IPLUS-----poważny problem:(((błagam, pomocy
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
IPLUS-----poważny problem:(((błagam, pomocy
Mam problem, otóż posiadam i plusa z netbookiem acer aspire one d250, przez prawie pięć miesiecy mialem świetny zasięg( przeważnie HSDPA/ 3G) nie bylo zadnych problemów, od kilku dni mam tylko EDGE, zupełnie nie da się korzystać, dzisiaj podłączyłem zewnętrzny modem Huawei z moja kartą iplusa i zasięg ciągle jest normalny tzn HSDPA, dodam ze jest to modem z play i łączy sie przez ten programik playonline......w acerze mam wbudowany modem i łącze się przez iplus manager, robiłem przywracanie systemu, instalowałem iplus manager dedykowany dla acera i nic:(((( błagam, co to może byc, prosze pomóżcie. 

-
- Użytkownik forum
Re: IPLUS-----poważny problem:(((błagam, pomocy
Jeśli można to podłącze się do tematu. Całą zimę i wiosnę była bajeczka z zasięgiem (HSDPA) a od pewnego czasu prawie cały czas słaby Edge. Czyżby to przeciążona sieć? Jest na to jakieś rozwiązanie oprócz anteny dachowej? Obecnie korzystanie z neta wymaga sporo cierpliwości.
-
Ale to nie bajka, umowe podpisałem 5 marca, do połowy lipca miałem hspda lub 3g, internet wiadomo, nie aster czy neostrada ale chodził sprawnie i bez problemów, a teraz poprostu dramat, oczywiście problem tkwi w aplikacji iplus manager lub moim netbooku, w tym momencie na modemie usb caly czas jest hsdpa.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Zmień aplikację na producenta modemu. Może być uszkodzona stacja bazowa. Można zgłosić. Może też być obciążenie. Jest zasięg na oficjalnej mapce? Może stacja była odpalona testowo?
Obciążenie stacji niewykluczone.
Lato. Zazieleniło się i dla tego sygnał osłabł tak bardzo. Jak liście spadną i temperatury spadną może znów się pojawić zasięg.AdexN pisze:Całą zimę i wiosnę była bajeczka z zasięgiem (HSDPA) a od pewnego czasu prawie cały czas słaby Edge. Czyżby to przeciążona sieć?
Obciążenie stacji niewykluczone.
-
- Użytkownik forum
Nie zrozumieliśmy się, chodziło mi o to, że miałem bardzo dobry zasięg:) Ciągnęło mi z prędkością 350-400KB/s. W ostatnim czasie przestało łapać HSDPA tylko jest Edge. Ciekawi mnie co jest przyczyną bo tak jest nawet późną nocą a wątpię, żeby w małej miejscowości wszyscy na maksa korzystali z iplus pobieracza.
Brałem pod uwagę liście ale internet ładnie chodził nawet w czerwcu. Pogorszyło się ostatnio.
Brałem pod uwagę liście ale internet ładnie chodził nawet w czerwcu. Pogorszyło się ostatnio.
Ostatnio zmieniony 2010-07-28, 21:54 przez AdexN, łącznie zmieniany 1 raz.
-
od marca do lipca testowa chyba nie, mieszkam w skawinie w promieniu kilometra,dwóch jest zasięg 3g, hsdpa..........zewnętrzny modem łapie świetnie zasięg, ale czemu acer i iplus manager mają z tym problem
[ Dodano: 2010-07-28, 22:56 ]
No własnie czasami korzystalem z tego acera w krakowie i bylo mizernie, ale to zromumiem, ze przeciazenie itp, ale u siebie w malej miejscowosci zawsze smigalo, a teraz cos takiego:( szkoda bo chyba bede to wszystko reklamować w cholere, przy abonamencie 160zł

[ Dodano: 2010-07-28, 22:56 ]
No własnie czasami korzystalem z tego acera w krakowie i bylo mizernie, ale to zromumiem, ze przeciazenie itp, ale u siebie w malej miejscowosci zawsze smigalo, a teraz cos takiego:( szkoda bo chyba bede to wszystko reklamować w cholere, przy abonamencie 160zł

