[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2010-07-28, 16:59 ]
<font color=orange>Poprawa pisowni.</font>
Moderator: Moderatorzy
A zaznaczasz pole wyboru Komunikacja AT (Plik -> Ustawienia -> Komunikacja AT i PIN)? Masz może włączony jakiś inny menadżer modemu?hansik pisze:podczas wyboru portu mam 4, ale 2 działąją i na 1 tylko moge sie połączyć
To wyłącz najpierw Mobile Partnera jak chcesz używać TopNet_info.hansik pisze:Tak zaznaczyłem, a jak się łącze z internetem tym programem to otwiera mi się menu programu startowego modemu E122 i sam się w nim łączy ;/
Ale modem sam sobie zmienia połączenie na HSPA.hansik pisze:Teraz nic nie zrobiłem i sam mi przełączył sieć na HSPA i leci świetnie ale pewnie zaraz zniknie ba mam tylko "2 kreski "
Moim zdaniem z tego co pisze hansik chce wymusić sobie połączenie po 3g. Bo czasem modem się przełącza na GPRS/EDGE. Ale niech jeszcze sam się wypowie na ten temat czy mam rację.Pijo pisze:Ale co ty chcesz osiągnąć ? Chcesz tylko żeby działał ci Internet ? Chcesz zmienić program do łączenia z Internetem?
Na EDGE to czasem tak bywa a przeważnie jest znacznie mniej. Prędkości są zawsze "do" a 240kbps to teoretyczne maksimum tej technologii u naszych dostawców.hansik pisze:a chciałbym przynajmniej 100 bo podczas połączenia się komputera z modemem pisze, że max mogę pobierać 240kb/s i chciałbym żeby tak było !
Nie ma za cohansik pisze:YaHoo dzięki ci, właśnie o to mi chodzi![]()
Kod: Zaznacz cały
AT^SYSCFG=14,2,3FFFFFFF,2,4
To dobrze, że działahansik pisze:Teraz przy podłączaniu modemu pisze prędkość modemu 7,2 mb/s i tak powinno być. Dzięki wielkie wam wszystkim![]()
Właśnie, mnie to też nurtuje, nie zrobią modemu co jest bardzo czuły, tylko te wyjścia robią po to aby był popyt na anteny.aoc pisze:Czy w modemach ze złączem anteny zewnętrznej to norma że bez jej podłączenia bardzo słabo łapią zasięg??
To jest akurat normalne. Modem po jakimś czasie bezczynności przechodzi z trtbu HSDPA na UMTS, ale jak będziesz chciał coś przesłać powróci na HSDPA.hansik pisze:teraz mam ciągle sieć UMTS/HSDPA, ale teraz na dole w okienku operator pisze UMTS, a czasem HSDPA
A to już nie powinno tak być. Niestety nie znam tego modemu, ale może być jak kolega aoc pisze. Może tak być też, że znajdujesz się na skraju zasięgu nodeB i w czasie zmiennego obciążenia stacji jesteś z niej wyrzucany. Późno w nocy (2-3 w nocy) też tak się dzieje?hansik pisze:czasami zamiast "operator" pisze nie zalogowano.
Nie powinno nic takiego być. Jeśli modem ma złącze na antenę zewnętrzną, to nie oznacza, że ma on słabszą antenę wewnętrzną. Może to jest taki wadliwy model.aoc pisze:Czy w modemach ze złączem anteny zewnętrznej to norma że bez jej podłączenia bardzo słabo łapią zasięg??
Na pewno nie w takim stopniu, ale jednak ze stratą (na starcie - bo złącze-przełącznik anten też się zużywa) rzędu 1-2 dB trzeba się pogodzić.YaHooo pisze:Nie powinno nic takiego być.
Oczywiście. Zazwyczaj jednak zysk anteny jest większy i nawet tej straty się nie zauważa.Patryk pisze:jednak ze stratą (na starcie - bo złącze-przełącznik anten też się zużywa) rzędu 1-2 dB trzeba się pogodzić.
Ale widać to, gdy się używa anteny wbudowanej, szczególnie jeśli złącze w modemie jest "przechodzone" już.YaHooo pisze:Zazwyczaj jednak zysk anteny jest większy i nawet tej straty się nie zauważa.