Posiadam modem marki axesstel mv410R w orange free pro. Podpisałem umowę na dodatkową usługę orange free (optimum)- wiadomo z jakiej przyczyny. Po włożeniu karty do modemu nie mogę połączyć się z netem w CDMA. Zaznaczam że karta została aktywowana wczoraj (kilkakrotnie sprawdzone w BOK). Oprócz tego zauważyłem że siła sygnału przypomina sinusoidę (na zmianę sygnał jest pełen aby po chwili był zerowy).
CDMA w Orange Free Optimum
Moderator: Moderatorzy
- Grupens
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Re: CDMA w Orange Free Optimum
Mam problem!!!
Posiadam modem marki axesstel mv410R w orange free pro. Podpisałem umowę na dodatkową usługę orange free (optimum)- wiadomo z jakiej przyczyny. Po włożeniu karty do modemu nie mogę połączyć się z netem w CDMA. Zaznaczam że karta została aktywowana wczoraj (kilkakrotnie sprawdzone w BOK). Oprócz tego zauważyłem że siła sygnału przypomina sinusoidę (na zmianę sygnał jest pełen aby po chwili był zerowy).
Deformują nas formuły.
- wojteks
- *** Administrator ***
Typowy objaw nieaktywnej karty w części dotyczącej CDMA.Grupens pisze:na zmianę sygnał jest pełen aby po chwili był zerowy
Nie pomagam na PW!
- Grupens
- wojteks
- *** Administrator ***
Zwykle to trwa kilka dni, może kolejny telefon do BOK coś pomoże ale wątpię, musisz odczekać kilka dni (zdaje się do 7)Grupens pisze:Jak ją uaktywnić?
Nie pomagam na PW!
-
EmTeeDee
Daj znać czy będzie to działać z Axssestelem-bo i ja nie długo wezmę wyższą taryfę free bez modemu,i chcę być w 100% że to działa.Grupens pisze:Jak ją uaktywnić?
-
adixm
- Mistrz bezprzewodowy
Czemu by miało nie dziala w skoro taryfie OF Optimum wyraźnie pisze że CDMA jest do dyspozycji klienta?onimusza666 pisze:i chcę być w 100% że to działa.
-
EmTeeDee
No tak ale jest z modemem Adu635-WA . Ja bym brał bez modemu , bo mam Axssestela-ale gdzieś tu na forum czytałem że coś tam nie działa.adixm pisze:Czemu by miało nie dziala w skoro taryfie OF Optimum wyraźnie pisze że CDMA jest do dyspozycji klienta?onimusza666 pisze: <font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2010-09-09, 08:55 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2010-09-09, 07:51 przez EmTeeDee, łącznie zmieniany 1 raz.
- Grupens
Dzięki wojteks !!!
Deformują nas formuły.
- wojteks
- *** Administrator ***
Więc mamy potwierdzenie że karty dualne SIM/RUIM dawane w Orange Free Optimum i wyższych działają prawidłowo (o ile jest aktywna część dotycząca CDMA) z routerami Axesstel MV400/410.Grupens pisze:Po okołu 10 minutach karta orange free W PAKIECIE OPTIMUM w modemie AXESSTEL zadziałała
Nie pomagam na PW!
-
EmTeeDee
No i gitara
pozostaje mi teraz wybór -optium czy platinum
no i umowa na rok czy dwa
kasa nie gra roli.
-
Procio
- Mistrz bezprzewodowy
Jeżeli kasa nie gra roli to radziłbym wziąć Ci na rok, ponieważ pod koniec 2011 roku ma wejść LTE w większej części Polski i może akurat będziesz w zasięgu?onimusza666 pisze:no i umowa na rok czy dwa
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Procio, łącznie zmieniany 1 raz.
- wojteks
- *** Administrator ***
Optymista.Procio pisze:ponieważ pod koniec 2011 roku ma wejść LTE w większej części polsk
Nie pomagam na PW!
-
EmTeeDee
Ale jak znam życie - to ominie to 3świat(mazury)
jak wimax i CP 
-
Procio
- Mistrz bezprzewodowy
Heh. Trzeba być dobrej nadzieiwojteks pisze:Optymista.
Internet domowy T-Mobile do 60Mb/s: https://www.speedtest.net/result/8251178215 
-
rp209218
- Początkujący użytkownik forum
konfiguracja połączenia modemowego dla technologii cdma
witam,
bodajże na 7 stronie tego wątku, ktoś pytał o parametry do konfiguracji ręcznej połączenia modemowego tak, aby połączyć się z internetem orange w technologii cdma przy użyciu modemu AnyData ADU635WA. Chciałbym ponowić to pytanie. Robię tak:
- tworzę połączenie modemowe,
- wybieram modem cdma jako ten przez, który ma następować połączenie
- ustawim numer #777
- na pytanie o login/hasło odpowiadam: cdma@orange/orange
Przy takiej konfiguracji dostaję błąd rasowy 777.
