e160 jak to jest zz tymi diodami ?
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
e160 jak to jest zz tymi diodami ?
witam!
Troszeczkę poczytałem na temat diód i chciałem się u was upewnić. Mam modem e160 , po połączeniu - gdy chodzę po internecie dioda jest purpurowa. Zauważyłem że jak stoi wszystko i nic nie przełączam, dioda zmienia się na niebieską.
W Mobile Partner napisane jest WCDMA - niby UMTS.
Tylko ja nie chcę korzystać z modemem podpiętym do kompa, gdyż mam router 3G od edimaxa.
Gdy serfuje komputerem "wybudzanie " na diodę purpurową następuje b szybko, dla mnie nie odczuwalne. Ale czasami potrzebuję w aucie połączyć się z PPC a konkretnie HTC touch pro2.
Tam częściej modem "usypia" i kliknięcie w operze mini na linka , rozwija się do czekania po 20 sek.
Praktycznie trzeba by było ciągle coś klikać wtedy dioda się nie zmienia na niebieską.
Podejrzewam że w PC chodzi więcej aplikacji w tle które to pobudzają internet.
Dziwne jest to że skoro dioda niebieska oznacza UMTS , to dlaczego nie ma wtedy internetu, tylko trzeba czekać na diodę purpurowa.
Pytanie do Was , da się jakoś ustawić modem by pozostawał w HSDPA? Coś czytałem o komendach AT
Pozdrawiam
Troszeczkę poczytałem na temat diód i chciałem się u was upewnić. Mam modem e160 , po połączeniu - gdy chodzę po internecie dioda jest purpurowa. Zauważyłem że jak stoi wszystko i nic nie przełączam, dioda zmienia się na niebieską.
W Mobile Partner napisane jest WCDMA - niby UMTS.
Tylko ja nie chcę korzystać z modemem podpiętym do kompa, gdyż mam router 3G od edimaxa.
Gdy serfuje komputerem "wybudzanie " na diodę purpurową następuje b szybko, dla mnie nie odczuwalne. Ale czasami potrzebuję w aucie połączyć się z PPC a konkretnie HTC touch pro2.
Tam częściej modem "usypia" i kliknięcie w operze mini na linka , rozwija się do czekania po 20 sek.
Praktycznie trzeba by było ciągle coś klikać wtedy dioda się nie zmienia na niebieską.
Podejrzewam że w PC chodzi więcej aplikacji w tle które to pobudzają internet.
Dziwne jest to że skoro dioda niebieska oznacza UMTS , to dlaczego nie ma wtedy internetu, tylko trzeba czekać na diodę purpurowa.
Pytanie do Was , da się jakoś ustawić modem by pozostawał w HSDPA? Coś czytałem o komendach AT
Pozdrawiam
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: e160 jak to jest zz tymi diodami ?
Niestety to można wymusić tylko przez transmisję w tle np. przez: ping -l 1000 -t adres-strony.pldav000 pisze:da się jakoś ustawić modem by pozostawał w HSDPA? Coś czytałem o komendach AT
Komendami AT się tego nie uzyska.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez wojteks, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
Kurcze ale szybko 
Dziękuję za odp, tak myślałem. Robiłem te ping'i na kompie to w sumie nie problem.
Ale na pda już jakiś , patrzyłem w gg ale ten program nie pinguje tak często.
Wygląda że z modemów Huawei e160 jest jednym z wolniej się wybudzających.
Czy znasz jakieś modele które ten proces zmieniają szybciej?
I jeszcze jedno, ta ciemna dioda - to brak internetu? czy UMTS. Bo jeśli to drugie to dlaczego nie chodzi sobie wolniej tylko od razu przełącza?

