orange 3G na peryferiach - ciekawostka

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
shutter
Początkujący użytkownik forum

orange 3G na peryferiach - ciekawostka

Post autor: shutter »

Mieszkam sobie na wsi pod Grodziskiem Maz. gdzie wszystko co lata, zawraca dwa kilometry wcześniej, a prąd trzeba przepompowywać :)

Doprowadzony do ostateczności jakością internetu w sferii zdecydowałem się w listopadzie na neta z komórki. Wybór padł na orange ze względu na dotychczasowe przyzwyczajenia oraz podejście lokalnego dystrybutora (mogłem dostać za kaucją modem do sprawdzenia zasięgu).

Na początku było OK, option 3g/edge+hsdpa śmigał sobie bez problemu na edge, a z racji tego że pojawiało się czasami (i zaraz znikało) 3G, podjęta została szybka decyzja o zakupie zewnętrznej antenki magnetycznej na parapet. Po jej podłączeniu modem zaczął chodzić na 3G, aż miło. Niestety szczęście nie trwało długo, bo po dwóch tygodniach 3G zniknęło na amen. Żeby nie było za mało, to edge też zaczął szwankować - mimo silnego sygnału (4/5) chodził jakby chciał, a nie mógł. Do wczoraj.
Wczoraj pojawił się znowu 3G, z tym że z zerową siłą sygnału. Ale po wymuszeniu trybu 3G, działa jak należy. I różnica w jakości i prędkości pracy jest znacząca w porównaniu do edge. Sprawdziłem przed chwilą na numion.com: DL 385kb/s UP 120kb/s - życie jest piękne :)
cysio
Stały użytkownik forum

Re: orange 3G na peryferiach - ciekawostka

Post autor: cysio »

Masz szczescie ja mieszkam w Łodzi (bałuty) i nie mam zasiegu 3g (a era i plus ma) wiec jade <font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> tylko na edge , ale kto wie moze po kupnie antenki da rade 3g zlapac :)
Awatar użytkownika
lkmc
Stały użytkownik forum

Post autor: lkmc »

@cysio, a w którym miejscu dokładnie mieszkasz. Na Marysińskiej przy stadionie rugby plus i orange full zasięg 3G.
N6220 & moto c975
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

shutter pisze:Niestety szczęście nie trwało długo, bo po dwóch tygodniach 3G zniknęło na amen. Żeby nie było za mało, to edge też zaczął szwankować - mimo silnego sygnału (4/5) chodził jakby chciał
1) może przycięli Ci transfer?
2) może zmieniają coś w BTSie?
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
shutter

ad. 1
transferu mi nie przycięli bo usługa premium i limitu 2GB (teraz oczywiście 4GB) za cholere nie dało się przekroczyć z powodu tragicznego czasami działania edge. Będąc czasem w Wawie ze sprzętem miałem w GTMM nie rzadko wskazania top speed 1.8Mb/s

ad. 2
z ciekawości zadzwoniłem do BOKu. Tam za wiele nie potrafili powiedzieć, ale wyglądało na to że robią jakieś testy w obrębie któregoś grodziskiego bts'u.
Option 3G/HSDPA!
marc2n

Post autor: marc2n »

@cysio w ciągu ok 2 miesięcy zasięg orange 3g w Łodzi powinien się znacząco poprawić.
MooNTER
Stały użytkownik forum

Post autor: MooNTER »

marc2n pisze:@cysio w ciągu ok 2 miesięcy zasięg orange 3g w Łodzi powinien się znacząco poprawić.
a wiesz moze czy zmieni sie cos we Wroclawiu?? :) no i kiedy wreszcie HSDPA?! ;))))
Pozdrawiam! MooNTER
Huawei - 5Mbps down, 1Mbps uplink @ UMTS&LicencjaGPRS no limit :)
damis
Stały użytkownik forum

Post autor: damis »

