Modem E122

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
hansik
Początkujący użytkownik forum

Modem E122

Post autor: hansik »

Mam problem ,....posiadam modem Huawei E122 i znalazłem podobny post, ale podczas robienia wszystkiego według instrukcii w poście za pomocą programu nie moge polączyć sie z internetem. Nie wiem jak wymusić sieć i podczas wyboru portu mam 4, ale 2 działąją i na 1 tylko moge sie połączyć ;/ Nie wiem co robić :klnie: Daje screena z programu :klnie:

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2010-07-28, 16:59 ]
<font color=orange>Poprawa pisowni.</font>
Ostatnio zmieniony 2010-07-28, 15:59 przez hansik, łącznie zmieniany 1 raz.
tylko Bóg może nas sądzić......
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: Modem E122

Post autor: YaHooo »

hansik pisze:podczas wyboru portu mam 4, ale 2 działąją i na 1 tylko moge sie połączyć
A zaznaczasz pole wyboru Komunikacja AT (Plik -> Ustawienia -> Komunikacja AT i PIN)? Masz może włączony jakiś inny menadżer modemu?
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
hansik

;/

Tak zaznaczyłem, a jak się łącze z internetem tym programem to otwiera mi się menu programu startowego modemu E122 i sam się w nim łączy ;/

[ Dodano: 2010-07-28, 19:26 ]
Ale potem nie mogę się wgl połączyć z internetem :(
Awatar użytkownika
Pijo
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Pijo »

hansik pisze:Tak zaznaczyłem, a jak się łącze z internetem tym programem to otwiera mi się menu programu startowego modemu E122 i sam się w nim łączy ;/
To wyłącz najpierw Mobile Partnera jak chcesz używać TopNet_info.

Na obrazku widać, że masz ustanowione połączenie z Internetem .
Ostatnio zmieniony 2010-07-28, 18:33 przez Pijo, łącznie zmieniany 1 raz.
hansik

:(

A możesz mi powiedzieć jak to zrobić bo to nie mój dział :)

[ Dodano: 2010-07-28, 19:29 ]
Teraz nic nie zrobiłem i sam mi przełączył sieć na HSPA i leci świetnie ale pewnie zaraz zniknie ba mam tylko "2 kreski "

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2010-07-28, 19:39 ]
<font color=orange>Poprawa pisowni.</font>
Ostatnio zmieniony 2010-07-28, 18:38 przez hansik, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Pijo
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Pijo »

Ale co ty chcesz osiągnąć ? Chcesz tylko żeby działał ci Internet ? Chcesz zmienić program do łączenia z Internetem?
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

hansik pisze:Teraz nic nie zrobiłem i sam mi przełączył sieć na HSPA i leci świetnie ale pewnie zaraz zniknie ba mam tylko "2 kreski "
Ale modem sam sobie zmienia połączenie na HSPA.
Pijo pisze:Ale co ty chcesz osiągnąć ? Chcesz tylko żeby działał ci Internet ? Chcesz zmienić program do łączenia z Internetem?
Moim zdaniem z tego co pisze hansik chce wymusić sobie połączenie po 3g. Bo czasem modem się przełącza na GPRS/EDGE. Ale niech jeszcze sam się wypowie na ten temat czy mam rację.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
hansik

:)

Teraz to on działa jako tako, ale jak mi zniknie ta sieć, to wskakuje sieć EDGE i pobiera mi wszystko 10 / 40 kb/s, a chciałbym przynajmniej 100 bo podczas połączenia się komputera z modemem pisze, że max mogę pobierać 240kb/s i chciałbym żeby tak było !

[ Dodano: 2010-07-28, 19:44 ]
YaHoo dzięki ci, właśnie o to mi chodzi :)
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

hansik pisze:a chciałbym przynajmniej 100 bo podczas połączenia się komputera z modemem pisze, że max mogę pobierać 240kb/s i chciałbym żeby tak było !
Na EDGE to czasem tak bywa a przeważnie jest znacznie mniej. Prędkości są zawsze "do" a 240kbps to teoretyczne maksimum tej technologii u naszych dostawców.
Nie pomagam na PW!
hansik

max to raczej nie jest "240kb/s" , bo na " 2 kreskach " pobiera mi teraz z prędkością 130kb/s a jak by myło maximum to może z 300
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

hansik pisze:YaHoo dzięki ci, właśnie o to mi chodzi :)
Nie ma za co :)

Czyli moim zdaniem najprościej by było zrobić to tak. Wyłączyć wszelkie oprogramowanie do zarządzania modemem od producenta modemu, rozłączyć się z internetem (chociaż niekoniecznie). Włączyć TopNetInfo. Wejść w Plik -> Ustawienia -> Komunikacja AT i PIN -> Komendy AT. W nowym oknie w polu Polecenie AT: wpisać:

Kod: Zaznacz cały

AT^SYSCFG=14,2,3FFFFFFF,2,4
Wcisnąć enter. Teraz modem powinien trzymać cały czas UMTS/HSDPA.
hansik

Dzięki wielkie , jak mi się znów przełączy na EDGE to spróbuje. Są jeszcze jakieś inne sugestie ?

