e160 jak to jest zz tymi diodami ?

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
dav000
Użytkownik forum

e160 jak to jest zz tymi diodami ?

Post autor: dav000 »

witam!
Troszeczkę poczytałem na temat diód i chciałem się u was upewnić. Mam modem e160 , po połączeniu - gdy chodzę po internecie dioda jest purpurowa. Zauważyłem że jak stoi wszystko i nic nie przełączam, dioda zmienia się na niebieską.
W Mobile Partner napisane jest WCDMA - niby UMTS.
Tylko ja nie chcę korzystać z modemem podpiętym do kompa, gdyż mam router 3G od edimaxa.
Gdy serfuje komputerem "wybudzanie " na diodę purpurową następuje b szybko, dla mnie nie odczuwalne. Ale czasami potrzebuję w aucie połączyć się z PPC a konkretnie HTC touch pro2.
Tam częściej modem "usypia" i kliknięcie w operze mini na linka , rozwija się do czekania po 20 sek.
Praktycznie trzeba by było ciągle coś klikać wtedy dioda się nie zmienia na niebieską.
Podejrzewam że w PC chodzi więcej aplikacji w tle które to pobudzają internet.
Dziwne jest to że skoro dioda niebieska oznacza UMTS , to dlaczego nie ma wtedy internetu, tylko trzeba czekać na diodę purpurowa.
Pytanie do Was , da się jakoś ustawić modem by pozostawał w HSDPA? Coś czytałem o komendach AT

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: e160 jak to jest zz tymi diodami ?

Post autor: wojteks »

dav000 pisze:da się jakoś ustawić modem by pozostawał w HSDPA? Coś czytałem o komendach AT
Niestety to można wymusić tylko przez transmisję w tle np. przez: ping -l 1000 -t adres-strony.pl

Komendami AT się tego nie uzyska.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez wojteks, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie pomagam na PW!
dav000
Użytkownik forum

Kurcze ale szybko :)
Dziękuję za odp, tak myślałem. Robiłem te ping'i na kompie to w sumie nie problem.
Ale na pda już jakiś , patrzyłem w gg ale ten program nie pinguje tak często.
Wygląda że z modemów Huawei e160 jest jednym z wolniej się wybudzających.

Czy znasz jakieś modele które ten proces zmieniają szybciej?
I jeszcze jedno, ta ciemna dioda - to brak internetu? czy UMTS. Bo jeśli to drugie to dlaczego nie chodzi sobie wolniej tylko od razu przełącza?
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

dav000 pisze:Czy znasz jakieś modele które ten proces zmieniają szybciej?
Generalnie modemy Sierry przechodzą szybko z UMTS'u na HSDPA i nie zawieszają się przy tym. Sam mam i wiem co mówię. Zmieniłem swojego Huawei E630 na Sierrę AC 881 właśnie z powodu problemów z wybudzaniem się z UMTS'u.
dav000 pisze: jeszcze jedno, ta ciemna dioda - to brak internetu? czy UMTS.
Nie to jest UMTS.
dav000 pisze:Bo jeśli to drugie to dlaczego nie chodzi sobie wolniej tylko od razu przełącza?
Bo tym steruje sieć komórkowa i to ona nakazuje modemowi przejście na UMTS. A potem jak trzeba przesłać większą ilość danych, to sieć pozwala modemowi przełączyć się na HSDPA, ponieważ to jest po prostu ulepszenie UMTS'u.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
dav000
Użytkownik forum

YaHooo pisze:Bo tym steruje sieć komórkowa i to ona nakazuje modemowi przejście na UMTS. A potem jak trzeba przesłać większą ilość danych, to sieć pozwala modemowi przełączyć się na HSDPA, ponieważ to jest po prostu ulepszenie UMTS'u.
Bardzo ciekawe to co piszesz. Teraz rozumiem że jest to już odgórnie tak pomyślane. Znalazłem dwa programy pod windows mobile, pingujące. Ale jeden nie działa , a drugi nie da się zminimalizować.
Czy te Sierry są ogólnie kompatybilne?
I czy modele USB bo tylko taki mogę podłączyć także mają cechę "szybkiego wybudzenia"?
Dziękuję
Ostatnio zmieniony 2010-07-04, 21:35 przez dav000, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

dav000 pisze:Teraz rozumiem że jest to już odgórnie tak pomyślane
Niestety tak jest.
dav000 pisze: Znalazłem dwa programy pod windows mobile, pingujące. Ale jeden nie działa , a drugi nie da się zminimalizować.
Tu nie wiem jak Ci pomóc.
dav000 pisze:Czy te Sierry są ogólnie kompatybilne?
Tak, jeśli USB będzie mogło dostarczyć tyle prądu ile modem potrzebuje, to będzie działać.
dav000 pisze:I czy modele USB bo tylko taki mogę podłączyć także mają cechę "szybkiego wybudzenia"?
Z tego co opisywali inni uzytkownicy, to tak :)
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
dav000
Użytkownik forum

Panie moderatorze YaHooo , serdecznie dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. Dużo mi to rozjaśniło w tej kwestii .

Kiedyś przy google'owaniu wyskoczyło mi Wasze forum , ale przeglądając teraz różne działy nie miałem pojęcia że tyle tu się dzieje !

"Bez kabli " ląduje na główne zakładki :)

pozdrawiam
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

dav000 nie ma sprawy :ok: W razie kolejnych pytań pisz śmiało :)

Ps. żaden ja Pan, my tu na forum sobie po prostu "tykamy" i piszemy na "Ty" :)
dav000
Użytkownik forum

Ja wiem że nie Pan , tak dla jaj napisałem he he

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2010-07-05, 22:36 ]
Odpiszę tu by nie nabijać postów ;)

OK :)
ODPOWIEDZ