Jaka antena? Mam Huawei e172 i potrzebuje łaczyć z ORANGE

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
ECAB
Początkujący użytkownik forum

Jaka antena? Mam Huawei e172 i potrzebuje łaczyć z ORANGE

Post autor: ECAB »

Witam!

Nie wiem jaką wybrać antene,....ale zacznę od początku ;)

Mieszkam w Wawie, ale mam działkę pod Brodnicą, dokładnie przy jeziorze Zbiczno (północno-zachodnia część jeziora) - tu jest mapka:

http://mapa.btsearch.pl/gps/ll/53.33889 ... 71094/z/12

Mam tam dwupiętrowy dom. Odbieram dobrze sygnał PLUS-a (ale tylko GSM 900) i od czasu do czasu odbieram ERA i ORANGE (w tym WCDMA). Jak ustawiłem laptopa na dachu garażu to pojawił się nawet niezły sygnał ERY. Ale jednak wolę ORANGE (ze względu na szybszy transfer, niższe stawki i długi okres ważności konta).

Nie wiem jaką wybrać antenę? Jedni polecają kierunkową, inni panelową,... Kompletnie nie wiem co lepsze w moim przypadku. Do nadajników mam 6-12 km. (jest tego sporo w okolicy).

Głównie zależy mi na ofercie ORANGE (ew. PLAY - chociaż do PLAY mam daleko). Korzystam z modemu HUAWEI E172 (HSDPA/HSUPA z wejściem antenowym).

Jaką antenę polecacie? I czy mogę ją mięć wewnątrz domu (pod dachem). Pytam bo, ze względu na ogólnie panujące złodziejstwo nie chciałbym montować na zewnątrz. Co wybrać?

Mogę wydać do 200-230 złotych.

Dodam, że w NETINFO mialem poziom sygnału ORANGE (EDGE) na 40-50%. Ale przy próbie połączenia był zonk, lub szybko zrywało połączenie. PLUS (GSM 900) działa nieźle, ale prędkość żałosna.

Mam (miewam) CSQ (dla Orange/EDGE) na poziomie 15-17

DZIEKI!
Ostatnio zmieniony 2010-11-22, 11:09 przez ECAB, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: Jaka antena? Mam Huawei e172 i potrzebuje łaczyć z ORANGE

Post autor: YaHooo »

ECAB pisze:Jedni polecają kierunkową, inni panelową,
Generalnie to jest tak, że antena panelowa to jest antena kierunkowa. Co to jest antena kierunkowa to możesz poczytać tu http://pl.wikipedia.org/wiki/Antena_kierunkowa natomiast antena panelowa to jest szczególny przypadek anteny kierunkowej http://pl.wikipedia.org/wiki/Antena_panelowa

Ale jeśli chodzi o antenę na pasmo 3G, to zdecydowanie polecam dobry panel firmy Bestpartner, Cybertech.
ECAB pisze:. Do nadajników mam 7-12 km. (jest tego sporo w okolicy).
Niestety obawiam się, że to jest za duża odległość jak na stabilne łącze HSDPA... Ale spróbować kupić antenę można. W razie czego w przeciągu 10 dni możesz ją zwrócić.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
ECAB

Dzięki za odzew!

Dodam, że mam bez problemu 2G. A pojawia się 2.5G (EDGE). Mnie by wystarczył podstawowy 3G / UMTS. Zdaje sobie sprawę że z HSDPA/HSUPA będzie ciężko.
Niestety obawiam się, że to jest za duża odległość jak na stabilne łącze HSDPA...
A jaka jest maksymalna odległość dla HSDPA? (z ciekawości).
Ale spróbować kupić antenę można. W razie czego w przeciągu 10 dni możesz ją zwrócić.
To jaką antenę najlepiej kupić?

Myślałem o:

http://allegro.pl/najmocniejsza-17dbi-u ... 15393.html
( zysk 17 dB )

http://allegro.pl/najmocniejszy-zestaw- ... 81794.html
( zysk 24 dB )
Ale niestety olbrzymia ( 70 cm średnicy )
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

ECAB pisze:Zdaje sobie sprawę że z HSDPA/HSUPA będzie ciężko.
To dobrze, bo masz dość ciężkie warunki.
ECAB pisze:A jaka jest maksymalna odległość dla HSDPA? (z ciekawości).
Generalnie uważa się, że nodeB ("przekaźnik" operatora) nie pozwoli się na zalogowanie z odległości powyżej około 10km dla UMTS, dla 2G jest to 30km. I nie jest to związane z siłą sygnału, lecz opóźnieniami występującymi podczas drogi fal radiowych na drodze modem/telefon<->BTS/nodeB. Co więcej w przypadku mocno obciążonego nodeB (3G) jego zasięg kurczy się (tzw. oddychanie komórek 3g) i te 10km wyżej wspomniane przeze mnie może zmaleć. Więc jak widzisz działasz tu na granicy.
ECAB pisze:To jaką antenę najlepiej kupić?

