkie sieci, w jakich jesteś zasięgu, oczywiście Ty będziesz mógł korzystać tylko z sieci Plusa na danej karcie SIM. No i tam powinieneś mieć do wyboru 2 sieci Plusa, jedna to by była EDGE, a druga 3G, wybierasz tą z 3G, i może da radę w ten sposób wymusić UMTS :) U mnie to działa.
nimmod

Wymusiłem 3g na telefonie (samsung i550) i wystawiłem go za okno. Nic, przez chwilę jedna kreska, ale z internetem połączyć się nie udało. Zobaczę co będzie jeśli wejdę wyżej.

Korzystałem z tej mapki po za znaczeniu opcji "lokalizacje z bazy btsearch".
http://mapa.btsearch.pl/
"Bieżący wykaz pozwoleń UKE" uwzględnia chyba także te nie pobudowane jeszcze nadajniki (są tam też te o których piszesz). Bo według tego miałbym aż dwa 2-3 km od domu ;) Może jest jakaś inna mapka gdzie można sprawdzić tylko te istniejące btsy?
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

nimmod pisze:Nic, przez chwilę jedna kreska, ale z internetem połączyć się nie udało. Zobaczę co będzie jeśli wejdę wyżej.
Nic innego Ci nie pozostaje ;),
nimmod pisze:"Bieżący wykaz pozwoleń UKE" uwzględnia chyba także te nie pobudowane jeszcze nadajniki (są tam też te o których piszesz). Bo według tego miałbym aż dwa 2-3 km od domu
Tak, to są na razie tylko wydane pozwolenia na uruchomienie node B Plusa, w tamtych miejscowościach,
nimmod pisze:Może jest jakaś inna mapka gdzie można sprawdzić tylko te istniejące btsy?
Nie ma takiej mapki.
Awatar użytkownika
Ravir
Stały użytkownik forum

Post autor: Ravir »

Z moich doświadczeń wynika, że przypadku "granicznych" zasięgów zawsze warto spróbować z anteną. U mnie w pracy po wystawieniu reki za okno pojawia się i zanika zasięg 3G - jak wyjde na dach mam stabilne 2 kreski i 23% sygnału 3G na routerze (Draytek Vigor 2910G) - po zamontowaniu anteny na dachu router pokazuje stabilne 56% mocy sygnału - i HSPA działa znakomicie, bez zakłóceń. Antenę kupiłem z firmy Dipol, płaska, panelowa, nie kierunkowa. Ustawiłem ją na oko :D nawet nie chce mi się jej poprawiać, jest pół metra nad dachem, na kominku wentylacyjnym. :D GSm mamjako łącze awaryjne i w razie obciążenia głównego łącza niektórzy zostają przełączeni na GSM.
U znajomego zaś 3G kończyło się jakieś 500 - 800 metrów (mój Netbook z modemem SW USB 309) - taka sama antena jak w pracy i na na routerze (Vigor 2910G) jakieś 60% mocy sygnału 3G.
Polecam rozejżeć się po okolicy, moze znajdzie się sklep GSM/Komputerowy, który ma na stanie anteny i zgodzi się by w przypadku gdy antean pnalowa nie wystarczy wymienić ją na kierunkową.
Ja zawsze próbuję najpierw anteny panelowe - w pracy mam zasięg na dwa BTS'y - i czasem widzę w logach jak się przełączają :D Czasem warto mieć zasięg na dwa BTS'y niż jeden.
Sierra Wireless USB 309 + AD ADU-635 WA + Draytek Vigor 2910G
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Ravir pisze:Polecam rozejżeć się po okolicy, moze znajdzie się sklep GSM/Komputerowy, który ma na stanie anteny i zgodzi się by w przypadku gdy antean pnalowa nie wystarczy wymienić ją na kierunkową.
Wszystko ładnie, ale antena panelowa to jest antena kierunkowa ;) Chyba miałeś na myśli, że zgodzą się wymienić na mocniejszą antenę?
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
heklind

Post autor: heklind »

