Jak wymusić HSDPA na routerze Edimax 6200n?

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
6200iPLUSh1820
Początkujący użytkownik forum

Jak wymusić HSDPA na routerze Edimax 6200n?

Post autor: 6200iPLUSh1820 »

Do łączenia się z internetem używam zestawu Windowns XP + iPLUS + modem Huawei 1820 (z zewnętrzną anteną dookólną) + router 3G Edimax 6200n.

Przez wiele tygodni wszystko działała bardzo dobrze (prędność ściągania ponad 2 Mb/s), ale od jakiegoś czasu modem nawet jeśli połączy się w HSDPA, to po jakimś czasie osuwa się w GPRSy itp.

Zapewne świadczy to o słabości sygnału (rzecz dzieje się na warszawskim południowo-zachodnim Ursynowie - ulica Sarabandy w trójkącie między Puławską, Okęciem a Piasecznem - próby zainstalowania połączenia radiowego zawiodły - technicy zawsze schodzili z dachu z informacją, że sygnał jest za słaby).

Poszukuję sposobu wymuszenia na routerze Edimaxa łączenia się tylko w w HSDPA.

Na razie dotarłem do takiej rady:
A więc tak wystarczy wpisać w polu AT Dial Script: dla multimo:
[;+CFUN=6;D*99#], dla innych sieci może być:[;+CFUN=6;D*99***1#]. Ciągi podane są w nawiasach kwadratowych, wpisujemy bez tych nawiasów.
... znalezionej tu: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t ... ht=multimo

... ale niestety uruchamianie tego skryptu przy konfiguracji routera powodowało, że dostęp do internetu znikał na dobre.

Czy może w przypadku iPlusa ten skrypt wymaga modyfikacji? A może jest jakaś inna metoda?

Czy też muszę kupić jakiś porządny (czytaj droższy niż Edimax 6200n) router kompatybilny z h1820, którzy umożliwia wymuszanie? Czy też wręcz muszę kupić porządny modem (h1820 dostałem od Plusa w promocji), który nie będzie miał problemów ze słabym sygnałem?
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: Jak wymusić HSDPA na routerze Edimax 6200n?

Post autor: YaHooo »

6200iPLUSh1820 pisze:Poszukuję sposobu wymuszenia na routerze Edimaxa łączenia się tylko w w HSDPA.
Najprościej to podłączyć modem pod komputer i użyć dowolnego oprogramowania do łączenia się z internetem i włączyć opcję łączenia się tylko po 3g. Wtedy modem zapamięta to ustawienie i będzie na routerze też tak się łączyć.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
KrissTofferr
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: KrissTofferr »

6200iPLUSh1820 pisze:niestety uruchamianie tego skryptu przy konfiguracji routera powodowało, że dostęp do internetu znikał na dobre
Tamten "skrypt" wymusza ogólnie UMTS/HSDPA i zadziała tylko w przypadku podłączenia modemu Sony Ericsson MD300 - do routera Edimax 6200n.

Dla zestawu: modem Huawei + router Edimax 6200n to polecenie wyglądałoby trochę inaczej ale jest prostsze rozwiązanie - bo o ile wiem to Huawei zapamiętuje ustawienia komendy ^SYSCFG po odłączeniu zasilania.

Zrób tak jak pisał YaHooo, albo po podłączeniu modemu do PC-ta wydaj w hyperterminalu komendę:

Kod: Zaznacz cały

AT^SYSCFG=14,2,400000,2,4
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

KrissTofferr pisze:o ile wiem to Huawei zapamiętuje ustawienia komendy ^SYSCFG po odłączeniu zasilania.
Potwierdzam to w 100% :ok:
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
6200iPLUSh1820

Dziękuję za rady. Na razie testuję rozwiązanie z iPlus Managerem. Ustawiłem w nim łączenie z "Internet 3G", połączyłem się przy modemie wpiętym bezpośrednio do PC, a potem wyjąłem modem z komputera i wpiąłem do routera. Poobserwuję go przez jakiś czas i sprawdzę, czy nadal zdarzać się mu będą upadki w GPRS. Jeśli tak, to przetestuję wersję z Hiperterminalem.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

6200iPLUSh1820 pisze:Poobserwuję go przez jakiś czas i sprawdzę, czy nadal zdarzać się mu będą upadki w GPRS. Jeśli tak, to przetestuję wersję z Hiperterminalem.
Nie powinny, gdyż menadżer przed połączeniem też w przypadku wybrania połączenia tylko 3g wymusza to za pomocą komendy AT.
6200iPLUSh1820

YaHooo pisze:
6200iPLUSh1820 pisze:<font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
Nie powinny, gdyż menadżer przed połączeniem też w przypadku wybrania połączenia tylko 3g wymusza to za pomocą komendy AT.
Niestety jakkolwiek wydaje się, że rzeczywiście router łączy się w HSDPA za każdym razem, to niestety zwykle po jakimś czasie (często już po kilku minutach) prędkość transferu, która na początku w Speedtest.net.pl wypada ponad 2000 Kbps, redukuje się do kilkudziesięciu czy nawet kilku Kbps. Co może być przyczyną takiego zachowania?

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2010-07-29, 22:12 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2010-07-29, 21:12 przez 6200iPLUSh1820, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

6200iPLUSh1820 pisze:Co może być przyczyną takiego zachowania?
Być może modem przechodzi z trybu HSDPA na UMTS? Ja bym dla pewności sprawdził czy podłączając modem bezpośrednio do laptopa taka sama sytuacja ma miejsce.

Po drugie można sprawdzić jak się ma to sprawa podczas ściągania plików z tej strony http://noc.gts.pl/
ODPOWIEDZ