Pomoc przy antenie zewnętrznej

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
polsal
Początkujący użytkownik forum

Pomoc przy antenie zewnętrznej

Post autor: polsal »

Witam. Pierwszy mój post na forum :) z przyczyn technicznych nie mogę zainstalować w domu internetu przewodowego, więc zostałem zmuszony do internetu komórkowego. Po przejrzeniu ofert i tego co mam w szafie do tego typu zabaw, wybór padł na Orange Business Everywhere. W mojej miejscowości są 2 BTSy Orange, w zasadzie po jednym na każdą stronę domu. Z jednej strony jest nadajnik GSM, z drugiej EDGE/UTMS/HSDPA (dane z BTSearch). No dobra, ale w czym problem. Modem łapie połączenie HSDPA (żółta dioda), ale często gęsto je gubi na rzecz wolniejszego UTMS (niebieska dioda).

BTS: Odległość w linii prostej ok. 650m, nadajnik umiejscowiony na kominie od jakiegoś zabudowania przemysłowego. Widzę go z okna, po drodze mam trochę zabudowań 2 kondygnacyjnych które trochę zasłaniają + mam dach z blachy (jeżeli to coś zmienia/ekranuje)

Modem: Novatel Wireless Merlin XU870 (sterowniki pozwalające na 7.2 Mbit/s)

Połaczenie: Dial-Up + pin.bat + NetMeter

System: Windows XP SP3 Professional (posprzątany i ustawiony System Mechanic 9.5.9)

Na HSDPA prędkość internetu waha się w granicach 1.5 Mbit/s. Zależy mi na tym by modem nie przełączał się ciągle w tryb UTMS (co jest pewnie spowodowane słabym sygnałem) i przyspieszył na HSDPA. Posiadam antenę zewnętrzną Telekob ATP-14_N-G (cokolwiek to znaczy) którą mogę przyczepić na ścianie domu i wycelować w ten komin (brakuje mi tylko kabla, ale nawet nie wiem jaki kupić, przejściówke do modemu mam).

Z racji tego, że jestem totalnym laikiem i połączeniem modemowym bawię się pierwszy raz w życiu, proszę was o pomoc przy ustawieniu tego zestawu. Internet będzie używany jako stacjonarny.

Jeżeli problem nie leży w antenie tylko w czym innym, prosiłbym moderatorów o przeniesienie tematu do odpowiedniego działu. Dziękuję :)
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Pomoc przy antenie zewnętrznej

Post autor: Jo_gurt »

Przełączanie się HSPA->UMTS jest normalnym zjawiskiem nawet przy idealnym sygnale. Modem w ten sposób oszczędza prąd i się chłodzi. Każdy ruch powinien z automatu odpalić z powrotem HSPA.

Ta antena to na jakie pasmo?
polsal

Dzięki za szybką odpowiedź.

Antena nazywa się Telkob a nie telekob, mój błąd.

ze strony producenta:

http://telkob.pl/inkontrahent.php?t=23&g=15&q=&r=0&rg=0&sg=

wzmacnianie na poszczególnych pasmach (obrazek wzięty z jednej z aukcji allegro):

http://www.telkob.pl/grafika_allegro/wykres.jpg/bmi_orig_img/wykres.jpg
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

polsal pisze:Zależy mi na tym by modem nie przełączał się ciągle w tryb UTMS (co jest pewnie spowodowane słabym sygnałem) i przyspieszył na HSDPA.
To możesz zrobić wymuszając jakiś minimalny ruch w sieci. Najłatwiej zrobić to wydając w wierszu polecenia komendę:

Kod: Zaznacz cały

ping wp.pl -t -l 100
Przy czym zapewne będziesz musiał zmienić wielkość paczki ze 100 bajtów na inną. A to trzeba zrobić metodą prób i błędów. Musisz znaleźć taką wielkość przy której modem nie schodzi na UMTS jak nie korzystasz z sieci.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Czyli antena wielopasmowa. 14dBi bym się po niej nie spodziewał.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Dobrze by było żeby jeszcze polsal uruchomił <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a> albo <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=38083#38083">»HyperTerminal«</a> i powiedział nam jaki ma zasięg. TNI pokazuje to bezpośrednio. W HT musisz wydać polecenie AT+CSQ
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
polsal