Sry, ze sie wtrace, ale mam podobny problem. Mam blueconnecta, huawei E160 i maksymalny zasieg EDGE (tyle, ze raz mam transfer 5KB/s a raz 20KB/s, z naciskiem na ten 1). No i w zwiazku z tym ze taki transfer jest co najmniej zalosny to postanowilem rozgladnac sie za tymi nadajnikami na mapkach bts i znalazlem nadajnik 3g jakies 2,5 km od mojego domu. Próbowalem wymuszac 3g ale niestety nic to nie dawalo, byly osobne przypadki gdy przez chwile przelaczalo mnie na umts (preferowany umts/hsdpa) ale zasieg byl znikomy i nie dalo sie polaczyc niestety.. Droge do nadajnika zaslania mi dosc duzy dom, i pare drzew wokol niego i tu sie pojawia pytanie czy zakup odpowiedniej anteny rozwiazalby problem.. Pisalem do 1 ze sklepow, ktory handluje antenami na allegro i powiedzial ze jakbym kupil TĄ ANTENĘ to spokojnie chwycilbym hsdpa. Tylko czy on ma racje, czy nie chce poprostu sprzedac sprzetu i zarobic..
Co sadzicie? Patrzylem na komentarze i ludzie sa zadowoleni.

Dodam ze wychodzilem na strych domu i nadal nie moglem znalezc umtsa w erze. W Orange znalazlo nawet na dole, tylko ze mam umowe na ere podpisana, wiec niestety nie stac mnie na kolejna w orange.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

heklind pisze:Tylko czy on ma racje, czy nie chce poprostu sprzedac sprzetu i zarobic..
Jestem zdecydowanie na NIE dla takiej antenki. Nie wiem, czy ta antenka Yagi ma chociaż w połowie taki zysk jak piszą. Jeśli już chcesz kupić antenkę, to kup coś porządnego (bo masz dość ciężkie warunki, więc antena musi być solidna i mieć duży zysk). Ja bym proponował panel z Bestpartnera http://www.bestpartner.pl/index.php?art ... ategorie=9 albo Cybertecha.
heklind pisze:Dodam ze wychodzilem na strych domu i nadal nie moglem znalezc umtsa w erze.
A jak wyjdziesz przed dom, pochodzisz wokół niego, to też nie ma zasięgu?
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

heklind powiedz może, które to Tomice, bo miejscowości o tej nazwie jest kilka. Województwo i powiat ?
heklind

Malopolska, powiat Wadowice

Postaram sie sprawdzic czy wokol domu wychwyci to 3g

Co do antenki powyzej.. To z ona jest przeznaczona jedynie do umts, czy hsdpa tak samo mozna nia przechwycic? Wybaczcie nie znam sie za bardzo na tych sprawach.. Rozumiem, ze do niej musialbym takze dokupic konektor do modemu?

Jesli chodzi o topografie terenu to dom jest umieszczony wyzej niz nadajnik (mieszkam na gorce tak jakby), ale jak juz wspomnialem sa znaczne przeszkody miedzy domem, a nadajnikiem.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

heklind pisze:Co do antenki powyzej.. To z ona jest przeznaczona jedynie do umts, czy hsdpa tak samo mozna nia przechwycic? Wybaczcie nie znam sie za bardzo na tych sprawach..
HSDPA to jest ulepszenie UMTS'u. Działa na tej samej częstotliwości 2100MHz, więc antenka będzie jak najbardziej ok.
heklind pisze:Rozumiem, ze do niej musialbym takze dokupic konektor do modemu?
Dokładnie. Jednak najpierw się zastanówmy czy warto kupić antenkę, ponieważ:
heklind pisze:Jesli chodzi o topografie terenu to dom jest umieszczony wyzej niz nadajnik (mieszkam na gorce tak jakby),
Tu może być problem, ponieważ anteny BTS'ów raczej sieją w dół niż w górę...
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

heklind pisze:Malopolska, powiat Wadowice
Nie wiem, gdzie mieszkasz dokładnie, ale nawet mierząc z najodleglejszego punktu, to do dwóch node B Ery, które znajdują się w Wadowicach, przy ul. Młyńskiej 68, i Batorego 22, masz ok. ~2 km,
heklind pisze:Co do antenki powyzej.. To z ona jest przeznaczona jedynie do umts, czy hsdpa tak samo mozna nia przechwycic?
3G to rozwinięcie UMTS/HSxPA, działa na tej samej częstotliwości, czyli 2100 MHz, więc antenka nada się zarówno do UMTS jak i HSDPA. Ale ja jednak wybrałbym antenę panelową, nie YAGI.
heklind pisze:Wybaczcie nie znam sie za bardzo na tych sprawach
Właśnie po to jesteśmy my, aby Ci pomóc,
heklind pisze:Rozumiem, ze do niej musialbym takze dokupic konektor do modemu?
Tak, potrzebny jest konektor,
heklind pisze:ale jak juz wspomnialem sa znaczne przeszkody miedzy domem, a nadajnikiem
Sprawdź telefonem na zewnątrz budynku, czy łapiesz 3G Ery, jeżeli tak, to sprawdź czy da radę np. przeglądać internet.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

