Huawei E1820

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
kabetor
Początkujący użytkownik forum

Huawei E1820

Post autor: kabetor »

Witam

Mam wielce irytujący problem z iPlusem. Nie dość, że ten modem jakby łapie mniej kresek zasięgu niż poprzedni wbudowany w Samsungu NC10, to ciągle mi się rozłącza modem przy zasięgu 1 do 3 kresek. przy pierwszym podłączeniu działa dobre kilka minut, potem to się dzieje co chwilę. Sprawdzałem na róznych portach i na różnych komputerach. Po rozłączeniu po chwili pojawia się okno - autoodtwarzanie, gdzie mogę uruchomić autorun.exe. Pomijam to, czekam parę minut, łączę się i znowu jestem połączony.
Oczywiście, jedna kreska na HSPA nie oznacza niskiego transferu... Jestem załamany.
System - Windows 7, 64bit, oprogramowanie iPlus Manager dołączone z modemem, v. 2.1
*Po takich kilkukrotnych próbach, aplikacja iPlus Manager potrafi się wyłączyć i muszę ją włączać na nowo.
Na wersji 2.2 jest totalna beznadzieja.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: Huawei E1820

Post autor: YaHooo »

kabetor pisze:Po rozłączeniu po chwili pojawia się okno - autoodtwarzanie, gdzie mogę uruchomić autorun.exe.
To by sugerowało odłączanie się modemu z portu USB. Na pewno siedzi dobrze? Być może port jest luźny.
kabetor pisze:Na wersji 2.2 jest totalna beznadzieja.
Te oprogramowanie wywal. Zainstaluj sobie dashboard producenta Huawei Mobile Partner. Możesz je pobrać stąd http://sterowniki.bez-kabli.pl/index.ph ... &fileid=99 I wtedy sparwdź jak Ci działa.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
kabetor

Być może port jest luźny.
Pisałem, że sprawdzałem urządzenie na różnych portach i komputerach.
Zainstaluj sobie dashboard producenta Huawei Mobile Partner
Wyrzuciłem iPlus Manager, restart.
Bez włożonego modemu i z włożonym mam ten komunikat:
http://www.glowfoto.com/static_image/16 ... 6/glowfoto
Dodam, że uruchamiam instalator jako administrator i na koncie administratora.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

kabetor pisze:Pisałem, że sprawdzałem urządzenie na różnych portach i komputerach.
Ok, moja wina.
kabetor pisze:Bez włożonego modemu i z włożonym mam ten komunikat:
Modem musi być włożony, bo przecież wgrywasz na niego nowy dashboard. Do tego zainstalowany i dobrze widziany w systemie. Zatem musisz zainstalować iPlus Menager'a, wyłaczyć go. Sprawdź czy nie ma nic w procesach, bo z tego co pamiętam, to jest jakiś proces wykrywający włożenie modemu do portu i odpalający iPlus Menagera. Jeśli to wszystko wyłaczysz to wtedy powinno pójść dalej.

Ewentualnie jeśli nie chce Ci się instalować od nowa iPlus Managera to możesz zainstalować na komputerze te oprogramowanie http://sterowniki.bez-kabli.pl/index.ph ... fileid=177 To nie jest dashboard który instaluje się do modemu, lecz tylko na komputer. Instalujesz go bez włożonego modemu. Po zainstalowaniu tego wkładasz modem do portu i system wykrywa i instaluje już modem.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
kabetor

YaHooo pisze:Ewentualnie jeśli nie chce Ci się instalować od nowa iPlus Managera to możesz zainstalować na komputerze te oprogramowanie http://sterowniki.bez-kab...file&fileid=177 To nie jest dashboard który instaluje się do modemu, lecz tylko na komputer. Instalujesz go bez włożonego modemu. Po zainstalowaniu tego wkładasz modem do portu i system wykrywa i instaluje już modem.
Zrobiłem tym sposobem. Generalnie program jest szybszy, i utworzyło się połączenie komorkowe. Jestem w lokalizacji - 3 kreski na 5 zasięgu, transfer ~2,5mbit
Niestety - dalej się rozłącza.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

kabetor, to naprawdę nie mam pojęcia co to może być. Ja bym oddał modem na gwarancję. Bo jeśli sprawdzałeś na różnych portach, komputerach i dalej tak samo, to nie mogę wykluczyć uszkodzenia modemu.
ODPOWIEDZ