Hyper Terminal wyrzucił wartość 7.99
YaHooo pisze: (...)wydając w wierszu polecenia komendę:

ping wp.pl -t -l 100
Rozumiem, że mam to wpisać w Start>Uruchom>cmd? Muszę to wpisywać za każdym razem? Mogę to dodać do pliku pin.bat, żeby działo się to automatycznie?
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

polsal pisze:Hyper Terminal wyrzucił wartość 7.99
To mało i porządna antenka by się przydała jak najbardziej :ok:
Rozumiem, że mam to wpisać w Start>Uruchom>cmd? Muszę to wpisywać za każdym razem? Mogę to dodać do pliku pin.bat, żeby działo się to automatycznie?
Tak w CMD. Tylko musisz to polecenie wydać po połączeniu się z internetem. Ja sugeruję zrobić tak, że w Notatniku utworzyć nowy plik tekstowy z komendą. Zapisać go sobie na pulpicie jako WymuśHSDPA.bat i po połączeniu się z internetem kliknąć podwójnie.
polsal

no dobrze, napisałem plik bat, dla wartości pojedynczej paczki 92 bajty modem nie zchodzi z HSDPA, z tym że przy limitach danych to np. 3 godzinne wymuszanie będzie mnie kosztowało sporo limitu :/

Kolejne pytanie:
Skoro mam złaby zasięg i mam zainstalować antenę to jakiego kabla użyć? bo znalazłem jakiś kabel antenowy ale za chiny nie wiem jakie on ma parametry, a do tego ma z 8m, kiedy ja potrzebuje wystawić antenę tuż za okno.

2. Czy tą komendę w HyperTerminalu mogę używać do testowania ustawienia anteny podczas montażu? Co ile są odświeżane informacje o sygnale? Jakie wartości powinienem uzyskiwać?
dkk
Użytkownik forum

Post autor: dkk »

YaHooo pisze: Najłatwiej zrobić to wydając w wierszu polecenia komendę:

ping wp.pl -t -l 100
Przy czym zapewne będziesz musiał zmienić wielkość paczki ze 100 bajtów na inną. A to trzeba zrobić metodą prób i błędów. Musisz znaleźć taką wielkość przy której modem nie schodzi na UMTS jak nie korzystasz z sieci.
To rzeczywiście spowoduje, że będziesz miał cały czas diodę HSPDA, zastanów się tylko czy rzeczywiście w Twoim przypadku ma to sens. Zgadzam się z kolegami, że przełączanie się z HSDPA na "czysty" UMTS w przypadku nieaktywności modemu jest normalnym zjawiskiem i nie ma wpływu na szybkość. Jeżeli masz problem z połączeniem to poszukaj gdzie indziej (antena, ekranowanie kabla).

Wymuszanie HSDPA to trochę jak wymuszanie turbo w samochodzie (co zrobić, żeby cały czas turbina pracowała, bo zauważam, że włącza się tylko przy wysokich obrotach..:-P)

Dobra rozpisałem się każdym razie moja rada - daj sobie spokój z diodą HSDPA, poszukaj sposobu na przyspieszenie interentu gdzie indziej.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

