Iplus/iplusopobieracz- wystawiono mnie do wiatru;)

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Tomisek
Specjalista bezprzewodowy-junior

Iplus/iplusopobieracz- wystawiono mnie do wiatru;)

Post autor: Tomisek »

Witam. No i Plus wystawił mnie do wiatru. Od tego miesiące mam iplusa 37gb z 50% rabatem, dodatkowo włączony iplusopobieracz. Dzisiaj mineło mi 38gb i zostałem odciety od szybkiego transferu. Dzwonie pod 2601 i okazuje sie ze wszystko ok bo przekroczyłem 37gb. Ja na to ze mam programik monitorujacy ruch wsieci ( TNI) z ktorego wynika ze w ciegu dnia pobrałem 16gb a w nocy 22gb wiec spokojnie zostało mi do konca okresu rozliczeniowego prawie 20gb
Przełączony zostałem do jakiegos technika ktore na poczatku cos nie bardzo wierzyl w to co mowie po czym po 10 min przyznl mi racje i kaze pisac reklamacje do boku.Twierdzi ze dziwna sprawa bo niby wszystko ok tylko moje transfery zaliczone zostały do dnia i tyle ;). I o dziwo na chwile obecna nic sie nie da zmienic- dołozył mi pakiet 1gb i kazał napisac reklamacje do boku.
W sumie wkurzony jestem bo w zasadzie w weekendy mam troche czasu do siedzenia w necie a tu taka mina ;)

Zdarzyło sie komus cos takieg??
W zeszłym roku miałem 19gb i m100gb w nocy i wszystko było ok- dziwne ;)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: Iplus/iplusopobieracz- wystawiono mnie do wiatru;)

Post autor: YaHooo »

Tomisek pisze:Zdarzyło sie komus cos takieg??
Dla mnie nic takiego się nie zdarzyło. Zużywałem limit tak, aby w przypadku złego naliczania i połączenia limitu dziennego z nocnym, przekroczyć limit. Było tak kilka razy i nigdy mi nie ucięli.

A moim zdaniem to pisanie reklamacji, to najlepsze wyjście. Może po prostu system zwariował i już ;)
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Tomisek

Witam. Masakra- rozmawiac z ludzmi pracujacymi pod 2601 i technikami. Złozyłem w niedziele reklamacje mailowa do boku plusa. Oczywiscie maszynowe potwierdzenie odbioru przesyłki i zero odzewu. Dzisiaj dzwonie ponownie pod 2601 i jakas panienka po stwierdzenie- czego sie czepiam skoro transfer 37gb przekroczyłem. Ja na to ze mam iplusopobieracz i chyba jakas mine jest. A ta sie pyta czym mierzyłem i skad wiem ile w nocy pobierałem- ja na to ze TNI ;)I czywiscie ze moze mnie przekierowac do działu technicznego i zadna reklamacja nie wyplyneła. Ja jej mowie ze z działem technicznym rozmawiałem - i oni nic zrobic nie moga tylko reklamacja. I dalej rozmowa z działem technicznym, - ci mowia teraz cos innego - ze oni nie maja jak sprawdzic ile pobrałem w nocy a ile w dzien. Ja an to to kto moze jakm nie dział techniczny- masakra jakas. Staneło na tym ze musze pod 2601 jeszcze raz złozyc reklamacje i zażądałem bilingu połączeń netowych - maja przysłać;).
Oczywiscie dział reklamacji ma czas 30 dni do rozpatrzenia reklamacji ;) A netu nie ma ;)
Tak sie zastanawiam czy TNI dobrze monitoruje transfer ;) - moze tu jakas mina ;) - tak sie zastanawiam - jaki ew inny program pod win7 64 mozecie polecic do monitoringu ruchu w sieci ;)

A swoja droga to plus ladnie w kulki zagrywa ze mna ;)
Ostatnio zmieniony 2010-09-07, 14:55 przez Tomisek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Tomisek, jeśli tłumaczyłeś im tak samo składnie jak i nam to nic dziwnego, że nie wiedzą co robić :P
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Tomisek pisze:tak sie zastanawiam - jaki ew inny program pod win7 64 mozecie polecic do monitoringu ruchu w sieci ;)
Jeśli Ci chodzi o to, że TNI może źle podawać wynik. To niestety muszę Ciebie zmartwić, ale z tego co wiem, to TNI poprawnie działa i podaje wynik ;)
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Tomisek

