Huawei E176 | problem z działaniem

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

mobile32
Początkujący użytkownik forum

Re: Huawei E176 | problem z działaniem

Post autor: mobile32 »

Patryk pisze:VoIP to telefonia internetowa, a SIP to jej najpopularniejszy protokół.
I-net ma własną ofertę telefoniczną, dlatego blokuje (a raczej wykorzystuje do własnych celów) odpowiednie porty.
Ja chcę neta tylko po to żeby móc poserfować, pograć w CS/CoD4, i ewentualnie coś ściągnąć.
Jak będę potrzebował hostingu albo serwera gry to kupię na pukwaka.pl itp. :D
Patryk pisze:kosztowne przekierowanie portów (5 PLN/port).
O ile nie wiem co to jest VoIP to te porty mi się bardziej kojarzą coś z serwerami gry i głosowymi. Czy będę miał jakieś ograniczenia np. brak możliwości rozmów przez ventrilo?
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

mobile32 pisze:brak możliwości rozmów przez ventrilo?
Jak na Erze działa to i na tej "radiówce" będzie działać.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Post autor: sp6huk »

Patryk pisze: Lub jeśli nie musi by mobilny, to spróbuj z tą siecią: http://www.i-net.pc.pl/net - całkiem porządny dostawca, jestem ich niedoszłym klientem a wcześniej testowałem i działało bardzo dobrze :)
Może akurat masz możliwości techniczne.
W Międzybrodziu Bielskim działa jeszcze KOLnet http://www.kolnet.eu/
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

sp6huk pisze:W Międzybrodziu Bielskim działa jeszcze KOLnet
Który niedawno kupił urynanet Apollo.
Ja bym sobie odpuścił, bo z tego co wiem na razie to taka sama uryna, jak Apollo (choć sam Kolnet to porządna firma, tzn. tam,gdzie działa pod marką własną).
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Post autor: sp6huk »

Patryk pisze:(choć sam Kolnet to porządna firma, tzn. tam,gdzie działa pod marką własną).
Otóż to, wiem właśnie, że Kolnet oferuje internet dobrej jakości, ale o tym, że wykupił jakąś urynę, i działa na jej infrastrukturze to nie miałem pojęcia :]
mobile32

Post autor: mobile32 »

Ten internet jest dostępny tylko w centrum Międzybrodzia czy na obrzeżach również?
Na stronie http://ig.net.pl/ po wpisaniu Międzybrodzia Bialskiego wyskoczyła mi ta firma ale po dopisaniu ulicy już nie.
Ostatnio zmieniony 2010-03-26, 19:17 przez mobile32, łącznie zmieniany 1 raz.
eres

Post autor: eres »

Witam, napisze kilka zdań o Kolnecie, ponieważ znam troszke temat.
Kolnet kupił Apollo (uryna okropna) jakiś czas temu, przejął też klientów miedzy innymi mnie, z Apollo był wieczny problem... Po przejściu do Kolnetu jakość usług troszke sie poprawiła ale jakoś dalej szału nie było, podczas wizyty techników dowiedziałem sie troszke o sytułacji jaka jest na sieci, powiedzili ze tylko 5GHz, sceptycznie do tego podszedłem ale zaryzykowałem i przeszedłem na 5GHz i musze powiedzieć ze to inna bajka, 0 przerw, 0 utrat, 0 problemów, z tego co technicy mówili to cały czas modernizują stacje bazowe i sami sa zdziwieni że w ogólnie ta sieć (apollo) działała, ogólnie z czystym sumieniem moge polecic ta firme, bo działa jak przystało na XXI wiek.
KOLNETsc

Post autor: KOLNETsc »

Witam serdecznie Użytkowników Forum!

