CDMA w Orange Free Optimum

SubForum obecnych i przyszłych użytkowników internetu w technologii CDMA - Centertel (Orange Freedom PRO), Sferia, Nordisk, Plus (CDMA2000 1xEVDO itd.)

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Grupens
Specjalista bezprzewodowy-junior

Re: CDMA w Orange Free Optimum

Post autor: Grupens »

Mam problem!!!
Posiadam modem marki axesstel mv410R w orange free pro. Podpisałem umowę na dodatkową usługę orange free (optimum)- wiadomo z jakiej przyczyny. Po włożeniu karty do modemu nie mogę połączyć się z netem w CDMA. Zaznaczam że karta została aktywowana wczoraj (kilkakrotnie sprawdzone w BOK). Oprócz tego zauważyłem że siła sygnału przypomina sinusoidę (na zmianę sygnał jest pełen aby po chwili był zerowy). :dobani:
Deformują nas formuły.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Grupens pisze:na zmianę sygnał jest pełen aby po chwili był zerowy
Typowy objaw nieaktywnej karty w części dotyczącej CDMA.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
Grupens

Jak ją uaktywnić?
Deformują nas formuły.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Grupens pisze:Jak ją uaktywnić?
Zwykle to trwa kilka dni, może kolejny telefon do BOK coś pomoże ale wątpię, musisz odczekać kilka dni (zdaje się do 7)
Nie pomagam na PW!
EmTeeDee

Post autor: EmTeeDee »

Grupens pisze:Jak ją uaktywnić?
Daj znać czy będzie to działać z Axssestelem-bo i ja nie długo wezmę wyższą taryfę free bez modemu,i chcę być w 100% że to działa.
adixm
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: adixm »

onimusza666 pisze:i chcę być w 100% że to działa.
Czemu by miało nie dziala w skoro taryfie OF Optimum wyraźnie pisze że CDMA jest do dyspozycji klienta?
EmTeeDee

adixm pisze:
onimusza666 pisze: <font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
Czemu by miało nie dziala w skoro taryfie OF Optimum wyraźnie pisze że CDMA jest do dyspozycji klienta?
No tak ale jest z modemem Adu635-WA . Ja bym brał bez modemu , bo mam Axssestela-ale gdzieś tu na forum czytałem że coś tam nie działa. :gwiazdki:

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2010-09-09, 08:55 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2010-09-09, 07:51 przez EmTeeDee, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Grupens

:cwaniak: Po trzeciej rozmowie z BOK trafiłem na kompetentną osobę, która stwierdziła że mam rację że usługa CDMA jest nieaktywna- wynika to z błędu systemowego; po czym aktywowała mi tę kartę w zakresie CDMA. Po okołu 10 minutach karta orange free W PAKIECIE OPTIMUM w modemie AXESSTEL zadziałała... :D

Dzięki wojteks !!!
Deformują nas formuły.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Grupens pisze:Po okołu 10 minutach karta orange free W PAKIECIE OPTIMUM w modemie AXESSTEL zadziałała
Więc mamy potwierdzenie że karty dualne SIM/RUIM dawane w Orange Free Optimum i wyższych działają prawidłowo (o ile jest aktywna część dotycząca CDMA) z routerami Axesstel MV400/410.
Nie pomagam na PW!
EmTeeDee

No i gitara ;) pozostaje mi teraz wybór -optium czy platinum :niepewny: no i umowa na rok czy dwa :hyhy: kasa nie gra roli.
Procio
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Procio »

onimusza666 pisze:no i umowa na rok czy dwa
Jeżeli kasa nie gra roli to radziłbym wziąć Ci na rok, ponieważ pod koniec 2011 roku ma wejść LTE w większej części Polski i może akurat będziesz w zasięgu? :cfaniak:
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Procio, łącznie zmieniany 1 raz.
EmTeeDee

Procio pisze:LTE
Wiem :cfaniak:
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Procio pisze:ponieważ pod koniec 2011 roku ma wejść LTE w większej części polsk
Optymista.
Nie pomagam na PW!
EmTeeDee