sp6huk pisze:to do dwóch node B Ery, które znajdują się w Wadowicach, przy ul. Młyńskiej 68, i Batorego 22, masz ok. ~2 km,
To są pozwolenia radiowe UKE, a nie działające stacje.
W Tomicach może być problem z 3G Ery niestety, bo teren łatwy nie jest.

[ Dodano: 2010-05-04, 22:40 ]
heklind pisze:postanowilem rozgladnac sie za tymi nadajnikami na mapkach bts i znalazlem nadajnik 3g jakies 2,5 km od mojego domu.
Jeśli myślisz o kominie ciepłowni w Wadowicach, to niestety jest tam tylko GSM.
3G jest na maszcie Centertela na dachu zakładów Skawa, więc zdecydowanie dalej, i obiekt o wiele niższy...
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Patryk pisze:To są pozwolenia radiowe UKE, a nie działające stacje.
Na Batorego to może i rzeczywiście jeszcze nie aktywny, ale na Młyńskiej ?
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

sp6huk pisze:Na Batorego to może i rzeczywiście jeszcze nie aktywny, ale na Młyńskiej ?
Na Batorego w ogóle nie ma żadnej stacji bazowej, a na kominie ciepłowni jest tylko GSM.
Pewność mam 100%, 3 tygodnie temu sprawdzałem sieci w Wadowicach.
Chyba, że odpalili teraz.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Patryk pisze:Chyba, że odpalili teraz.
Na Młyńskiej teoretycznie powinno być 3G Ery.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

sp6huk pisze:Na Młyńskiej teoretycznie powinno być 3G Ery.
Głowy nie dam za ostatnie 3 tygodnie.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Patryk pisze:Głowy nie dam za ostatnie 3 tygodnie.
jak nie zapomnę, to jutro sprawdzę i dam znać.

[ Dodano: 2010-05-05, 11:46 ]
Dobra, już wiem. W Centrum Wadowic nie ma jeszcze 3G Ery, ale w okolicach Kopca jest dostępny.
heklind

sp6huk pisze:Dobra, już wiem. W Centrum Wadowic nie ma jeszcze 3G Ery, ale w okolicach Kopca jest dostępny.
Czyli w mniej wiecej jakiej odleglosci ode mnie? Osiagalny dla mnie? Mieszkam jakies 150m od ul. Granicznej Tomice

Hm ostatnio nie mialem za bardzo mozliwosci sprawdzenia telefonem sieci ale postaram sie jak najszybciej to zrobic
Ostatnio zmieniony 2010-05-06, 07:12 przez heklind, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

sp6huk pisze:W Centrum Wadowic nie ma jeszcze 3G Ery, ale w okolicach Kopca jest dostępny.
Czyli tak, jak pisałem.
O nowych stacjach 3G Ery w Wadowicach można na długo zapomnieć, a już o Młyńskiej to w ogóle.

[ Dodano: 2010-05-06, 21:20 ]
heklind pisze:Czyli w mniej wiecej jakiej odleglosci ode mnie?
Zerknij na mapę.
Stacja jest tak jak pisałem na zakładach cukierniczych Skawa.
Moim zdaniem trudno będzie cokolwiek zdziałać w Tomicach, a jedyną metodą upewnienia się co do tego jest zakup anteny o dużym zysku i testowanie.
heklind

