Sierra 309USB/AirCard310U ?

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Sierra 309USB/AirCard310U ?

Post autor: ja.michal »

Hehe. No może. ;)
Chociaż pewnie nie tylko w polskim tak wychodzi.

Ale tak czy inaczej trzeba im przyznać, że ładnie ze strony Sierry, że modemy, których wtedy nie było w Polsce w ogóle miały aplikację w języku polskim. :)
Awatar użytkownika
regedit
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: regedit »

Jak ktoś się jeszcze zastanawia to polecam z czystym sumieniem. Super zbiera zasięg. Działa jak złoto. 100% poprawne działanie na Macu w przeciwieństwie do Optiona czy ZTE.

Brać i nie zastanawiać się! :)
ZTE MF60 HSPA+ @ T-Mobile
Linksys WAG200G & Neostrada 10Mb/s
djdavemix

Post autor: djdavemix »

Byłbym wdzięczny za obraz iso z Tru Install. Jeśli ktoś mógłby go wykonać z modemu USB 309 byłbym wdzięczny ("pomógł" nie mogę stawiać bo od samego początku mam to ustrojstwo wyłączone na forum).
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

djdavemix pisze:("pomógł" nie mogę stawiać bo od samego początku mam to ustrojstwo wyłączone na forum).
Pomógł może dawać tylko osoba, która dany temat założyła.
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

ja.michal pisze:Pomógł może dawać tylko osoba, która dany temat założyła.
O to chodzi.
djdavemix pisze:"pomógł" nie mogę stawiać bo od samego początku mam to ustrojstwo wyłączone na forum
Masz opcję włączoną i problem leży w tym, co opisał ja.michal.

PS. A na przyszłość proszę takie pytania sugestie na PW aby nie robić OT.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
djdavemix

ja.michal, BliSki, ok, już pojawiła się dodatkowa informacja w danych użytkownika.Wcześniej jej nie było. Dziękuję.

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2010-10-07, 17:04 ]
Dalszą dyskusję przenoszę na PW.

[ Dodano: 2010-10-08, 05:41 ]
P.S. Jestem gotów poświęcić tą Sierre 310U na próby wgrania watchera albo nawet usunięcia go całkowicie z wewnetrznej pamięci. Jeśli ktoś posiada niezbędną wiedzę tajemną jak tego dokonać lub od czego zacząć chętnie poeksperymentuję.

Również polecam zakup modelu 309 - Sierra niestety raczej nie wyda upgrade - prędzej naprawią błędy w kolejnym nowym modelu niż poprawią 310 - takie jest moje zdanie po dalszej korespondencji z Supportem. Ewentualnie można się targować by za modem z defektem nie płacić pełnej kwoty (o ile modem będzie go posiadał co jest wysoce prawdopodobne).
Proszę kogokolwiek o pliki (obraz) z pamięci modelu 309.
djdavemix

Jeśli chodzi o fizyczną zamianę Watchera w wewnętrznej pamięci modemu (tzw. dashboard w Huawei itp.) jest możliwość przeprogramowania tylko i wyłącznie w Kanadzie - nie wiem czy serwis Sierry w Paryżu dałby sobie z tym radę.
Potrzebuje jeszcze co najmniej dwóch numerów IMEI aby Sierra zajęła się problemem :)
osobiście nie ma co liczyć na upgrade z Watcherem - na chwilę obecną pozostaje zmiana "formatu" na angielski przed instalacją wykorzystującą TRUInstall.
AC503 jest pozbawiony tego defektu.
PiotrG-dz
Stały użytkownik forum

Post autor: PiotrG-dz »

No koledzy brać tę Sierrę mimo tej małej wpadki ?
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Twoja decyzja.
djdavemix

Ja czekam na kuriera z AC503. A 310 wyląduje w koszu lub ją odeślę do tej Kanady by "wgrali" TruInstall uwzględniający Polskę w czasie instalacji. Jakoś na 310 już mi nie zależy :)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Jakoś na 3109 już mi nie zależy :)
??
djdavemix

ja.michal, poprawiłem - szybciej niż pojawił się twój post :) każdy ma prawo pomyłki (na chwile obecną oprócz kierowców i pilotów)
PiotrG-dz, napisałem Ci na PW jak najlepiej postąpić. Jeśli świadomie kupujesz sprawny modem - płacisz całą kwotę a dostajesz sprzęt w rzeczywistości niezgodny z umową która świadczy inaczej - chętnie bym go zwrócił. Musisz sam zdecydować czy go chcesz - późniejsze tłumaczenia że to Sierra winna nie maja sensu - gdyż oni sami problemu nie uznają za błąd kiedy można zainstalować Watchera "z zewnątrz". na Twoim miejscu targowałbym się w Welcom o obniżkę ceny chyba że mieli nową dostawę ze 100% sprawnymi modemami.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