[ Dodano: 2010-07-28, 20:03 ]
Teraz przy podłączaniu modemu pisze prędkość modemu 7,2 mb/s i tak powinno być. Dzięki wielkie wam wszystkim :)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

hansik pisze:Teraz przy podłączaniu modemu pisze prędkość modemu 7,2 mb/s i tak powinno być. Dzięki wielkie wam wszystkim :)
To dobrze, że działa :ok:
hansik

:(

Witam ponownie :) Znów mam problem, teraz mam ciągle sieć UMTS/HSDPA, ale teraz na dole w okienku operator pisze UMTS, a czasem HSDPA ale czasami zamiast "operator" pisze nie zalogowano. czyli nie może znaleźć zasięgu sieci choć zasięg ma 10% czasem 50 % ale co mi z tego jeśli pisze nie zalogowano i nie mogę się połączyć. Kod pin jest wpisany więc nie wiem w czym problem :( . Nawet próbowałem przestawiać antenę ale i tak nic nie można poradzić .
aoc

Post autor: aoc »

Z doświadczenia mogę powiedzieć że modem e122 jest bardzo kiepski jeśli chodzi o łapanie sygnału, bez podłączenia anteny zewnętrznej jest źle a nawet bardzo źle. Dla porównania podam moc jaką łapie icon 225 a jaką e122:
icon 225 -95dBm albo -93dBm
e122 -103dBm i gorzej, od święta złapie -101dBm ale jeśli już to na parę sekund

Na modemie icon 225 łapie zasięg w całym domu, a na modemie e122 jest to możliwe tylko w jednym miejscu.

Czy w modemach ze złączem anteny zewnętrznej to norma że bez jej podłączenia bardzo słabo łapią zasięg??
Nielimitowany
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: Nielimitowany »

aoc pisze:Czy w modemach ze złączem anteny zewnętrznej to norma że bez jej podłączenia bardzo słabo łapią zasięg??
Właśnie, mnie to też nurtuje, nie zrobią modemu co jest bardzo czuły, tylko te wyjścia robią po to aby był popyt na anteny.
To już zwykły telefon lepiej sobie radzi.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

hansik pisze:teraz mam ciągle sieć UMTS/HSDPA, ale teraz na dole w okienku operator pisze UMTS, a czasem HSDPA
To jest akurat normalne. Modem po jakimś czasie bezczynności przechodzi z trtbu HSDPA na UMTS, ale jak będziesz chciał coś przesłać powróci na HSDPA.
hansik pisze:czasami zamiast "operator" pisze nie zalogowano.
A to już nie powinno tak być. Niestety nie znam tego modemu, ale może być jak kolega aoc pisze. Może tak być też, że znajdujesz się na skraju zasięgu nodeB i w czasie zmiennego obciążenia stacji jesteś z niej wyrzucany. Późno w nocy (2-3 w nocy) też tak się dzieje?
aoc pisze:Czy w modemach ze złączem anteny zewnętrznej to norma że bez jej podłączenia bardzo słabo łapią zasięg??
Nie powinno nic takiego być. Jeśli modem ma złącze na antenę zewnętrzną, to nie oznacza, że ma on słabszą antenę wewnętrzną. Może to jest taki wadliwy model.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

YaHooo pisze:Nie powinno nic takiego być.
Na pewno nie w takim stopniu, ale jednak ze stratą (na starcie - bo złącze-przełącznik anten też się zużywa) rzędu 1-2 dB trzeba się pogodzić.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Patryk pisze:jednak ze stratą (na starcie - bo złącze-przełącznik anten też się zużywa) rzędu 1-2 dB trzeba się pogodzić.
Oczywiście. Zazwyczaj jednak zysk anteny jest większy i nawet tej straty się nie zauważa.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

YaHooo pisze:Zazwyczaj jednak zysk anteny jest większy i nawet tej straty się nie zauważa.
Ale widać to, gdy się używa anteny wbudowanej, szczególnie jeśli złącze w modemie jest "przechodzone" już.
Plazmatic

Post autor: Plazmatic »

Siema ja mam Modem Huawei E122 z ery i mam problem bo caly czas sciaga pliki z EDGE a ja chce zmienic to na UMTS prosze o odp jak roz ten problem. Tu jest link jak wyglada problem http://img576.imageshack.us/i/forumlf.png/
ODPOWIEDZ