Jak zrobić dobra antene GSM na 900 Mhz ?

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
kobrasek
Stały użytkownik forum

Jak zrobić dobra antene GSM na 900 Mhz ?

Post autor: kobrasek »

Witam , poszukuje jak zrobic własna antene gsm , od nie dawna jestem tu na portalu , potrzebuję pomocy
kobrasek
Deks
Stały użytkownik forum

Re: Jak zrobić dobra antene GSM na 900 Mhz ?

Post autor: Deks »

Niezależnie od tego jaka antena ma to być, nie jest takie proste.
Nie tylko trzeba mieć wiedzę i umiejętności ale i profesjonalny sprzęt aby sprawdzić jak działa taki twór. Ty zapewnie nie masza ani jednego ani drugiego.
Lepiej kup coś od sprawdzonego producenta.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Deks, nie za ładnie się zachowujesz. Skąd wiesz, że kolega nie ma umiejętności?
Zamiast pomóc to taki tekst. Ehh. :dobani:

kobrasek, co do antenek.
Przejżyj sobie dwa wątki:
Parametry anten / budowa anten Yagi / BiQuad / Parabola...
Moje boje z antenami i osiągniete rezultaty

W pierwszym ogólnie o budowie jest, parametry, kalkulatory i sposoby robienia anteny.
Ja osobiście zastanawiam się nad zrobieniem panelu z płytki trawionej do układów scalonych.
Coś takiego:
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=71806#71806

Powinna mieć dobre parametry bo dokładnie się wytrawia.
Oczywiście tak raczej nie zrobisz double biquada.

Jak chcesz antenę o dużym zysku i chcesz się pobawić to przy użyciu takiego panelu lub małej yagi (max 2 direktory) i czaszy od anteny satelitarnej można sobie złożyć antenę.
Tutaj akurat kupny panel na 2100MHz i stosunkowo mała czasza: Offset DIY na pasmo UMTS

Tak w ogóle to do FAQ zaglądaj bo tam dużo rzeczy już jest. Poświęcić trochę czasu i znajdzie się co trzeba.
Budowa anten - czyli jak samemu zbudować i ustawić antenę ->
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Deks pisze:Nie tylko trzeba mieć wiedzę i umiejętności ale i profesjonalny sprzęt aby sprawdzić jak działa taki twór.
A tak się z ciekawości zapytam co byś chciał przetestować?
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Deks
Stały użytkownik forum

ja.michal pisze:Deks, nie za ładnie się zachowujesz.
Nie zarzucaj mi złego zachowania, bo nic takiego nie miało miejsca.
ja.michal pisze:Zamiast pomóc to taki tekst. Ehh.
Ty jak jesteś taki pomocny to napisz coś o impedancji obwodu antenowego, o współczynniku fali stojącej, o dopasowaniu i zestrojeniu obwodu antenowego do nadajnika. Napisz też czym grozi podłączenie źle dopasowanej anteny do nadajnika(modemu).
Myślisz że ściagniesz sobie zdjęcie płytki anteny panelowej, przerysujesz to na własny laminat, wytrawisz i wszytko bedzie działało? Popatrz jaki sprzęt mają producenci do badania prototypów nowych produktów. Naprzykład interline pisze o tym na swojej stronie.
Dadam tylko że np. na stronie dipol.pl można kupić gotową yagi na 900 MHz z mocowaniem do masztu oraz z kablem i złączką za 37zł. Ile zaoszczędzimy wykonując sami antene a ile możemy stracić uwalając modem?

[ Dodano: 2010-12-20, 18:28 ]
YaHooo pisze:A tak się z ciekawości zapytam co byś chciał przetestować?
A choćby zestrojenie takiej anteny.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Deks pisze: Nie zarzucaj mi złego zachowania, bo nic takiego nie miało miejsca.
A to co? =>
Deks pisze:Ty zapewnie nie masza ani jednego ani drugiego.
Ty jak jesteś taki pomocny to napisz coś o impedancji obwodu antenowego, o współczynniku fali stojącej, o dopasowaniu i zestrojeniu obwodu antenowego do nadajnika. Napisz też czym grozi podłączenie źle dopasowanej anteny do nadajnika(modemu).
Myślisz że ściagniesz sobie zdjęcie płytki anteny panelowej, przerysujesz to na własny laminat, wytrawisz i wszytko bedzie działało? Popatrz jaki sprzęt mają producenci do badania prototypów nowych produktów. Naprzykład interline pisze o tym na swojej stronie.
Dadam tylko że np. na stronie dipol.pl można kupić gotową yagi na 900 MHz z mocowaniem do masztu oraz z kablem i złączką za 37zł. Ile zaoszczędzimy wykonując sami antene a ile możemy stracić uwalając modem?
To napisz koledze o tym, a nie oceniasz po okładce.
Pewnie, że można uwalić końcówkę mocy. Kupną również jak jakiś kabel się złamie czy coś źle będzie połączone. Jak we wszystkim.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Deks pisze:Napisz też czym grozi podłączenie źle dopasowanej anteny do nadajnika(modemu).
Przy takich mocach jak tu mamy do czynienia w przypadku modemów GSM to trzeba by mieć wielkie nieszczęście, aby moc odbita od anteny uszkodziła modem.
Deks pisze:A choćby zestrojenie takiej anteny.
Od tego są uniwersalne wzory i jak już napisałem przy tak małych mocach tym nie należy się przejmować. Bo wzory zapewniają dość dobre zestrojenie.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Deks
Stały użytkownik forum

