E220 działa poniżej 3G

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
rejer
Początkujący użytkownik forum

E220 działa poniżej 3G

Post autor: rejer »

Witam,

dziś spotkał mnie dziwny problem. Z pozoru wcale nie jest dziwny bo net po prostu nie działa. Pozycja modemu się nie zmieniła (przymocowany do szyby i polepiony taśmą do małej metalowej miseczki, do zasięgu +20%) i pociągnięte 2 kable USB (w tym power assistant) a od nich przedłużki ok. 1m. Trochę się poddałem i olałem temat. W między czasie poszedłem do salonu plusa rozwiązać umowę (nie zaoferowali 50%, poza tym wyjeżdżam), no i babka mówi że jej też system nie działa. :/
Przychodzę a moja kobieta położyła modem w takim miejscu, że połączył się z EDGE i działa. Jak zobaczyłem, że działa to przestawiłem żeby złapał 3g/HSDPA to złapał, ale kreskach widać, że jest połączony a internetu zwyczajnie nie ma. Przestawiam w dziwne miejsce, łapie edge, pisze ten post .... :gwiazdki:

ps. oczywiście próbowałem na innym komputerze, restartowałem, itp.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: E220 działa poniżej 3G

Post autor: YaHooo »

rejer pisze:Jak zobaczyłem, że działa to przestawiłem żeby złapał 3g/HSDPA to złapał, ale kreskach widać, że jest połączony a internetu zwyczajnie nie ma.
Zainstaluj sobie <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a> i zobacz jaki masz zasięg na tym 3g. Być może masz za słaby zasięg i pakiety dolatują do nodeB uszkodzone.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
rejer
Początkujący użytkownik forum

Post autor: rejer »

Zasięg od 19% do 35%, od 101dBm do 85dBm przy HSDPA. Do tej pory działało, więc albo modem albo BTS, hmm

Moje położenie to okolice pl. Grunwaldzkiego we Wrocławiu.
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Post autor: Sundance_kid »

rejer pisze:Do tej pory działało, więc albo modem albo BTS, hmm
Czyli standardowa procedura: pożyczenie od kogoś modemu lub użycie telefonu z 3G i sprawdzenie.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

rejer pisze:od 101dBm do 85dBm przy HSDPA. Do tej pory działało, więc albo modem albo BTS, hmm
To bardzo duże różnice. Wahania rzędu kilku dBm zrozumiem, ale 16dB różnicy, to nie wiem jak to wytłumaczyć. Być może coś nie tak z anteną zewnętrzną, albo elektroniką modemu. Dlatego będzie najlepiej jak zrobisz jak Ci poradziła Sundance_kid. Ewentualnie możesz sprawdzić jak modem bedize działać w innej lokalizacji (inny nodeB).
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
ODPOWIEDZ