Mniej wiecej moja sytuacja wyglada tak:
http://img101.imageshack.us/img101/2669/zasieg.png
Poza tymi kilkoma drzewami i praktycznie 2 budynkami tuz obok mojego domu, nie ma wiekszych przeszkód. Reszta budynków idzie tak jakby w dół (mieszkam na górce). Budynek Skawy jest stosunkowo wysoki w porównaniu do innych budynków w okolicy, w kierunku mojego domu są budynki w miare niskie (fakt, że obszar na którym się on znajduje jest niższy niż ten na której znajduje sie mój dom, co utrudnia sytuację) i gdyby nie ten 1 dom, który zasłania mi widok na praktycznie całe wadowice, sytuacja pewnie byłaby lepsza. Przeszedłem się z telefonem jakieś 100m w kierunku wadowic od mojego domu i wyszukując sieć, nie znalazło 3G Ery (znalazlo 3g plusa,orage,play, ale ery nie - no nic, mam pecha :P). Jak znajdę czas to przejdę się pod ten budynek skawy i zobaczę, czy rzeczywiście jest tam ten node b. Jestem pewien, że gdzieś tu musi być umts ery, bo w lecie (przy naprawdę dobrych warunkach pogodowych) w czasie połączenia kilkukrotnie zdarzyło się, że przełączyło z edge na umts, więc może jest jakaś dobra antena, która by wzmocniła ten sygnał na tyle, aby go wykryć i utrzymać na dobrym poziomie..

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2010-05-24, 14:18 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=262799#262799">Zamiana obrazka na link.</a>
Ostatnio zmieniony 2010-05-24, 13:18 przez heklind, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Aktualnie nie ma 3G Ery w Wadowicach, gdyż stacja na Skawie została zlikwidowana ! (razem ze stacją Orange).
Straszy goły maszt, a operatorzy zabrali wszystkie swoje zabawki.
Obrazek

Jaka jest tego przyczyna można tylko się domyślać, i w tej sytuacji można sądzić, że teraz kolejne nadajniki śmierci pójdą pod nóż :]
usagi
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: usagi »

Przepraszam, bo nie zrozumiałem. Co rozumiesz pod pojęciem nadajniki śmierci?
Usagi
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

usagi pisze:Co rozumiesz pod pojęciem nadajniki śmierci?
Tak ludność wspomnianego miasta określa stacje bazowe telefonii komórkowej.
Awatar użytkownika
Ravir
Stały użytkownik forum

Post autor: Ravir »

A pro po Nadajników Śmierci :
W pewnej wsi postawili antenę telefonii komórkowej, oczywiście mieszkańcy zawsze wiedzą lepiej.
Do prezesa tej spółki co antenę stawiała przychodzą straszna wieści :
że kury szczekają, krowy jajka znoszą, zboże nie chce rosnąć, ludzie na dolegliwości wszelakie chorują, cztery osoby zmarły.
A wszystko oczywiście przez antenę
Zatem prezes wysłał pismo do sołtysa, a w nim:
Te wszystkie plagi co dotknęły wieś to jeszcze nic, pomyślcie co to będzie jak tę antenę włączymy. :D :D

Tyle w kwestii paniki wśród ludzi. Kup antenę kierunkową, do tego montaż na dachu, możliwie wysoko. Ja dla znajomego kupiłem antenę kierunkową z firmy Dipol - miał BTS 1 km od siebie, ale na trasie linia Wysokiego napięcia, wysokie budynki, kominy i zakład przemysłowy - niby zasięg był ale jak by go nie było. Antenę wycelowałem w PRZECIWNĄ stronę - na BTS odległy o 7 km i zaskoczyło, połączanie śmiga jak szalone.
Mając kierunkową antenę spróbój wycelować ją w Andrychów, Inwałd lub nawet Brzeźnicę czy Zator. Często lepszy sygna mamy z 10 km niż z 2 :D wszystko zależy od terenu i warunków.
Sierra Wireless USB 309 + AD ADU-635 WA + Draytek Vigor 2910G
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Ravir pisze:Mając kierunkową antenę spróbój wycelować ją w Andrychów, Inwałd lub nawet Brzeźnicę czy Zator.
Kolego, bądź poważny :rotfl:
Z resztą z Inwaldu i Brzeźnicy można sobie co najwyżej GSM łapać :]

[ Dodano: 2010-05-25, 09:37 ]
Ravir pisze:Te wszystkie plagi co dotknęły wieś to jeszcze nic, pomyślcie co to będzie jak tę antenę włączymy.
Przypowieść stara jak siec NMT450i...

[ Komentarz dodany przez: Sundance_kid: 2010-05-25, 13:05 ]
Ale cały czas aktualna ;)
ODPOWIEDZ