Modem Huawei E156 i problem z oprogramowaniem
Moderator: Moderatorzy
- ywis
- Użytkownik forum
Modem Huawei E156 i problem z oprogramowaniem
Witajcie,
jak w temacie, podczas łączenia wszystko jest ok, program wskazuje sygnał HSDP-a, a po chwili przechodzi na WCDMA. Co zrobić, aby się tak nie działa?
Pozdrawiam,
Piotrek
jak w temacie, podczas łączenia wszystko jest ok, program wskazuje sygnał HSDP-a, a po chwili przechodzi na WCDMA. Co zrobić, aby się tak nie działa?
Pozdrawiam,
Piotrek
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Re: Modem Huawei E156 i problem z oprogramowaniem
Witaj.
Trzeba wymusić ciągłą transmisję danych.
Zrobisz to tak:
Start --> uruchom --> cmd --> ping wp.pl -t -l 1000 przy czym parametr 1000 (bajtów) może być inny - większy, lub mniejszy, w zależności od tego, przy ilu bajtach transmisja nie schodzi do UMTS. Oczywiście będziesz taki sam zabieg musiał wykonywać za każdym razem włączając komputer, jak będziesz chciał, aby nie przeskakiwało UMTS <--> HSDPA. Dodam, że będzie również pobierana pewna ilość danych (download + upload).
Trzeba wymusić ciągłą transmisję danych.
Zrobisz to tak:
Start --> uruchom --> cmd --> ping wp.pl -t -l 1000 przy czym parametr 1000 (bajtów) może być inny - większy, lub mniejszy, w zależności od tego, przy ilu bajtach transmisja nie schodzi do UMTS. Oczywiście będziesz taki sam zabieg musiał wykonywać za każdym razem włączając komputer, jak będziesz chciał, aby nie przeskakiwało UMTS <--> HSDPA. Dodam, że będzie również pobierana pewna ilość danych (download + upload).
- ywis
- Użytkownik forum
A nie ma jakiegoś innego rozwiązanie, słyszałem coś o aktualizacji software modemu, ale jak to zrobić, to pojęcia nie mam, a może jest jakieś nowsze oprogramowanie do tego modemu, które obsługuje połączenie i coś się zmieni.
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Też słyszałem o aktualizacji software, ale, że ona coś zmieni UMTS <--> HSxPA - to nie słyszałem.ywis pisze:słyszałem coś o aktualizacji software modemu
- ywis
- Użytkownik forum
Czyli w rezultacie najlepiej nic nie zmieniać... przy śmiganiu po stronach mam WCDMA, natomiast jak ściągam, to przechodzi w HSPA.
sp6huk, dzięki za wszelkie informacje
sp6huk, dzięki za wszelkie informacje

- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Oprogramowanie nic tu nie da, ponieważ modem przechodzi z tryb UMTS przy małym transferze z tego powodu, że sieć mu "każe". Jedyne co można na to poradzić, to wymusić odpowiedni transfer.ywis pisze:może jest jakieś nowsze oprogramowanie do tego modemu, które obsługuje połączenie i coś się zmieni.
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
- ywis
- Użytkownik forum
No ale już wiemy z czym to się będzie "jadło" jak wcześniej kolega sp6huk napisał, także myślę, że nie mam co się martwić i nie ma sensu kombinować. Do tego wszystkiego mam dwa nadajniki koło miejsca zamieszkania, więc nie ma co narzekaćYaHooo pisze:Jedyne co można na to poradzić, to wymusić odpowiedni transfer.

- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Aktualnie ten problem schodzenia HSPA->UMTS mnie nie dotyczy, ponieważ zawsze w tle gra mi radio internetowe, więc modem trzyma cały czas HSDPAywis pisze:No ale już wiemy z czym to się będzie "jadło" jak wcześniej kolega sp6huk napisał, także myślę, że nie mam co się martwić i nie ma sensu kombinować.

Pozdrawiam YaHooo