Szczegółowe sprawdzenie jakości połączenia
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
Szczegółowe sprawdzenie jakości połączenia
Witam
Wczoraj oglądałem filmiki na internecie z Play, wydawało mi się jak by się troszkę
klatkowały i chciałem się dowiedzieć czy jest jakaś aplikacja która w różnych warunkach
jakości połączenia sprawdzała by czy pakiety jakie odbieram czy to duże czy to małe docierają do mnie w całości.
Obecnie wziąłem uruchom : cdm > ping wp.pl - t , przy 32 bajtach jest ok , nawet przy słabym zasięgu, ale wpisałem ping wp.pl -t -l 1000 i jeden na 15 pakietów nie doszedł wyskoczył komunikat : minął czas oczekiwania.
Potrzebuje jakiegoś zaawansowanego programu - mam tylko top netinfo.
Ale nie umiem się posługiwać komendami , bo się, że coś popsuje w modemie a jest nie mój.
Jaką jednostką i ile pakietów należy sprawdzić przy takim necie ?
np 32 x 100 lub 128 bajtów x 200 ? chodzi mi o cdm > ping ....
Bo jak filmiki będą klatkować - nawet po załadowaniu całego to chyba bez kupienia
anteny kierunkowej się nie obejdzie. Bo na prędkość nie narzekam. po ustawieniu modemu w pokoju mam 500 - 800 kbps do 1100 w nocy.
Ale chodzi o ping i pakiety.
Niech ktoś mi powie jaki test zrobić, żeby było wiadomo czy youtube tnie się przy neta
czy przez kartę graficzną lub flashplayer.
Wczoraj oglądałem filmiki na internecie z Play, wydawało mi się jak by się troszkę
klatkowały i chciałem się dowiedzieć czy jest jakaś aplikacja która w różnych warunkach
jakości połączenia sprawdzała by czy pakiety jakie odbieram czy to duże czy to małe docierają do mnie w całości.
Obecnie wziąłem uruchom : cdm > ping wp.pl - t , przy 32 bajtach jest ok , nawet przy słabym zasięgu, ale wpisałem ping wp.pl -t -l 1000 i jeden na 15 pakietów nie doszedł wyskoczył komunikat : minął czas oczekiwania.
Potrzebuje jakiegoś zaawansowanego programu - mam tylko top netinfo.
Ale nie umiem się posługiwać komendami , bo się, że coś popsuje w modemie a jest nie mój.
Jaką jednostką i ile pakietów należy sprawdzić przy takim necie ?
np 32 x 100 lub 128 bajtów x 200 ? chodzi mi o cdm > ping ....
Bo jak filmiki będą klatkować - nawet po załadowaniu całego to chyba bez kupienia
anteny kierunkowej się nie obejdzie. Bo na prędkość nie narzekam. po ustawieniu modemu w pokoju mam 500 - 800 kbps do 1100 w nocy.
Ale chodzi o ping i pakiety.
Niech ktoś mi powie jaki test zrobić, żeby było wiadomo czy youtube tnie się przy neta
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Szczegółowe sprawdzenie jakości połączenia
To jest związane z marną jakością tych filmików, antena tu nie pomoże.Areecki pisze:Bo jak filmiki będą klatkować - nawet po załadowaniu całego to chyba bez kupienia
anteny kierunkowej się nie obejdzie
Nie pomagam na PW!
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Jeśli pasek buforu jest znacznie przed momentem odtwarzania (powiedzmy z minutę więcej player zbuforował), a pomimo to filmik dalej się tnie to nie jest wina zagubionych pakietów. Tylko jak kolega wyżej napisał filmików.Areecki pisze:Niech ktoś mi powie jaki test zrobić, żeby było wiadomo czy youtube tnie się przy neta
A ja osobiście bym Ci radził spróbować zainstalować najnowszą wersję Adobe Flash Playera. Ewentualnie pod inną przeglądarką sprawdzić jak to jest.
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
- Stały użytkownik forum
Sprawdziłem jakość połączenia w komórce Nokia 5230 - ustawienie UMTS.
Z kartą tą która jest w modemie, odziwo nie mam simlocka na komórce wziętej z salonu i tak.
W miejscu gdzie najlepiej było by zamontować antenę złapałem 6 kresek i zacząłem ściągać plik 17,1 mb z serwera zippyshare .