Myślałem o:

http://allegro.pl/najmocn...1325815393.html
Ta jak najbardziej, polecałbym jeszcze http://www.bestpartner.pl/index.php?art ... ategorie=9 Bo 20dBi za 404zł się wcale nie opłaca ;)
ECAB pisze:http://allegro.pl/najmocn...1315781794.html
( zysk 24 dB )
Ale niestety olbrzymia ( 70 cm średnicy )
Ta antena jest ze sklepy Yagi.pl, więc możesz spokojnie darować sobie, bo oni robią wieszaki na ubrania, nie anteny.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
ECAB

Dziękuje za odpowiedzi.

Sprawdzałem na mapie i do jednego nadajnika mam jakieś 8,9-9,2 km i oferuje UMTS 2100.

Wiem, że antena powinna być możliwie wysoko. Czy trzeba się wspinać na drzewo z anteną? :) Raz, że nie bardzo to widzę, a dwa boję się że piorun może uderzyć w antenę i spłonie mi dom (jest cały z drewna)...

Jak to jest w praktyce z oddawaniem sprzętu do 10 dni od kupna? Piszą że można oddać "nieużywany"... To jak mam sprawdzić czy będzie działał?
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

ECAB pisze: dwa boję się że piorun może uderzyć w antenę
Dlatego musisz zrobić instalację odgromową :)
ECAB pisze:To jak mam sprawdzić czy będzie działał?
Ja bym powiedział, że sprzęt nie może nosić śladów użytkowania. Czyli mocować śrubami też nie za bardzo mocno, bo zostanie ślad po dokręceniu śrub. Ale można kogoś poprosić by potrzymał antenę na dachu :)
ECAB

Odgromowej instalcji domek nie ma :)

A co do oddawania sprzętu, to już mam złe doświadczenia z sprzetem typu TV / AGD.

Zabieram sie za czytanie FAQ - ewentualne pytania napisze za kilka dni.

Pozdr.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

ECAB pisze:Odgromowej instalcji domek nie ma :)
Czyli trzeba zrobić w takim razie. Chyba, że antenę będziesz mógł powiesić na ścianie, wtedy nie trzeba.
ECAB pisze:A co do oddawania sprzętu, to już mam złe doświadczenia z sprzetem typu TV / AGD.
Rozumiem, ale jeśli nie masz możliwości pożyczenia od kogoś anteny, to jest jedyna metoda aby sprawdzić co i jak.
ECAB pisze:ewentualne pytania napisze za kilka dni.
W razie czego pisz śmiało :)
ECAB

Czyli trzeba zrobić w takim razie. Chyba, że antenę będziesz mógł powiesić na ścianie, wtedy nie trzeba.
Teraz się coraz rzadziej robi instalacje odgromową. Zauważ że wiele nowych domów, domków i budynków gospodarczych niema piorunochronu.

Czy duża będzie strata sygnału jeśli zamontuję ją w domu, na piętrze pod dachem (dachówka ceramiczna + wełna + płyta gipsowo-kartonowa)?
Ostatnio zmieniony 2010-11-23, 18:33 przez ECAB, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

ECAB pisze:Zauważ że wiele nowych domów, domków i budynków gospodarczych niema piorunochronu.
No cóż każdy robi jak uważa a po konkretnej burzy często cały sprzęt elektryczny w domu jest do wyrzucenia.
ECAB pisze:Czy duża będzie strata sygnału jeśli zamontuję ją w domu
Gips dość mocno ekranuje pole elektryczne i prawdopodobnie jest na konstrukcji metalowej zamocowany więc montaż anteny wewnątrz to zły pomysł.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

ECAB pisze:Zauważ że wiele nowych domów, domków i budynków gospodarczych niema piorunochronu.
Nie chcę się tu rozwodzić na ten temat (bo to nawet nie te forum ;) ), ale moim zdaniem to jest dość kiepski pomysł. Szczególnie jak chcesz antenę wynieść wyżej niż dom.

Co do pomysłu instalacji wewnątrz domu, to moim zdaniem żal instalować antenę wewnątrz. No chyba, że masz sygnał przy takim położeniu anteny na poziomie powiedzmy 28CSQ, albo wyniesienie anteny poza dom nie zwiększa Ci osiągów i stabilności łącza.
real_maniac

Post autor: real_maniac »

podepnę się i trochę odświeżę temat.. zastanawiam się nad kupnem takiego modemu, ale nigdzie nie mogę znaleźć dokładnej specyfikacji technicznej, dokładnie chodzi mi o to wyjście antenowe.. czy ten modem ma normalne wyjście antenowe czy tylko to serwisowe? w necie znalazłem takie coś http://3g-modem.wetpaint.com/page/Huawei+E172 a z tego wynika że normalnego wyjścia nie ma :(
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

real_maniac pisze:nigdzie nie mogę znaleźć dokładnej specyfikacji technicznej, dokładnie chodzi mi o to wyjście antenowe..
Z tego co pamiętam to niestety nie posiada ten modem złącza antenowego.
ODPOWIEDZ