Dziękuję za odp, tak myślałem. Robiłem te ping'i na kompie to w sumie nie problem.
Ale na pda już jakiś , patrzyłem w gg ale ten program nie pinguje tak często.
Wygląda że z modemów Huawei e160 jest jednym z wolniej się wybudzających.
Czy znasz jakieś modele które ten proces zmieniają szybciej?
I jeszcze jedno, ta ciemna dioda - to brak internetu? czy UMTS. Bo jeśli to drugie to dlaczego nie chodzi sobie wolniej tylko od razu przełącza?
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Generalnie modemy Sierry przechodzą szybko z UMTS'u na HSDPA i nie zawieszają się przy tym. Sam mam i wiem co mówię. Zmieniłem swojego Huawei E630 na Sierrę AC 881 właśnie z powodu problemów z wybudzaniem się z UMTS'u.dav000 pisze:Czy znasz jakieś modele które ten proces zmieniają szybciej?
Nie to jest UMTS.dav000 pisze: jeszcze jedno, ta ciemna dioda - to brak internetu? czy UMTS.
Bo tym steruje sieć komórkowa i to ona nakazuje modemowi przejście na UMTS. A potem jak trzeba przesłać większą ilość danych, to sieć pozwala modemowi przełączyć się na HSDPA, ponieważ to jest po prostu ulepszenie UMTS'u.dav000 pisze:Bo jeśli to drugie to dlaczego nie chodzi sobie wolniej tylko od razu przełącza?
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
- Użytkownik forum
Bardzo ciekawe to co piszesz. Teraz rozumiem że jest to już odgórnie tak pomyślane. Znalazłem dwa programy pod windows mobile, pingujące. Ale jeden nie działa , a drugi nie da się zminimalizować.YaHooo pisze:Bo tym steruje sieć komórkowa i to ona nakazuje modemowi przejście na UMTS. A potem jak trzeba przesłać większą ilość danych, to sieć pozwala modemowi przełączyć się na HSDPA, ponieważ to jest po prostu ulepszenie UMTS'u.
Czy te Sierry są ogólnie kompatybilne?
I czy modele USB bo tylko taki mogę podłączyć także mają cechę "szybkiego wybudzenia"?
Dziękuję
Ostatnio zmieniony 2010-07-04, 21:35 przez dav000, łącznie zmieniany 1 raz.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Niestety tak jest.dav000 pisze:Teraz rozumiem że jest to już odgórnie tak pomyślane
Tu nie wiem jak Ci pomóc.dav000 pisze: Znalazłem dwa programy pod windows mobile, pingujące. Ale jeden nie działa , a drugi nie da się zminimalizować.
Tak, jeśli USB będzie mogło dostarczyć tyle prądu ile modem potrzebuje, to będzie działać.dav000 pisze:Czy te Sierry są ogólnie kompatybilne?
Z tego co opisywali inni uzytkownicy, to takdav000 pisze:I czy modele USB bo tylko taki mogę podłączyć także mają cechę "szybkiego wybudzenia"?

Pozdrawiam YaHooo 

-
- Użytkownik forum
Panie moderatorze YaHooo , serdecznie dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. Dużo mi to rozjaśniło w tej kwestii .
Kiedyś przy google'owaniu wyskoczyło mi Wasze forum , ale przeglądając teraz różne działy nie miałem pojęcia że tyle tu się dzieje !
"Bez kabli " ląduje na główne zakładki
pozdrawiam
Kiedyś przy google'owaniu wyskoczyło mi Wasze forum , ale przeglądając teraz różne działy nie miałem pojęcia że tyle tu się dzieje !
"Bez kabli " ląduje na główne zakładki

pozdrawiam
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
dav000 nie ma sprawy
W razie kolejnych pytań pisz śmiało 
Ps. żaden ja Pan, my tu na forum sobie po prostu "tykamy" i piszemy na "Ty"

Ps. żaden ja Pan, my tu na forum sobie po prostu "tykamy" i piszemy na "Ty"

Pozdrawiam YaHooo 

-
- Użytkownik forum
Ja wiem że nie Pan , tak dla jaj napisałem he he
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2010-07-05, 22:36 ]
Odpiszę tu by nie nabijać postów
OK
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2010-07-05, 22:36 ]
Odpiszę tu by nie nabijać postów

OK