IPLUS-----poważny problem:(((błagam, pomocy

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Zbycholinho
Początkujący użytkownik forum

IPLUS-----poważny problem:(((błagam, pomocy

Post autor: Zbycholinho »

Mam problem, otóż posiadam i plusa z netbookiem acer aspire one d250, przez prawie pięć miesiecy mialem świetny zasięg( przeważnie HSDPA/ 3G) nie bylo zadnych problemów, od kilku dni mam tylko EDGE, zupełnie nie da się korzystać, dzisiaj podłączyłem zewnętrzny modem Huawei z moja kartą iplusa i zasięg ciągle jest normalny tzn HSDPA, dodam ze jest to modem z play i łączy sie przez ten programik playonline......w acerze mam wbudowany modem i łącze się przez iplus manager, robiłem przywracanie systemu, instalowałem iplus manager dedykowany dla acera i nic:(((( błagam, co to może byc, prosze pomóżcie. :(
AdexN
Użytkownik forum

Re: IPLUS-----poważny problem:(((błagam, pomocy

Post autor: AdexN »

Jeśli można to podłącze się do tematu. Całą zimę i wiosnę była bajeczka z zasięgiem (HSDPA) a od pewnego czasu prawie cały czas słaby Edge. Czyżby to przeciążona sieć? Jest na to jakieś rozwiązanie oprócz anteny dachowej? Obecnie korzystanie z neta wymaga sporo cierpliwości.
Zbycholinho

Ale to nie bajka, umowe podpisałem 5 marca, do połowy lipca miałem hspda lub 3g, internet wiadomo, nie aster czy neostrada ale chodził sprawnie i bez problemów, a teraz poprostu dramat, oczywiście problem tkwi w aplikacji iplus manager lub moim netbooku, w tym momencie na modemie usb caly czas jest hsdpa.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Zmień aplikację na producenta modemu. Może być uszkodzona stacja bazowa. Można zgłosić. Może też być obciążenie. Jest zasięg na oficjalnej mapce? Może stacja była odpalona testowo?
AdexN pisze:Całą zimę i wiosnę była bajeczka z zasięgiem (HSDPA) a od pewnego czasu prawie cały czas słaby Edge. Czyżby to przeciążona sieć?
Lato. Zazieleniło się i dla tego sygnał osłabł tak bardzo. Jak liście spadną i temperatury spadną może znów się pojawić zasięg.
Obciążenie stacji niewykluczone.
AdexN
Użytkownik forum

Post autor: AdexN »

Nie zrozumieliśmy się, chodziło mi o to, że miałem bardzo dobry zasięg:) Ciągnęło mi z prędkością 350-400KB/s. W ostatnim czasie przestało łapać HSDPA tylko jest Edge. Ciekawi mnie co jest przyczyną bo tak jest nawet późną nocą a wątpię, żeby w małej miejscowości wszyscy na maksa korzystali z iplus pobieracza.

Brałem pod uwagę liście ale internet ładnie chodził nawet w czerwcu. Pogorszyło się ostatnio.
Ostatnio zmieniony 2010-07-28, 21:54 przez AdexN, łącznie zmieniany 1 raz.
Zbycholinho

od marca do lipca testowa chyba nie, mieszkam w skawinie w promieniu kilometra,dwóch jest zasięg 3g, hsdpa..........zewnętrzny modem łapie świetnie zasięg, ale czemu acer i iplus manager mają z tym problem :gwiazdki:

[ Dodano: 2010-07-28, 22:56 ]
No własnie czasami korzystalem z tego acera w krakowie i bylo mizernie, ale to zromumiem, ze przeciazenie itp, ale u siebie w malej miejscowosci zawsze smigalo, a teraz cos takiego:( szkoda bo chyba bede to wszystko reklamować w cholere, przy abonamencie 160zł :cry:
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Widać jakieś problemy z siecią Panowie. Aż sam zobaczę jak u siebie mam.
Zbycholinho

Wątpie żeby to była sieć:( przez aplikacje playonline z kartą plusa i modemem huawei jest hsdp....a karta plusa w moim acerze z aplikacją iplus manager to edge i tylko jedna krecha :faq: poradzcie co mam zrobić:(
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

U mnie wygląda na to, że działa jak działało. Karta jak w profilu w Vostro 3500.
http://www.speedtest.net/result/895286325.png
http://www.pingtest.net/result/21180007.png

AdexN, wymuś w aplikacji 3G to może coś da.

Zbycholinho, jaka karta jest w tym Acerze? Ten iPlus Manager nie jest za dobry.
Nie masz jakiegoś oszczędzania energii włączonego? To też może być powód.
EDIT
Zgłoś to operatorowi. Widać jakiś problem w lokalizacji skoro modem działa.
Zbycholinho

Ja twz juz to robilem, w tej zasranej aplikacji wymusiłem, jest wtedy jedna kreska, w nawiasie 3g ale zadne strony nie wczytuja, ogólnie jakby <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> nie bylo internetu, w acerze jest modem globe trotter module HSxPA, karta plusa która w zewnętrznym lapie hsdpa, robilem przywracanie systemu, więc konfiguracja oryginalna gdy wszystko chodzilo.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Zainstaluj sterowniki Optiona i aplikację Globe Trotter Connect.
A jak nie pomoże to do serwisu bo wygląda na problem z antenami i/lub modemem.
Zbycholinho

mozliwe ze to problem z antenami skoro jeden modem lapie hsdpa a ten wbudowany nie? dzwonilem do pomocy technicznej ale tam gosciu zaproponowal przelozenie karty do telefonu, jak w tel bedzie zasieg to to wina sprzetu a nie sieci :] i tak wyglada "pomoc techniczna" :dobani:
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Czyli jak laps to jedyne co to serwis. Nic tu nie wymyślimy.
Awatar użytkownika
Pijo
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Pijo »

ja.michal pisze:Ten iPlus Manager nie jest za dobry.
Ten Iplus Manager to szajs totalny. Przy HSPA potrafi pokazywać połączenie CSD. Odinstaluj go najlepiej i ustaw sobie TopNet_info.
Zbycholinho

Jak to ustawić?? Wątpię żeby to był netbook,nie ma z nim żadnych problemów,zresztą to stało się nagle:(
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Zbycholinho pisze:zresztą to stało się nagle:(
Może odłączyła się antena wewnętrzna od modemu i 3G nie łapie. Nie wiem gdzie tam jest ten moduł wmontowany ale może być pod niezaplombowaną klapką więc pewnie da się zaglądnąć i zobaczyć, w przeciwnym wypadku serwis.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Zbycholinho pisze:Wątpię żeby to był netbook,nie ma z nim żadnych problemów,zresztą to stało się nagle:(
Dlatego może masz możliwość pojechania w miejsce, gdzie na pewno jest zasięg 3g. Albo jeszcze lepiej włożyć kartę SIM innego operatora który ma u Ciebie zasięg 3g i sprawdzić czy wykrywa sieć 3g.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
ODPOWIEDZ