SubForum obecnych i przyszłych użytkowników internetu w technologii CDMA - Centertel (Orange Freedom PRO), Sferia, Nordisk, Plus (CDMA2000 1xEVDO itd.)
Mam problem!!!
Posiadam modem marki axesstel mv410R w orange free pro. Podpisałem umowę na dodatkową usługę orange free (optimum)- wiadomo z jakiej przyczyny. Po włożeniu karty do modemu nie mogę połączyć się z netem w CDMA. Zaznaczam że karta została aktywowana wczoraj (kilkakrotnie sprawdzone w BOK). Oprócz tego zauważyłem że siła sygnału przypomina sinusoidę (na zmianę sygnał jest pełen aby po chwili był zerowy).
Po trzeciej rozmowie z BOK trafiłem na kompetentną osobę, która stwierdziła że mam rację że usługa CDMA jest nieaktywna- wynika to z błędu systemowego; po czym aktywowała mi tę kartę w zakresie CDMA. Po okołu 10 minutach karta orange free W PAKIECIE OPTIMUM w modemie AXESSTEL zadziałała...
Grupens pisze:Po okołu 10 minutach karta orange free W PAKIECIE OPTIMUM w modemie AXESSTEL zadziałała
Więc mamy potwierdzenie że karty dualne SIM/RUIM dawane w Orange Free Optimum i wyższych działają prawidłowo (o ile jest aktywna część dotycząca CDMA) z routerami Axesstel MV400/410.
Jeżeli kasa nie gra roli to radziłbym wziąć Ci na rok, ponieważ pod koniec 2011 roku ma wejść LTE w większej części Polski i może akurat będziesz w zasięgu?
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Procio, łącznie zmieniany 1 raz.
bodajże na 7 stronie tego wątku, ktoś pytał o parametry do konfiguracji ręcznej połączenia modemowego tak, aby połączyć się z internetem orange w technologii cdma przy użyciu modemu AnyData ADU635WA. Chciałbym ponowić to pytanie. Robię tak:
- tworzę połączenie modemowe,
- wybieram modem cdma jako ten przez, który ma następować połączenie
- ustawim numer #777
- na pytanie o login/hasło odpowiadam: cdma@orange/orange
Przy takiej konfiguracji dostaję błąd rasowy 777.
Ktoś może wie co więcej trzeba ustawić, czym oprócz wymienionych rzeczy różni się konfiguracja połączenia cdma od połączenia csd?
przejrzałem wątek o konfiguracji modemów. Wydaje mi się, ze tam nie ma nic o konfiguracji specyficznej dla cdma.
Mój problem jest taki, ze program Easy Wireless Net nie tworzy połączenia internetowego, a przynajmniej nie widać go w zakładce polączenia w panelu sterowania (ncpa.cpl)
Postępuje tak:
- uruchamiam Easy Wireless Net, podaje pin, loguje się do sieci
- konfiguruje połączenie ppp w windows podając parametry łączenia jak w poprzednim wątku
- dostaje błąd 777 przy probie połączenia
Easy Wireless Net się łączy z internetem bez problemu.
Żeby pomóc mogę napisać, że rozumiem, że są dwa modemy w tym urządzeniu i wybieram ten z CDMA w nazwie (drugi to WCDMA do połączeń 3G)
Proszę pomóżcie z udostępnianiem internetu na tym modemie ADU635 łączę się z nim tylko poprzez aplikację dołączoną do tego modemu. Ten modem jest inny ,ponieważ jak otwieram połączenia sieciowe to widzę szary komputerek i pisze tam ,że rozłączony,a neta mam podłączonego. Więc jak ja mam udostępnic internet? na 7 stronie przeczyłem ,że
Na komputerze z podłączonym modemem Adu łączymy się z Orange. Na tym samym komputerze ustalamy sobie stały adres IP karty sieciowej np: 192.168.2.1 maska 255.255.255.0. Instalujemy FreeProxy i uruchamiamy. Następnie podłączamy do sieci (lub kablem typu cross) inne komputery nadając im kolejne adresy IP np 192.168.2.2 maska 255.255.255.0 itd. W ustawieniach przeglądarki (w Firefoxie jest to zakładka Narzędzia/Opcje/Zaawansowane/Ustawienia) podajemy adres serwera proxy czyli 192.168.2.1 oraz port 8080 (chyba że zmieniliśmy port na inny wtedy podajemy swój)
Zrobiłem tak jak trzeba ,a teraz co mam wpisac w tym programie FreeProxy i jak co w ogóle mam tam kliknąc/wpisac(próbowałem już róznych rzeczy ,ale nie przyniosło to żadnego efektu ? Proszę pomóżcie mi