Użyłem jeszcze programów w telefonie takich jak CellTrack91 i Energy Pro
Odległość od BTS to 15,03 km kontakt wzrokowy był, kilka drzew z boku .
Plik zassał się w : 2 min 59 s.
Max download : 156 kB/s
Wartości z CellTrack :
Signal : 100 % tłumienie : -93 dBm
No kurde pingu w komórce chyba się nie da sprawdzić, ale powiem Wam, że zaskoczony byłem, że tak śmiga z takiej odległości .Tyle, że od kompa do tego miejsca gdzie jest dobry zasięg i chciałbym zamontować antenę kierunkową musiał bym mieć z 15 m kabla.
Akurat z mojego pokoju za oknem gdybym postawił antenę to przeszkadzają mi 2 drzewa które akurat są na wprost BTS-a , a z tego co patrzyłem w komórce to nawet małe drzewo które stoi na drodze widoczności obniża zasięg z 6 kresek w tel na 2-3 ;/. Zauważyłem też, że im wyżej telefon wezmę i lepiej ustawię w stosunku do BTS-a jest lepszy zasięg.
Polecam sprawdzenie zasięgu CellTrakiem przed wzięciem jakiegoś neta UMTS.
Z kartą tą która jest w modemie, odziwo nie mam simlocka na komórce wziętej z salonu i tak.
W miejscu gdzie najlepiej było by zamontować antenę złapałem 6 kresek i zacząłem ściągać plik 17,1 mb z serwera zippyshare .
Użyłem jeszcze programów w telefonie takich jak CellTrack91 i Energy Pro
Odległość od BTS to 15,03 km kontakt wzrokowy był, kilka drzew z boku .
Plik zassał się w : 2 min 59 s.
Max download : 156 kB/s
Wartości z CellTrack :
Signal : 100 % tłumienie : -93 dBm
No kurde pingu w komórce chyba się nie da sprawdzić, ale powiem Wam, że zaskoczony byłem, że tak śmiga z takiej odległości .Tyle, że od kompa do tego miejsca gdzie jest dobry zasięg i chciałbym zamontować antenę kierunkową musiał bym mieć z 15 m kabla.
Akurat z mojego pokoju za oknem gdybym postawił antenę to przeszkadzają mi 2 drzewa które akurat są na wprost BTS-a , a z tego co patrzyłem w komórce to nawet małe drzewo które stoi na drodze widoczności obniża zasięg z 6 kresek w tel na 2-3 ;/. Zauważyłem też, że im wyżej telefon wezmę i lepiej ustawię w stosunku do BTS-a jest lepszy zasięg.
Polecam sprawdzenie zasięgu CellTrakiem przed wzięciem jakiegoś neta UMTS.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
No to ładnie jak takAreecki pisze:Max download : 156 kB/s

Obawiam się, że taki kabel może zabić dużą część zyski anteny i poprawa będzie nie taka jak być powinna. Ale spróbować można by było. Jednak nikt Ci nie zagwarantuje pozytywnego efektu.Areecki pisze:chciałbym zamontować antenę kierunkową musiał bym mieć z 15 m kabla.
Pozdrawiam YaHooo 

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
A komp jest wystarczajaco silny by odtwarzac plynnie?Areecki pisze:Bo jak filmiki będą klatkować
Zapisz filmik na HD, sprawdz u kumpla czy tez klatkuje.
Nie pomagam na PW.
- ra-v
- Mistrz bezprzewodowy
Czytaj również to tak- czy flash nie obciąża za mocno kompaA komp jest wystarczajaco silny by odtwarzac plynnie?
To dobija też kompa - 1x2.2GHz to za mało (pod Linuxem) jeśli odtwarza sie z WWW, ale na dysku ani nie drgnie.Zapisz filmik na HD, sprawdz u kumpla czy tez klatkuje.
Ale i tak u użytkownika winą będzie raczej słaby transfer, czasem jest obciążenie np. na YT. Do w miarę płynnego odtwarzania większości filmów w technologii SD wystarczy od 0.5 standardowo.do 1.0Mbit z dobrym buforowaniem - 0.2 to 2x za mało, mozesz spróbować jedynie odtwarzać we formacie 240p.
Internet 70GB/nolimit: Huawei E3372s-153+TP-LINK MR3420 v2
Telefon: Moto G 1gen / Lumia 625 / iPhone 4 / Nokia 6310i
Telefon: Moto G 1gen / Lumia 625 / iPhone 4 / Nokia 6310i