Więc zaczynam od siebie w takim razie.

- Pierwszy modem jaki miałem to Option GlobeTrotter Combo EDGE (na zdjęciach).
Modem używałem w Blueconnect (Era). Limit teoretycznie 2GB, ale raczej nieprzestrzegany bo nikt wtedy tego nie miał. Czasy takie były, że telefon stacjonarny nie dochodził. Alternatywy też nie było.
Prędkość w EDGE maksymalnie 236.8 kb/s. Realnie było 140-170 kb/s. Dało się żyć.Baa, jedyny internet i to mobilny!
Modem ma także kartę WLAN 802.11b/g w sobie. Przydała się, bo laptop nie miał WLAN.
Trzymam go na pamiątkę. - Długo, długo nic nie było (neo była), aż się Huawei E630 pojawiło (zdjęcie poglądowe).
Niestety z tego modelu nie jestem zadowolony. Miałem ciągłe problemy z transmisją w 3G. Modem działał w Plusie w taryfie iPlus110. Limity były przestrzegane, aż za dobrze.
Prędkość w HSDPA (nie było HSUPA w tym modelu) max 7,2, ale nie udało mi się chyba nigdy więcej jak 2.5Mb/s wyciągnąć. Normalnie koło 1 Mb/s chodził internet. - Kolejnym modelem był (a raczej były bo dwie sztuki) Option GT MAX 3.6 jeszcze wtedy od Cingulara. Zdjęcie niestety znów poglądowe bo nie miałem wtedy aparatu.
Modem osiągał dużo lepsze prędkości aniżeli Huawei E630, ale niestety antenka motylkowa coś słabo działała. Długo szukał zasięgu. Możliwe, że była to wina wersji bo karty były z USA oczywiście. Jedną musiałem odesłać bo nie widziała niektórych kart sim. Drugi działał jak trzeba. Wgrałem firmware do 7.2, ale nie osiągnąłem tej prędkości na nim nigdy.
Mam jednak mieszane uczucia co do tego modelu. - W tym miejscu nastały lepsze czasy.
Zakupiłem modem Sierra Wireless 881 brandowany AT&T (rysunek poglądowy bo nie mogę zdjęć znaleźć
).
To był strzał w dziesiątkę.Modemu nie udało mi się przestawić do 7.2, ale mimo wszystko pięknie chodził. Bardzo stabilne 3G. Szybko łapał i jak złapał to trzymał bardzo dobrze. Modem miał już HSUPA więc i pingi niższe były. Upload koło 1Mb/s też bardzo cieszył.
Szkoda było mi sprzedawać ten modem, ale szykowała się wymiana na laptop bez PCMCIA więc i tak by leżał. Tak wiem, że chodzi dobrze i następny użytkownik jest zadowolony z niego (pozdrawiam YaHooo).
- W tak zwanym międzyczasie wziąłem na próbę Sferię z modemem AnyDATA ADU-520C (zdjęcie takie a nie inne bo robione E51 - ale swoje
).
Modem miał fajne osiągi. Zwłaszcza ping. Miałem go kilka dni tylko. Chodziło to nawet nawet. Jak do dokładnie chodziło i wyglądało opisałem w tym temacie. Pomiar prędkości na stronie 2, a testy VoIP z pomiarem prędkości włącznie na 3. - Także w tak zwanym międzyczasie była promocja na Huawei E160 w Play na kartę więc się skusiłem bo nowy modem (zdjęcie dam później bo modem w rozjazdach).
Modem sympatyczny. Traktuję go jako awaryjny. Prędkości to HSDPA 3.6. W Plusie teraz (bardzo się poprawili) chodzi te 3-3.2Mb/s. - Nie wiem czy to można zaliczyć jako modem bo to w sumie tylko skorupka na moduł. Skorupka od modemu Sierra Wireless 881U.
Skorupka zakupiona z racji braku wtedy laptopa z mPCIe WAN. Skusiła mnie perspektywa stabilności z racji baterii wewnątrz, która zapewnia dodatkowe zasilanie. Niestety nie zadziałała z modułem, który docelowo miał tam działać.Zadziałał za to bez problemu modem Option GTM378.
Skorupka leży sobie w szafce. - Kolejny tymczasowy modem. Option iCON 7.2 (lub inaczej iCON II) brandowany Orange.
Modem kupiłem tylko w jednym celu. Dla skorupki. Debrandowałem modem wcześniej (jak to Patryk tutaj opisał), zdjąłem simlocka, wyciągnąłem moduł (tutaj widać co jest w środku) i oddałem GTM378.
Osiągi były znośne. Prędkość koło 3-4.5Mb/s. - Ostatni i najnowszy sprzęt, który używany jako podstawowy to moduł Sierra Wireless MC8700.
Zakupiony koło miesiąca po wypuszczeniu na rynek (dla tego stare logo i brak napisu AirPrime).
Modem chodzi jak trzeba. Pracuje tam gdzie jego miejsce czyli w slocie mPCIe WAN w Vostro 3500.
Prędkości są świetne. W iPlus75 na stacji z HSPA 7.2 download potrafi dojść do 7Mb/s. Najwięcej ile udało się wyciągnąć w sieci HSPA+ to 9,8Mb/s. W EDGE chodzi koło 210kb/s w sieci Era w Warszawie. W Plusie na EDGE koło 180-200kb/s w Warszawie. Oczywiście najszybszy wynik.
Świetny model. Aż nadto na aktualne parametry sieci (mowa o HSPA+).

Teraz tak sobie myślę, że szkoda było sprzedawać te wszystkie poprzednie modemy. Teraz byłaby fajna kolekcja na pamiątkę.

A jakie były/są wasze moduły/modemy?