[NEWS] Nowe taryfy Iplus od 16.09

Nowości... więcej na https://www.opp.today/pl/

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: [NEWS] Nowe taryfy Iplus od 16.09

Post autor: YaHooo »

ja.michal pisze:marcin7911, do końca umowy to mi brakuje jeszcze 9 miesięcy więc wiesz. ;)
Dla mnie podobnie. Ale zawsze to intrygujący temat ;)
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
kedzi
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: kedzi »

krystianb pisze:Etam optiony w trybie NDIS wyciągają ponad 200kB/s oczywiście przy nieobciążonej sieci, bo niestety jeśli z tego samego sektora korzystają modemy 7.2 To one mają pierwszeństwo w przydzielaniu zasobów. Prawdopodobnie po przesiadce na szybszy modem i prędkości miałbyś większe.
właśnie o co chodzi z tymi trybami i jakie zmiany będą przez zmiany np na NDIS?
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

kedzi pisze:właśnie o co chodzi z tymi trybami
Tryby mogą być dwa RAS, albo NDIS. Różnią się one tym jak jest widziany modem przez system operacyjny. W trybie RAS modem jest widziany jako modem i musisz się łączyć poprzez połączenie dial-up. W trybie NDIS modem jest widziany jako karta sieciowa, tu już trzeba wykorzystać połączenie poprzez menadżera, a w przypadku modemów firmy Option można wykorzystać wpis w zaawansowanych właściwościach karty i mieć internet niczym przez kartę LAN bez jakiegokolwiek łączenia się :)
kedzi pisze: jakie zmiany będą przez zmiany np na NDIS?
W przypadku Optiona to połączenie po NDIS będzie po prostu pozwalało na osiąganie większych prędkości. Nawet sam Option pisał to w dokumentacji sterowników RAS/NDIS.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
kedzi

W przypadku Optiona to połączenie po NDIS będzie po prostu pozwalało na osiąganie większych prędkości. Nawet sam Option pisał to w dokumentacji sterowników RAS/NDIS.
Dzięki to już mi wszystko wyjaśnia... ;)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

kedzi pisze:Dzięki to już mi wszystko wyjaśnia... ;)
Nie ma za co ;)

Tylko znów nam się offtop zrobił :]
MAREKMAREK

Post autor: MAREKMAREK »

Witam, przy tak kiepskiej ofercie plusa może większe branie będą miały cesje, i w związku z tym nie zakładając niepotrzebnie tematu, moje pytanie - Czy robiąc cesję z inną osobą muszę oddawać jej netbooka z iplusa, czy mogę np tylko kartę z abonamentem ?
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

MAREKMAREK pisze:muszę oddawać jej netbooka z iplusa
Od chwili zakupu notebook/modem jest Twoją własnością, możesz z nim zrobić co chcesz. A w cesji nic nie musisz dawać. Po cesji nowy abonent będzie sobie mógł nową kartę sim od plusa wziąć, a starą zablokować. Choć łatwiej jest jak mu ją dasz.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
atanor
Stały użytkownik forum

Post autor: atanor »

Zastanawia mnie czy to, aby nie zamierzone działanie. W sensie, że wojna cenowo-limitowa nie przyniosła zamierzonych skutków dla W3 i wolą zarobić te same pieniądze na mniejszej ilości klientów, a uwolnione zasoby przeznaczyć na pakiety do telefonów.
Patrząc na inne europejskie kraje mieliśmy bardzo taniego neta mobilnego.
Awatar użytkownika
kedzi

atanor pisze:Patrząc na inne europejskie kraje mieliśmy bardzo taniego neta mobilnego.
Tylko w jakim stopniu te inne kraje są rozwinięte a w jakiej sytuacji jest teraz Polska. Wcześniej plus się dostosował do rynku, a jeżeli tak się stanie jak pokazują te reklamy, to sporo mniej zamożnych ludzi będzie musiało dwa razy więcej płacić za najtańszą ofertę. :dobani:
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

atanor pisze:Patrząc na inne europejskie kraje mieliśmy bardzo taniego neta mobilnego.
A porównałeś ceny, do realiów innych krajów, takich jak choćby zarobki i cenny innych dóbr?
atanor
Stały użytkownik forum

Porównywałem nawet w praktyce, ale na tym polega ekonomia, za dobra luksusowe mniej zamożne społeczeństwo płaci więcej.
Awatar użytkownika
kedzi

Porównywałem nawet w praktyce, ale na tym polega ekonomia, za dobra luksusowe mniej zamożne społeczeństwo płaci więcej.
Tylko zauważ, że np nie każdy może w polsce pozwolić sobie na ten abonament za 70 zł, przez co plus traci tych mniej zamożnych klijentów. Sądzę że lepiej im by się opłacało, dostarczać więcej usług po niższej cenie, niż mało po większej, co niby odbiło by się na jakości, ale to już jest inna sprawa. Bo w końcu w polsce jest więcej ludzi klasy średniej, niż tej najbogatszej a co za tym idzie plus się nie dostosuje do reliów polski, czyli tego co napisał krystianb. Niepowiedział bym że taki internet to jest dobro luksusowe, tylko dobro które powinno być dostosowane do możliwości finansowych każdego polaka. ;)
Awatar użytkownika
ra-v
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: ra-v »

A wracając do początkowego tematu dyskusji.
Szanowni Państwo, dziękujemy za przysłanie korespondencji do Plus. Poniżej znajduje się odpowiedź od naszego konsultanta.

