Szczegółowe sprawdzenie jakości połączenia

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Areecki
Stały użytkownik forum

Szczegółowe sprawdzenie jakości połączenia

Post autor: Areecki »

Witam
Wczoraj oglądałem filmiki na internecie z Play, wydawało mi się jak by się troszkę
klatkowały i chciałem się dowiedzieć czy jest jakaś aplikacja która w różnych warunkach
jakości połączenia sprawdzała by czy pakiety jakie odbieram czy to duże czy to małe docierają do mnie w całości.

Obecnie wziąłem uruchom : cdm > ping wp.pl - t , przy 32 bajtach jest ok , nawet przy słabym zasięgu, ale wpisałem ping wp.pl -t -l 1000 i jeden na 15 pakietów nie doszedł wyskoczył komunikat : minął czas oczekiwania.

Potrzebuje jakiegoś zaawansowanego programu - mam tylko top netinfo.
Ale nie umiem się posługiwać komendami , bo się, że coś popsuje w modemie a jest nie mój.

Jaką jednostką i ile pakietów należy sprawdzić przy takim necie ?
np 32 x 100 lub 128 bajtów x 200 ? chodzi mi o cdm > ping ....

Bo jak filmiki będą klatkować - nawet po załadowaniu całego to chyba bez kupienia
anteny kierunkowej się nie obejdzie. Bo na prędkość nie narzekam. po ustawieniu modemu w pokoju mam 500 - 800 kbps do 1100 w nocy.
Ale chodzi o ping i pakiety.
Niech ktoś mi powie jaki test zrobić, żeby było wiadomo czy youtube tnie się przy neta
czy przez kartę graficzną lub flashplayer.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Szczegółowe sprawdzenie jakości połączenia

Post autor: wojteks »

Areecki pisze:Bo jak filmiki będą klatkować - nawet po załadowaniu całego to chyba bez kupienia
anteny kierunkowej się nie obejdzie
To jest związane z marną jakością tych filmików, antena tu nie pomoże.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Areecki pisze:Niech ktoś mi powie jaki test zrobić, żeby było wiadomo czy youtube tnie się przy neta
czy przez kartę graficzną lub flashplayer.
Jeśli pasek buforu jest znacznie przed momentem odtwarzania (powiedzmy z minutę więcej player zbuforował), a pomimo to filmik dalej się tnie to nie jest wina zagubionych pakietów. Tylko jak kolega wyżej napisał filmików.

A ja osobiście bym Ci radził spróbować zainstalować najnowszą wersję Adobe Flash Playera. Ewentualnie pod inną przeglądarką sprawdzić jak to jest.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Areecki
Stały użytkownik forum

Post autor: Areecki »

Sprawdziłem jakość połączenia w komórce Nokia 5230 - ustawienie UMTS.
Z kartą tą która jest w modemie, odziwo nie mam simlocka na komórce wziętej z salonu i tak.
W miejscu gdzie najlepiej było by zamontować antenę złapałem 6 kresek i zacząłem ściągać plik 17,1 mb z serwera zippyshare .
Użyłem jeszcze programów w telefonie takich jak CellTrack91 i Energy Pro
Odległość od BTS to 15,03 km kontakt wzrokowy był, kilka drzew z boku .

Plik zassał się w : 2 min 59 s.
Max download : 156 kB/s

Wartości z CellTrack :
Signal : 100 % tłumienie : -93 dBm

No kurde pingu w komórce chyba się nie da sprawdzić, ale powiem Wam, że zaskoczony byłem, że tak śmiga z takiej odległości .Tyle, że od kompa do tego miejsca gdzie jest dobry zasięg i chciałbym zamontować antenę kierunkową musiał bym mieć z 15 m kabla.
Akurat z mojego pokoju za oknem gdybym postawił antenę to przeszkadzają mi 2 drzewa które akurat są na wprost BTS-a , a z tego co patrzyłem w komórce to nawet małe drzewo które stoi na drodze widoczności obniża zasięg z 6 kresek w tel na 2-3 ;/. Zauważyłem też, że im wyżej telefon wezmę i lepiej ustawię w stosunku do BTS-a jest lepszy zasięg.
Polecam sprawdzenie zasięgu CellTrakiem przed wzięciem jakiegoś neta UMTS.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Areecki pisze:Max download : 156 kB/s
No to ładnie jak tak :ok: Zatem to moim zdaniem nie jest wina tego, że player nie zdąży sobie zbuforować danych.
Areecki pisze:chciałbym zamontować antenę kierunkową musiał bym mieć z 15 m kabla.
Obawiam się, że taki kabel może zabić dużą część zyski anteny i poprawa będzie nie taka jak być powinna. Ale spróbować można by było. Jednak nikt Ci nie zagwarantuje pozytywnego efektu.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

Areecki pisze:Bo jak filmiki będą klatkować
A komp jest wystarczajaco silny by odtwarzac plynnie?

Zapisz filmik na HD, sprawdz u kumpla czy tez klatkuje.
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
ra-v
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: ra-v »

A komp jest wystarczajaco silny by odtwarzac plynnie?
Czytaj również to tak- czy flash nie obciąża za mocno kompa
Zapisz filmik na HD, sprawdz u kumpla czy tez klatkuje.
To dobija też kompa - 1x2.2GHz to za mało (pod Linuxem) jeśli odtwarza sie z WWW, ale na dysku ani nie drgnie.

Ale i tak u użytkownika winą będzie raczej słaby transfer, czasem jest obciążenie np. na YT. Do w miarę płynnego odtwarzania większości filmów w technologii SD wystarczy od 0.5 standardowo.do 1.0Mbit z dobrym buforowaniem - 0.2 to 2x za mało, mozesz spróbować jedynie odtwarzać we formacie 240p.
Internet 70GB/nolimit: Huawei E3372s-153+TP-LINK MR3420 v2
Telefon: Moto G 1gen / Lumia 625 / iPhone 4 / Nokia 6310i
ODPOWIEDZ