djdavemix pisze:ja.michal, poprawiłem - szybciej niż pojawił się twój post :) każdy ma prawo pomyłki (na chwile obecną oprócz kierowców i pilotów)
Nie no spoko. Myślałem, że to jakiś nowy model Sierry jest z HSPA+ Dual Carrier, bo pojawiły się trzy nowe moduły. :)
djdavemix

ja.michal, Modemy ciekawe ale brzydkie, duże i nieporęczne zwłaszcza na USB.
Dwa z nich nie są raczej na rynek Polski. Brakuje nam chyba jeszcze standaryzowanej dostępności technologii wykorzystywanej przez modem - CDMA 850/1900 MHz WiMax 2500 MHz.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

djdavemix pisze:ja.michal, Modemy ciekawe ale brzydkie, duże i nieporęczne zwłaszcza na USB.
Mówisz o modułach?
Mi chodzi o moduły na Mini PCIe.
Sierra Wireless AirPrime™ MC8801 Intelligent Embedded Module
Sierra Wireless AirPrime™ MC8704 and MC8705 Intelligent Embedded Module

A one są do GSM/WCDMA na częstotliwości światowe.
djdavemix

Nie pomyślałem o tych wewnętrznych :)
a dual to chyba tylko MC8801 i pod USB 312.
MC8704 to standardowy HSPA+ 21Mbps - Raczej nie są one uniwersalne i nie mam doświadczenia w ich montażu :)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

djdavemix pisze:a dual to chyba tylko MC8801 i pod USB 312.
Tak. :)
djdavemix pisze:MC8704 to standardowy HSPA+ 21Mbps
Zgadza się, ale to nowy model dlatego dałem. :)
djdavemix pisze:Raczej nie są one uniwersalne i nie mam doświadczenia w ich montażu :)
Kilka warunków trzeba spełnić, a raczej sprzęt.
Musi mieć port Mini PCIe oznaczony WWAN (mocniejsze zasilanie ma).
Musi być czytnik kart SIM w laptopie.
Musi być instalacja antenowa. Po Dual Carrier nie widziałem.
BIOS nie może mieć white list, albo na liście musi być model, który włożymy.

W sumie poza obligatoryjnym WWAN to resztę da się jakoś obejść w sumie. Oczywiście rozwiązanie nieeleganckie i różnie działa.
djdavemix

ja.michal, mam takie pytanie: czy modele sierry pod express card zawierają TRU Install?
503 która przyjechała go nie posiada - w sumie w niczym to już nie przeszkadza - modem zachowuje się jak np. posiadany przeze mnie kiedyś model Merlin - również nie posiadał w sobie sterowników.
I ogólnie jest mnóstwo błędów w specyfikacji - niby pisze że obsługuje karty micro do 32 GB ale niby jak, jeśli nie posiada slotu na kartę pamięci :)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

djdavemix pisze:czy modele sierry pod express card zawierają TRU Install?
Różnie pewnie. Nie wiem czy 880E miała. Chyba nie.
503 teoretycznie ma w opisie na stronie Automatic Software Installation. Chociaż jest też zastrzeżenie Carrier branded packaging may be different.
djdavemix pisze:I ogólnie jest mnóstwo błędów w specyfikacji - niby pisze że obsługuje karty micro do 32 GB ale niby jak, jeśli nie posiada slotu na kartę pamięci :)
Nigdzie czegoś takiego nie widziałem.

http://www.sierrawireless.com/en/produc ... rd503.ashx
djdavemix

ja.michal, wystarczy pobrać "datasheet_aircard503" :)
Co do tru install - po wybraniu przełączenia w tryb instalacji oprogramowania wyświetla komunikat, że urządzenie go nie obsługuje.Więc go fabrycznie jednak nie ma.

P.S. Może faktycznie po przygodach z 310 zrezygnowali z instalowania go w pamięci w krajach, gdzie i tak jego instalacja skończy się niepowodzeniem.
Technology
• PC Card and ExpressCard 2-in-1 device
• Chipset – Qualcomm MDM 8200
• HSDPA Category 14 (21 Mbps downlink)
• HSUPA Category 6 (5.76 Mbps uplink)
• EDGE MS Class 12/GPRS MS Class 10
• MicroSDTM / SDHC support (up to 32 GB)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

djdavemix pisze:• MicroSDTM / SDHC support (up to 32 GB)
Pobrałem, ale nie zauważyłem.
Faktycznie chyba jakiś byk.