Smiejcie się ;) ale mnie trafia . W kulki graja i tyle- cieżko w kilku słowach opisać rozmowe z 5 osobami z plusa ;). Chodzi mi tylko o to ze nikt nic w plusie nie wie- dział techniczny, konsultant 2601 nie jest w stanie mi pomóc.
Nie bardzo rozumiem dlaczego dział techniczny nie jest w stanie sprawdzic mojego transferu z podziałem na dzien i noc, jaki to problem.
Odpowiedz ze na reklamacje musze czekac miesiac tez jest oslabiająca. Dla mnie to jakies kuriozum. Ok- zdarłem 37gb, przekroczyłem limit podstawowy - z jakiegos powodu nie odpalił sie u nich w systemie iplusopobieracz . Jest to dla mnie niezrozumiałe ze nie mozna tego załatwic w powiedzmy 1 dzien ???? Dział techniczny nie jest tego w stanie sprawdzic co jest grane, panienka z 2601 tez nie - pozostaje reklamacja i czekac miesiąc .Powiedzmy potrzebuje pobrac dzisiaj kolejna 10gb- bo za to płace ;) -i co kolejne 10 smsow mam wysłąc pod 2601 doładowywujące mi konto i potem kolejne reklamacje słać???

Chodzi mi o to, ze w tak by się wydawało prostym przypadku, brak możliwości załatwienia sprawy od ręki( Ci pracownicy nawet chcą pomóc - są mili ;) ale co z tego???
Najgorsze ze też jedni odsyłają do drugich - 2601 do działu technicznego dział techniczne do 2601 .
Dla mnie sprawa prosta- nie załadował sie do systemu iplusopobieracz - - dział techniczny powiniene sprawe sprawdzic- odkrecic w 1 dzien i po sprawie - prosciej nie umiem napisać ;)

Na marginesie - musze sprawdzic - jak TNI wyznacza taryfe noc/dzien. Dawniej tego nie był wstanie zrobic jak sie sesja rozpoczęła przez 24 - teraz widze ze nie ma z tym problemu. Ja nigdy w zasadzie sesji nie rozpoczynałem po połnocy - a w TNI mam dosc dobry rozdział na noc i dzien ????
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Telefonami i mailami to se można. Nie ma to jak pismo na papierze wysłane poleconym z potwierdzeniem. :cfaniak:
Tylko trzeba jasno opisać, a nie tak jak koledzy napisali. :roll:
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Tomisek pisze:TNI mam dosc dobry rozdział na noc i dzien ????
Akurat nie wiem jak to działa, bo nie mam nawet jak przetestować.
ja.michal pisze:Nie ma to jak pismo na papierze wysłane poleconym z potwierdzeniem. :cfaniak:
Albo jeszcze lepiej w salonie Plusa załatwić sprawę, tam od razu wrzucą do systemu :hyhy:
Tomisek

No nic pozostaje czekac ;)
Konczy sie za 2 dni okres rozliczeniowy wiec jakos dojade ;)
Zamowilem kolejne 256mb bo corka zjadla wczoraj 1gb ;)
No i jeszcze dodatkowo mam problem z modemem sierra 309 ale to juz zapodam w dziale modemów. Zobaczymy co dzial reklamacji zapoda ;)
Awatar użytkownika
kedzi

Post autor: kedzi »

Tomisek pisze:a w TNI mam dosc dobry rozdział na noc i dzien ????

Jeżeli to jest wiarygodne, a sądzę że jest to zdaje egzamin;) wchodzisz w statystyki i tam jest noc, dzień i suma;) tylko musiał byś mieć wcześniej wybraną tą opcje w ustawieniach.
Tomisek

Teraz juz nic nie rozumiem. Dodałem sobie 256mb . Specjalnie kole 23 rozpocząłem ściaganie ktore zakoc\nczyło sie o 6 rano. Plik miał około 1GB. I co wszystko ok .Bardzo ładnie monitoruje to TNI - wstawia jakies znaczniki.
Rano okazało sie że pobranych jest 1GB, do północy 90mb i od połnocy do rana 910mb. Rano dalesz szybki transfer jest utrzymany. Sam juz nie wiem co sie dzieje ;) . Dlaczego teraz ten iplusopobieracz działa a wczesniej nie działał????
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Tomisek pisze:Dlaczego teraz ten iplusopobieracz działa a wczesniej nie działał????
Może coś się pokopało w systemie i temu Ci źle naliczyło.
Tomisek

Sam juz nie wiem gdzie problem. Raczej mysle ze to nie wina mojego systemu, tez raczej nie jest mozliwe zebym przkroczył za dnia te 37gb
No zobacze co wyjdzie na bilingu. Na razie nie otrzymałem od działu reklamacji zadnej odpowiedzi ....
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Tomisek pisze:No zobacze co wyjdzie na bilingu. Na razie nie otrzymałem od działu reklamacji zadnej odpowiedzi ....
Dlatego najlepiej czekać ;)
Tomisek

