Uwaga-->żółtodziób potrzebujacy dobrej rady

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Hardcase
Początkujący użytkownik forum

Uwaga-->żółtodziób potrzebujacy dobrej rady

Post autor: Hardcase »

Na wstepie chcialbym przeprosic jesli juz taki temat gdzies/kiedys powstal, a ja go nie wylowilem lecz problem z brakiem czasu (praca+praca+itd..nawet na sen malo mam tego czasu) no i ostatni klopot jakim jest moje polaczenie netowe z ktorym to chcialbym sie z Wami podzielic i poprosic o wsparcie.
Mianowicie od okolo 4 miechow korzystam z uslug Playmobile. tak dlugo jak mieszkalem w centrum miasta (ok 300m od przekaznika) smigalo i buczalo az milo....obecnie mieszkam przy krawedzi zasiegu wedlug map zasiegu na stronie Play'a (lecz zaznaczam ze nadal znajduje sie w zasiegu). I tu pojawil sie wlasnie problem, polaczenie jesli w_ogule zaistnieje (przecietnie czekam ok 3-4min) siega max 2 kresek (sys. HSPA), stronki rowniez otwieraja sie z wrecz żenującą predkoscia i o ile w_ogule sie otworza, a max czasu polaczenia to ok 30min (w wiekszosci czasu co min 10min przerywa mi polaczenie) Teraz moje pytanie do Was, czy i w jaki sposob moge skonfigorowac polaczenia internetowe w systemie (XP) by jakos to podzialalo lepiej, czy tez z racji odleglosci jestem skazany na strawienie resztek nerwow do mojego polaczenia?

BTW. Jestem kompletnym laikiem jesli chodzi o konfiguracje itp wiec prosze o odrobine wyrozumialosci i wytlumaczenie mi procesu konfiguracji (jesli istnieje mozliwosc) jak przyslowiowemu 'chlopu na miedzy'
Z gory dziekuje za poswiecony czas.....i cierpliwosc ;)

[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2010-10-14, 20:26 ]
<font color=orange>Poprawa pisowni.</font>
Polskie litery też chyba nie gryzą!
Ostatnio zmieniony 2010-10-14, 19:25 przez Hardcase, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Uwaga-->żółtodziób potrzebujacy dobrej rady

Post autor: wojteks »

Hardcase pisze:czy tez z racji odleglosci jestem skazany na strawienie resztek nerwow do mojego polaczenia?
Czy możesz sprawdzić jak modem działa na zewnątrz budynku, na balkonie albo na otwartym oknie?
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
Hardcase

Sprawdzalem i tak, niestety nic nie pomoglo :(
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Hardcase pisze:Sprawdzalem i tak, niestety nic nie pomoglo
Wyjdź w kierunku Node B z modemem i zobacz w jakiej odległości od miejsca gdzie mieszkasz będzie lepiej albo na dach budynku.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
Hardcase

Sek w tym ze modem podlaczam do stacjonarnego pcta, nie laptopa wiec za wielkich mozliwosci przemieszczania sie z nim nie mam...zastanawia mnie tylko to o czym wspomniales ->> Node B ...tak niebardzo wiem o co chodzi. Aha jeszcze co do scislosci, ten modem ktorym sie posluguje nie posiada podlaczanej antenki przedluzajacej (czy tez wzmacniajacej sygnal) jedyne co moglem zrobic to podlaczyc go na przedluzce do usb i umiescic mozliwie jak najwyzej w mieszkaniu
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Post autor: Sundance_kid »

Hardcase weź telefon który ma 3G i tak sprawdzaj. Tylko najpierw wymuś to 3G.
A co do kresek to nimi się nie sugeruj. lepiej uzyc <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a> , uruchomic komunikacje AT i wtedy zobaczyć jaki jest zasięg.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Hardcase pisze:Node B ...tak niebardzo wiem o co chodzi
NodeB to jest po prostu "nadajnik" z którego "odbierasz" swój internet. Ich mapkę możesz znaleźć tu http://mapa.btsearch.pl/
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
ODPOWIEDZ