BTS: Odległość w linii prostej ok. 650m, nadajnik umiejscowiony na kominie od jakiegoś zabudowania przemysłowego. Widzę go z okna, po drodze mam trochę zabudowań 2 kondygnacyjnych które trochę zasłaniają + mam dach z blachy (jeżeli to coś zmienia/ekranuje)
Modem: Novatel Wireless Merlin XU870 (sterowniki pozwalające na 7.2 Mbit/s)
Połaczenie: Dial-Up + pin.bat + NetMeter
System: Windows XP SP3 Professional (posprzątany i ustawiony System Mechanic 9.5.9)
Na HSDPA prędkość internetu waha się w granicach 1.5 Mbit/s. Zależy mi na tym by modem nie przełączał się ciągle w tryb UTMS (co jest pewnie spowodowane słabym sygnałem) i przyspieszył na HSDPA. Posiadam antenę zewnętrzną Telekob ATP-14_N-G (cokolwiek to znaczy) którą mogę przyczepić na ścianie domu i wycelować w ten komin (brakuje mi tylko kabla, ale nawet nie wiem jaki kupić, przejściówke do modemu mam).
Z racji tego, że jestem totalnym laikiem i połączeniem modemowym bawię się pierwszy raz w życiu, proszę was o pomoc przy ustawieniu tego zestawu. Internet będzie używany jako stacjonarny.
Jeżeli problem nie leży w antenie tylko w czym innym, prosiłbym moderatorów o przeniesienie tematu do odpowiedniego działu. Dziękuję