Tak jak zamieściłem to w tytule, mam problem ze ściąganiem plików. Od 1,5 roku jestem posiadaczem iPlusa, modem Huawei E156G. W miejscowości której mieszkam od niedawna odbieram zasięg 3G (1/2 kreski na pięć). Problem polega na tym, że przy ściąganiu większych plików, bardzo często (choć nie zawsze) pobieranie nagle się zatrzymuje, bez możliwości dalszego wznowienia. Najczęściej problem występuje przy samym końcu, kiedy do ściągnięcia pozostaje ostatni procent w postaci maksymalnie 3MB. Szukałem bardzo długo odpowiedzi jak sobie z tym poradzić i na żadnym forum nikt nawet nie przybliżył się do rozwiązania tego problemu, choć wielu ludzi się z nim boryka. Jest to strasznie irytujące kiedy pobiera się przykładowo film ważący 700 Mb, a na samym końcu prędkość spada do zera i nic nie można z tym zrobić.
Dodam jeszcze, że korzystam z serwisów które umożliwiają wznawianie pobierania, ale gdy próbuję to zrobić to prędkość ściągania wynosi ok 300 bitów (!) na sekundę i w kilka sekund spada do zera. I tak w kółko. Nie zmienia to wcale rezultatu nawet przy 1 Mb brakującym do 100%. Średnia prędkość ściągania przed wystąpieniem problemu to ok 45 kb/s
Na koniec wymienię jeszcze rzeczy których już próbowałem, a które nie przyniosły skutku:
- zmiana przeglądarki
- wyłączenie skanu pobranych plików w antywirusie
- wykasowanie programu antywirusowego
- zmiana akceleratorów ściągania (obecnie używam FDM)
Nic z tych rzeczy nie pomogło

Bardzo byłbym wdzięczny za jakąkolwiek pomoc