@shutter - skoro sugerujesz, że mieszkasz na dalekiej wsi :) to może i sygnał UMTS nie ma siły dotrzeć do Twojej lokalizacji. Trzeba pewnie posadzić jakiegoś technika z Orange'a, który pompką będzie dmuchać w Twoją stronę.:lol:

A na poważnie - jesteś pewnie na granicy zasięgu, a sieć UMTS ma taką przykrą sposobność, że się kurczy zasięg wraz ze wzrostem liczby użytkowników. Naturalne jest to, ze ci, którzy są na szarym końcu - najszybciej mają problemy. Pozostaje Ci tylko antenka i to z dobrym uzyskiem, albo czekanie, aż się Orange rozbuduje. Nawet jeśli sobie teraz ustawisz 3G only, to CI będzie się zawieszać, bo karta nie będzie miała alternatywy i się na EDGE'a nie przełączy.
A to, że Ci EDGE szwankuje - normalna rzecz, również kiedy w pobliżu masz kilku Orange'owców nawet nie transmitujących a tylko gadających przez komórki
marc2n

Post autor: marc2n »

@MooNTER - Wrocław to nie moje pole działania, więc niestety nie powiem ci za wiele. Co do HSDPA, to wiem tyle, że nowe BTSy 3G w Wawie i Łodzi są uruchamiane z HSDPA.
jglod
Użytkownik forum

Post autor: jglod »

a jak wymusić łapanie 3g??
luki
Stały użytkownik forum

Post autor: luki »

jglod pisze:a jak wymusić łapanie 3g??
uzyj programu Moj Mobility Manager autorstwa @pogar`a, znajdziesz na tym forum
Option GT Max 3.19Hd - Blueconnect
shutter

Swój przypadek opisałem jako ciekawostkę, a nie jako narzekanie na stan rzeczy czy szukanie rozwiązaniu problemu :)

damis: raczej to, że nie miałem przez pewien czas 3G nie jest spowodowane tym, że bliżej znajdujący się bts'a userzy "zabierają" mi pasmo, tylko jakimiś robotami czy testami u operatora. Gdyby było u mnie tak jak sądzisz (wcale nie zaprzeczam, że gdzie indziej tak nie jest), to by pojawianie i znikanie 3G zdarzało się częściej i miało jakiś charakter bardziej okresowy (rano/wieczór, weekend). A na razie w przeciągu 2 miesięcy posiadania netu w orange, raz znikło na długi czas (jakieś 6 tygodni) i raz się pojawiło.
Zgadzam się z tobą, że ilość korzystających na danym terenie może mieć wpływ na zasięg, ale raczej nie w moim przypadku.
Natomiast najlepsze jest w tym wszystkim to, że 3G ma siłę sygnału 0 (słownie zero) i działa aż miło (prędkość i stabilność), a sygnał edge jest na poziomie 70%, ale działa tak, że się wszystkiego odechciewa.
Option 3G/HSDPA!
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Post autor: bob »

W Katowicach też nic się nie kurczy a wręcz przeciwnie :)
Zdaje się ,że wreszcie Orange ruszyło z rozbudową 3,5G.
Co do obciążenia sieci to chyba za mało jest użytkowników działających na 2100 ,żeby na razie miałyby być jakieś kłopoty.
squibbie

Post autor: squibbie »

MooNTER pisze:
a wiesz moze czy zmieni sie cos we Wroclawiu?? :) no i kiedy wreszcie HSDPA?! ;))))
od stycznia orange ruszyl ostro do przodu z 3g we wrocku, zasieg maja teraz chyba lepszy od plusa. przykladowo:
-okolice skrzyzowania sienkiewicza z wyszynskiego - orange zasieg full, w plusie tak slabiutko, ze przerzuca na gsm,
-jadac pociagiem od strony brzegu dolnego, zasieg 3g pojawia sie teraz juz od pisarzowic
tylko mapki zasiegu na stronie nie odswiezyli, a ta, ktora jest, jest juz baaaardzo nieaktualna :)
admin311

3 G

Post autor: admin311 »