Temat
BOK, (niby) nowe taryfy od 16.09.2010, informacja w GW

Wątek dyskusji
Odpowiedź (Jakub XXXXXXXXXX) 15/09/2010 15:19
Przepraszam za długi czas oczekiwania na odpowiedź. Opóźnienie to jest spowodowane dużą ilością korespondencji, która wpłynęła na nasz adres e-mail.

Uprzejmie Pana informuję, że na dzień dzisiejszy nie mogę potwierdzić informacji o wprowadzeniu nowych taryf.

Klient (Rafał XXXXXXXXXXXXXX) 13/09/2010 16:40
Witam ponownie.

Otóż mam następny sygnał w tej sprawie, cennik identyczny, źródło własne - czyli Telepolis wie z Gazety Wyborczej czy innego źródła?.
http://telepolis.pl/news.php?id=19333&m=0 (w załączeniu zrzut ekranu)

Tak więc będzie zmiana w taryfach iPlusa i czy dotknie obecnych klientów czy to jakaś dziwna kampania ze strony mediów?
Czyli na razie nie ma żadnych "promocji".
Internet 70GB/nolimit: Huawei E3372s-153+TP-LINK MR3420 v2
Telefon: Moto G 1gen / Lumia 625 / iPhone 4 / Nokia 6310i
Nielimitowany

Post autor: Nielimitowany »

kedzi pisze:nie każdy może w polsce pozwolić sobie na ten abonament za 70 zł, przez co plus traci tych mniej zamożnych klientów.
Kiedyś była taka ankieta, sondaż i wyszło że przeciętny Polak może wydać nie więcej niż 50zł na miesiąc, na Internet Mobilny, jako dodatek do stałego łącza.

Zauważ że operator, też musi z czegoś utrzymać sieć, przez ceny adekwatne abonamentu do wydajności łącza mobilnego, przez co stara się udoskonalać w HSPA+ w przyszłości LTE.
Jakby wszystkie taryfy były za parę złotych, sieć stała by w miejscu, była by zacofana technologicznie. Jakiś zysk operator musi mieć, nic się za darmo nie robi, nie działa.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

ra-v pisze:Czyli na razie nie ma żadnych "promocji".
Być może na "górę" dochodzi dużo negatywnych informacji na temat nowych "promocji" i rozważają to, czy wprowadzić je w życie :hyhy:
Awatar użytkownika
ra-v
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: ra-v »

Chodzi o to żeby zrobić reklamę:) A może wysłać by tak zapytanie do GW?:D źródła nie udzielą ale zawsze można jakoś podpytać "udając głupiego". No jakby powiedzieli ze od Polkomtela mają mają no to wtedy wiedziałbym już chyba mniej niż wiem teraz, bo mniej więcej nic bym nie wiedział.
Internet 70GB/nolimit: Huawei E3372s-153+TP-LINK MR3420 v2
Telefon: Moto G 1gen / Lumia 625 / iPhone 4 / Nokia 6310i
szwed11

Post autor: szwed11 »

Poczytajcie trochę:
http://www.telix.pl/artykul/promocja-ip ... 36586.html
oraz
http://www.telix.pl/artykul/promocja-ip ... 36588.html
atanor
Stały użytkownik forum

Czyli oferta starego cennika stała się promocyjną przyciętą do 1Mb/256Kb.
Ciekawe jakie jeszcze niekorzyści ma ta promocyjna oferta, nie zdziwiłbym się gdyby np. do takiego iplusopobieracza czy innej fajnej usługi była klauzula "nie dotyczy abonamentów promocyjnych".

Z tego co widzę, przycięcie po limicie obowiązuje również w ofercie 1,5GB.

Pytanie co zrobią z obecnymi abonentami? Mam nadzieje, że nic :D
Noreck
Stały użytkownik forum

Post autor: Noreck »

Nie rozumiem tej "ewolucji" w ofercie Iplus. Zmieniłem neta mobilnego z blueconnecta na iplusa tylko dlatego, że za te same pieniądze dostałem 20 Gb/miesiac + iplusopobieracz. Po tej zmianie co nadejdzie to niech sobie wsadzą w... tą ofertę. I jeszcze przycinanie szybkości transferu zależnie od wysokości abonamentu - gdy tylko skończy mi sie umowa to spadam do konkurencji.
Awatar użytkownika
Pijo
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Pijo »

szwed11 pisze:Pytanie co zrobią z obecnymi abonentami? Mam nadzieje, że nic
To chyba oczywiste ze nic. Starych obowiązuje cennik sprzed 16.09 .
Adamusek xD
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: Adamusek xD »

