Modem Huawei E156 i problem z oprogramowaniem

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ywis
Użytkownik forum

Modem Huawei E156 i problem z oprogramowaniem

Post autor: ywis »

Witajcie,

jak w temacie, podczas łączenia wszystko jest ok, program wskazuje sygnał HSDP-a, a po chwili przechodzi na WCDMA. Co zrobić, aby się tak nie działa?

Pozdrawiam,
Piotrek
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Re: Modem Huawei E156 i problem z oprogramowaniem

Post autor: sp6huk »

Witaj.

Trzeba wymusić ciągłą transmisję danych.

Zrobisz to tak:
Start --> uruchom --> cmd --> ping wp.pl -t -l 1000 przy czym parametr 1000 (bajtów) może być inny - większy, lub mniejszy, w zależności od tego, przy ilu bajtach transmisja nie schodzi do UMTS. Oczywiście będziesz taki sam zabieg musiał wykonywać za każdym razem włączając komputer, jak będziesz chciał, aby nie przeskakiwało UMTS <--> HSDPA. Dodam, że będzie również pobierana pewna ilość danych (download + upload).
Awatar użytkownika
ywis
Użytkownik forum

A nie ma jakiegoś innego rozwiązanie, słyszałem coś o aktualizacji software modemu, ale jak to zrobić, to pojęcia nie mam, a może jest jakieś nowsze oprogramowanie do tego modemu, które obsługuje połączenie i coś się zmieni.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Post autor: sp6huk »

ywis pisze:słyszałem coś o aktualizacji software modemu
Też słyszałem o aktualizacji software, ale, że ona coś zmieni UMTS <--> HSxPA - to nie słyszałem.
Awatar użytkownika
ywis
Użytkownik forum

Czyli w rezultacie najlepiej nic nie zmieniać... przy śmiganiu po stronach mam WCDMA, natomiast jak ściągam, to przechodzi w HSPA.

sp6huk, dzięki za wszelkie informacje :ok:
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

ywis pisze:może jest jakieś nowsze oprogramowanie do tego modemu, które obsługuje połączenie i coś się zmieni.
Oprogramowanie nic tu nie da, ponieważ modem przechodzi z tryb UMTS przy małym transferze z tego powodu, że sieć mu "każe". Jedyne co można na to poradzić, to wymusić odpowiedni transfer.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
ywis
Użytkownik forum

YaHooo pisze:Jedyne co można na to poradzić, to wymusić odpowiedni transfer.
No ale już wiemy z czym to się będzie "jadło" jak wcześniej kolega sp6huk napisał, także myślę, że nie mam co się martwić i nie ma sensu kombinować. Do tego wszystkiego mam dwa nadajniki koło miejsca zamieszkania, więc nie ma co narzekać ;)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

ywis pisze:No ale już wiemy z czym to się będzie "jadło" jak wcześniej kolega sp6huk napisał, także myślę, że nie mam co się martwić i nie ma sensu kombinować.
Aktualnie ten problem schodzenia HSPA->UMTS mnie nie dotyczy, ponieważ zawsze w tle gra mi radio internetowe, więc modem trzyma cały czas HSDPA :) Co więcej myślę, że jeśli modem szybko się przełącza z UMTS'u na HSPA to nie ma sensu kombinować. Gorzej jak po przejściu w stan bezczynności ma problemy z ponownym podniesieniem się na HSPA, albo trwa to wieki (2-3 sekundy), to moim zdaniem warto pingować jakiś serwer i mieć modem przez cały czas w stanie gotowości :)
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
ODPOWIEDZ