W związku z faktem, iż pojawiły się informacje na temat naszej firmy na tym forum, pozwolę sobie na sprostowanie informacji o naszej sieci. Oczywiście sam temat nie dotyczy nawet Internetu bezprzewodowego, więc nie będę się rozpisywać.
Patryk pisze:Który niedawno kupił urynanet Apollo.
Ja bym sobie odpuścił, bo z tego co wiem na razie to taka sama uryna, jak Apollo (choć sam Kolnet to porządna firma, tzn. tam,gdzie działa pod marką własną).
W lipcu nasza firma (KOLNET) zakupiła infrastrukturę sieci bezprzewodowej firmy APOLLO, aby poszerzyć swój zasięg działania oraz zrewolucjonizować ofertę Internetu radiowego w tamtej okolicy, gdzie standardem była maksymalna przepustowość 1Mbps (!), podczas gdy w naszej sieci jest to 20Mbps. Mieliśmy świadomość, że sieć Apollo wymagała gruntowej przebudowy, choć rzeczywiście skala napraw przerosła nasze przewidywania. W efekcie do dnia dzisiejszego 90% urządzeń firmy Apollo zostało zdemontowanych i zastąpionych nowymi stacjami bazowymi, które umożliwiają wszystkim użytkownikom bez problemu dostęp do łącza o przepustowości 6Mbps, a w części lokalizacji nawet 20Mbps.

Reasumując: nawet na terenach, gdzie sieć KOLNET nie jest siecią macierzystą, w ciągu kilku miesięcy całość jest zawsze modernizowana i wymieniana, aby zapewnić wszędzie równie wysoką jakość łącza.

Użytkownikowi eres bardzo dziękujemy za zaufanie. Jestem przekonana, że nie rozczaruje się Pan, korzystając z naszej oferty.

W razie jakichkolwiek wątpliwości, zapraszam wszystkich do kontaktu lub do założenia tematu, gdzie chętnie odpowiem na Państwa pytania.
Dołączam wyrazy szacunku,

Menedżer firmy KOLNET
zuku
Stały użytkownik forum

Post autor: zuku »

mam problem z modemem E176 więc podpinam się.
jest taka sprawa że jak pracuje na oprogramowaniu jakie przyszlo mi z tym modemem tj web'n'walk od Tmobile (i skonfigurowaniu go pod Orange) modem świetnie działa transfery około 250KB/s natomiast program ten ma taki minus ze nieuzywane połączenie zawisa po jakimś czasi i trzeba je resetować.
Chciałem więc korzystać z programu Top_netinfo, sterowniki podłożyłem te z waszej stronki, ale połączenia mam straszne tj max 6-10KB(sciaganie z tym samych stron) nie wiem czy ten programik mam źle skonfigurowany, czy może stery te z waszej stronki sa nieodpowiednie.
Niestety nie mogę zainstalować sterowników bezpośrednio z modemu bez instalacji tej aplikacji dostępowej bo żadnych sterów nie znajduje. Prosilbym o jakas pomoc.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

zuku pisze:jak pracuje na oprogramowaniu jakie przyszlo mi z tym modemem tj web'n'walk od Tmobile (i skonfigurowaniu go pod Orange) modem świetnie działa transfery około 250KB/s natomiast program ten ma taki minus ze nieuzywane połączenie zawisa po jakimś czasi i trzeba je resetować.
Oprogramowanie nie ma tu nic do rzeczy. Po prostu modem po pewnym czasie bezczynności przechodzi z HSDPA na UMTS. Okazuje się jednak, że niektóre modemy (szczególnie Huawei'e) mają problem z ponownym podniesieniem się na HSDPA i temu połączenie zawisa. U mnie na Huawei'u E630 po 30 sekundach ( :zdziwko: ) się odmrażało i można było korzystać z internetu bez rozłączania się. Ale i jest na to rada. Najlepiej wymusić jakiś mały ruch za pomocą polecenia:

Kod: Zaznacz cały

ping wp.pl -t -l 100
Przy czym u siebie wartość 100 będziesz musiał zastąpić inną liczbą. Ja proponuję dobrać taką niminalną wartość przy której połączenie zawsze jest na HSDPA. Możesz to podejrzeć za pomocą TopNetInfo. I niestety wartość jaka będzie u Ciebie odpowiednia musisz dobrać doświadczalnie.