Od dwóch dni UMTS w Rudzie Śląskiej. ( dzielnica kochłowice )
Śmiga aż miło , ale przez POP-a można zbankrutować.
iPlus tylko EDGE średnio 150 kb/s. :?
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Trasa DTŚ Katowice - Ruda Śląska a potem Zabrze wszędzie jest 3G Orange z małymi dziurami .Sprawdzałem na komórce więc nie wiem czy to czasem nie hsdpa.To samo jest na autostradzie i trwa już ze 2 tygodnie.
Czy ktoś sprawdzał w innych kierunkach od Katowic ?
MooNTER
Stały użytkownik forum

squibbie pisze: od stycznia orange ruszyl ostro do przodu z 3g we wrocku,
(...)
tylko mapki zasiegu na stronie nie odswiezyli, a ta, ktora jest, jest juz baaaardzo nieaktualna :)
Milo slyszec :) tyle ze jesli chodzi o mapke to ona jest zarazem juz i jeszcze nie aktualna... (popatrz na zachodnia czesc Wroclawia - wedlug mapki 3G dochodzi do popowic, tymczasem ja w poblizu pl. Strzegomskiego dzieki zewnetrznej antenie mam tylko 20% zasiegu - a to przeciez minimum 1kilometr do najblizszej granicy zasiegu...) Telefonem zasieg lapie przy ul. Inowroclawskiej, no moze Mł. Technikow :/
Pozdrawiam! MooNTER
squibbie

Post autor: squibbie »

Może w takim razie tam gdzie mieszkasz jest jakaś dziura zasięgu :( Ale na Popowicach, Kozanowie, Nowym Dworze i Pilczycach 3G hula ze ho ho :D Jeszcze dwa tygodnie temu nie miałem w domu w ogóle zasięgu 3G, nawet wystawiając telefon na parapet, teraz zasięg full (także w piwnicy)... Koło Strzegomskiego też się wreszcie musi kiedyś poprawić :)
MooNTER
Stały użytkownik forum

squibbie pisze:Może w takim razie tam gdzie mieszkasz jest jakaś dziura zasięgu :( Ale na Popowicach, Kozanowie, Nowym Dworze i Pilczycach 3G hula ze ho ho :D
no dobra, przyznaje sie, nie uzywalem po nowym roku MM, a "MojMM" nie pokazuje zasiegu. Teraz mam 32% z zewnetrzna antena (czyli 10% wiecej) i nadal 0% bez anteny.... mam nadzieje ze kiedys do mnie dojdzie zasieg (az dziwne ze u mnie nie ma a Pilczyce/ND/Kozanow ma... chociaz moze zostac tak jak jest, byleby jak najszybciej HSDPA wlaczyli, bo polaczenie mam stabilne i predkosc praktycznie maksymalna jak na umts ;)
Pozdrawiam! MooNTER
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Ja z kolei mogę teraz napisać ,że w GOP jest wreszcie 3G i mój ranking muszę zmienić:
1.Orange
2.Era
3.Plus
http://www.moc.idea.pl/pics/gop_2007_01.jpg
Jeszcze tylko parę miast , pozatykać dziury zasięgu i będzie komplet.
Wreszcie , brawo dla Orange !
krzysztof.wojcik
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: krzysztof.wojcik »