Ktoś może wie co więcej trzeba ustawić, czym oprócz wymienionych rzeczy różni się konfiguracja połączenia cdma od połączenia csd?
bodajże na 7 stronie tego wątku, ktoś pytał o parametry do konfiguracji ręcznej połączenia modemowego tak, aby połączyć się z internetem orange w technologii cdma przy użyciu modemu AnyData ADU635WA. Chciałbym ponowić to pytanie. Robię tak:
- tworzę połączenie modemowe,
- wybieram modem cdma jako ten przez, który ma następować połączenie
- ustawim numer #777
- na pytanie o login/hasło odpowiadam: cdma@orange/orange
Przy takiej konfiguracji dostaję błąd rasowy 777.
Ktoś może wie co więcej trzeba ustawić, czym oprócz wymienionych rzeczy różni się konfiguracja połączenia cdma od połączenia csd?
robal
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Zajrzyj do <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=38343#38343" target="_blank">»FAQ«</a>rp209218 pisze:Ktoś może wie co więcej trzeba ustawić, czym oprócz wymienionych rzeczy różni się konfiguracja połączenia cdma od połączenia csd?
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=180069#180069
-
rp209218
dzięki za szybka odpowiedz.
przejrzałem wątek o konfiguracji modemów. Wydaje mi się, ze tam nie ma nic o konfiguracji specyficznej dla cdma.
Mój problem jest taki, ze program Easy Wireless Net nie tworzy połączenia internetowego, a przynajmniej nie widać go w zakładce polączenia w panelu sterowania (ncpa.cpl)
Postępuje tak:
- uruchamiam Easy Wireless Net, podaje pin, loguje się do sieci
- konfiguruje połączenie ppp w windows podając parametry łączenia jak w poprzednim wątku
- dostaje błąd 777 przy probie połączenia
Easy Wireless Net się łączy z internetem bez problemu.
Żeby pomóc mogę napisać, że rozumiem, że są dwa modemy w tym urządzeniu i wybieram ten z CDMA w nazwie (drugi to WCDMA do połączeń 3G)
przejrzałem wątek o konfiguracji modemów. Wydaje mi się, ze tam nie ma nic o konfiguracji specyficznej dla cdma.
Mój problem jest taki, ze program Easy Wireless Net nie tworzy połączenia internetowego, a przynajmniej nie widać go w zakładce polączenia w panelu sterowania (ncpa.cpl)
Postępuje tak:
- uruchamiam Easy Wireless Net, podaje pin, loguje się do sieci
- konfiguruje połączenie ppp w windows podając parametry łączenia jak w poprzednim wątku
- dostaje błąd 777 przy probie połączenia
Easy Wireless Net się łączy z internetem bez problemu.
Żeby pomóc mogę napisać, że rozumiem, że są dwa modemy w tym urządzeniu i wybieram ten z CDMA w nazwie (drugi to WCDMA do połączeń 3G)
robal
-
ryba825
- Mistrz bezprzewodowy
EWN inicjuje specjalny ciąg, aby połączyć przez CDMA. Ten ciąg jest gdzieś na forum, a także jest zaimplementowany w TNI.
-
rp209218
dzięki za odpowiedź, znalazłem dzięki niej odpowiedni wątek na forum. Wcześniej go przeoczyłem. Wątek jest tu: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=20894
robal
-
Hieu
- Użytkownik forum
Proszę pomóżcie z udostępnianiem internetu na tym modemie ADU635 łączę się z nim tylko poprzez aplikację dołączoną do tego modemu. Ten modem jest inny ,ponieważ jak otwieram połączenia sieciowe to widzę szary komputerek i pisze tam ,że rozłączony,a neta mam podłączonego. Więc jak ja mam udostępnic internet? na 7 stronie przeczyłem ,że
Zrobiłem tak jak trzeba ,a teraz co mam wpisac w tym programie FreeProxy i jak co w ogóle mam tam kliknąc/wpisac(próbowałem już róznych rzeczy ,ale nie przyniosło to żadnego efektu
? Proszę pomóżcie mi 
Kod: Zaznacz cały
Na komputerze z podłączonym modemem Adu łączymy się z Orange. Na tym samym komputerze ustalamy sobie stały adres IP karty sieciowej np: 192.168.2.1 maska 255.255.255.0. Instalujemy FreeProxy i uruchamiamy. Następnie podłączamy do sieci (lub kablem typu cross) inne komputery nadając im kolejne adresy IP np 192.168.2.2 maska 255.255.255.0 itd. W ustawieniach przeglądarki (w Firefoxie jest to zakładka Narzędzia/Opcje/Zaawansowane/Ustawienia) podajemy adres serwera proxy czyli 192.168.2.1 oraz port 8080 (chyba że zmieniliśmy port na inny wtedy podajemy swój)