Pytanie na temat iPlusa.

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
blaise101
Użytkownik forum

Re: Pytanie na temat iPlusa.

Post autor: blaise101 »

jak wam w ogóle chodzi ten plus? najlepiej jak ktoś mieszka na wsiach :D bo czytam w necie i opinie w większości negatywne..

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2010-09-13, 20:12 ]
Wydzielone stąd http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=299760#299760
Awatar użytkownika
Brylant19
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: Brylant19 »

blaise101 pisze:jak wam w ogóle chodzi ten plus? najlepiej jak ktoś mieszka na wsiach bo czytam w necie i opinie w większości negatywne..
no a jak ma chodzic?

Na GPRS - fatalnie
Na EDGE - beznadziejnie
Na 3G - znośnie

A wyzej - fajnie:P hehe hehe
Orange LTE 800 2x ATK20 (~20km)
http://www.speedtest.net/android/1925801168.png
blaise101
Użytkownik forum

chodzi mi ogólnie o zasięg np.
Tymczasowo korzystam z Play, znalazłem dosyć dobre miejsce w domu i mimo iż wygwizdowo, to łapie w tym Playu nieźle, jest HSDPA albo WCDMA, niższe zazwyczaj nie. A Play ma słabszy zasięg, więc z tym Plusem powinno być lepiej jeszcze nie?

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2010-09-13, 18:35 ]
Poprawa słownictwa :nienie:
Ostatnio zmieniony 2010-09-13, 17:35 przez blaise101, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

kedzi pisze:Jakoś nie mogę zrozumieć całego tego zamieszania... :dobani:
Niestety nie tylko Ty...
blaise101 pisze:chodzi mi ogólnie o zasięg np.
Jeśli chodzi o mnie, to mogę powiedzieć, że zauważyłem, że Plus poza miastami ma bardzo dużo dziur samego GPRS'u. I to jest dość duży problem.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
blaise101
Użytkownik forum

a tak żeby nie zakładać kolejnego tematu..
który modem/router byście polecali do Plusa?
Awatar użytkownika
kedzi
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: kedzi »

A ja mieszkam w niedużej miejscowości niedaleko Garwolina. Dokładnie do nodeB w lini prostej mam 6.88 Km i mi z antenką bardzo dobrze chodzi, z czego jestem zadowolony i nie chciał bym zmieniać operatora. Ale jak mnie do tego zmuszą ceną, to cóż nic się nie poradzi. Jedynie pocieszam się tym, że na tym samym nadajniku jest Era z UMTS, więc jak coś to pójdę do konkurencji ;) Moje staty:
Obrazek
Screen z TNI:

[ Dodano: 2010-09-13, 18:58 ]
blaise101 pisze:a tak żeby nie zakładać kolejnego tematu..

Nie wiem czy admini nie będą mieli nic przeciwko temu... :cfaniak:
blaise101 pisze:który modem/router byście polecali do Plusa?

Zależy czego od niego oczekujesz i z jakiej technologii chcesz korzystać ;)
Ja się dzięki temu forum nauczyłem, że każdy jest dobry na swój sposób i jeżeli jest sprawny do tego za dobre pieniądze to wszystko powinno być :ok:
blaise101
Użytkownik forum

czego oczekuję?
szybko śmigającego netu, bez zrywania połączenia :D

chodzi mi szczególnie żeby dobrze łapał zasięg, bo mieszkam na wsi. A jak wezmę to już chyba nie będzie odwrotu i mogę ugrząźć z umową i netem gprs? Na próbę chyba tylko można wziąć modemy, a ja jednak skłaniałbym się ku routerowi. Oczywiście to do kompa stacjonarnego.

e: widzę, że mapę interaktywną zasięgu mają bardzo dokładną. Wszędzie w mojej okolicy HSDPA. Można temu ufać? Może to być podstawą do reklamacji/zerwania umowy, gdyby nie bym nie łapał tam takiego sygnału?
adixm
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: adixm »

blaise101 pisze:Może to być podstawą do reklamacji/zerwania umowy, gdyby nie bym nie łapał tam takiego sygnału?
Nie, bo to jest internet mobilny.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

kedzi pisze:Nie wiem czy admini nie będą mieli nic przeciwko temu... :cfaniak:
Już wydzielone :hyhy:
blaise101 pisze:czego oczekuję?
szybko śmigającego netu, bez zrywania połączenia :D
Niestety obawiam się, że internet komórkowy nie jest dla Ciebie najlepszy ;)
blaise101 pisze:Może to być podstawą do reklamacji/zerwania umowy, gdyby nie bym nie łapał tam takiego sygnału?
Niestety to nie jest podstawą do zerwania umowy. Mapka ma jedynie charakter orientacyjny.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
blaise101
Użytkownik forum

wiem, że nie jest najlepszy, ale nie mam po prostu innej opcji :dobani:
Zresztą teraz jak pisałem pracuje na Play'u (do 1mb/s) i jak znalazłem dobre miejsce w domu, że ciągle jest zasięg to nie narzekam.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

blaise101 pisze:wiem, że nie jest najlepszy, ale nie mam po prostu innej opcji :ok:
A to zmienia nieco postać rzeczy.
blaise101 pisze:Zresztą teraz jak pisałem pracuje na Play'u (do 1mb/s) i jak znalazłem dobre miejsce w domu, że ciągle jest zasięg to nie narzekam.
To może jak dobrze Ci działa Play, to warto w nim zostać? Bo niestety internet komórkowy jest dość nieprzewidywalny.
Adamusek xD
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: Adamusek xD »

blaise101, skoro masz już modem/telefon z 3g skocz do kiosku, kup starter np: simplusa (chyba nie ma lejka?) kup pakiet internetowy i przetestuj
blaise101
Użytkownik forum

wsadzam kartę sim do modemu tak? :] a gdzie wykupuję ten pakiet internetowy? e: a dobra już wiem gdzie, ale to będzie dokładnie to samo jak normalny net do kompa? :hyhy:

Yahooo, tak, ale wiesz, mnie jednak interesuje limittttt, a najlepiej jego brak, chociażby w nocy jak w ofertach orange czy plus.
Awatar użytkownika
obserwator
Początkujący użytkownik forum

Post autor: obserwator »

blaise101 pisze:wsadzam kartę sim do modemu tak? :] a gdzie wykupuję ten pakiet internetowy? e: a dobra już wiem gdzie, ale to będzie dokładnie to samo jak normalny net do kompa? :hyhy:

Yahooo, tak, ale wiesz, mnie jednak interesuje limittttt, a najlepiej jego brak, chociażby w nocy jak w ofertach orange czy plus.
Na początku zorientuj się czy Twój modem nie posiada blokady simlock, bo jeśli posiada, to nie masz co kupować startera simdaty. Bo to właśnie starter simdaty musisz kupić, aby korzystać z iPlusa bez abonamentu. Taki starter kosztuje 20zł i tyle masz do wykorzystania. Starter możesz kupić również na Allegro.

Skorzystaj z tej strony: http://was.plusgsm.pl/GSIMZ/ImzControl
Sprawdzisz sobie, jaki będziesz miał zasięg na iPlusie.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

blaise101 pisze:Yahooo, tak, ale wiesz, mnie jednak interesuje limittttt, a najlepiej jego brak, chociażby w nocy jak w ofertach orange czy plus.
To naprawdę nie wiem co Ci poradzić. Chyba musisz liczyć na szczęście i łapać Plusa jak to wyżej koledzy poradzili.
blaise101
Użytkownik forum

a jak się bierze iPlusa "na próbę" to ile płacę? Tę symboliczną złotówkę czy wartość modemu czyli ok 1500zł..? Bo piszą, że po rezygnacji zwracają koszty kupna modemu, a jak te koszty wyniosą 1 zł, to śmiesznie dosyć to brzmi ;)
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Post autor: Sundance_kid »

blaise101 płacisz tą cenę promocyjną.
michals2007q

Post autor: michals2007q »

Witam, mam pytanie odnośnie przeprowadzenia cesji usługi iPlus w Plusie.
Czy cesje można przeprowadzić u autoryzowanego przedstawiciela Plus Gsm, np.: Coltex Rogala Sp. J., czy tylko i wyłącznie w salonie firmowym.

Proszę o odpowiedź
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Powinno dać się to zrobić również w punkcie. Najlepiej w tym punkcie o to zapytać.
killroy666

Post autor: killroy666 »

Witam,

A ja ma pytanie dotyczące zasięgu Plusa.
Mieszkam w Raszynie i normalnie mam zasięg 15 - 30 % zgodnie z top net info a przy brzydkiej pogodzie spada do 9 % ale jest w miarę stabilny. Od 2 dni które są słoneczne, czyste niebo nie mogę złapać sieci 3g tylko w nocy czasem się uda a na okrągło mam edge, który jest mało warty. Używam anteny dookólnej 11 decybeli. Czym to może być spowodowane tak nagle? Bo mam wrażenie, że to szanowna sieć leci coś w balona.

Pozdrawiam i dziękuje za odpowiedź.

[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2010-10-12, 10:57 ]
<font color=orange>Poprawa pisowni.</font>
Tutaj nie używamy wulgaryzmów!
Ostatnio zmieniony 2010-10-12, 09:56 przez killroy666, łącznie zmieniany 1 raz.
Killroy666
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Od 2 dni które
Po sprawdzeniu własnej instalacji (antena, kabel, pigtail, złącze) jeżeli problem nadal występuje to może być jakaś awaria Node B. Dzwoń do BOK i zgłaszaj problem.
Nie pomagam na PW!
Ania$$
Użytkownik forum

Post autor: Ania$$ »

witam jesli chodzi o plusa na wsi to nie polecam mam go sama i często zrywa połączenia zasie GPRS ogólnie fatalnie.Zmieniam teraz na orange CDMA który na mojej wsi śmiga bardzo dobrze, kilka osób ma tak więc nie biorę w ciemno.Fachowo to nazywa się Orange freedom pro. za modem lub router płacisz 125 zł ,do tego opłata aktywacyjna 69 zł i możesz go wziąć na okres próbny 1 miesiąc ,jak nie będzie ci chodził to oddajesz, a oni ci kasę zwracają tylko za modem.przepada 69zł.no i płacisz na miesiąc abonament 50 zł w tym masz 30 na abonament a 20 na tel w orange do wykorzystania w sieci.pozdrawiam
Ania
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Ania$$ pisze:witam jesli chodzi o plusa na wsi to nie polecam
Nie to że bronię Plusa, ale to że u Ciebie nie działa tak jak tego byś chciała, to nie znaczy, że u każdego tak działa. Tak samo odwrotnie, to że u Ciebie Orange działa dobrze, nie znaczy, że u innych działa tak samo. Dlatego na forum przed wyborem operatora zalecamy sprawdzenie jak rzeczywiście działa sieć.
ODPOWIEDZ