Przez wiele tygodni wszystko działała bardzo dobrze (prędność ściągania ponad 2 Mb/s), ale od jakiegoś czasu modem nawet jeśli połączy się w HSDPA, to po jakimś czasie osuwa się w GPRSy itp.
Zapewne świadczy to o słabości sygnału (rzecz dzieje się na warszawskim południowo-zachodnim Ursynowie - ulica Sarabandy w trójkącie między Puławską, Okęciem a Piasecznem - próby zainstalowania połączenia radiowego zawiodły - technicy zawsze schodzili z dachu z informacją, że sygnał jest za słaby).
Poszukuję sposobu wymuszenia na routerze Edimaxa łączenia się tylko w w HSDPA.
Na razie dotarłem do takiej rady:
... znalezionej tu: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t ... ht=multimoA więc tak wystarczy wpisać w polu AT Dial Script: dla multimo:
[;+CFUN=6;D*99#], dla innych sieci może być:[;+CFUN=6;D*99***1#]. Ciągi podane są w nawiasach kwadratowych, wpisujemy bez tych nawiasów.
... ale niestety uruchamianie tego skryptu przy konfiguracji routera powodowało, że dostęp do internetu znikał na dobre.
Czy może w przypadku iPlusa ten skrypt wymaga modyfikacji? A może jest jakaś inna metoda?
Czy też muszę kupić jakiś porządny (czytaj droższy niż Edimax 6200n) router kompatybilny z h1820, którzy umożliwia wymuszanie? Czy też wręcz muszę kupić porządny modem (h1820 dostałem od Plusa w promocji), który nie będzie miał problemów ze słabym sygnałem?