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Widać jakieś problemy z siecią Panowie. Aż sam zobaczę jak u siebie mam.
-
Wątpie żeby to była sieć:( przez aplikacje playonline z kartą plusa i modemem huawei jest hsdp....a karta plusa w moim acerze z aplikacją iplus manager to edge i tylko jedna krecha
poradzcie co mam zrobić:(

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
U mnie wygląda na to, że działa jak działało. Karta jak w profilu w Vostro 3500.
http://www.speedtest.net/result/895286325.png
http://www.pingtest.net/result/21180007.png
AdexN, wymuś w aplikacji 3G to może coś da.
Zbycholinho, jaka karta jest w tym Acerze? Ten iPlus Manager nie jest za dobry.
Nie masz jakiegoś oszczędzania energii włączonego? To też może być powód.
EDIT
Zgłoś to operatorowi. Widać jakiś problem w lokalizacji skoro modem działa.
http://www.speedtest.net/result/895286325.png
http://www.pingtest.net/result/21180007.png
AdexN, wymuś w aplikacji 3G to może coś da.
Zbycholinho, jaka karta jest w tym Acerze? Ten iPlus Manager nie jest za dobry.
Nie masz jakiegoś oszczędzania energii włączonego? To też może być powód.
EDIT
Zgłoś to operatorowi. Widać jakiś problem w lokalizacji skoro modem działa.
-
Ja twz juz to robilem, w tej zasranej aplikacji wymusiłem, jest wtedy jedna kreska, w nawiasie 3g ale zadne strony nie wczytuja, ogólnie jakby <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> nie bylo internetu, w acerze jest modem globe trotter module HSxPA, karta plusa która w zewnętrznym lapie hsdpa, robilem przywracanie systemu, więc konfiguracja oryginalna gdy wszystko chodzilo.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Zainstaluj sterowniki Optiona i aplikację Globe Trotter Connect.
A jak nie pomoże to do serwisu bo wygląda na problem z antenami i/lub modemem.
A jak nie pomoże to do serwisu bo wygląda na problem z antenami i/lub modemem.
-
mozliwe ze to problem z antenami skoro jeden modem lapie hsdpa a ten wbudowany nie? dzwonilem do pomocy technicznej ale tam gosciu zaproponowal przelozenie karty do telefonu, jak w tel bedzie zasieg to to wina sprzetu a nie sieci
i tak wyglada "pomoc techniczna" 
![:]](./images/smilies/splash.gif)

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Czyli jak laps to jedyne co to serwis. Nic tu nie wymyślimy.
- Pijo
- Stary wyga bezprzewodowy
Ten Iplus Manager to szajs totalny. Przy HSPA potrafi pokazywać połączenie CSD. Odinstaluj go najlepiej i ustaw sobie TopNet_info.ja.michal pisze:Ten iPlus Manager nie jest za dobry.
-
Jak to ustawić?? Wątpię żeby to był netbook,nie ma z nim żadnych problemów,zresztą to stało się nagle:(
- wojteks
- *** Administrator ***
Może odłączyła się antena wewnętrzna od modemu i 3G nie łapie. Nie wiem gdzie tam jest ten moduł wmontowany ale może być pod niezaplombowaną klapką więc pewnie da się zaglądnąć i zobaczyć, w przeciwnym wypadku serwis.Zbycholinho pisze:zresztą to stało się nagle:(
Nie pomagam na PW!
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Dlatego może masz możliwość pojechania w miejsce, gdzie na pewno jest zasięg 3g. Albo jeszcze lepiej włożyć kartę SIM innego operatora który ma u Ciebie zasięg 3g i sprawdzić czy wykrywa sieć 3g.Zbycholinho pisze:Wątpię żeby to był netbook,nie ma z nim żadnych problemów,zresztą to stało się nagle:(
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)