Ale jak znam życie - to ominie to 3świat(mazury) :hyhy: jak wimax i CP :dobani:
Procio
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Procio »

wojteks pisze:Optymista.
Heh. Trzeba być dobrej nadziei ;) Grunt to wiara :cfaniak:
Internet domowy T-Mobile do 60Mb/s: https://www.speedtest.net/result/8251178215 :super:
rp209218
Początkujący użytkownik forum

konfiguracja połączenia modemowego dla technologii cdma

Post autor: rp209218 »

witam,

bodajże na 7 stronie tego wątku, ktoś pytał o parametry do konfiguracji ręcznej połączenia modemowego tak, aby połączyć się z internetem orange w technologii cdma przy użyciu modemu AnyData ADU635WA. Chciałbym ponowić to pytanie. Robię tak:
- tworzę połączenie modemowe,
- wybieram modem cdma jako ten przez, który ma następować połączenie
- ustawim numer #777
- na pytanie o login/hasło odpowiadam: cdma@orange/orange

Przy takiej konfiguracji dostaję błąd rasowy 777.

Ktoś może wie co więcej trzeba ustawić, czym oprócz wymienionych rzeczy różni się konfiguracja połączenia cdma od połączenia csd?
robal
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

rp209218 pisze:Ktoś może wie co więcej trzeba ustawić, czym oprócz wymienionych rzeczy różni się konfiguracja połączenia cdma od połączenia csd?
Zajrzyj do <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=38343#38343" target="_blank">»FAQ«</a>

http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=180069#180069
rp209218

dzięki za szybka odpowiedz.

przejrzałem wątek o konfiguracji modemów. Wydaje mi się, ze tam nie ma nic o konfiguracji specyficznej dla cdma.

Mój problem jest taki, ze program Easy Wireless Net nie tworzy połączenia internetowego, a przynajmniej nie widać go w zakładce polączenia w panelu sterowania (ncpa.cpl)

Postępuje tak:
- uruchamiam Easy Wireless Net, podaje pin, loguje się do sieci
- konfiguruje połączenie ppp w windows podając parametry łączenia jak w poprzednim wątku
- dostaje błąd 777 przy probie połączenia

Easy Wireless Net się łączy z internetem bez problemu.

Żeby pomóc mogę napisać, że rozumiem, że są dwa modemy w tym urządzeniu i wybieram ten z CDMA w nazwie (drugi to WCDMA do połączeń 3G)
robal
ryba825
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: ryba825 »

EWN inicjuje specjalny ciąg, aby połączyć przez CDMA. Ten ciąg jest gdzieś na forum, a także jest zaimplementowany w TNI.
rp209218

dzięki za odpowiedź, znalazłem dzięki niej odpowiedni wątek na forum. Wcześniej go przeoczyłem. Wątek jest tu: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=20894
robal
Hieu
Użytkownik forum

Post autor: Hieu »

Proszę pomóżcie z udostępnianiem internetu na tym modemie ADU635 łączę się z nim tylko poprzez aplikację dołączoną do tego modemu. Ten modem jest inny ,ponieważ jak otwieram połączenia sieciowe to widzę szary komputerek i pisze tam ,że rozłączony,a neta mam podłączonego. Więc jak ja mam udostępnic internet? na 7 stronie przeczyłem ,że

Kod: Zaznacz cały

Na komputerze z podłączonym modemem Adu łączymy się z Orange. Na tym samym komputerze ustalamy sobie stały adres IP karty sieciowej np: 192.168.2.1 maska 255.255.255.0. Instalujemy FreeProxy i uruchamiamy. Następnie podłączamy do sieci (lub kablem typu cross) inne komputery nadając im kolejne adresy IP np 192.168.2.2 maska 255.255.255.0 itd. W ustawieniach przeglądarki (w Firefoxie jest to zakładka Narzędzia/Opcje/Zaawansowane/Ustawienia) podajemy adres serwera proxy czyli 192.168.2.1 oraz port 8080 (chyba że zmieniliśmy port na inny wtedy podajemy swój)
Zrobiłem tak jak trzeba ,a teraz co mam wpisac w tym programie FreeProxy i jak co w ogóle mam tam kliknąc/wpisac(próbowałem już róznych rzeczy ,ale nie przyniosło to żadnego efektu :(? Proszę pomóżcie mi :zawstydzony:
ODPOWIEDZ