YaHooo pisze:Przy takich mocach jak tu mamy do czynienia w przypadku modemów GSM to trzeba by mieć wielkie nieszczęście, aby moc odbita od anteny uszkodziła modem.
Zakładam że moc modemu pracującego na 900MHz jest taka jak telefonu GSM 900, czyli max 2W. To wbrew pozorom nie tak mało. Dla przykładu radiotelefony CB mają moc 4W. Spróbuj nadawać z źle dostrojoną anteną. Spalisz końcówke mocy bez problemu, mimo że w przypadku przewoźnego radiotelefonu jest to tranzystor w obudowie to-220 przykręcony do obudowy. Ja spaliłem końcówke w swoim alanie mimo że moc była zredukowana do 1W. W przypadku modemu jest zapewne scalony element smd, czyli maleństwo. Oczywiście taki modem może ieć jakiś układ zabezpieczający końcówke, ale czy ma?
YaHooo pisze:Od tego są uniwersalne wzory i jak już napisałem przy tak małych mocach tym nie należy się przejmować. Bo wzory zapewniają dość dobre zestrojenie.
Nie robiłem nigdy anteny na pasmo 900MHz. Ale robiłem kiedyś na pasmo 27MHz czyli popularne CB radio. Wiem jak każdy szczegół wpływa na pracę anteny, nawet grubośc elementu z jakiego się wykonuje promiennik. Ja pożyczyłem od znajomego krótkofalowca analizator anten Kf, wiec mogłem sie pobawić. Mimo że wykonałem antene według instrukcji, nie udało mi się jej zestroić, ani zmieniając długość promiennika ani zmieniając zwoje cewki dopasowywującej.
Oczywiście UMTS to nie CB i to zupełnie inna bajka. Jednak fajnie by było przetestować taką antene profesjonalnym sprzętem a nie oceniać jej prace na podstawie transferu. ;) Niestety analizatory anten na tak wysokie częstotliwości są bardzo drogie i nie dostępne dla zwykłego kowala. :)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Deks pisze:Zakładam że moc modemu pracującego na 900MHz jest taka jak telefonu GSM 900, czyli max 2W. To wbrew pozorom nie tak mało.
Lecz realna moc nadawania modemu jest o wiele mniejsza :) W tej chwili działam na UMTS'ie ale modem nadaje z mocą -25dBm, więc jak sam widzisz to jest naprawdę minimalna moc. Aktualnie nie mogę się przełączyć na GSM, ale jak będę miał możliwość to mogę sprawdzić moc nadawania na GSM.
Deks pisze:Spalisz końcówke mocy bez problemu, mimo że w przypadku przewoźnego radiotelefonu jest to tranzystor w obudowie to-220 przykręcony do obudowy.
Wiem jak jest zbudowane CB radio ;) I to prawda co piszesz. Ale weż pod uwagę, że naprawdę modemy mało kiedy nadają z takimi mocami jakie zakładasz.
Deks pisze:Oczywiście UMTS to nie CB i to zupełnie inna bajka. Jednak fajnie by było przetestować taką antene profesjonalnym sprzętem a nie oceniać jej prace na podstawie transferu. ;)
Zawsze można badać temperaturę stopnia końcowego ;)
kobrasek
Stały użytkownik forum

Post autor: kobrasek »

Chodzi mi o antena o duzym zysku , chciałbym wzmocnić syg .gsm 900 MHZ EDG chodzi zeby przyspieszyc internet , a jaki typ anteny to bez roznicy, chodzi o dobre wzmocnienie , a nadajniki mam oddalona ok 8- 10 km , bo ma kilka nadajnikow z kazdej strony mniej więcej taka sama odległość ,, Kiedyś grzebałem sie w elektronice ale to dawno temu . Dziekuję za pomoc :)
kobrasek
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

kobrasek pisze:chciałbym wzmocnić syg .gsm 900 MHZ EDG
Kupuj gotową z Dipola ATK10 albo ATK20 na 900MHz.
http://www.dipol.com.pl/antena_gsm_10-e ... _A7016.htm
http://www.dipol.com.pl/antena_gsm_20-e ... _A7026.htm
Nie pomagam na PW!
ODPOWIEDZ