Nie wiem jaką wybrać antene,....ale zacznę od początku

Mieszkam w Wawie, ale mam działkę pod Brodnicą, dokładnie przy jeziorze Zbiczno (północno-zachodnia część jeziora) - tu jest mapka:
http://mapa.btsearch.pl/gps/ll/53.33889 ... 71094/z/12
Mam tam dwupiętrowy dom. Odbieram dobrze sygnał PLUS-a (ale tylko GSM 900) i od czasu do czasu odbieram ERA i ORANGE (w tym WCDMA). Jak ustawiłem laptopa na dachu garażu to pojawił się nawet niezły sygnał ERY. Ale jednak wolę ORANGE (ze względu na szybszy transfer, niższe stawki i długi okres ważności konta).
Nie wiem jaką wybrać antenę? Jedni polecają kierunkową, inni panelową,... Kompletnie nie wiem co lepsze w moim przypadku. Do nadajników mam 6-12 km. (jest tego sporo w okolicy).
Głównie zależy mi na ofercie ORANGE (ew. PLAY - chociaż do PLAY mam daleko). Korzystam z modemu HUAWEI E172 (HSDPA/HSUPA z wejściem antenowym).
Jaką antenę polecacie? I czy mogę ją mięć wewnątrz domu (pod dachem). Pytam bo, ze względu na ogólnie panujące złodziejstwo nie chciałbym montować na zewnątrz. Co wybrać?
Mogę wydać do 200-230 złotych.
Dodam, że w NETINFO mialem poziom sygnału ORANGE (EDGE) na 40-50%. Ale przy próbie połączenia był zonk, lub szybko zrywało połączenie. PLUS (GSM 900) działa nieźle, ale prędkość żałosna.
Mam (miewam) CSQ (dla Orange/EDGE) na poziomie 15-17
DZIEKI!