[ Dodano: 2010-10-14, 13:38 ]
Chociaż może i jest tam wejście tylko w dziwnym miejscu? ;) Nie miałem tego modelu w rękach.
djdavemix

Oglądałem go na wszystkie możliwe sposoby :) i bez efektu. W sumie dla mnie zbędna opcja.
Co do TRU install - wszystkie opisy są błędne.
Pofatygowałem się przeczytać Quick start guide z zestawu: pierwsza czynnośż przed podłączeniem modemu 503 to pobranie i instalacja aplikacji 3G_Watcher_Generic_2523.msi - czyli w tej kwestii wszystko jasne.
Przepraszam za zamieszanie - znów w pierwszej chwili pomyślałem, że ponownie trafił mi się bubel :P
PiotrG-dz
Stały użytkownik forum

Post autor: PiotrG-dz »

Zamówiłem dziś sobie SW309USB za 620zł.
rufus111
Stały użytkownik forum

Post autor: rufus111 »

witam wszystkich troche poczytalem o tych modemach Sierra Wireless USB309, teoretycznie piszecie ze sa bardzo dobre, szybkie, super zbierają zasieg. Ale spotkalem sie z paroma negatywnymi opiniami, mianowicie na jednym z forów kolega kupił Sierra Wireless USB309 i okazało się ze na swojej wiosce miał znacznie słabszy zasie niż w swoim starszym Huawei ( nie pamietam modelu ). Na potwierdzenie tego wszystkiego znalazlem taki tescik przeprowadzony http://pclab.pl/art42363.html a conajgorsze zamówiłem Sierre Wireless USB310U ale naszczescie nie zaplacilem jeszcze zaliczki :P
- Rufus
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Prawda jest taka, że jak sam nie sprawdzisz to się nie dowiesz.
Ja miałem Optiony, Huaweie i Sierry. Najlepiej chodzi wg mnie Sierra.
Oczywiście to moje subiektywne zdanie. Kolega YaHooo ma pewnie podobne jak ja.

Kreski w programie nie są wyznacznikiem. Na GT Maxie miałem full i chodził internet różnie. Po przełożeniu do 881 karty sim, mimo zasięgu na poziomie 75% połączenie było stabilniejsze.

Ale jak napisałem wyżej, samemu najlepiej sprawdzić. :)
zDaleKi

ja.michal pisze:Ja miałem Optiony, Huaweie i Sierry. Najlepiej chodzi wg mnie Sierra.
Oczywiście to moje subiektywne zdanie. Kolega YaHooo ma pewnie podobne jak ja.
Ja też jestem zdania, że Sierry chodzą najlepiej. :ok:
Mam ostatnio 880 i jestem z niej zadowolony.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

ja.michal pisze:Kolega YaHooo ma pewnie podobne jak ja.
Dokładnie jestem tego samego zdania :ok: Co prawda miałem tylko Huawei oraz Sierrę, ale z tych dwóch zdecydowanie polecam Sierrę :ok:
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
djdavemix

Modemy o zbliżonych parametrach i cenie mają już zatartą granicę jakości a także ich działanie jest bez większych różnic. Ostatnio nawet Sierra zaskakuje negatywnie i jedyny ich modem, który nie wykazywał żadnych niedociągnięć to USB309 i AC503. Huawei natomiast nabywa doświadczenie na rynku i z każdym nowym modelem zapewne jest wzrost jakości. Sierra to też produkt chiński kanadyjskiego producenta, ten sam procesor, być może i inne wspólne podzespoły co Huawei.
Każdemu zdarza się wypuścić bubel na rynek - 'Sierzrze" niestety ostatnio zbyt często.
zDaleKi

djdavemix pisze:Huawei natomiast nabywa doświadczenie na rynku i z każdym nowym modelem zapewne jest wzrost jakości.
Niedługo Huawei i Option, to może być jedna firma ;)
[NEWS] Huawei i Option podpisały porozumienie o współpracy.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

djdavemix pisze:Sierra to też produkt chiński kanadyjskiego producenta, ten sam procesor, być może i inne wspólne podzespoły co Huawei.
Każdemu zdarza się wypuścić bubel na rynek - 'Sierzrze" niestety ostatnio zbyt często.
Ale jest jeszcze taka kwestia jak podejście producenta do klienta ;) Sierra udostępnia ładny opis komend AT do ich modemów. Huawei? Niestety tu można sobie pomarzyć. Nawet opisu podstawowych komend nie udostępniają i chronią się, że to własność Huawei :]
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
ODPOWIEDZ