bob pisze:Ja z kolei mogę teraz napisać ,że w GOP jest wreszcie 3G i mój ranking muszę zmienić:
1.Orange
2.Era
3.Plus
http://www.moc.idea.pl/pics/gop_2007_01.jpg
Jeszcze tylko parę miast , pozatykać dziury zasięgu i będzie komplet.
Wreszcie , brawo dla Orange !
Zauważ że zasięg prezentowany przez ORANGE jest na zewnątrz budynków, kolega z firmy sugerując się mapką aglomeracji warszawskiej (a dokładnie Wołomin) zakupił modem UMTS w Orange. Nawet z anteną zewnetrzną ma problem z utrzymaniem 3G w modemie,na zewnątrz budnku ma 1-2 kreski. A wg mapki Wołomin jest w zasięgu 3G :)
M2 Netgear
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Wiadomo jak jest z tymi mapkami ale nie pisałbym tego gdybym nie spróbował . :)
Przetestowałem na N80 w Katowicach, Rudzie Śląskiej, Zabrzu ,Bytomiu ,Chorzowie i Sosnowcu i jestem w "siódmym niebie".Wszędzie mogłem uruchomić streaming video , odbierać kanały TV i słuchać net radia a dla mnie to duży postęp technologiczny i jeszcze na tak dużym obszarze.
Jedyny problem to na trasach są dziury ( na jezdni również) i nie za bardzo ten streaming wypada w samochodzie.
Pozdrowienia dla Ciebie Krzysztof.
damis
Stały użytkownik forum

Post autor: damis »

shutter pisze:Swój przypadek opisałem jako ciekawostkę, a nie jako narzekanie na stan rzeczy czy szukanie rozwiązaniu problemu :)

Natomiast najlepsze jest w tym wszystkim to, że 3G ma siłę sygnału 0 (słownie zero) i działa aż miło (prędkość i stabilność), a sygnał edge jest na poziomie 70%, ale działa tak, że się wszystkiego odechciewa.
Ze sie jeszcze czepie tego problemu. To ze masz 0 na wskazniku poziomu mocy potwierdza tylko moje przypuszczenie, ze jestes na granicy zasiegu. UMTS nie dziala tak samo jak np WIMAX czy WLAN ze wraz ze zwiekszeniem odleglosci od nadajnika maleje predkosc przeplywu. Kiedys wyczytalem, ze jak juz zalapie to grzeje z maksymalna jak na swoje mozliwosci predkoscia. Roznice w predkosciach raczej wynikaja ze wspoldzielenia transmisji. I rzeczywiscie, kiedy jeszcze UMTSowe sieci w Erze i Plusie byly prawie puste moglem smigac po necie z zawrotna jak na tamte czasy predkosci 300-350 kbit/s, teraz to juz jest roznie.

Jesli sie myle, Koledzy poprawcie :)
MooNTER
Stały użytkownik forum

damis pisze: To ze masz 0 na wskazniku poziomu mocy potwierdza tylko moje przypuszczenie, ze jestes na granicy zasiegu. UMTS nie dziala tak samo jak np WIMAX czy WLAN ze wraz ze zwiekszeniem odleglosci od nadajnika maleje predkosc przeplywu. Kiedys wyczytalem, ze jak juz zalapie to grzeje z maksymalna jak na swoje mozliwosci predkoscia.
(...)
Jesli sie myle, Koledzy poprawcie :)
mi sie wydaje ze jednak zalezy od zasiegu. z antena dolaczona do modemu (zgaduje-3dBi) mialem 12%zasiegu i predkosc oscylowala w okolicach 15kB/s, z antena bodaj 11dBi mam 32% i maksymalna predkosc. Przed nowym rokiem mialem slabszy zasieg (19-22%) i przy 19% mialem transfer na poziomie EDGE a przy 22% juz jak w normalnym umtsie (moze przypadek, moze akurat wtedy bylo mniej czy wiecej uzytkownikow, za krotko uzywalem umtsu zeby dokladnie sie o tym przekonac...
Pozdrawiam! MooNTER
shutter

Siła sygnału może mieć wpływ na prędkość łącza, w tym i na UMTS. Co by to nie było, to wszelkiego rodzaju transmisje, nie zależnie od medium, jakim są przesyłane, w celu zapewnienia, że odbiorca dostanie to samo co wyśle mu nadawca, wyposażone są w mechanizmy kontroli danych. W momencie słabych parametrów toru przesyłu (np. słaby stosunek sygnał/szum przy radiu lub pasożytnicza pojemność zawilgoconego kabla) mechanizmy te powodują powtórną transmisję pakietów, przez co spada efektywna prędkość przesyłu danych.
Option 3G/HSDPA!
radekgers
Stały użytkownik forum