No chyba niepotrzebnie się czepiałem biednego PLUSA ;)
Od wczoraj mam pełny transfer - no i zapodałem sciągnięcie 6gbod 23 do 10 rano.
No i mina - TNI zanotował ruch 1,9gb przychodzące i 770mb wychodzące .
Czy znacie jakis godny polecenia sam monitor ruchy w sieci ew z jakiejm iplusopobieraczem???
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Tomisek pisze:No i mina - TNI zanotował ruch 1,9gb przychodzące i 770mb wychodzące .
O tym że TNI miał/ma problemy z transferem powyżej 2GB wiadomo już od jakiegoś czasu. Nie używam więc szczegółów nie znam.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
FileNotFound
Początkujący użytkownik forum

Post autor: FileNotFound »

Tomisek pisze:jaki ew inny program pod win7 64 mozecie polecic do monitoringu ruchu w sieci ;)
Networx - po polsku, za darmo, elegancko monitoruje szczyt/poza szczytem, można sobie ustawić godziny "poza szczytem" i przydzielić limit. Do tego sugeruje ile możesz w szczycie a ile po za szczytem wykorzystać, żeby nie przekroczyć limitu. Bardzo przydatny soft.

A sytuację podobną z iPlusem zaliczyłem. Miałem limit 8GB, płaciłem za 8GB a w systemie mialem przydzielone 4GB :zdziwko: Ale u mnie sprawa została załatwiona naprawdę szybko - jeden telefon do technicznych, potem konsultant, reklamacja, uznanie reklamacji i zwrot kosztów dopłat za dodatkowy transfer. Choć wcześniej minęło trochę czasu nim udało mi się zebrać dowody :D na to, że zamiast wykorzystywania 8GB limitu, ucinają mi po przekroczeniu 4GB.
oops.. File Not Found
Tomisek

Wielkie dzieki. Bardzo sprawny programik. Bardzo latwo ustawic godziny szczyty, ba nawet dni kiedy powiedzmy impulsy nie są naliczane - np gdyby taka opcja była np w weekendy. Na razie nie sprawdziełem czy radzi sabie z transferem ponad 4gb ale chyba nie powinno byc problemu.
djdavemix

Post autor: djdavemix »

Dobrze by było jakby aplikacja ta miała możliwość backupu nie tylko raportu wykorzystanych danych ale i wszystkich ustawień. Jakoś nie mogę znaleźć networx.ini
Jakoś udało mi się przekroczyć 20GB i dwa razy dokupić limit.
Niestety nie wiem czemu nie przychodzą powiadomienia sms z kończącym się limitem, także programik do monitoringu super :ok:

Ostatnio też napierałem na serwis Plusa by poprawili na stronie - plus Online - błędy a także wprowadzili licznik zużycia osobno w szczycie/iplusopobieracz np. taki jak jest w Play.
W odpowiedzi: że chłopaki pracują ostro :) może się kiedyś doczekamy...
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

djdavemix pisze:W odpowiedzi: że chłopaki pracują ostro :)
To nie jest takie trudne do zrobienia. Tylko pytanie czy im będzie się chciało ;)
Awatar użytkownika
przemekwas1
Stały użytkownik forum

Post autor: przemekwas1 »

Witam
Sorki , że nie zakładam nowego wątku ale nie chcę forum zaśmiecać. Otóż korzystam z iplusopobieracza od samego początku jego wprowadzenia i teraz gdy wprowadzono nowa promocję bezlik gb i pobieracz od 00 do 12 nie wiem czy automatycznie zostane przestawiony na ta nową promocję czy dalej jade na pobieraczu który jest do 9. Dodam , że po wysłaniu sms pod 2612 o tresci DODAJ IPP12 dostaje odp , że ipp jest już aktywne...
Pozdrawiam
djdavemix

Post autor: djdavemix »

przemekwas1, najpierw trzeba wyłączyć poprzednią opcję:
USUN IPP9
Koszt dezaktywacji 5zł.
Dokładną konfigurację i podgląd włączonych usług masz dostępne na Plus Online.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

przemekwas1 pisze:Dodam , że po wysłaniu sms pod 2612 o tresci DODAJ IPP12 dostaje odp , że ipp jest już aktywne
Najpierw wyłącz IPP9.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
przemekwas1
Stały użytkownik forum

Post autor: przemekwas1 »

Dzięki Panowie za pomoc ale chyba nie uniknę telefonu do boku/ Jak wysyłam USUŃ to dostaje odp że nie aktywne natomiast jak daje DODAJ to odpowiadają , że aktywne/ Żenada
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