Noreck pisze:Nie rozumiem tej "ewolucji" w ofercie Iplus. Zmieniłem neta mobilnego z blueconnecta na iplusa tylko dlatego, że za te same pieniądze dostałem 20 Gb/miesiac + iplusopobieracz. Po tej zmianie co nadejdzie to niech sobie wsadzą w... tą ofertę. I jeszcze przycinanie szybkości transferu zależnie od wysokości abonamentu - gdy tylko skończy mi sie umowa to spadam do konkurencji.
Możesz także zostać na dotychczasowych warunkach, jeśli konkurencja nic lepszego nie zaoferuje
Awatar użytkownika
Pijo
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Pijo »

ARPU musi iść w górę ;)

. Chyba zdążyliśmy sie już przyzwyczaić ze zamiast rabatów kwotowych na abo wciskają gratisy w postaci usług/pakietów . Lepiej jest chyba zapłacić za np. Iplusa 7GB 56zl niz za Iplusa 5GB 60 zl. Jednym słowem podwyżka i to znaczna.

Ciekawi mnie jeszcze jakie kary będą teraz wyliczać przy umowach bez modemu. Ktos pisał ze dotychczas dla Iplusa 60 bez modemu udzielona ulga wynosi 100zl . Teraz wyglądana to, że będzie min. 360zl.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Pijo pisze:ARPU musi iść w górę
Ale o co chodzi???
szwed11 pisze:Poczytajcie trochę:
http://www.telix.pl/artykul/promocja-ip ... 36586.html
oraz
http://www.telix.pl/artykul/promocja-ip ... 36588.html
Weźcie przeczytajcie regulamin promocji, nic się nie zmieniło. Dalej za 7GB zapłacimy 75zł a za 20 110zł.
A ten cennik z tymi strasznymi cenami tyczy się zapewne tych co by chcieli podpisać nową umowę na czas nieokreślony.
Awatar użytkownika
kedzi

Pijo pisze:Ciekawi mnie jeszcze jakie kary będą teraz wyliczać przy umowach bez modemu. Ktos pisał ze dotychczas dla Iplusa 60 bez modemu udzielona ulga wynosi 100zl
Ja mam iPlus-a 60 tylko z podwojonym limitem czyli 8Gb i na umowie kara wynosi 200PLN ;)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

krystianb pisze:Weźcie przeczytajcie regulamin promocji, nic się nie zmieniło. Dalej za 7GB zapłacimy 75zł a za 20 110zł.
A co z limitem prędkości do 1mbps? Czy ja coś źle rozumiem, czy tam pisze, że w promocyjnych taryfach jest przycięta prędkość.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

YaHooo pisze:Czy ja coś źle rozumiem, czy tam pisze, że w promocyjnych taryfach jest przycięta prędkość.
To chyba chodzi tylko o promocyjny plan cenowy z punktu 2, bo on jest jakiś spoza cennika głównego.
adixm
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: adixm »

To chyba chodzi tylko o promocyjny plan cenowy z punktu 2, bo on jest jakiś spoza cennika głównego.
Szczerze powiedziawszy nie chce mi sie dogłębnie czytać wszystkich regulaminow i cennikow, chodzi o to ze Plus przycina maksymalny transfer w zależności od planu taryfowego podobnie jak Play?A w ofercie specjalnej wszystkie taryfy sa przyciete do 1Mb/s?

Kod: Zaznacz cały

5. W ramach promocyjnego planu cenowego maksymalna prędkość transmisji danych wynosi:
a. 256 kb/s w przypadku wysyłania danych,
b. 1 Mb/s w przypadku pobierania danych.
Czysta nędza wygląda n to że Polkomtel "wymiękł" z podobno swoją swietną infrastrukturą.
Ostatnio zmieniony 2010-09-16, 10:47 przez adixm, łącznie zmieniany 1 raz.
szalony

Post autor: szalony »

Wlasnie - dla mnie jasno z tych regulaminow wynika ze od dzis 16wrzesnia nowe aktywacje Iplusa maja parametry transmisji okreslone z cennika z 16wrzesnia :D Oprocz tej taryfy promocyjnej ktora parametry danych ma jeszcze wiecej ograniczone :hyhy:

[ Dodano: 2010-09-16, 11:47 ]
Pytanie czy Plus bedzie rygorystycznie te predkosci przestrzegal ? Bo jesli tak to mamy tak naprawde rewolucje na minus :dobani: I albo siec nie wyrabiala , albo Plus chce sie wyrabiac kosztem abonentow ;)
adixm
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: adixm »

Wlasnie - dla mnie jasno z tych regulaminow wynika ze od dzis 16wrzesnia nowe aktywacje Iplusa maja parametry transmisji okreslone z cennika z 16wrzesnia
Po mojemu to ktoś kto chce ściągać szyciej niż 1Mb/s to musi słono zapłacić. Wymiękli i tyle - nawet Orange nie wprowadził tak drastycznych ograniczeń czy cen.
szalony

Post autor: szalony »

Co do Iplusa to mam obecnie sam sim Iplusa75 na rok z upustem 50% i kare umowna 300pln ( wydaje sie sensowna i realna) ale boje sie ze na przedluzenie beda cyrki nie mowiac ze kare pewnie wylicza na duzo wiecej patrzac na ten cennik :dobani:
ODPOWIEDZ