Post autor: radekgers »

Hoho, ale zes mi niespodzianke sprawil :-) przez moja pomylke jestem jeszcze na 2 lata zwiazany z premium orange, jakby dzialal mi w domu umts to moze to przezyje ;-)

W jakiej konkretnie wsi jestes? mozesz na pm...
Ja mieszkam w Kozerkach, w zeszlym roku mialem nokie 6680 to 3g ni slychu ni widu,a teraz mam gc85 wiec nie moge nawet sprawdzic... ale jakby bylo to zmienie modem na jakis 3g ;-)

Mozesz potwierdzic, ze Ci caly czas dziala? No i prosze o info gdzie dokladnie to jest...
shutter

Witam sąsiada!

Ja stacjonuję w Radoniach, przy Gogola od strony pętli 3 i 4. Tak jak pisałem na początku wątku mam u siebie 3G od jakiś 11 dni, wcześniej pojawiło mi się na dwa tygodnie i znikło. Mam nadzieję że pozostanie już na dłużej. Ostatnio czasami pojawia mi się jedna kreska (siła sygnału około 6-8%) a wczoraj nawet przez moment było na dwie krechy. Nie ma to praktycznie żadnego wpływu na jakość działania łącza. A co edge w naszej okolicy, to się nie dziwię, że traktujesz cyrograf jak wyrok więzienia - można popatrzeć, nie da się pomacać.
Stabilność 3G mimo tak słabego sygnału jest o niebo lepsza niż w edge. Czasami się zdarza, raz na jedną wieczorno-nocą sesję, że trzeba kopnąć laptopa i zresetować połączenie. Ogólnie działa na tyle dobrze, że zaczynam się martwić, że te 4GB limitu może być mało. Ogólnie po pewnym okresie załamania i zniechęcenia, na razie jestem zadowolony. Cieszę się że miłe Panie z salonu na deptaku przy stacji miały tylko na stanie optiona, jak się tam pojawiałem z zamiarem zakupu, bo chyba bym tego se sobie nie podarował.
Jak masz ochotę, to mogę podjechać do Kozerek ze sprzętem - umówimy się na pw.
Option 3G/HSDPA!
shutter

No i stało się: znowu znikł mi umts :(

Tym razem z 3G przyszło mi się cieszyć się nie całe dwa tygodnie. Zobaczymy kiedy znowu włączą.
Option 3G/HSDPA!
radekgers
Stały użytkownik forum

Post autor: radekgers »

A ja dzis jezdzilem po grodzisku z telefonem umts i wjezdzajac od strony warszawy 3G pojawilo mi sie na wysokosci osiedla Bairda i wlasciwie byl maksymalny sygnal przez cale centrum miasta. U mnie w domu brak, ale pomiedzy stoi mi jeszcze nadajnik bez 3G :/ mysle nad zakupem dobrej anteny kierunkowej, moze bym zlapal...
MooNTER
Stały użytkownik forum

radekgers pisze: mysle nad zakupem dobrej anteny kierunkowej, moze bym zlapal...
moze niewiele ci pomoge, ale ja telefonem lapalem zasieg najblizej 700m od domu. Do modemu dokupilem antene z dipol.com.pl i w domu (nie wystawialem za okno) mialem 12-19% zasiegu (teraz mam 30% bo chyba troszke blizej nadajnik postawili, chociaz bez anteny - czyli na wbudowanej w modem - nie mam zasiegu umts) i przy 12% mialem predkosc EDGE (pingi umtsowe), a przy 19% juz normalnie, 40kB/s. Warunki: zabudowa miejska, antena na parterze
Podsumowujac: jesli masz do 1km od minimalnego zasiegu to moze ci sie udac, antena, w stosunku do modemu PCMCIA- poprawia zasieg o 30%, aczkolwiek telefony zawsze maja lepszy zasieg niz pcmcie
Powodzenia!
Pozdrawiam! MooNTER
ODPOWIEDZ