Blueconnect wolno chodzi

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Zapomnialem?
Początkujący użytkownik forum

Blueconnect wolno chodzi

Post autor: Zapomnialem? »

Mam internet era blueconnect. Zasięg GPRS dochodzi do 100%. Ale internet strasznie wolno chodzi. Download jak mam wykorzystany limit jakieś 2 kb/s.(Gdy go brałem nie mówili mi o żadnych limitach, a teraz co jakiś czas przychodzi sms, że go wykorzystałem. W statystykach pisze Pobrane dane: co rok 322 MB, a co miesiąc 42 MB, więc nie wiek jaki mam ten limit) A bez limitu 8-10 kb/s. Więc czy idzie coś z tym zrobić. Może da się jakoś zlapać EDGE. Mam modem Huawei e160 i antenke. A jeśli się nie da-czy można się zerwać umowę bez konsekwencji. Mieszkam w Głuszynie, 30 km od Kalisza.

Ja nie podałem jakiś ważnych informacji to powiedzcie, bo się na tym wszystkim nie znam.
sebo600
Stały użytkownik forum

Re: Blueconnect wolno chodzi

Post autor: sebo600 »

Też jestem posiadaczem blueconnect. Niestety tak to już jest z tym blueconnectem, że chodzi jakby chciał a nie mógł. Na GPRS więcej nie wyciśniesz niż 118,4 kbps. A z tym limitem to oni coś kręcą bo ja też mam limit 1 GB a i tak zwalniają wcześniej ostatnio zwolnili mi 60Mb za wcześnie. Ja też chciałem zerwać umowę to powiedzieli, że będę musiał zapłacić karę więc pomęczę się jeszcze rok i zmieniam na orange bo sąsiad ma i chodzi z prędkością 2Mb/s

[ Dodano: 2010-07-15, 12:09 ]
A co do EDGE to musiałbyś zobaczyć gdzie najbliższy BTS obsługujący EDGE ja niestety nie sprawdze bo mi się mapa nie chce wczytać bo mi neta zwolnili :(
Ale jeśli niedaleko Ciebie znajduje się EDGE to może antenka kierunkowa pomoże :cwaniak:
Ostatnio zmieniony 2010-07-15, 11:21 przez sebo600, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Post autor: sp6huk »

Zapomnialem? pisze:Download jak mam wykorzystany limit jakieś 2 kb/s
2 KB/s = 16 kb/s,
Zapomnialem? pisze:Gdy go brałem nie mówili mi o żadnych limitach
Bo trzeba czytać co się podpisuje,
Zapomnialem? pisze:więc nie wiek jaki mam ten limit
W umowie sprawdź,
Zapomnialem? pisze:A bez limitu 8-10 kb/s
Na pewno mylisz jednostki. Chodzi zapewne o 8-10 KB/s, czyli 64-80 kb/s,
Zapomnialem? pisze:Więc czy idzie coś z tym zrobić. Może da się jakoś zlapać EDGE.
To jest właśnie EDGE, tylko jakieś bardzo nędzne,
Zapomnialem? pisze:Mam modem Huawei e160 i antenke
Masz laptopa ? Sprawdź czy przypadkiem nie masz włączonego oszczędzania energii. Jaka to antena ?,
Zapomnialem? pisze:A jeśli się nie da-czy można się zerwać umowę bez konsekwencji
Nie da rady. Możesz jeszcze znaleźć kogoś chętnego na twój internet, i zrobili byście cesję umowy,
Zapomnialem? pisze:Mieszkam w Głuszynie, 30 km od Kalisza
Na UMTS nie masz co liczyć - za daleko do node B. U Ciebie jedynie EDGE z Ery będzie. W pobliżu masz dwa BTS-y Ery. Jeden w Brzezinach, ok. ~8 km. Nie wiem czy mi się wydaje, ale ten BTS ma chyba jeszcze tylko GPRS'a :D No i drugi, ok. ~5 km, w Czajkowie, ten ma EDGE.
Zapomnialem? pisze:Ja nie podałem jakiś ważnych informacji to powiedzcie, bo się na tym wszystkim nie znam
Podawaj moc sygnału w dBm, a nie w procentach. Sprawdzisz to za pomocą programu Top NetInfo
Zapomnialem?
Początkujący użytkownik forum

Post autor: Zapomnialem? »

sebo600 pisze:jeszcze rok i zmieniam na orange bo sąsiad ma i chodzi z prędkością 2Mb/s
Mi się w grudniu umowa kończy i też biorę Orange. U sąsiada chodzi 1,5 Mb/s
sp6huk pisze:Masz laptopa ? Sprawdź czy przypadkiem nie masz włączonego oszczędzania energii. Jaka to antena ?,
Nie mam laptopa. Antena Link
sp6huk pisze:To jest właśnie EDGE, tylko jakieś bardzo nędzne,
Ale jak w tym oknie blueconnect jest GPRS to pisze że prędkość 53,6 Kb/s, a jak pisze EDGE to 236,... Kb/s.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Post autor: sp6huk »

Zapomnialem? pisze:Antena
Czyli nic ciekawego. Podaj moc sygnału w dBm,
Zapomnialem? pisze:Ale jak w tym oknie blueconnect jest GPRS to pisze że prędkość 53,6 Kb/s, a jak pisze EDGE to 236,... Kb/s
Możliwe, że przełącza pomiędzy BTS-ami z GPRS'em i EDGE'm. Bo wcześniej pisałeś, że przed limitem masz 8-10 kb/s, zapewne pomyliłeś jednostki i chodzi o 8-10 KB/s czyli 64-80 kb/s co wskazuje na EDGE'a - o to mi chodziło w tym cytacie.
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Post autor: Sundance_kid »

Zapomnialem? pisze:Mi się w grudniu umowa kończy i też biorę Orange. U sąsiada chodzi 1,5 Mb/s
A mnie w jednym pokoju chodzi 2kB na sekundę a w drugim 1 Mbps... Najpierw potestuj żebys się znowu nie wkopał w kiepska umowę. A swoją drogą nie lepiej Ci będzie zerwac umowę? Bo taka prędkośc jak podajesz o ile nie mylisz jednostek nadaje się chyba do przeglądania basha.
ODPOWIEDZ