Jeszcze pozostaje kwestia zjadanego transferu. U mnie przy pingowaniu paczką 100 bajtów (tak jak podałem w przykładzie) powoduje to ruch DL oraz UL na poziomie 142 B/s, więc godzina takiego pingowania zużywa łącznie (DL + UL) około 1MB limitu. Moim zdaniem nie jest to jakaś straszna wielkość, a komfort korzystania z interneru powinien się poprawić :)
Ostatnio zmieniony 2010-08-13, 20:01 przez YaHooo, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
zuku
Stały użytkownik forum

sprawdzę to, mam jeszcze pytanie skąd można pobrać najnowsze sterowniki do tych modemów Huawei, bo na stronie producenta nie mogłem się doszukać?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Nie pomagam na PW!
zuku
Stały użytkownik forum

te sterowniki już podkładałem, chodziło mi o bezpośredni stronkę producenta z sterownikami i firmware
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Chris-Kr »

zuku pisze:chodziło mi o bezpośredni stronkę producenta
http://www.huaweidevice.com/worldwide/
z sterownikami i firmware
Więc życzę powodzenia w poszukiwaniach ;)
Krzysztof
zuku
Stały użytkownik forum

mam taki problem jak odejdę od komputera na 10 czy tam 15 min to poźniej nie mogę korzstać z połączenia mimo że ma status aktywne (program TOPNetinfo) , ani strony ani ping nie działają, dopiero musze dać rozłącz następnie połącz i zaczyna wszytsko chodzic, da się temu jakoś zaradzić?
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

zuku pisze:jak odejdę od komputera na 10 czy tam 15 min to poźniej nie mogę korzstać z połączenia mimo że ma status aktywne
A jak zostawisz na te 10 minut aktywny PING do jakiejś strony to też tak sie dzieje?
No i napisz jaki operator, bo na forum wróżek nie ma. Ja tylko w szklanej kuli widzę, że Orange. Dobrze widzę?
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
zuku
Stały użytkownik forum

tak jest to orange, no w przypadku zostawionego pinga, łącze sie utrzymuje
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

Czyli efekt podobny do zamrażania łącza w Play.
Czy masz możliwość sprawdzenia tego na innym modemie?
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
zuku
Stały użytkownik forum

mam gorsze problemy z moim modemem, od jakiegos czasu w ogole nie chce się łączyć (program topnetinfo) ta oryginalna aplikację dostępową od tmobile odinstalowałem. KOmpletnie nic nie pomaga, restart komputera, ani defaultowe ustawienia topnetinfo, myslalem ze modem padl ale jak sie wysyla na niego komendy to odpowiada (restart samego modemu tez nie pomogl) - mruga tylko na modemie co chwile zielona dioda.
W momencie jak klikam polacz startują te komendy ale pozatym nic sie nie dzieje, mam w parametrach połączenia: brak danych
moc sygnału: błąd odczytu
nie wiem co mam z tym zrobic?
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

zuku pisze:od jakiegos czasu w ogole nie chce się łączyć (program topnetinfo) ta oryginalna aplikację dostępową od tmobile odinstalowałem
Z kartą każdego operatora jest tak samo?
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Chris-Kr »

zuku pisze:mam gorsze problemy z moim modemem, od jakiegos czasu w ogole nie chce się łączyć (program topnetinfo) ta oryginalna aplikację dostępową od tmobile odinstalowałem.
Twoje problemy nie są spowodowane żadną aplikacją, tylko słabym sygnałem; -103 dBm to jest bardzo słaby sygnał ( http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=291395#291395 ).
Na miejsce aplikacji T-Mobile'a zainstaluj sobie niebrandowanego Mobile Partnera: http://rapidshare.com/files/344068525/h ... e_USSD.zip - on powinien poprawnie zainstalować modem wraz ze wszystkimi driverami i poprawić te parametry, które ewentualnie mogłeś błędnie ustawić.
mruga tylko na modemie co chwile zielona dioda.
A jak mruga? Pojedyncze błyski, czy podwójne?
Krzysztof
ODPOWIEDZ