Modem PCMCIA z anteną typu Butterfly

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
berez
Początkujący użytkownik forum

Modem PCMCIA z anteną typu Butterfly

Post autor: berez »

Witam,

jaki polecicie modem HSDPA PCMCIA z anteną typu Butterfly?

Posiadam Windows 7 64bit, znalazłem modem option gtmax:

http://www.wirefly.com/images/phones/op ... lar_z1.jpg

niestety nie ma do niego sterowników dla 64 bitów,

Zależy mi aby modem miał antenę typu butterfly ponieważ często podróżuję z lapotpem i nie chciałbym za każdym razem wyciagąć modemu.

z góry dzięki za wszelkie sugestie.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Re: Modem PCMCIA z anteną typu Butterfly

Post autor: krystianb »

Jesteś pewien, że masz laptopa z pcmcia a nie expresscard 54mm? Bo byli już tacy, a potem im modem do połowy wchodził.
berez pisze:niestety nie ma do niego sterowników dla 64 bitów,
Są, ja nawet starego 1.8 na w7 x64 używałem. Tym bardziej do 7.2 i 7.2/2.0 (hspa) są. Co najwyżej mogą być problemy w przypadku brandowanych wersji (np te od orange) Wtedy potrzebny jest na chwilę xp32 w celu debrandingu (jest małe ryzyko uszkodzenia modemu przy tej operacji) Potem już można używać tego pod czym się chce używając oryginalnych sterowników optiona.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
berez
Początkujący użytkownik forum

Post autor: berez »

tak jestem pewien co do PCMCIA, w specyfikacji pisze "1 gniazdo kart PC I/II obsługujące zarówno 32-bitowe karty CardBus, jak i karty 16-bitowe"

Możesz dosłownie w dwóch zdaniach napisać na czym ten debranding polega? Wyobrażam sobie że wygląda to mniej więcej tak:
- instaluje modem i sterowniki na win xp
- pod tym systemem zmieniam jakimś programikiem firmware

EDIT:

czy z reguły jeśli na aukcjach piszą np "modem z niemieckiej sieci bez simlocka" to ww debranding jest potrzebny? Czy może jest on już zrobiony przy okazji ściągania simlocka?

EDIT 2:
znalazlem info o tym debrandingu:
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=21291
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

berez pisze:czy z reguły jeśli na aukcjach piszą np "modem z niemieckiej sieci bez simlocka" to ww debranding jest potrzebny? Czy może jest on już zrobiony przy okazji ściągania simlocka?
To nie są jednoznaczne rzeczy. Najczęściej jest to modem brandowany.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
ODPOWIEDZ