polsal pisze:dla wartości pojedynczej paczki 92 bajty modem nie zchodzi z HSDPA, z tym że przy limitach danych to np. 3 godzinne wymuszanie będzie mnie kosztowało sporo limitu :/
Liczyłeś ile to zje danych? U mnie 100 bajtów generuje ruch na poziomie 1.1 kb/s DL oraz UL (pingowanie co sekundę). Co daje łącznie DL+UL 0.96MB na godzinę, więc 2.9MB dziennie, co daje 87MB na 30 dni. Moim zdaniem to nie za dużo.
polsal pisze:Skoro mam złaby zasięg i mam zainstalować antenę to jakiego kabla użyć
Standardowo polecę H-155.
polsal pisze: Czy tą komendę w HyperTerminalu mogę używać do testowania ustawienia anteny podczas montażu?
Można tym się posłużyć.
polsal pisze:Co ile są odświeżane informacje o sygnale?
Modem może reagować nawet z 5-6 sekundowym opóźnieniem. Dlatego kręcisz anteną powoli i wtedy odczekujesz kilka sekund, przed odczytaniem zasięgu.
polsal pisze:Jakie wartości powinienem uzyskiwać?
Komenda AT+CSQ podaje informacje w takim formacie: 7.99. To co po kropce, to odrzucasz (jest to stopa błedów, 99 oznacza, że parametr jest nieznany). Wartości siły sygnału są w zakresie od 0-32. oczywiście im większa wartość tym lepiej.
dkk pisze:Wymuszanie HSDPA to trochę jak wymuszanie turbo w samochodzie (co zrobić, żeby cały czas turbina pracowała, bo zauważam, że włącza się tylko przy wysokich obrotach..:-P)
Nie do końca. Niektóre modemy (szczególnie Huawei) mają bardzo długi czas przełączania się z UMTS'u na HSDPA. Jeśli ten czas jest powiedzmy 3 sekundy (mój E630 tak miał), to czy chciałoby Ci się czekać po kliknięciu w linka przy czytaniu strony www na to by modem przełączył się na HSDPA (przypominam, że podczas przełączania nie następuje transmisja danych)? Po drugie modemy potrafią przy zejściu z HSDPA na UMTS zamrozić połączenie. Niby połączenie z internetem jest, ale transfer jest 0kb/s. Tak więc trzymanie modemu w stanie gotowości moim zdaniem ma duży sens :)
polsal

YaHooo pisze:Liczyłeś ile to zje danych? U mnie 100 bajtów generuje ruch na poziomie 1.1 kb/s DL oraz UL (pingowanie co sekundę). Co daje łącznie DL+UL 0.96MB na godzinę, więc 2.9MB dziennie, co daje 87MB na 30 dni. Moim zdaniem to nie za dużo.
Według NetMetera transfer na poziomie 0,1 kB/s (DL i UL, w sumie 0.2kB/s), 12kb/minutę, 0.72Mb/godzinę. Do zaakceptowania przy 6GB limicie i braku limitu w godzinach 24-8.
YaHooo pisze:Standardowo polecę H-155.
16zł za 3 metry + przesyłka. Dobra cena za (podobno) dobry produkt :) i wtyczki za darmo zrobią :D

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Mój problem został w pełni rozwiązany, temat można zamknąć.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

polsal pisze:Według NetMetera transfer na poziomie 0,1 kB/s (DL i UL, w sumie 0.2kB/s), 12kb/minutę, 0.72Mb/godzinę.
To jeszcze mniej niż wyliczyłem ;)
polsal pisze:16zł za 3 metry + przesyłka.
W sumie jakoś tanio nawet :) W Dipolu ten kabel jest po 3,4zł za metr ;)
polsal pisze:Mój problem został w pełni rozwiązany, temat można zamknąć.
Jednak na naszym forum <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=82778#82778">»nie zamykamy tematów«</a>.
dkk
Użytkownik forum

Post autor: dkk »

polsal pisze: Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Mój problem został w pełni rozwiązany, temat można zamknąć.
E tam, po co zamykać jak można jeszcze podyskutować:P
Tak więc trzymanie modemu w stanie gotowości moim zdaniem ma duży sens
Argumenty przytoczyłeś sensowne:), ja tylko dorzucę: uwaga na ten zabieg z Iconem 515, mam osobiście - bardzo się grzeje na HSDPA (np. przy ściąganiu dużych plików), tak że nie można go dotknąć, rozłącza sięprzez to co jakiś czas (może to też być kwestia słabego zasięgu u mnie)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

dkk pisze:E tam, po co zamykać jak można jeszcze podyskutować:P
Dokładnie ;)
dkk pisze:Argumenty przytoczyłeś sensowne:),
No ba :) Wynikające z mojego doświadczenia ;)
dkk pisze:bardzo się grzeje na HSDPA (np. przy ściąganiu dużych plików),
Jest taka zasada, że modem będzie się bardzoej grzał jak będzie większy transfer oraz jak będzie słabszy zasięg.
rozłącza sięprzez to co jakiś czas (może to też być kwestia słabego zasięgu u mnie)
Takie zachowanie jest niepoprawne i można by było pomyśleć nad kupnem anteny zewnętrznej. Która powinna odciążyć modem, ponieważ mógłby nadawać z mniejszą mocą. No chyba, że modem się grzeje od komputera. Co czasem też może mieć miejsce.
ODPOWIEDZ