Orange a "zamrożenie" chwilowe połączenia/intern

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
John82
Stały użytkownik forum

Orange a "zamrożenie" chwilowe połączenia/intern

Post autor: John82 »

Witam. Mieszam w Warszawie , dzielnica Targówek. Posiadam internet od Multimo (Orange) poprzez łącze HSDPA . Od jakich 2 miesięcy z tym netem jest coraz gorzej tzn... bardzo często połączenie staje się jakby "zamrożone". Modem niby jest połączony z siecią a internetu brak przez jakąś minutę . Potem nagle zaczyna działać bez ponownego łączenia modemu .Po prostu samo, bo modem niby cały czas jest połączony . I tak co jakiś czas , powiedźmy co 15min, chociaż nie regularnie . Czy ktoś mieszka w tej okolicy i zaobserwował w Orange takie zjawisko ? Bo już zaczyna to być denerwujące .Niby połączenie nie jest zerwane aaneta brak jak by było :dobani:
Pozdrawiam
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Orange a "zamrożenie" chwilowe połączenia/intern

Post autor: ja.michal »

Z Orange ogólnie kłopoty są.
Ale mogą też mieć serwery kompresujące zadyszkę. Dzwoniłeś do BOKu wyłączyć kompresję. Próbowałeś innych ustawień APN?
John82
Stały użytkownik forum

ja.michal pisze:Z Orange ogólnie kłopoty są.
Ale mogą też mieć serwery kompresujące zadyszkę. Dzwoniłeś do BOKu wyłączyć kompresję. Próbowałeś innych ustawień APN?
Jeszcze nie dzwoniłem ,bo musiał bym to załatwiać przez Multimo gdyż jestem ich klientem. Ale chyba będę zmuszony zadzwonić nawet do Multimo, bo już mnie krew zalewa .
Jak do tej pory nie miałem żadnych problemów z tym netem . Dzieję się to od jakichś dwóch miesięcy i jest coraz gorzej . Wcześniej działał idealnie i nigdy mi nie zerwało połączenia itp..
Może robią w Wawie HSPA+ i coś grzebią przy BTS'ach ? Co o tym myślicie ?

Ustawiłem nowy APN na VPN= brak kompresji i zobaczymy czy też tak będzie .
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

John82 pisze:Może robią w Wawie HSPA+ i coś grzebią przy BTS'ach ? Co o tym myślicie ?
Możliwe. W sumie to z CDMA grzebią ostatnio.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

ja.michal pisze:Możliwe
Tyle, że o wawie ani słowa nie było w mowach orange o hspa+, gdzieś był o tym news.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

No na razie pilotaż to w Krakowie, ale obiecują pokryć HSPA+ Dual Carrier 56% populacji kraju.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

John82 pisze:bardzo często połączenie staje się jakby "zamrożone". Modem niby jest połączony z siecią a internetu brak przez jakąś minutę . Potem nagle zaczyna działać bez ponownego łączenia modemu .
Moim zdaniem modem się zawiesza przy przełączaniu się z HSDPA na UMTS. Miałem tak na Plusie. A pomogło wymuszenie minimalnego ruchu za pomocą pingów.

Kod: Zaznacz cały

ping wp.pl -t -l 100
Przy czym u Ciebie być może będzie trzeba zmienić liczbę 100 na inną, tak aby modem ciągle pracował na HSDPA.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
John82
Stały użytkownik forum

YaHooo pisze:Przy czym u Ciebie być może będzie trzeba zmienić liczbę 100 na inną, tak aby modem ciągle pracował na HSDPA
Hej dzięki za podpowiedzi . Modem to raczej nie , bo wcześniej działał bez problemu . A poza tym działo się to podczas nawet oglądania filmu na YT. Poza tym, gg cały czas włączone (a one też pobiera i wysyła dane ) . Wiec nie wiem czy pingowanie coś tu pomoże skoro działo się to podczas ruchu w sieci a nie po jakigoś przestoju . Zmieniłem ten APN (bez kompresji) i zobaczymy. Póki co wszystko jest ok .
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

John82 pisze:Wiec nie wiem czy pingowanie coś tu pomoże skoro działo się to podczas ruchu w sieci a nie po jakigoś przestoju .
A to nie powinno tak być. To jak wyżej koledzy napisali sprawa sieci, przeciążonych serwerów.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
John82
Stały użytkownik forum

YaHooo pisze:
John82 pisze:<font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
A to nie powinno tak być. To jak wyżej koledzy napisali sprawa sieci, przeciążonych serwerów.
Być może. Zobaczymy co będzie po zmianie APN'ów. Na razie git-majonez :)

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2010-10-12, 22:46 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2010-10-12, 21:46 przez John82, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

John82 pisze:Na razie git-majonez :)
I oby tak zostało :) Ale napisz jeszcze jaki skutek jest za jakiś czas.
cebmar
Początkujący użytkownik forum

Re: Orange a "zamrożenie" chwilowe połączenia/in

Post autor: cebmar »

John82 pisze:Witam. Mieszam w Warszawie , dzielnica Targówek. Posiadam internet od Multimo (Orange) poprzez łącze HSDPA . Od jakich 2 miesięcy z tym netem jest coraz gorzej tzn... bardzo często połączenie staje się jakby "zamrożone". Modem niby jest połączony z siecią a internetu brak przez jakąś minutę . Potem nagle zaczyna działać bez ponownego łączenia modemu .Po prostu samo, bo modem niby cały czas jest połączony . I tak co jakiś czas , powiedźmy co 15min, chociaż nie regularnie . Czy ktoś mieszka w tej okolicy i zaobserwował w Orange takie zjawisko ? Bo już zaczyna to być denerwujące .Niby połączenie nie jest zerwane aaneta brak jak by było :dobani:
Pozdrawiam
Mam to samo od około pół roku, składałem już chyba ze cztery reklamacje i nadal to samo, wczoraj złożyłem kolejną reklamację przez maila wysyłając również kopie do UKE, może to coś pomoże, bo dłużej już tego nie zniosę. John82 możesz podać namiary na tego apn-a(wprowadzałem apn:vpn, user:vpn, pass:vpn) i u mnie nie łączy.
<reklama usunięta przez administratora>
John82
Stały użytkownik forum

Re: Orange a "zamrożenie" chwilowe połączenia/in

Mam to samo od około pół roku, składałem już chyba ze cztery reklamacje i nadal to samo, wczoraj złożyłem kolejną reklamację przez maila wysyłając również kopie do UKE, może to coś pomoże, bo dłużej już tego nie zniosę. John82 możesz podać namiary na tego apn-a(wprowadzałem apn:vpn, user:vpn, pass:vpn) i u mnie nie łączy.
Hej , problem niestety ciągle istnieje (choć jakby rzadziej) Ale jednak . Ja tylko w polu APN wpisałem "VPN" a w user name i password zostawiłem puste i łączy normalnie .
Rozumiem ,że problem zgłaszałeś do Orange ?
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

cebmar pisze:John82 możesz podać namiary na tego apn-a(wprowadzałem apn:vpn, user:vpn, pass:vpn) i u mnie nie łączy.
A masz włączoną tą usługę u operatora? Bo standardowo nie ma się jej włączonej.
John82 pisze:problem niestety ciągle istnieje (choć jakby rzadziej) Ale jednak
A masz możliwość sprawdzenia jak będzie działać modem w innej lokalizacji? Ewentualnie bardzo późno w nocy (2-3 w nocy).
ODPOWIEDZ